Felne
- dax92
-
- Poruka: 7621
- Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h
Re: Felne
Pa jos su dobile i ime po meni!Cedo piše:Sto se tice masivnosti one Dax petokrake su mnogo bolje .. Ukusi...

Focus ST170
Focus SVT
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara![]()
- macaneli
- VIP
- Poruka: 9926
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h

ima se,moze se - nema se,mora se....
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
I ja sam vodio u Dascaru :-)®
zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
- dax92
-

Focus ST170
Focus SVT
Focus SVT
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara![]()
- lukijano
-
- Poruka: 767
- Član foruma od: četvrtak, 17. jan. 2013. u 15:55h
Da li neko zna koliko konja oduzimaju 18" felne OEM Ford sa gumama 235/40 u odnosu na 17", takođe OEM Ford' sa gumama 235/45?
Kolika je razlika u težini, kompletnog točka sa gumom u te dve varijante?
Jel ima neko neka razmišljanja i iskustva? Koliko ta razlika utiče na performanse i potrošnju, a koliko na ostale sklopove prenosa i pogona?
Menjač, lamelu, korpu, plivajući, ležajeve točka... Itd... Itd???
Pretpostavljam da više utiče kod manjih auta i motora sa manje snage...
Ne znam???
Kolika je razlika u težini, kompletnog točka sa gumom u te dve varijante?
Jel ima neko neka razmišljanja i iskustva? Koliko ta razlika utiče na performanse i potrošnju, a koliko na ostale sklopove prenosa i pogona?
Menjač, lamelu, korpu, plivajući, ležajeve točka... Itd... Itd???
Pretpostavljam da više utiče kod manjih auta i motora sa manje snage...
Ne znam???
- macaneli
- VIP
puno razmisljas,a to ne valja jer si u sve vecoj dilemi.Zivot je kratak i jednom se zivi... 

- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21543
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Vaistinu.
U prevodu,ne razmišljaj puno čim fabrika stavlja tu dimenziju.
p.s utiče na performanse al' ti to na tvom autu sa brdo obrtnog momenta nećeš ič osetiti.
U prevodu,ne razmišljaj puno čim fabrika stavlja tu dimenziju.
p.s utiče na performanse al' ti to na tvom autu sa brdo obrtnog momenta nećeš ič osetiti.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- BokiRS
- Neizleciv
- Poruka: 4457
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 08:18h
Ja sam za vikend u Ivanjici pa mogu da poteram Daxu felne i da cipujem nekog iz tih krajeva ako ima zainteresovanih :-)
I da, Lukijano, ne bi trebalo da osetis razliku.
I da, Lukijano, ne bi trebalo da osetis razliku.
Chip tuning za Ford-ove
viewtopic.php?f=94&t=19067
viewtopic.php?f=94&t=19067
- Dalmatinac
- Poruka: 1257
- Član foruma od: subota, 27. jul 2013. u 13:55h
- Kontakt:
Ti i ta tvoja parola... zbog nje mi je otislo par hiljada eur 

- Dalmatinac
- Poruka: 1257
- Član foruma od: subota, 27. jul 2013. u 13:55h
- Kontakt:
hahaah
Mlade cure ni ne znaju za ford, znaju samo X1, A2, M3, A4, X5, X6, Q7, R8...
A i mlade cure su proslost, game over sto se toga tice

Mlade cure ni ne znaju za ford, znaju samo X1, A2, M3, A4, X5, X6, Q7, R8...

A i mlade cure su proslost, game over sto se toga tice

- mbole
- Poruka: 14948
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Kolike god gume da stavis, konja ce ostati isto (racunajuci i dodatnog).lukijano piše:Da li neko zna koliko konja oduzimaju 18" felne OEM Ford sa gumama 235/40 u odnosu na 17", takođe OEM Ford' sa gumama 235/45?
Ono sto se promeni je odnos moment/brzina pri datom broju obrtaja.
No u ovom konkretnom slucaju, razlika u precniku je 2mm to jest 0.3% (smanjice ti se obrtni moment za 0.3% a za isto toliko povecati brzina pri istom broju obrtaja ako stavis 18") tako da to ni na fici ne bi primetio, kad bi nekako te gume uspeo da upakujes na njega.
Kôd: Označi sav tekst
Specification Sidewall Radius Diameter Circumference Revs/km Difference
235/45-17 106mm 322mm 643mm 2021mm 495 0.0%
235/40-18 94mm 323mm 645mm 2027mm 493 0.3%
Djak pesak 

