Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Ford C Max mk2 2.0 TDCi ufdb

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
milosh_bg
Poruka: 127
Član foruma od: petak, 29. nov. 2024. u 21:34h

Ford C Max mk2 2.0 TDCi ufdb

Poruka od milosh_bg » nedelja, 1. dec. 2024. u 08:44h

Zdravo svima. Od skoro sam vlasnik gorepomenutog auta. Imam par nedoumica pa mi treba pomoc.
Naime, nakon kupovine odmah u prvoj voznji sam primetio da sporo dize temperaturu i da je maksimum dizao (po satu) do 75, 76 stepeni. Kad dodje dotle grejanje je imao ali cim bi se zaustavio auto a grejanje bilo ukljuceno on bi tu temperaturu obarao i grejanje postajalo slabije. Vrlo brzo sam uradio veliki servis i uz to zamenio i termostat. Po fabr. specifikaciji termostat otvara na 83stepena. Vrlo brzo i lako smo ozracili sistem i auto je u leru dostigao po menu radnu temperaturu tj skala je pokazivala 90 stepeni (bila na sredini na satu). Skala je samo tad dosla do te temperature i nikada vise. Skoro 2000km od kako je auto kod mene a skala ne prilazi polovini tj 90 stepeni, a grejanje mi je sad svakako bolje nakon zamene termostata.
Plasi me sve to, jer ne znam kako ce i da li ce uopste raditi regenacije dpf. Kako se auto uopste ponasao kad radi tu regeneraciju?
Molim za pomoc i savet sta i kako tu sve to funkcionise oko radne temperature tj sata i regeneracije dpf? Hvala i izvinjavam se na ovolikom postu. :)

Nedeljkovic
Poruka: 4760
Član foruma od: sreda, 27. apr. 2016. u 22:34h

Re: Ford C Max mk2 2.0 TDCi ufdb

Poruka od Nedeljkovic » nedelja, 1. dec. 2024. u 17:50h

Ako podiže temperaturu do 90 i posle toga ne pada to je to

Послато са 22081212UG помоћу Тапатока

Ford Mondeo Mk4 1.8TDCi (2012 - 2020)
Ford Focus Mk2.5 1.6TDCi (2018 - ...)

milosh_bg

Poruka od milosh_bg » nedelja, 1. dec. 2024. u 18:39h

Skala ne dolazi do pola, tj do 90stepeni. Skoro uvek je na ~75 i mozda neki stepen gore, ali cesce je izmedju 70 i 75 pogotovo kako je zahladnelo. Grejanje je ok nakon zamene termostata, ali me brine nedostizanje 90stepeni tj radne temperature kako zbog motora tako i zbog dpf-a. Novi termostat je Vernet.

Slika

sreckotddi
Poruka: 279
Član foruma od: nedelja, 28. jul 2013. u 23:00h

Poruka od sreckotddi » nedelja, 1. dec. 2024. u 21:40h

Isti problem imam...zamenjen termostat,ovo,ono,al od grejanja slaba vajda...navodno,vrlo ekonomican motor,vozi se na malom gasu,nema rasipanja energije pa dok se ne stisne nema ni grejanje ...glupa prica ako je tako
Kom opanci tom i dzeri

mbole
Poruka: 14899
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » nedelja, 1. dec. 2024. u 22:38h

Stvarno ne znam za novije.. za stare je vazilo pravilo da samo i iskljucivo originalni termostat radi posao. Provereno na licnom iskustvu, fakat za auto od pre 26 godina.
Djak pesak :)

milosh_bg

Poruka od milosh_bg » nedelja, 1. dec. 2024. u 23:12h

U autoindustriji sam, delovima. Voleo bih da saznam ko pravi deo za prvu ugradnju, tj ko je OEM.
Ima li nekog da je kupio originalni termostat i da nam moze slikati ili reci sta pise na istom, mora imati makar zig ako ne i pun naziv proizvodjaca?

PS. Ne mogu da verujem da tako glup deo ne mogu iskopirati u aftermarketu da radi, pa termostati su prosti sklopovi.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21488
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » ponedeljak, 2. dec. 2024. u 06:45h

Uh bre, kao neko ko radi sa autodelovima, neverovatno mi da ne znaš da je Vernet smeće, posebno kad su termostati u pitanju :D

Elem, od onoga što se nudi za taj auto, jedino mi Mahle deluje kao OEM proizvođač i treba probati sa njim.

Mada ako se ja pitam, jel grejanje dobro? Jel gubi grejanje kad stoji u mestu?

Ako je grejanje dobro a ne slabi grejanje kad stoji u mestu, sve je ok.

