Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

problem sa paljenjem lampice check engine POMOC

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

yugo1.1
Poruka: 11
Član foruma od: sreda, 21. dec. 2011. u 17:14h

problem sa paljenjem lampice check engine POMOC

Poruka od yugo1.1 » sreda, 21. dec. 2011. u 17:36h

E sad,pokusacu da ne duzim. U pitanju je Yugo koral 1.1 injection sa PMC. Ima pezoov motor ( pezo 106).
prvi put se lampica upalila oko 10 novembra i auto smo odvezli u jedan od poznatijih beogradskih servisa na dijagnostiku ( 11.11.'11)
U servisu su prvo promenili davac temperature. posle par dana lampica se opet upalila da bi ga opet nakacili na kompijuter i ocitali sledece greske :
P0141 ( Komanda grejanja lamda sonde iza katalizatora) stalna greska
P0171 ( Ubrizgavanje goriva (regulacija smese) :donja granica -stalna greska
P0300 ( Izostajanje paljenja - povremena greska
P0140 ( Lamda sonda iza katalizatora :otvoreno kolo ili kratak spoj) -povremena greska

Zatim su serviseri promenili svecice i lamda sondu iza katalizatora sto me je kostalo uuuuuuuuuuuuuuuu bolje da ne pricam :eek: :shok:

14.11.'11 ponovo se pali lampica i vozimo kola u servis onovo na kompijuter i ovaj put ocita sledece greske:
P0171 (Ubrizgavanje goriva (regulacija smese) :donja granica -stalna greska
P0133 ( Lamda sonda ispred katalizatora :Starenje) -povremena greska

E tu sad oni pocinju nagadjanje od bobine preko rezervoara,brizgalica i slicnih gluposti...posto nisam htela da me opet oderu nisam pristala da mi rade bilo sta. Jedan majstor mi je rekao da kupim Wynn's aditiv za ciscenje dizni i sipam u benzin i to je na kratko upalilo. medjutim lampica se ponovo upalila ali je auto normalno isao. Skidala sam i kleme sa akumulatora kao da ga resetujem produvavala gasom dizne ma svasta. Sad je pre par dana poceo da trokira i da npr kada hocu da iz trece razvijem cetvrtu trokira. Nema vucu.
lampica se ne gasi.
Zaista sam zabrinuta i molila bih pomoc inace me ne gine da se :suicide:

Znam da je ovo za ford automobile ali morala sam da pokusam jer sam ocajna vise sa serviserima majstorima i ''strucnjacima'' a ne bacaju mi se pare uzalud :'(

Hvala unapred :)

fancy
Poruka: 2265
Član foruma od: četvrtak, 27. nov. 2008. u 13:46h
Kontakt:

Re: problem sa paljenjem lampice check engine POMOC

Poruka od fancy » sreda, 21. dec. 2011. u 18:01h

Uz sve ograde (nisam automehaničar, ne razumem se u Yugo, etc...), meni liči da je zreo za ozbiljno (ultrazvučno, ne aditivom) čišćenje dizni. To bar ne bi trebalo da je nešto skupo.
...od 1992, 7 Fordova, trenutno: '08 Hypnotic silver Mondeo 2.0 TDCi Titanium X

yugo1.1

Poruka od yugo1.1 » sreda, 21. dec. 2011. u 18:07h

ali lepo radi...kad mu na leru dodajem gas...cist je auto...bar tako po zvuku deluje :blink:

van
VIP
Poruka: 9044
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » sreda, 21. dec. 2011. u 18:07h

Ајде да пробам донекле д апомогнем . Дизне се релативно лако скидају и чисте . У неком сервису ће вам наплатити око 40е за демотажу , чишћење , испитивање и поновну монтажу . Иначе дају се очистити у обичном нитро разређивачу .
Сиромашна смеша може да се јави услед многих узрока , почевши од лошег рада сензора који диречтно утичу на функцију рачунања количине горива , као и сензора који коригују смешу ( ламбда , сензор температуре , течности и ваздуха ) . То што детектује да повремно је дошло до недостатка паљења може бити проузроковано сиромашном смешом , која је толио сиромашна да се не да запалити .
Даље узроци за сиромашну смешу су мали притисак у магистрали за гориво ( лоша пумпа , филтер горива ) и лоше дизне ( запрљане , похабане мада онда се не понаша овакво , лоши контакти на џековима ка дизнама и ка кљчним сензорима , мада ово је мало вероватно .

