Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Darko Darko u potrazi za Mondeom mk3!

Ovde dobijate savete za kupovinu Forda... koji Ford,do koliko para,vredi li taj auto itd itd.
milan_gt
Poruka: 11706
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Re: Darko Darko u potrazi za Mondeom mk3!

Poruka od milan_gt » četvrtak, 10. nov. 2011. u 10:00h

to saltanje u nizu kod preticanja..dakle u manuelnom vozite se 6. iza nekoga pri 80-100 i sekundu pre nego sto krenete vi jednim potezom vratite u 4. i odmah ste spremni malo pre nego sto vam se otvori put..

kod automatika vi startujete iz te 5. brzine i pomalo ubrzavate dok on vraca u 4. pa u 3. (jer gura motor u obrtaje) i u tom saltanju u nizu vi gubite sekunde jer ne mozete da imate spremnu 3. ili 4. jer ne zelite pod obrtajima da pratite nekog a i kad vrati u 3. vi imate sporo ubrzanje jer ovaj motor ne vuce u visokim obrtajima..

jedino manuelni mod kod automatika moze ovo donekle da resi ali je tad dooosta spor, dosta vremena prodje od klika za nizu do njegove stvarne promene..a i opet morate rucno tu radnju da odradite tako da automatik nema smisla kod takve situacije..

po gradu se slazem ali ceo sistem je nategnut jer dok stojite morate drzati kocnicu jer vas motor konstantno gura..jedino da izbacite u N ali tu opet automatika nema smisla kad opet morate nesto rucno..

darko darko
Poruka: 3890
Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h

Poruka od darko darko » četvrtak, 10. nov. 2011. u 10:37h

@matke, ovaj je bukvalno odleteo u rikverc, ubacen u D, na uzbrdici, bas nimalo nisam osetio kocenje, imao sam srece nista nije bilo iza 5 metara, kako to, i ja sam sumnjao da je u kvaru, al mi svi rekose da nema kocenje nikakvo...

matke
VIP
Poruka: 308
Član foruma od: subota, 17. okt. 2009. u 21:45h

Poruka od matke » četvrtak, 10. nov. 2011. u 22:24h

darko darko piše:@matke, ovaj je bukvalno odleteo u rikverc, ubacen u D, na uzbrdici, bas nimalo nisam osetio kocenje, imao sam srece nista nije bilo iza 5 metara, kako to, i ja sam sumnjao da je u kvaru, al mi svi rekose da nema kocenje nikakvo...
vidis kod mene nije takva situacija-auto na uzbrdici drzi i eventualno polagano popusta u rikverc,dok na ravnom pomalo tezi da krene -nista drasticno dovoljno je lagano da prislonim nogu na kocnicu
za saltovanje kod obilazenja treba najvise privikavanja,vise puta mi se desavalo da prerano pritisnem gas on presaltuje u nizu i jurne ka vozilu koje treba da obidjem,naravno prerano, pa onda koci on ubacio u visu. :rotfl: pomalo komicna situacija,ponekad i neprijatna,mada stojim kad se covek navikne veoma brzo izvodi sve radnje samo umesto stiskanja kvacila i saltanja sve postizete dodavanjem gasa
postoji jos jedna zanimljivost kod ovog menjaca,za one zustrije vozace prepoznaje zustriju voznju i podize saltovanje na vecim obrtajima.npr.kod solo voznje menja brzinu oko.. 2500 obrataja mozda i nize, ako krenem zustrije da ga vozim podize saltovanje na 3000obrtaja.za bas zustru voznju tu je najbolje prebacis u tiptronik i samo gas bez diranja komandi,elektronika odradjuje sama sve,tj.saltuje sve u crveno
znaci ima prednosti ima i mana stvar ukusa.nadam se da sam bar nekom pomogao u razumevanju ovog japanca(jatco-menjac,made in japan)u nasem fordu.nije savrsen ima i boljih ali i nije los :ford:

