Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

objasnjenje klima

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

mbole
Poruka: 14993
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Re: objasnjenje klima

Poruka od mbole » utorak, 14. avg. 2012. u 02:09h

Zar nemas "Auto" polozaj na tom prekidacu za ventilator?
Hocu da kazem, recimo kod mene, na starijem modelu automatske (ustvari moja je jos uvek poluautomatska, posto nema bas sve funkcije) ventilator mozes da postavis i manuelno, ali postoiji i "auto" pozicija, gde on sam odredjuje brzinu.
U principu, ako imas podesavanje temperature, radi se o nekoj varijanti automatske, a ako imas samo "potenciometar" toplije-hladnije, onda je manuelna.

Sto se drugog pitanja tice, nisam siguran, ali mislim da klima radi dok je ne iskljucis prekidacem, a polozaj prekidaca toplo-hladno, samo odredjuje kako ce se mesati vazduh (toplo preko grejaca, hladno preko hladnjaka klime).
Djak pesak :)

djole fiesta
Poruka: 111
Član foruma od: petak, 17. feb. 2012. u 23:45h

Poruka od djole fiesta » utorak, 14. avg. 2012. u 23:43h

Nema mbole položaja auto, prekidač za ventilator je klasični za fokusa, vidi se gore na postavljenim slikama.
Shvatio sam da je ovo kod mene nešto nabudženo pa pokušavam da odgonetnem kako je i zašto nabudženo. Znači postavljen je onaj digitalni displej sa kojim može da se zada temperatura. Činjenica jeste da kad se dostigne zadata temperatura kompresor proredi uključivanja a nekad i ne uključuje u opšte.
E sad ono što me brine a čini mi se da to nije dobro, focus nema ventil za puštanje tople vode u mali hladnjak kao fiesta, već topla voda cirkuliše non stop. Da li će auto grejati ili ne zavisi od položaja klapni. Odnosno kad auto greje vazduh se uduvava kroz mali hladnjak a kad radi samo ventilacija vazduh zahvaljujući klapnama obilazi mali hladnjak. Da li sam u pravu?
Kada klima radi i temperatura se približi zadatoj, kod mene, čuju se klapne (u stvari elektromotor koji pomera klapne) i klima počinje da slabi i na kraju se isključi načisto.Kad će se ponovo uključiti opet zavisi od zadate temperature. Recimo na 22 stepena faktički neće ni gasiti ali neće ni duvati fest hladno, na položaju LOW (to je ispod 16 stepeni) duvaće hladno dok se ne prehladiš a recimo na 25-30 će da isključi i ko zna kad će opet uključiti (a neće). Podaci nisu egzaktni... :(
Iz svega ovoga što ste mi objasnili mogu da zaključim da pošto nema promene brzine ventilatora kao što bi trebalo u automatskom režimu, neko se dosetio da količinu hladnog vazduha reguliše preko klapni i malog hladnjaka. To verovatno nije zdravo ni za klimu ni za mali hladnjak.
Hvala na objašnjenjima! thumbsuph

mbole
Poruka: 14993
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » sreda, 15. avg. 2012. u 00:17h

Pa to isto ti radis kada okrenes prekidac toplo-hladno. Samo ga sad ova spravica okrece umesto tebe.
Drugim recima mali hladnjak i klima su napravljeni da bas tako rade, i nista im nece smetati.

Nemas sve pogodnosti automatske klime, ali ipak je bolje nego sa cisto manuelnom.
Djak pesak :)

ivansbb
Poruka: 21
Član foruma od: četvrtak, 6. sep. 2012. u 12:11h

Poruka od ivansbb » sreda, 12. dec. 2012. u 18:15h

Ako kazete da klima ne greje,neka keko objasni zasto kad upalim auto i ukljucim klimu duva toplo,ne bas vruce ali onako mlako,a kad je iskljucena klima a ukljucen samo ventilator onda duva hladno dok se motor ne zagreje? Da li je to lose za klimu da palim kad je hladno ili nema veze? I ako je lose zasto su inda stavili da kad ukljucis brzo odmagljivanje pali automatski klimu? U uputstvu pise da je to prekidac za odmagljivanje i odmrzavanje, kako da odmrzava ako ne treba da radi kad je minus, ne ledi meni soferka na +5.
Ford Mondeo MK 3 1.8 Duratec HE 16V 2003 92 Kv

Neša
VIP
Poruka: 5056
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » sreda, 12. dec. 2012. u 18:33h

Sve jedno je,klima ne radi ispod 5 stepeni,kompresor ne radi
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

Vladan
Poruka: 1529
Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h

Poruka od Vladan » sreda, 12. dec. 2012. u 19:56h

Ne znam tacno kako i zasto, kad ukljucis grejanje samo na ventilator, narocito ako je na recilkulaciji, ono magli, ako ukljucis i klimu, ono ne magli.
Valjda tamo neki susac radi, cak i ako kompresor ne radi.

winstonwolf
Poruka: 104
Član foruma od: četvrtak, 19. jul 2012. u 15:27h

Poruka od winstonwolf » četvrtak, 25. apr. 2013. u 20:18h

da ne otvaram novu temu, prosle godine u avgustu sam punio klimu i vec danas je prazna. Jel moguce da se potrosila? Doduse cijelu zimu sam sajbu odmagljivao klimom. U pitanju je fokus mk1. Kompresor se cuje kad cakne, al sipak, ne duva hladno.
Ljuta mašina - Focus 1,8 Tdci, 85kw 2002.

Vladan
Poruka: 1529
Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h

Poruka od Vladan » četvrtak, 25. apr. 2013. u 21:43h

U principu, klima se ne trosi. Ako je stvarno peazna, negde je busno.

winstonwolf
Poruka: 104
Član foruma od: četvrtak, 19. jul 2012. u 15:27h

Poruka od winstonwolf » petak, 26. apr. 2013. u 09:39h

pih. kud baš sad, kad mi treba, ebo je.
Ljuta mašina - Focus 1,8 Tdci, 85kw 2002.

ucamc
Poruka: 53
Član foruma od: četvrtak, 18. dec. 2014. u 17:32h

Poruka od ucamc » petak, 21. dec. 2018. u 16:18h

Da ne otvaram novu temu, a mislim da je to to...
U pitanju je MONDEO MK3 2.0 66kw 2003god

Od jednom je pocelo jutros...
Na tabli mi odjednom temperatura pokazuje 36 - 40'C (ide i do 46'C). U isto vreme je klima pocela da brljavi.
Majstor mi je rekao da je crko senzor spoljasnje temperature i da to ima veze sa klimom. Navodno, klima misli da je napolju 36'C i zato hladi iako je stavim na max (HI, odnosno oko 28'C).
Da li to stvarno tako radi?
Gde mogu da nadjem taj senzor?

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“