Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Kako bord kompjuter meri prosecnu potrosnju?

Sve što ima veze sa Fordom a nije našlo mesto u drugim temama.

Moderator: ace1

Mickey038
VIP
Poruka: 1133
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 16:33h

Re: Kako bord kompjuter meri prosecnu potrosnju?

Poruka od Mickey038 » ponedeljak, 4. jan. 2010. u 15:52h

Jedna stvar mora da bude jasna: da bi motor radio, MORA da trosi gorivo. Ko ne veruje, neka malo pogleda na internetu, ima brdo sajtova o principima rada kako benzinskih tako i dizel (a bogami i svih drugih) vrsta motora.
Cilindri nisu u mogucnosti da se pokrenu bez da ih neka sila (u ovom slucaju eksplozija paljenja goriva) pokrene. U shvatanju svega ovoga mozda pomogne pitanje: zasto rucna kocnica nije neophodna kada se auto parkira na uzbrdici/nizbrdici?
Razumem potrebu za sto manjom potrosnjom, ali neki zakoni fizike jednostavno ne mare za stednju. (kriva koja tezi nuli, ali nikada ne stigne do nule :) )
Oni koji mnogo znaju - malo govore. I obrnuto - najviše govore oni koji ništa ne znaju.

Cedo
VIP
Poruka: 3138
Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h

Poruka od Cedo » ponedeljak, 4. jan. 2010. u 16:07h

Nije neophodna jer kad ga ostavis u prvoj sama tezina kola dok miruje nije dovoljna da ga pomeri sa mesta, al stavi ga u 5 i ooode nizbrdo..dok kola u brzini i jos nizbrdo dobijaju mnogo vecu silu koja se preko tockova prenosi na motor a inace ide obrnuto..kocio sam i u prvoj,recimo na 15km/h ubacim u prvu i ona ga brzo ukoci a na kraju kad padnu obrtaji na kojima inace radi kad je na leru ECU pocne da mu dovodi gorivo da se ne ugasi..znaci u pitanju su motori sa ubrizgavanjem..pozz
Poslednja izmena: Cedo, na dan ponedeljak, 4. jan. 2010. u 19:15h. Ukupno izmenjeno 4 puta.
Titanium u garaži, Ghia napolju, Zetec prodat..

Slika

Dusan64
Poruka: 5280
Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h

Poruka od Dusan64 » ponedeljak, 4. jan. 2010. u 17:32h

Mickey038 piše:Jedna stvar mora da bude jasna: da bi motor radio, MORA da trosi gorivo. Ko ne veruje, neka malo pogleda na internetu, ima brdo sajtova o principima rada kako benzinskih tako i dizel (a bogami i svih drugih) vrsta motora.
Cilindri nisu u mogucnosti da se pokrenu bez da ih neka sila (u ovom slucaju eksplozija paljenja goriva) pokrene. U shvatanju svega ovoga mozda pomogne pitanje: zasto rucna kocnica nije neophodna kada se auto parkira na uzbrdici/nizbrdici?
Razumem potrebu za sto manjom potrosnjom, ali neki zakoni fizike jednostavno ne mare za stednju. (kriva koja tezi nuli, ali nikada ne stigne do nule :) )
Potpis.

Neša
VIP
Poruka: 5049
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » ponedeljak, 4. jan. 2010. u 22:03h

A kako neki motori imaju prekinut dotok goriva prema diznama kada se koci motorom? U pitanju je maksimalno osiromasenje smese.
Sta se desava kada kod karburatorskog motora vozis 3. brzinom oko 50km/h i ugasis auto samo kontakt ostane upaljen?
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » ponedeljak, 4. jan. 2010. u 22:05h

Nesa piše: Sta se desava kada kod karburatorskog motora vozis 3. brzinom oko 50km/h i ugasis auto samo kontakt ostane upaljen?
Ne dešava se ništa. Nikakvo gorivo se ne troši. Naravno ako prvo izbaciš iz brzine pre gašenja.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

Neša
VIP

Poruka od Neša » ponedeljak, 4. jan. 2010. u 22:08h

Mislio sam da ostane u brzini kao kada ti nestane gorivo,a ti vozis na auto putu? Znaci moguce je da se trosi 0 litara kada se koci motorom ;)
Duratorq DI 16v

