Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

2025. sezona

Odgovori
Talladega_500
Yankee
Poruka: 13965
Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h

Re: 2025. sezona

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 28. apr. 2025. u 00:36h

Konacno vise da Ford pobedi na super-speedways. Fordovi su uvek najbrzi na super-speedways, a redovno neko drugi pobedjuje.

Uhvatio sam zadnjih par krugova, pobedila crna ovca Penskea Austin Cindric. Ova pobeda mu verovatno osigurava novi ugovor jer tehnicki u 3 od 4 sezone koliko vozi u Cup se plasirao u playoff.

Licno bi vise voleo da je pobedio Ryan Preece jer bi RFK-u ova pobeda mnogo vise znacila. Kesewloski stvarno treba da se penzionise, onaj sudar koji je izazvao pri odlasku u pit stop je na nivou rookie, a ne veterana.

Cudi me da u zavrsnici nije bilo vise sudara, tj nije ih bilo uopste.
kyle piše:
ponedeljak, 28. apr. 2025. u 00:34h
a tamo negde kažnjavaju kad neko drugi blokira.
Jel ti stvarno ne razumes razliku izmedju ovog blokiranja i onoga sta su Dillon i Chastain uradili na Martinsville prosle sezone? Jesu li Cindric i Preece blokirali za sebe ili za nekoga ko je daleko iza njih (kao sto su Dillon i Chastain radili)?

Slika
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

“Normal" is just a setting on your dryer.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 28. apr. 2025. u 04:02h

Preece i Logano pali na inspekcijama posle trke za gluposti. Preece je zavrsio kao 2., Logano kao 5.

Problem je u ovom metalu koji drzi spojler. U slucaju Preecea, imao je 3 takva drzaca umesto dozvoljena 2. Dok je Loganu falio jedan drzac. Neverovatno.

Slika
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

Boss
Poruka: 2520
Član foruma od: petak, 9. feb. 2018. u 15:06h

Poruka od Boss » ponedeljak, 28. apr. 2025. u 09:17h

Talladega_500 piše:
ponedeljak, 28. apr. 2025. u 00:38h

Jel ti stvarno ne razumes razliku izmedju ovog blokiranja i onoga sta su Dillon i Chastain uradili na Martinsville prosle sezone? Jesu li Cindric i Preece blokirali za sebe ili za nekoga ko je daleko iza njih (kao sto su Dillon i Chastain radili)?
Ja sam ti o tome i pričao. deliti blokiranje na ove ili one je glupo. a moj stav je da je to sve trkanje.
Best finish: 2nd (2022)

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 28. apr. 2025. u 15:41h

kyle piše:
ponedeljak, 28. apr. 2025. u 09:17h
Ja sam ti o tome i pričao. deliti blokiranje na ove ili one je glupo. a moj stav je da je to sve trkanje.
Blokirati za sebe da bi ostvario rezultat i blokirati za nekog drugog (koji pri tom uopste ne vozi za isti tim) da manipulises rezultat odlaska u finale su dva razlicita sveta.

Manipulisanje rezultata nikada nije bilo dozvoljeno u sportu.

Boss

Poruka od Boss » ponedeljak, 28. apr. 2025. u 18:11h

daj bre tale ne pravimo se naivni. "ne vozi za isti tim". mislim čoveče u nascaru imamo 3 car makera i to je 3 tabora. a nascar je timski sport. blokirao ovaj za sebe ili svog kolegu potpuno je svejedno.
inače to se radi i u formuli 1 sećam se kad je šef ferarija naredio jednom vozaču iz drugog tima (ali je koristio ferarijev motor) da blokira i ovaj je to učinio. pa onda 2010 kad je petrov (reno) pomogao red bulu (reno) da osvoji naslov tako što je blokirao alonsa. ima još primera (čak i u političkom nadglašavanju oko novih pravila tj lobiranju) ali bojim se da će tvoj odgovor glasiti kako nascar i f1 se ne mogu porediti.
e da i u motogp ima isto to. nekoliko timova je na dukatiju ali to je sve jedna porodica. dukati familija. i onda na kraju svi voze za jednog vozača ako se on bori protiv na primer jednog jamahinog vozača.
ti zaboravljaš da se u tim sportovima vrte ogromne pare i to je pre svega biznis. a niko ne voli da gubi.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 28. apr. 2025. u 18:24h

kyle piše:
ponedeljak, 28. apr. 2025. u 18:15h
daj bre tale ne pravimo se naivni. "ne vozi za isti tim". mislim čoveče u nascaru imamo 3 car makera i to je 3 tabora. a nascar je timski sport. blokirao ovaj za sebe ili svog kolegu potpuno je svejedno.
Ne voze za isti tim. Trackhouse, Childress i Hendrick nisu isti im - da jesu, ona bi se zvali samo Team Chevrolet. Koriste istog proizvodjaca, ali u NASCAR-u svaki tim je privatan i to sto timovi koriste istog proizvodjaca ne znaci da su duzni da pomazu jedan drugom.