- lukijano
-
- Poruka: 767
- Član foruma od: četvrtak, 17. jan. 2013. u 15:55h
Hvala puno na objašnjenju, ali ja mislim da tu značajnu ulogu u celoj ovoj priči ima i moment inercije, na svakom točku.
E kod momenta inercije, veliki uticaj ima masa točka, a još bitniji uticaj raspored mase po kompletnoj površini i obimu točka (pod tim mislim, nije isti raspored mase na celom točku... u srcu felne i po obodu felne).
E sad logično je da je najveća masa felne ustvari po obodu felne, jer je tu i njena najveća površina (dakle zavisi dosta i da li je felna od 8j ili 7.5j ili 7...). Što znači da povećanje mase felne od 2 ili 3 kg nije beznačajno na moment inercije. I to kako pri ubrzanju, tako i pri kočenju. Kažem još jednom, naročito zbog toga što je raspored mase, najvećim delom na obodu felne... kao efekat klatna...
Što je klatno teže, treba veća sila i da ga pokrene, a takođe veća sila i da ga zaustavi... Jedino što je tu dobro je, da kad se jednom pokrene, drži duže vreme postignutu brzinu, zbog same inercije, koja je kao što sam već rekao, direktno zavisna od mase.
Tako da lep ti je proračun i sve se slažem, osim da je uticaj mase zanemarljiv... U suštini, bilo bi lepo kad bi zaista znao koliko su teški točkovi... Ako me ne bude mrzelo, baš ću danas izmeriti svoj točak.
E kod momenta inercije, veliki uticaj ima masa točka, a još bitniji uticaj raspored mase po kompletnoj površini i obimu točka (pod tim mislim, nije isti raspored mase na celom točku... u srcu felne i po obodu felne).
E sad logično je da je najveća masa felne ustvari po obodu felne, jer je tu i njena najveća površina (dakle zavisi dosta i da li je felna od 8j ili 7.5j ili 7...). Što znači da povećanje mase felne od 2 ili 3 kg nije beznačajno na moment inercije. I to kako pri ubrzanju, tako i pri kočenju. Kažem još jednom, naročito zbog toga što je raspored mase, najvećim delom na obodu felne... kao efekat klatna...
Što je klatno teže, treba veća sila i da ga pokrene, a takođe veća sila i da ga zaustavi... Jedino što je tu dobro je, da kad se jednom pokrene, drži duže vreme postignutu brzinu, zbog same inercije, koja je kao što sam već rekao, direktno zavisna od mase.
Tako da lep ti je proračun i sve se slažem, osim da je uticaj mase zanemarljiv... U suštini, bilo bi lepo kad bi zaista znao koliko su teški točkovi... Ako me ne bude mrzelo, baš ću danas izmeriti svoj točak.
- dax92
-
Previse razmisljas o takvim stvarima. Na focusu mi je zimski set 185-70 14 guma na celicnoj felni 5.5" sirine. Letnji set bio 215-40 17 na alu felnama 7" sirine. Razliku u ubrzanju sam mogao osetiti apsolutno, samo na punom gasu, i to zaista zamemarljivu! Otprilike, kao da sa jednom dimenzijom do 100 km/h ubrza za 10.5, a sa drugom za 10.6 sekundi.
Ono sto je takodje neuporedivo, to je sigurnost koju mi je pruzao taj auto na 17-icama, kao i izgled! Razliku u potrosnji stvarno nisam mogao naci..
Tako da slobodno predji na 18" i uzivaj.
Ono sto je takodje neuporedivo, to je sigurnost koju mi je pruzao taj auto na 17-icama, kao i izgled! Razliku u potrosnji stvarno nisam mogao naci..
Tako da slobodno predji na 18" i uzivaj.

Focus ST170
Focus SVT
Focus SVT
- macaneli
- VIP
ovo ne smem ni da citam pozlice mi koliko je dugackolukijano piše:Hvala puno na objašnjenju, ali ja mislim da tu značajnu ulogu u celoj ovoj priči ima i moment inercije, na svakom točku.
E kod momenta inercije, veliki uticaj ima masa točka, a još bitniji uticaj raspored mase po kompletnoj površini i obimu točka (pod tim mislim, nije isti raspored mase na celom točhku... u srcu felne i po obodu felne).

- mbole
- Poruka: 14948
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Posto su ti gume iste sirine, ne vidim sto bi se stavljala sira felna?
Mislim da ces vecu razliku u masi i njenom rasporedu imati na dve felne razlicitog izgleda a istih dimenzija, nego na dve felne istog izgleda ali za 1" razlicitog precnika, uz odgovarajuce gume.
A sve skupa, osim ako se zanimas stotinkama sekundi na nekom trkalistu (a onda ti treba indzilir da racuna, i "malkice" veci budzet da tu njegovu racunicu ispratis), slabo ima uticaja na ukupnu pricu.
Povecas moment inercije tocka, al on u celoj prici ucestvuje sa koliko promila na autu koji ima 1500 ili 2000 kila i naravno odgovarajucu inerciju?
Na brzinu sam pogledao, i tocak sa sve gumom 205/65-16 je reda 20-tak Kg. Ajd da kazemo da ces povecati masu za nesto reda 1kg povecanjem felne, i da ce se odgovarajuce promeniti i moment inercije tocka. Al to je ispod 0.1% ukupne mase vozila. Ajd, puta 4, pa i dalje si debelo ispod 1%.
Mislim da ces vecu razliku u masi i njenom rasporedu imati na dve felne razlicitog izgleda a istih dimenzija, nego na dve felne istog izgleda ali za 1" razlicitog precnika, uz odgovarajuce gume.
A sve skupa, osim ako se zanimas stotinkama sekundi na nekom trkalistu (a onda ti treba indzilir da racuna, i "malkice" veci budzet da tu njegovu racunicu ispratis), slabo ima uticaja na ukupnu pricu.
Povecas moment inercije tocka, al on u celoj prici ucestvuje sa koliko promila na autu koji ima 1500 ili 2000 kila i naravno odgovarajucu inerciju?
Na brzinu sam pogledao, i tocak sa sve gumom 205/65-16 je reda 20-tak Kg. Ajd da kazemo da ces povecati masu za nesto reda 1kg povecanjem felne, i da ce se odgovarajuce promeniti i moment inercije tocka. Al to je ispod 0.1% ukupne mase vozila. Ajd, puta 4, pa i dalje si debelo ispod 1%.
Djak pesak