yugo1.1

Poruka od yugo1.1 » sreda, 21. dec. 2011. u 18:10h

a kako da je ''obogatim'' ? :)

van
VIP

Poruka od van » sreda, 21. dec. 2011. u 20:19h

Треба само да се " обогати " али му нешто не да . Мотор има распон односа ваздуха и горива са којим може да ради . Од 12:1 до 16:1 . Ово прво је добор за снаг а лоше за потрошњу , оно задње је добор за порошњу а лоше за снагу , а у средини , око 14:1 је идеално што се мотора тиче и што се екологије тиче . Компјутер се труди да у зависности од захтева возача , оптерећења и стања мотора , жонглира имећу ових параметара да би се добило оптимално перформаси свега . Е сада зашто има мање горива у смеши , навео сам неке проблеме .
То што ради лепо на леру , то нема везе , јер када мотор није оптерећен може да ради и са сиромашном смешом а махом тако и ради због потрошње горива

darko darko
Poruka: 3889
Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h

Poruka od darko darko » sreda, 21. dec. 2011. u 21:13h

prvo koji si servis vozila auto....

fancy
Kontakt:

Poruka od fancy » sreda, 21. dec. 2011. u 21:20h

yugo1.1 piše:molim da se uozbiljite :D ubicu se sa kolima :/
Nenenenene.... u 3 poteza rešiš svoju bedu:
1. Središ to sranje najverovatnije s diznama (javiće se neko s predlogom gde da to središ... ja sam to radio u Surčinu, ne znam da li je tebi to zgodno)
2. Zavališ Jugišu sledećem srećnom vlasniku
3. Kupiš Fiestu i postaneš ravnopravna članica Ford Club Serbia. Možda i ostaneš domaćica, ali sigurno više nećeš biti očajna 8)

:ford:

sasa_f1
Poruka: 9988
Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h

Poruka od sasa_f1 » sreda, 21. dec. 2011. u 21:51h

hahahaha
E fancy vala, svaka ti je na mestu... :ford:

yugo1.1

Poruka od yugo1.1 » četvrtak, 22. dec. 2011. u 00:17h

e vala domacica nisam :) jos sam mlada za to :) a servis je cuveni andjelkovic :)
derikoze :/
a stv mi je bitno da vise ne bacam pare...da ocistim dizne kad ono opet nesto novo :-O ubila bih se...i jel ce se smesa sama posle normalizovati ili se to podesava kompijuterski?

yugo1.1

Poruka od yugo1.1 » četvrtak, 22. dec. 2011. u 00:25h

van mene zanima sta je najbolje da uradim i hoce li mi sa ciscenjem dizni sve biti posle kako treba ili je potrebno jos nesto?

fancy
Kontakt:

Poruka od fancy » četvrtak, 22. dec. 2011. u 00:27h

Tebi pre svega mora ozbiljan servis da pogleda auto.

yugo1.1

Poruka od yugo1.1 » četvrtak, 22. dec. 2011. u 00:29h

hah kao npr?
da ne bude samo da su ozbiljni kad nalupetaju gluposti i naplate :) jer nije da bas nista ne znam pa da mogu da me vozaju :P

ovo su mi dedu odrali sto me cudi s obzirom da je iskusan i stariji covek plus musko :) msm da nije bio bi baba :D

fancy
Kontakt:

Poruka od fancy » četvrtak, 22. dec. 2011. u 00:31h

Imaš PP na tu temu.

yugo1.1

Poruka od yugo1.1 » četvrtak, 22. dec. 2011. u 00:37h

fala vi najlepije :D :D :D
cekam da cujem sta ce jos da ko kaze :)

van
VIP

Poruka od van » četvrtak, 22. dec. 2011. u 10:18h

Има сервис код Плавог моста са стране Коњарника . $5 е су ми напалтили чишћење дизна с адемонтажом и монтажом . А за 150 динара могу да се очисте на следећи начин: Кипи се један нитро разређивач , потроши се од око 10 мин да се скину дизне ( скину се конектори са њих и одшрафи се магистрала за гориво која иде преко њих и дизне се само извуку ) . Оперу се прво споља четком , а онда се потопе у пластчму посуду са нитор разређивачем и мућкају . Пожељно је и спојити им 12 волти на конектор , и то у кратким интервалима да се симулира њихов рад док су потопљене у течност . НЕ би тебало да буду спојене дуже од 1-2 секунде на напону .
После се све све лепо врати на место , једино што треба да се подмажу гимице које дихтују дизне да се ен би поцепале при враћаљу дизни на место . Зела акција траје око 30 минута и кошта 150 динара . Ако није до тога , пар нису бачене паре .
Да ли ће се смеша поправити ? Рчунар не може да је намести ако добија лажну информацију од неког сенора ...

yugo1.1

Poruka od yugo1.1 » četvrtak, 22. dec. 2011. u 12:39h

van ja pretpostavljam da celu zbrku pravi presiromasna smesa i ne znam kako nju da resim jer pretpostavljam da ne valja da motoru dolazi osiromaseno gorivo...kad tad ce mi se olupati o glavu :ozid: :) a za ovo trokiranje mislis da su dizne ( sto ne moze da razvije ubrzanje npr iz 3 u 4?