Koju korist su Chastain i Dillon imali sto su pomogli Byronu na Martinsvillu? Samo su obojica popili debelu kaznu (i finansijsku i oduzimanje poena) - koja je njihova licna korist i koja je korist Trackhousea i Childressa sto su pomogli Hendrickovom vozacu da ode u finale?
inače to se radi i u formuli 1 sećam se kad je šef ferarija naredio jednom vozaču iz drugog tima (ali je koristio ferarijev motor) da blokira i ovaj je to učinio. pa onda 2010 kad je petrov (reno) pomogao red bulu (reno) da osvoji naslov tako što je blokirao jednog vozača. ima još primera (čak i u političkom nadglašavanju oko novih pravila tj lobiranju) ali bojim se da će tvoj odgovor glasiti kako nascar i f1 se ne mogu porediti.
Joj opet ti o Formuli 1... Nije stvarno bitno za ovu temu sta se desava u Formuli 1 jer u F1 su timska naredjenja ocigledno dozvoljena - u NASCAR-u nisu. NASCAR ima specificna pravila da vozaci moraju da voze 100% svojih mogucnosti i da je bilo koje manipulacije strogo nedozvoljeno - zato su Chastain i Dillon popili onoliku kaznu prosle godine.

One cuvene situacije u F1 gde Ferrari govori Barrichellu "let Michael pass for the championship" i gde je Barrichello morao da stane pred finisu liniju da bi Schumacher pobedio bi bilo strogo kaznjivo u NASCAR-u.

Boss

Poruka od Boss » ponedeljak, 28. apr. 2025. u 18:28h

Ne voze za isti tim. Trackhouse, Childress i Hendrick nisu isti im - da jesu, ona bi se zvali samo Team Chevrolet. Koriste istog proizvodjaca, ali u NASCAR-u svaki tim je privatan i to sto timovi koriste istog proizvodjaca ne znaci da su duzni da pomazu jedan drugom.
tale pa oni čak i sarađuju to je poznato. mislim bezveze da trošimo vreme na ovu raspravu kad se sve zna crno na belo.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 28. apr. 2025. u 18:42h

kyle piše:
ponedeljak, 28. apr. 2025. u 18:28h
tale pa oni čak i sarađuju to je poznato. mislim bezveze da trošimo vreme na ovu raspravu kad se sve zna crno na belo.
Procitaj NASCAR pravilnik na racun manipulacije rezultata. Sve je lepo objasnjeno.

Ako je to nesto sta je dozvoljeno u F1 i Moto GP (zaista ne znam, F1 pratim samo povrsno, a Moto GP ne pratim uopste), u NASCAR-u znam da 100% nije dozvoljeno. Jer je NASCAR tokom godina cesto pricao o tome i podsecao vozace i timove koja su pravila na racun manipulacije rezultata i potencijalnih poslednica.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 28. apr. 2025. u 21:43h

Zahvaljujuci diskvalifikaciji Preecea i Logana juce, Noah Gragson je zabelezio najbolji rezultat u karijeri - 4. mesto.

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » utorak, 29. apr. 2025. u 00:49h

Talladega_500 piše:
ponedeljak, 28. apr. 2025. u 04:02h
Preece i Logano pali na inspekcijama posle trke za gluposti. Preece je zavrsio kao 2., Logano kao 5.

Problem je u ovom metalu koji drzi spojler. U slucaju Preecea, imao je 3 takva drzaca umesto dozvoljena 2. Dok je Loganu falio jedan drzac. Neverovatno.

Slika
RFK i Penske se nece zaliti na diskvalifikaciju njihovih vozaca.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » utorak, 29. apr. 2025. u 03:49h

Boss

Poruka od Boss » utorak, 29. apr. 2025. u 09:40h

Talladega_500 piše:
ponedeljak, 28. apr. 2025. u 18:42h
kyle piše:
ponedeljak, 28. apr. 2025. u 18:28h
Procitaj NASCAR pravilnik na racun manipulacije rezultata. Sve je lepo objasnjeno.

