Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Kako napraviti body kit??

Spoljašnje uredjivanje.
peca
VIP
Poruka: 2469
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 15:10h
Kontakt:

Re: Kako napraviti body kit??

Poruka od peca » petak, 25. maj 2012. u 22:32h

Jugo definitivno nije auto kome stoje spojleri i ostala s...a. Kapiram da si početnik u celoj ovoj priči i da te privlače NFS fazoni, ali veruj mi da od toga niko nema koristi osim ljudi koji imaju mašine rađene za stazu i kojima su takve stvari neophodne. Većina nas se nekada na to ložila, ali smo posle videli o čemu se radi.
Ako hoćeš da središ Juga kako dolikuje i da imaš zaista unikatan auto moj predlog ti je da baciš pogled na ZFC i vidiš kako ljudi sređuju Jugiće. Ima i tamo par primera sa spojlerima. Kada ih budeš video biće ti jasno iz kog razloga to Jugu stoji k'o piletu sise ;) .

Ako ipak ostaneš pri tome da praviš spojlere postoji par stvari koje bi trebao da znaš o materijalima koji su ti neophodni. Smola se meša sa nekom vrstom učvršćivača koji je jako agresivna hemikalija. U koliko staviš nedovoljno učvršćivača smola će se jako sporo stvrdnuti i samim tim neće vezivati vlakna kako treba, a u koliko staviš previše dobijaš instant kamen koji ti može služiti samo ako praviš tegove. Takođe sam čuo (do duše iz ne proverenih izvora) da može doći i do agresivnije reakcije smole i učvršćivača u koliko smeša nije kako treba.
Takođe bi trebao da znaš da fiberglas po nekada zna da se deformiše kada je predugo izložen sunčevoj svetlosti i visokim temperaturama (kapiram da ovo zavisi i od kvaliteta materijala koji se koriste pri izradi delova). Ovo takođe delimično zavisi i od smeše učvršćivača i smole, kao i od samih vlakana koja se koriste.

Poenta cele priče je da se nikako ne upuštaš u ovo sam u koliko nisi spreman na jako visoke troškove i mali milion neuspešnih pokušaja.
milan_gt piše:ja gledam auto kao celinu i najbolja i najteza stvar je postici da ima ono nesto a da ne mozes uperiti prstom na to nesto..a to je dosta teze uraditi nego zamazati felne u neku drecucu boju..
ssf01 piše:skontao sam... da moze covek bi cipovao i vedrana da bolje koristi dzoger :D
ssf01 piše:Auuu am cu sutra brisat ov femunkdd e probud uf

Estariol
Poruka: 959
Član foruma od: subota, 20. mar. 2010. u 03:19h

Poruka od Estariol » subota, 26. maj 2012. u 01:34h

Pošto sam imao posla sa poliester smolom, samo ću na prethodni post, u vezi agresivne reakcije, da dodam: ako kupite tro-komponentnu smolu (smola, učvršćivač i katalizator u pakovanju), pročitajte uputsvo obavezno, i NIKAKO ne mešajte sve tri komponente istovremeno, jer reakcija može dovesti do eksplozije, pa vam može prsnuti u lice, a pri tom se javljaju visoke temperature. Sa dvo-komponentnim smolama nemate taj problem.
Ne moze se reci da si vozio dobar auto dok nisi seo u Ford...

peca
VIP
Kontakt:

Poruka od peca » subota, 26. maj 2012. u 01:57h

Ladno sam zaboravio da se dodaje i katalizator :doh: .
milan_gt piše:ja gledam auto kao celinu i najbolja i najteza stvar je postici da ima ono nesto a da ne mozes uperiti prstom na to nesto..a to je dosta teze uraditi nego zamazati felne u neku drecucu boju..
ssf01 piše:skontao sam... da moze covek bi cipovao i vedrana da bolje koristi dzoger :D

Estariol

Poruka od Estariol » subota, 26. maj 2012. u 04:22h

Nisi pogrešio nigde, zavisi od seta, u prodaji ima sa 2 i 3 komponente i zavisi od sastava. Pretpostavljam da je u onima sa 2 komponente katalizator već pomešan sa smolom, a učvršćivač se dodaje. Katalizator je tu samo da se pokrene reakcija između učvršćivača i smole, tj. da pokrene stezanje smole... Ako grešim nek me neko slobodno ispravi :beer:

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » subota, 26. maj 2012. u 08:12h

Po hemijskoj definiciji, katalizator je supstanca u čijem se prisustvu neka reakcija odvija brže, a da pritom ta supstanca na kraju reakcije nije izmenjena. Katalizator smanjuje količinu energije koja je potrebna da bi otpočeo hemijski proces.

To je onako uopšteno, a za konkretnu primenu pretpostavljam da postoji "spori" i "brzi" set, pa ko se za koji odluči. :)
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

peca
VIP
Kontakt:

Poruka od peca » subota, 26. maj 2012. u 11:16h

Sve zavisi koliko se katalizatora i učvršćivača stavi u smešu, mada generalno koliko god da se stavi mora brzo da se radi jer je reakcija jako brza.

van
VIP
Poruka: 9042
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » sreda, 30. maj 2012. u 21:54h

Метил-Етил-Кетон-Пероксид је учвршћивач за полиестерске смоле ,а убрзивач или ти катализатор је кобалт-нешто . И он јео плавичасто љубичаста тамна супстанца . Ако је смола плавичаста она је већ има у себи катализатор у неком проценту . Катализатора иде нешто мало , типа 0.5% а учвршћивача , зависно од спољен температуре и влажности ваздуха од 1-2 % , а ко хоће да му буде суво за сат времена стави 5% па ризикује да покриви све , јер се при реакцији ослобођа топлота . Део треба бар 2 дана да стоју у калупу , јер и ако је сув , може да се увије и деформише .
Свако ко хоће да се зеза са полиестером да зна да је стаклена вуна много зезнута ствар , као и стиролска испарења , тако да је гас маска обавезна или може да се заврши као човек код кога сам куповао полиестер . Купио сам једну туру ,дошао после пар недеље по још , он је у међувремену умрао од рака :lele:

mbole
Poruka: 14952
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » četvrtak, 31. maj 2012. u 22:35h

imam utisak da je epoksid malo zgodniji od poliestera, barem za pojedinacne stvari, verovatno na vecu kolicinu poliester pravi znacajnu razliku u ceni.
Ako nista drugo manje je otrovan.
Djak pesak :)

Estariol

Poruka od Estariol » ponedeljak, 11. jun 2012. u 23:11h

Epoksid - 24.50 jevreja za kilu(brzi je 26.50), Poliester set - 700 - 900 dinara za kilu (nema brzi i spori, količina komponenti u pakovanju je za kilu smole, ako je toplo napolju, reakcija je brža, ako je hladno, sporija je)...

van
VIP
Poruka: 9042
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » sreda, 13. jun 2012. u 20:27h

3.6 ЕУропских је кило полиестера , ако је канта од 20 кг. Око 1000 дин је 1л учвршћивача .Смола већ у себи има неки проценат катализатора , тј. већ је убрзана .
И сетови за поправку су прескупи , ако се ради нешто велико .
Полиестерски део је бар 5 пута јефтинији него епосидни .НАравно , епоксидни је далеко бољи , и може да буде тањи .

mbole
Poruka: 14952
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » subota, 16. jun 2012. u 23:59h

A i majstor duze traje :)
Djak pesak :)

Odgovori

Povratak na „Styling eksterijera“