Lale
Domacin foruma
Domacin foruma
Poruka: 2787
Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h

Poruka od Lale » četvrtak, 22. dec. 2011. u 14:01h

Za dobrodošlicu 25 postova i dobismo :lock: , a za rešavanje problema 16 postova ,a rešenje ni na vidiku.
Moj predlog je...domaćice... Jugo u jarak, motor vrati Francuzima, a Fordaljku u garažu i problem je rešen.
Slika Slika

yugo1.1

Poruka od yugo1.1 » četvrtak, 22. dec. 2011. u 14:12h

lale nece deda mraz...obesio se o vodokotlic i propade mi rabota :P :haha:

van
VIP

Poruka od van » četvrtak, 22. dec. 2011. u 14:38h

НЕ долази осиромашено гориво ( сем ако неко није сипао воду у њега , него мотор не уме да имексује праву количину горива и ваздуха , него даје мање горива . Проблем може бити физички , да су дизне прљаве или лоше или је слаб притисак горива или је запрљам филтер горива , или је проблем софтверски , тј. ецу лоше рачуна потребну количину горива јер га буни нешто, а то нешто је лоше очитаан вредност са неког сензора ....

yugo1.1

Poruka od yugo1.1 » četvrtak, 22. dec. 2011. u 16:14h

ajde mala pomoc ...ako kazu da je na yugu benzicu otisao ventil za paru benzina sta je to? koliko moze da kosta? i zanima me da li ce nakon promene auto poceti da vuce i ubrzava kako treba i da li ce to regulistati osiromasenu smesu goriva?

Mosha
Poruka: 272
Član foruma od: ponedeljak, 6. dec. 2010. u 21:39h
Kontakt:

Poruka od Mosha » četvrtak, 22. dec. 2011. u 18:53h

yugo1.1 piše:i zanima me da li ce nakon promene auto poceti da vuce i ubrzava kako treba i da li ce to regulistati osiromasenu smesu goriva?
Da li ce zamena tog dela resiti problem je u znaku pitanja, i to tesko moze znati i covek koji ga popravlja a kamoli mi pilici iza monitora :)
Najbolje bi bilo, posto vec nemas servis koji ce ti to resiti po kratkom postupku, da poslusas Vana i ocistis prvo dizne, jer je to logican i jeftin postupak, ako nije bilo do toga nikom nista, bar ces znati da su ti dizne ciste neko vreme i verovatno ce se pozitivno odraziti na rad auta svejedno, a posle toga mozes krenuti dalje.
Nazalost tvoj kvar moze imati vise uzroka, sad mozes ici brzim putem, pljusnuti lovu izmenjati neke stvari i na kraju popraviti auto ili mozes ici sistematski deo po deo dok ne otklonis kvar, sto ce te manje kostati ali je proces i duze traje.

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » četvrtak, 22. dec. 2011. u 19:07h

Jedini ventil za benzinsku paru za koji ja znam (a ne znam mnogo toga) je ono ekološko čudo koje sprečava da, sa jedne strane, benzinska isparenja ne odlaze u atmosferu iz otvorenog sistema (jer to ne bi usrećilo "zelene") a sa druge strane da ne dozvoli stvaranje vakuuma u rezervoaru zatvorenog sistema (jer to ne bi usrećilo motor, tj. počeo bi da se guši posle nekog vremena usled nemogućnosti da povuče gorivo). Neki proizvođači to čudo krste skraćenicom EVAP, ne znam da li to važi i za Pugo (napred Pežo, ostalo Yugo).

Da li je to taj deo o kome oni pričaju, da li to postoji na tvom vozilu, da li je to uopšte u kvaru, i - ako jeste - da li bi zamena tog dela rešila tvoj problem... realno, pojma nemam.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

fancy
Kontakt:

Poruka od fancy » četvrtak, 22. dec. 2011. u 19:10h

Jedini savet je da plati tek pošto auto bude popravljen, tj. počne da se ponaša normalno u vožnji.

dukioo7
Poruka: 52
Član foruma od: utorak, 3. maj 2011. u 20:16h

Poruka od dukioo7 » četvrtak, 22. dec. 2011. u 21:07h

skokni do zemuna ulica zadrugarska bb preko put je majstor vlada momak se igra sa francuskim motorima pozz

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“