Ako je to nesto sta je dozvoljeno u F1 i Moto GP (zaista ne znam, F1 pratim samo povrsno, a Moto GP ne pratim uopste), u NASCAR-u znam da 100% nije dozvoljeno. Jer je NASCAR tokom godina cesto pricao o tome i podsecao vozace i timove koja su pravila na racun manipulacije rezultata i potencijalnih poslednica.
Ja ti samo mogu reći da su u F1 jedno vreme bile zabranjene timske naredbe. Ali se odustalo od toga kad su organizatori shvatili da je to nemoguće kontrolisati. Isto tako i u Nascaru, to je nemoguće kontrolisati, kako ti znaš da neko nekog nije namerno pustio i da nije davao sve od sebe u odbrani ili napadu.
i nascar sam sebi uskače u usta. mi imamo zadnju trku i izjave vozača koji su van 4 finalista da se neće mešati u borbu za pobedu odnosno neće davati 100%. pa šta je to onda ako nije manipulacija?
ako je nascar hteo samo 4 vozača da odlučuju o pobedi na zadnjoj trci onda ostalih 30 i nešto ne treba uopšte da se pojave na toj trci. a ne da gledam manipulaciju a kao bore se protiv manipulacije.
i koja je ono trka bila u finalu kad čini mi se blejni nije hteo napasti logana a bio je brži od njega. šta to nije bila manipulacija?
da to je bilo 2022 kada blejni nije ušao u final 4 ali bio je najbrži u toj zadnjoj trci i nije napadao logana. čista manipulacija.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » utorak, 29. apr. 2025. u 14:31h

Ne moze se 100% kontrolisati, ali mogu kontrolisati ocigledne stvari.

Tipa onaj video gore gde Ferrari govori Barrichellu "let Michael pass for the championship" - pa to je cisto ko suza situacija. Takvo ocigledno timsko naredjenje i jos pod kamerom, pa to je toliko crno-bela situacija da Ferrari ne moze tvrditi nista suprotno.

Isto je i u NASCAR-u. Da, ima situacija gde timovi manipulisu i to prodje, ali kada imas ocigledne situacije kao ono prosle godine na Martinsville - tu nema sta da se diskutuje, situacija cista ko suza.

Opet ti kazem - da je Byron blokirao druge i sprecio ih da ga prestignu, nista se ne bi desilo. Da je neko iza Byrona odbijao da prestigne Byrona - isto se nista ne bi desilo. Ali kada imas dva vozaca iz drugih timova koji nemaju nikakve veze sa Byronom blokiraju sve iza sebe - to je toliko ocigledna situacija da nema sta da se diskutuje i traze izgovore, to je kazna.

Zamisli situaciju u Xfinity seriji - dozvoljeno je 38 auta na stazi. Od tih 38 auta, mozda 5 su Fordovi, jos 5 su Toyote, ostatak Chevroleti. Pa zamisli da svi ti silni Chevroleti manipulisu rezultate, tipa da pola tih Chevroleta ima zadatak da samo blokiraju Fordove i Toyote. Pa jel bi to imalo smisla? Bas zbog toga NASCAR mora da ima pravila protiv manipulacije. Jer nije ovo F1 gde svako ima samo po 2 bolida - u Xfinity seriji Chevrolet ima 28 auta na stazi, Ford i Toyota po 5 i kada bi dozvoljavali manipulisanje - Chevrolet bi ocigledno bio u ogromnoj prednosti.

Boss

Poruka od Boss » utorak, 29. apr. 2025. u 19:57h

Po meni ti nekom ne možeš govoriti kako će da vozi. Sve treba da bude dozvoljeno dogod to nije nameran sudar (tipa ono kad se Kenset zabio iz osvete). Kažem ti F1 je bila zabranila team orders ali kad su shvatili da to nema smisla jer timovi mogu šifrovano slati signale podigli su ban. E sad u Nascar ima 3 car makera i logično je da kasnije u sezoni neki na primer Ševroletovi vozači će pomoći nekom svom kolegi. To je tako logično i u redu. E sad problem je ako se to desi na maloj i uzanoj stazi poput Martinsvila. Ništa ko je tom iza kriv što se našao iza njih. Ili nek proba bump n run. Ili nek se takve staze izbace iz kalendara. Ja sam reko Nascar treba da vozi na super spidvejima i >=1,5 milje dužine. A ne nekim sporim gde su se pre vozile dirt trke. Za te staze su neki drugi automobili. Nascar je odavno prevazišao i evoluirao.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » utorak, 29. apr. 2025. u 20:13h