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » ponedeljak, 4. jan. 2010. u 22:12h

Pa ništa, jako brzo će usporiti.
Kada se koči motorom (bez medjugasa) onda troši isto onoliko koliko i na leru, jer nisi stiskao papučicu gasa a motor radi na benzinu.
E sad, neki pričaju da troši za nijansu malo više, neko da troši za nijansu malo manje, ali otprilike tu je oko nivoa potrošnje na leru.
Potrošnja u leru se više meri po principu litara na sat, kao poljoprivredna vozila, jer ti nigde ne ideš kad si u leru, tj ne prelaziš kilometre.
Otprilike izmedju litar i dve litre benzina vozila potroše za sat vremena rada u leru,. zavisnosti od principa ubrizgavanja, sauha i kubikaže.
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson

crow
Poruka: 103
Član foruma od: sreda, 9. jun 2010. u 13:42h

Poruka od crow » četvrtak, 1. jul 2010. u 12:16h

I meni stoji ta neka prosecna potrosnja na pitaj boga koliko kilometara na Mondeu. Sad, nisam bas najbolje razumeo Ceda, ako se to resetuje on ce ponovo racunati prosecnu ali na tu kilometrazu i brzinu od momenta reseta pa je to onda kud i kamo preciznije. Ali meni bi znacilo ako bi imao bas trenutnu potrosnju, u skladu sa trenutnim rezimom voznje, obrtaji i slicno. Isto tako i preostali km do pumpe, kapiram da su i oni na osnovu nekog ko zna kolikog proseka...Je l moguce uopste aktivirati trenutnu ili se mora raditi preko prosecne sa cescim resetima?

Konretno na Pezou 406 npr, s kojim sam imao dodira pre Mondeoa, lepo se vidi kako se menja trenutna potrosnja kako gazis gas ili ga popustas, pa prema tome i koliko ima do pumpe. Meni licno to deluje mnogo korisnije, pogotovu na nekim duzim putovanjima kada izmedju pumpi imas po 20-30 kilometara i bitno je koliko je ostalo zaista u rezervoaru...

Cedo
VIP

Poruka od Cedo » petak, 2. jul 2010. u 16:55h

crow piše:I meni stoji ta neka prosecna potrosnja na pitaj boga koliko kilometara na Mondeu. Sad, nisam bas najbolje razumeo Ceda, ako se to resetuje on ce ponovo racunati prosecnu ali na tu kilometrazu i brzinu od momenta reseta pa je to onda kud i kamo preciznije. Ali meni bi znacilo ako bi imao bas trenutnu potrosnju, u skladu sa trenutnim rezimom voznje, obrtaji i slicno. Isto tako i preostali km do pumpe, kapiram da su i oni na osnovu nekog ko zna kolikog proseka...Je l moguce uopste aktivirati trenutnu ili se mora raditi preko prosecne sa cescim resetima?

Konretno na Pezou 406 npr, s kojim sam imao dodira pre Mondeoa, lepo se vidi kako se menja trenutna potrosnja kako gazis gas ili ga popustas, pa prema tome i koliko ima do pumpe. Meni licno to deluje mnogo korisnije, pogotovu na nekim duzim putovanjima kada izmedju pumpi imas po 20-30 kilometara i bitno je koliko je ostalo zaista u rezervoaru...
Tako je,on meri od momenta reseta i koliko ja kontam ta trenutna porosnja nema veze sa racunanjem koliko jos mozes poreci sa preostalim gorivom,to prvenstveno zavisi od prosecne potrosnje..moj recimo pokazuje i koliko imam goriva u rezervoaru odnosno koliko jos mogu preci kilometara i prosecnu potrosnju a negde sam naveo kako se resetuje brojac (duzim pritiskom na onaj taster kod displeja bord kompjutera)..e sad nemamo tu trenutnu potrosnju ali ako te bas interesuje koliko ti trosi na nekoj odredjenoj brzini i broju obrtaja lepo ga resetujes u toku voznje i on ce ti pokazati koliko trenutno trosis(jbg tako mora,odnosno to je neka fora ako zelis da znas sta se trenutno desava),cim pocnes oduzimati ili dodavati gas,naidjes npr. na uzbrdicu ili nizbrdicu itd. on pocne da kalkulise prosek jer u svakoj od tih situacija potrosnja je razlicita..u principu prosek je i bitan,da znas koliko trosi po gradu ili na otvorenom,a ovo sto skace na bordu od 0 do 30l bas mi i nema neke veze..pozz

Slika

crow

Poruka od crow » ponedeljak, 5. jul 2010. u 17:19h

Inace, resetovao board pre koji dan, ne izlazim iz sireg centra Beograda po danu (klima on) i potrosnja varira izmedju 9.3 i 9.9 l...