Ipak ti termostati otvaraju već na 83c a kazaljka pokazuje samo činjenično stanje, nije cheater kazaljka kao kod većine da zakuca na sredinu već na 70c i tako stoji sve do 105c.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

sreckotddi
Poruka: 279
Član foruma od: nedelja, 28. jul 2013. u 23:00h

Poruka od sreckotddi » ponedeljak, 2. dec. 2024. u 07:49h

U mom slucaju...kada dostigne pola skale,on tu stoji zakucan bez obzira dal se vozi ili stoji... Termostat lepo radi,vernet takodje... Dakle pre radne temperature creva ispred termostata su kao led hladna...ali...do radne temperature mogu da predjem i 30km a da je ne dostigne,kada ga lagano vozim...ako malo ispotapam gas,onda je stanje malo bolje. Nznm ima li ugasen egr udela u celoj zahebanciji...?
Kom opanci tom i dzeri

milosh_bg

Poruka od milosh_bg » ponedeljak, 2. dec. 2024. u 08:52h

Koliko znam za EGR iz prethodnih iskustava, kad se ugasi, auto sporije dostize radnu temperaturu, to sam na JTD motorima koje sam posedovao uvek gasio, ali sto kazes kad jednom dodje na 90stepeni uvek tu drzi. Na ovom autu koliko znam sve je u funkciji, bar po recima prodavca...
Moram naci nekog sa fordovom dijagnostikom jer prethodni pokusaji nisu uspeli, nisam mogao videti ni ubrizgavanje ni stanje dpf... Greske nisu prisutne, imao sam neke vezane za vrata tj otvaranje i zatvaranje prozora ali to je bilo zbog skidanja akumulatora.

@markedjani
Bas zato sto radim sa delovima imam info da je Vernet jedan od retkih proizvodjaca i da pravi termostate za mnogo jaca imena tj brendove.
Zato sam ga i uzeo jer nisam hteo placati neciji brend. :D

Pa cini mi se da gubi grejanje dok stoji u mestu, ne znam nisam pametan, iskreno nisam imao priliku da stojim duze sve je po par minuta, ali ume oboriti kazaljku, to sam primetio.

Boi
Poruka: 10
Član foruma od: sreda, 27. nov. 2024. u 23:02h

Poruka od Boi » ponedeljak, 2. dec. 2024. u 09:02h

Ako sumnjate na termostat, ugasite grejanje i provozajte ga dobro (malo više gasa jedno 15-ak km).
U ovo doba godine je normalno da ne dostiže potpunu radnu temperaturu. Sa ugašenim grejanjem bi trebao da je dostigne. Ako ne, sledeće što bih proverio je temperaturni senzor.
Termostat propušta tek na 80°-90° temperature rashladne tečnosti.

milosh_bg

Poruka od milosh_bg » ponedeljak, 2. dec. 2024. u 09:21h

Na taj nacin svakako brze podigne temperaturu, ali je ne odrzi, obara je cim se ulagani voznja i ukljuci grejanje i bude izmedju 60 i 75stepeni. Konkretno, svako jutro krecem na posao iz Rakovice, grejanje palim od prilike kod Ruda tj ukljucenja na autoput jer tad kazaljka krene da se dize. To je posle 10-15minuta voznje odnosno 6-7km.
Neverovatno mi da se sa dva termostata isto ponasa. Stari je bio takav, zato sam ga i zamenio. Senzor temperature je na termostatu tako da je i on zamenjen.
Povrh svega najvise brinem za DPF jer u tom slucaju sumnjam da radi regeneracije a tako ga vozim pa vise od 1500km koliko je auto kod mene.

Boi

Poruka od Boi » ponedeljak, 2. dec. 2024. u 10:09h

To mi zvuči kao normalna operacija fordovog auta.

Ako hoćete da vam se održava temperatura, isecite parče kartona i poturite između hladnjaka i branika pa probajte tako. Prema mom iskustvu, fordovi vole da se hlade vazduhom pa otuda simptomi.
Ovom metodom može da se desi i da upali ventilator hladnjaka, pa pratite temperaturu i ako ne ide preko 100, onda je auto skroz u redu.

Što se tiče senzora temperature, mislio sam na onaj u bloku, ne na kućištu termostata.

Takođe možete uposliti i klimu u svrhu grejanja. Grejanje na max, klima uključena i aktiviran taster za kruženje vazduha (da ne uvlači spolja). Klima će isušiti vazduh pa neće magliti. Takođe će davati mali otpor u leru, pa se neće toliko hladiti kad auto stoji.
Može se uposliti taj taster i bez klime, ali samo kad je motor dobro zagrejan.
Onda se pravi zatvoren sistem i kroz grejač kabine prolazi već topao vazduh, pa se rashladna tečnost neće hladiti.

milosh_bg

Poruka od milosh_bg » ponedeljak, 2. dec. 2024. u 11:01h

Hm, daj Boze da je normalna. :) Upravo gledam u Microcat sasiju mog auta i ne pronalazim taj senzor. Gde se on nalazi?

Boi

Poruka od Boi » ponedeljak, 2. dec. 2024. u 12:30h

Izgleda da je moja greška. Na starijoj verziji 2.0 tdci se taj senzor nalazi u glavi, iza kaiša, ispod poklopca. Pogrešno sam pretpostavio da su isti. Moguće da vaša verzija ni nema taj senzor, već se oslanja samo na taj kod termostata.

Nadam se da sam pogrešio za vaše dobro, pošto je noćna mora da se zameni....

milosh_bg

Poruka od milosh_bg » ponedeljak, 2. dec. 2024. u 12:35h

Mislim da ga nemam jer bih ga sigurno primetio kad smo radili veliki servis. :)

Boi

Poruka od Boi » ponedeljak, 2. dec. 2024. u 13:16h

Da da, ne postoji na toj verziji. Onda nemate brige. Taj agregat se ugrađivao do 2010...

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“