kyle piše:
utorak, 29. apr. 2025. u 19:57h
Po meni ti nekom ne možeš govoriti kako će da vozi. Sve treba da bude dozvoljeno dogod to nije nameran sudar (tipa ono kad se Kenset zabio iz osvete). Kažem ti F1 je bila zabranila team orders ali kad su shvatili da to nema smisla jer timovi mogu šifrovano slati signale podigli su ban.
Cekaj minut - ako je u F1 to dozvoljeno, pa sta je recimo prosle sezone sprecilo vozace RB-a da namerno blokiraju Norrisa na svakoj trci u finisu sezone kada su se Norris i Verstappen borili za titulu? Red Bull prakticno ima 4 vozaca - sta sprecava 3 vozaca da sateraju u boks Norrisa i na taj nacin omoguce Verstappenu da pobedi svaku trku?
Kažem ti F1 je bila zabranila team orders ali kad su shvatili da to nema smisla jer timovi mogu šifrovano slati signale podigli su ban.
Mozes ti pricati u siframa koliko hoces, svako ko je prosle godine gledao Martinsville je mogao da zakljuci sta se desilo. Znas kako je mogao da zakljuci? Pa ako zbog nicega drugog - zato sto je crew chief govorio Dillonu i Chastainu sta se desava sa Byronom i da Byron ne sme da izgubi vise pozicija. Jer sta ima crew chief da govori Dillonu i Chastainu sta se desava sa Byronom, kakve veze to ima sa njima? Ne moras biti genije da uvidis da je namestaljka u pitanju.
Ili nek se takve staze izbace iz kalendara. Ja sam reko Nascar treba da vozi na super spidvejima i >=1,5 milje dužine. A ne nekim sporim gde su se pre vozile dirt trke. Za te staze su neki drugi automobili. Nascar je odavno prevazišao i evoluirao.
Zaboravi na to, to se bas nikada nece desiti. NASCAR ne samo sto se nece resiti short tracks vec je u zadnje dve godine dodao 2 nove short tracks na kalendar (North Wilkesboro i Rockingham). NASCAR-ov identitet su bas short tracks - nisu Daytona ili Talladega vec kontakti na short tracks.

Boss

Poruka od Boss » utorak, 29. apr. 2025. u 20:27h

Cekaj minut - ako je u F1 to dozvoljeno, pa sta je recimo prosle sezone sprecilo vozace RB-a da namerno blokiraju Norrisa na svakoj trci u finisu sezone kada su se Norris i Verstappen borili za titulu? Red Bull prakticno ima 4 vozaca - sta sprecava 3 vozaca da sateraju u boks Norrisa i na taj nacin omoguce Verstappenu da pobedi svaku trku?
Jel si ti ozbiljan? Pa RB i to samo Maxov je jedva uspeo pobediti vozače McLarena u drugoj polovini sezone a taj red bulov B tim je druga liga. I drugo, staze u F1 nisu kao Martinsvil da ti možeš nekog blokirati. To može samo u Monaku. A na ostalim negde je i moglo ali ne od uvođenja DRS-a.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » utorak, 29. apr. 2025. u 20:32h

kyle piše:
utorak, 29. apr. 2025. u 20:27h
Jel si ti ozbiljan? Pa RB i to samo Maxov je jedva uspeo pobediti vozače McLarena u drugoj polovini sezone a taj red bulov B tim je druga liga. I drugo, staze u F1 nisu kao Martinsvil da ti možeš nekog blokirati. To može samo u Monaku. A na ostalim negde je i moglo ali ne od uvođenja DRS-a.
Hoces reci ne mogu ovako da ga boksiraju i da sva trojica voze 20-30 km/h ispod mogucnosti? Gde ce Norris da izadje iz boks pozicije - preko trave/skljunka sa leve strane?

Slika

Boss

Poruka od Boss » utorak, 29. apr. 2025. u 21:14h

Tale jel ti mene zajebavaš? Pa čoveče taj Toro Roso nije u istoj ligi kao top 4 tima. Jebote pa šta gledaš ti?! A drugi vozač red bula je isto van konkurencije. Max se bori sam sa dvojicom iz Mclarena.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » utorak, 29. apr. 2025. u 21:22h

kyle piše:
utorak, 29. apr. 2025. u 21:14h
Tale jel ti mene zajebavaš? Pa čoveče taj Toro Roso nije u istoj ligi kao top 4 tima. Jebote pa šta gledaš ti?! A drugi vozač red bula je isto van konkurencije. Max se bori sam sa dvojicom iz Mclarena.
Ne mora biti u istoj ligi. Moze biti 5 krugova zaostatka i uraditi ovako, dogovore se da zajedno sva 3 auta voze i kada im se Norris priblizi - boksiraju ga.