Kad izadjem na autoput resetovacu pa cu dobiti i merodavan podatak za otvoreno pretpostavljam.

Jos nisam odradio ni test potrosnje do kraja - sipao sam jednom do vrha i jos nisam dopunjavao pa ce mi to dati i neku srednju potrosnju. Kapiram da ce ova 3 podatka biti ipak dovoljna da steknem opsti pregled potrosnje.

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » ponedeljak, 5. jul 2010. u 17:27h

Oko 7L sa pretezno gradskom voznjom, ne bas u centru. Uz malo otvorenog puta, ako se smederevski put moze nazvati otvorenim. Kad sam dopunjavao na pumpi stao sam prvi put kad je stao pistolj, i od poslednjeg sipanja ispadne da trosi 7.3-7.4, ali pitanje je kad je prosli put pistolj stao, a kad sad, a mrzelo me do cepa da sipam.
Kako god mislim da ovakva potrosnja za auto ove velicnine i snage nije velika.
Fiesta!!

quando
Poruka: 155
Član foruma od: četvrtak, 11. feb. 2010. u 19:50h

Poruka od quando » ponedeljak, 5. jul 2010. u 21:05h

Bogme, meni board comp pokazuje porast prosecne potrosnje kad sam u leru...Mondeo mk3

Postoje dva moda merenja prosecne brzine, jedan krece od 99 pa se spusti na prosecnu, a drugi krece nekako od trenutne. Nemmmaaam pojma koja je funkcija ovog od 99 pa na nize :)

Al` da bi utvrdili potrosnju pri odredjenoj brzini i broju obrtaja, resetujete komp, vozite koji km u tom rezimu i...samo ce se kaz`ti :)

Meni trosi 1.8b 4.2 litre na otvorenom, 70kmph u petoj :D

Cedo
VIP

Poruka od Cedo » ponedeljak, 5. jul 2010. u 21:26h

Naravno,trosi gorivo i u leru..meni racuna tako od 99 pa spusta i skoro odmah spusti recimo do 10 pa onda posle par km vec imam neki prosek koji ne oscilira mnogo..inace prosek po bordu po Novom Sadu ne prelazi 7l nikad a sa malo otvorenog ili nocne voznje po gradu ide i ispod 6l a na bas otvorenom uz postovanje ogranicenja ide ispod 4 a na sve to dodam 1l za koliko mislim da gresi komp mrgreen ..

Slika

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » ponedeljak, 5. jul 2010. u 21:29h

Jel to zbog faktora korekcije težine desne noge vozača? lol
Ford weist den Weg.

Cedo
VIP

Poruka od Cedo » ponedeljak, 5. jul 2010. u 21:42h

:D da noga poprilicno oteza s'vremena na vreme gears ..ali koliko sam ispratio situaciju bord realno pogresi za toliko,otprilike do 1l ..

Slika

Cedo
VIP

Poruka od Cedo » petak, 23. jul 2010. u 12:52h

E sad moram sam sebe da demantujem :D ,vratih se sa mora,presao 2500km pa sam dobro ispitao potrosnju..krenuo naravno sa punim rezervoarom presao 660km stao na pumpu i dopunio opet do cepa,stalo 35.9l sto je kad se preracuna manje od 5.45 l na 100km a na bordu je prikazivalo 5.2 pa ispada da je razlika vrlo prihvatljivih 0.25l..