darko darko

Poruka od darko darko » subota, 10. dec. 2011. u 15:14h

alekco
Poruka: 178
Član foruma od: ponedeljak, 7. sep. 2009. u 21:33h

Poruka od alekco » subota, 10. dec. 2011. u 16:23h

Evo i ja da se ukljucim u ovu, po malo zastarelu temu.
Ja vozim Mondeo MK3 2.0 16V automatik sa 4 brzine. Pre 3 nedelje mi je crko menjac, i jos je na popravci, problem je nabavka delova. Ali dobro. Popravka nije skupa, kad se uzme u obzir koliko kosta zamena seta kvacila sa plivajucim zamajcem. Voznja sa automatskim menjacem je pravo uzivanje. Auto stoji na uzbrdici, predjes 400 km bez stajanja a odmoran si kao da si trknuo do trafike. Kod obilazenja nema problema, krenes sa pola gasa, pa ako treba da izvuce kick-down. Potrosnja jeste veca, ali i sve zavisi kako vozis. Meni je noga teska na gasu, ali ne moze ni jedan audi i pasat da mi prismrdi na semaforu. :) Za auto put je keva tempomat. Samo drzis volan i uzivas.
Godinama sam vozio samo automobile sa manualnim menjacima i ovo mi je privi automatik. I pored ovog kvara, i sledeci auto ce isto biti automatik. Atrofirace mi leva noga :D
Jedine mane koje sam nasao su povecano koriscenje kocnice, u nedostatku jaceg motornog kocenja. I sto automobili sa ATM ne bi trebali da vuku prikolice, da slepaju druga kola itd. U mom autu nikad nije promenjen filter menjaca i opet je presao 220 000km. Do sada bi bar promenio dva seta kvacila ili tako nesto.
Ja se ne bih puno dvoumio, jedino sto kod nas u zemlji kad nekome spomenes ATM odmah se hvataju za glavu i prvo sto kazu...pa to se kvari. Sve se kvari, pa opet nista. Ne znam kako ide isti auto sa manualnim ali sto se tice AMT, nisam nasao zamerke. Pa ako hoces da guzvas asfalt, kupi ST220 :)

milan_gt
Poruka: 11706
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » subota, 10. dec. 2011. u 16:28h

kupio polovan mondeo i presao 130.000 bez intervencija na pomenutim sistemima..

darko darko

Poruka od darko darko » subota, 10. dec. 2011. u 16:37h

ne bih nikada pomislio na manuelni da je ista potrosnja, sto je kod mk 4 i to samo kod 140 hp i 163 hp (znaci nevazi za 131 ks) razlika u potrosnji skoro nikakva :D

alekco
Poruka: 178
Član foruma od: ponedeljak, 7. sep. 2009. u 21:33h

Poruka od alekco » subota, 10. dec. 2011. u 16:40h

Daj neki detalj o novom clanu porodice :D

darko darko

Poruka od darko darko » subota, 10. dec. 2011. u 16:42h

nisam kupio nista, razmiljam da odem po njega, znas da ja nezurim prilikom prodaje, a tek prilikom kupovine :bravo:

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » subota, 10. dec. 2011. u 16:43h

Cekaj da odgovori i za cenu.
Slika

darko darko

Poruka od darko darko » subota, 10. dec. 2011. u 16:45h

cekam pasos, bar jeno deset dana....
ili da posaljem nekoga

fancy
Poruka: 2265
Član foruma od: četvrtak, 27. nov. 2008. u 13:46h
Kontakt:

Poruka od fancy » subota, 10. dec. 2011. u 16:46h

Pošalji mene sa parama :P
...od 1992, 7 Fordova, trenutno: '08 Hypnotic silver Mondeo 2.0 TDCi Titanium X

darko darko

Poruka od darko darko » subota, 10. dec. 2011. u 16:49h

za pare nebrini, parenemam, idem da uzmem na ler, ili ako me nebude video kad sam kupovao ;)

Odgovori

Povratak na „Koji Ford da kupim“