Isto kao sto u NASCAR-u Childress nije u rangu top timova, pa je Childressov vozac Dillon opet zajebao velikog Gibbsa prosle sezone na Martinsville.

Boss

Poruka od Boss » utorak, 29. apr. 2025. u 21:24h

Ne mora biti u istoj ligi. Moze biti 5 krugova zaostatka i uraditi ovako,
Ne može tale, nije kao u nascaru, jer zaostali vozači dobijaju plavu zastavu i moraju se skloniti ako zaostaju ceo krug.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » utorak, 29. apr. 2025. u 21:27h

kyle piše:
utorak, 29. apr. 2025. u 21:24h
Ne može tale, nije kao u nascaru, jer zaostali vozači dobijaju plavu zastavu i moraju se skloniti ako zaostaju ceo krug.
Sta ako odbiju? Dobijaju oni kaznu, zar ne - ali je nece dobiti Verstappen koji ce imati korist od takvog poteza.

Poenta je ako su timska naredjenja dozvoljena, onda timovi mogu da prave svakakve prljave poteze. Pa u NASCAR-u manipulacija rezultata nije dozvoljena pa timovi/vozaci opet prave prljave poteze - pa sta bi tek bilo da jeste dozvoljena?

Boss

Poruka od Boss » utorak, 29. apr. 2025. u 21:51h

ako je odbiju haha? jel se ti šališ? pa to mu se ne isplati raditi. jer em će dobiti kaznene poene (12 poena ban) em može dobiti i kaznu od ne nastupanja na recimo 2 sledeće trke.
ali ima tu još jedna stvar. nije f1 i nascar isto po pitanju brzine automobila i prostora. ono što si ti nacrtao ne postoji staza niti su ti vozači toliko vešti da to izvedu u svakoj krivini.
u nascaru bi to upalilo jer je prosto na ovalu. ali u f1 je takvo nešto nemoguće.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » utorak, 29. apr. 2025. u 22:10h

kyle piše:
utorak, 29. apr. 2025. u 21:57h
jer em će dobiti kaznene poene (12 poena ban) em može dobiti i kaznu od ne nastupanja na recimo 2 sledeće trke.
Mislis kao sto su kazne prosle sezone posle Martinsville dobili Chastain i Dillon, ali Chevrolet opet bio presrecan jer se Byron plasirao u finale zbog manilupisanja?

Tako bi bilo i u F1 - Hadjar, Tsunoda i Lawson bi dobili kazne, Verstappen osvojio titulu, Red Bull presretan. ;)
ali ima tu još jedna stvar. nije f1 i nascar isto po pitanju brzine automobila i prostora. ono što si ti nacrtao ne postoji staza niti su ti vozači toliko vešti da to izvedu u svakoj krivini.
Ono sta sam nacrtao mozes izvesti na bilo kojoj stazi. Blokiras ga do zida ili do trave/sljunka (zavisno od strane) i Norris je nemocan jer ne moze da prestize po travi/sljunku.

Boss

Poruka od Boss » utorak, 29. apr. 2025. u 22:27h

Ono sta sam nacrtao mozes izvesti na bilo kojoj stazi. Blokiras ga do zida ili do trave/sljunka (zavisno od strane) i Norris je nemocan jer ne moze da prestize po travi/sljunku.
ti ne razumeš da u f1 kroz neke krivine ima mesta samo za jedan auto. slično kao na indiju 500 one 4 krivine. ili na novom texasu.
Talladega_500 piše:
utorak, 29. apr. 2025. u 22:10h

Tako bi bilo i u F1 - Hadjar, Tsunoda i Lawson bi dobili kazne, Verstappen osvojio titulu, Red Bull presretan. ;)

to nema teorije da se desi. kažem ti to je zabranjeno (da zaostali vozači se trkaju sa vodećim) a kad bi to još uticalo na titulu hihi pa takva trka se ne bi važila.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » utorak, 29. apr. 2025. u 22:39h

Ko je rekao da se ovo mora desiti u uskoj krivini?

Evo ti screenshot sa Miami Grand Prix - sta sprecava tri vozaca Red Bulla da u ovom delu staze boksiraju Norrisa? Kazes da su manipulacije dozvoljene u F1 - pa ovo je jedna vrsta manipulisanja rezultata. I ne moraju da ga boksiraju - sta sprecava jednog od ova 3 Red Bulla da slupaju Norrisa?

Cela moja poenta je - ako dozvolis manipulisanje, onda otvaras vrata za dosta prljavih poteza. Posebno u sportu kao sto je NASCAR koji je veliki kontakt sport.

Slika

Odgovori

Povratak na „Nascar“