Slika

Mickey038
VIP
Poruka: 1133
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 16:33h

Poruka od Mickey038 » petak, 23. jul 2010. u 14:41h

I ja sam merio potrosnju za Focus-a 1.6 TDCI:

Brindisi - Rim-Flumicino (Lokalnim magistralnim putem) - 650km, prosecna brzina 77km/h, potrosnja 5l/100km
Rim-Flumicino - Brindisi (Super autostrada - Preko Napulja) - 601km, prosecna brzina 102km/h, potrosnja 5.3l/100km
Brindisi - Rim-Centar (Super autostrada) - 580km, prosecna brzina 104km/h, potrosnja 5.1l/100km

Gradska voznja - 655km, prosecna brzina 27km/h, potrosnja 6.3l/100km
Oni koji mnogo znaju - malo govore. I obrnuto - najviše govore oni koji ništa ne znaju.

dule0911

 

Poruka od dule0911 » ponedeljak, 26. jul 2010. u 00:42h

Moj board u proseku gresi oko 0.5-0.7L, ali nije u pitanju iskljucivo otvoren put, vec kombinacija, da je na otvorenom verovatno bi manje gresio, sto je i logicno.
Fiesta!!

crow

Poruka od crow » ponedeljak, 26. jul 2010. u 12:40h

cedo86 piše:E sad moram sam sebe da demantujem :D ,vratih se sa mora,presao 2500km pa sam dobro ispitao potrosnju..krenuo naravno sa punim rezervoarom presao 660km stao na pumpu i dopunio opet do cepa,stalo 35.9l sto je kad se preracuna manje od 5.45 l na 100km a na bordu je prikazivalo 5.2 pa ispada da je razlika vrlo prihvatljivih 0.25l..
Mora da si poštovao sva ograničenja kad je takva potrošnja :D

Divljak
Poruka: 223
Član foruma od: ponedeljak, 20. dec. 2010. u 16:45h

Poruka od Divljak » četvrtak, 29. jul 2010. u 20:48h

a ima li neko odgovor.....koliko motor trosi dok je u leru :)????

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21532
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » četvrtak, 29. jul 2010. u 21:04h

Meri se na sat.

Mislim da prosečno troše oko litar na sat vremena.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

Cedo
VIP

Poruka od Cedo » sreda, 4. avg. 2010. u 16:56h

crow piše:
cedo86 piše:E sad moram sam sebe da demantujem :D ,vratih se sa mora,presao 2500km pa sam dobro ispitao potrosnju..krenuo naravno sa punim rezervoarom presao 660km stao na pumpu i dopunio opet do cepa,stalo 35.9l sto je kad se preracuna manje od 5.45 l na 100km a na bordu je prikazivalo 5.2 pa ispada da je razlika vrlo prihvatljivih 0.25l..
Mora da si poštovao sva ograničenja kad je takva potrošnja :D
Da ogranicenja su postovana,autoput 140km/h a magistrala 90km/h :D ,auto inace pod punim opterecenjem..pozz
dule0911 piše:Moj board u proseku gresi oko 0.5-0.7L, ali nije u pitanju iskljucivo otvoren put, vec kombinacija, da je na otvorenom verovatno bi manje gresio, sto je i logicno.
Vrlo moguce da u gradu pogresi i za malo vise nego sto pogresi kad se vozi samo na otvorenom putu,nisam precizno proveravao iskljucivo gradsku voznju,pozz..

Slika

Neša
VIP

Poruka od Neša » sreda, 25. avg. 2010. u 22:53h

Put do CG 440km ostalo mi vise od pola rezervoara,potrosnja 5 litra na 100km 8) 1,6 benzinac k-glava rules lol

Ali moguce je zato sto mi je prosecna brzina bila 60-70 km/h,a po fabrickim podacima pri 90 trosi 6 litra. Ali 5l ovo do sada nisam doziveo,pomislio sam da se zaglavila kazaljka. Gorivo je bezolovni sa EKO pumpe.
Duratorq DI 16v

dule0911

 

Poruka od dule0911 » sreda, 25. avg. 2010. u 23:22h

Ne treba da te cudi, ako si vozio penzionerski bez puno preticanja :D
Fiesta!!

Neša
VIP

Poruka od Neša » četvrtak, 26. avg. 2010. u 13:48h

Uglavnom nizbrdice sa motornim kocenjem i pomaganje kocnicom :D ali zato u povratku sve uzbrdice.

Primetio sam ali nije da mi se cini vec auto stvarno malo slabije vuce kad su velike vrucine! I duze vergla kad su velike vrucine kao da gorivo isparava prema rezervoaru.
Neznam da li gustina toplog vazduha ima udela u tome ?
Duratorq DI 16v

Odgovori

Povratak na „Svaštara“