Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Gume

Opruge, amortizeri, ramena, diskovi, čeljusti, doboši...
Neša
VIP
Poruka: 5056
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Re: Gume

Poruka od Neša » četvrtak, 3. jul 2014. u 11:41h

E onda dobro ako je tolika razlika po komadu,ja sam pomislio da su tu negde sa cenom.
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

sasabeca
Poruka: 27
Član foruma od: četvrtak, 5. jun 2014. u 19:35h

Poruka od sasabeca » subota, 5. jul 2014. u 09:44h

Poz!Ako moze jedno objašnjenje u vezi kombinovanja prednih i zadnjih guma,u smislu prebacivanja zadnjih na prednje i obratno...Znam da ima nekog ukrštanja(vide neku sliku ovde na forumu,al ne mogu da je nađem).Hvala

Reppa
Poruka: 977
Član foruma od: sreda, 20. okt. 2010. u 20:03h
Kontakt:

Poruka od Reppa » subota, 5. jul 2014. u 10:13h

Ako auto prednja vuča onda prednje gume idu nazad,ne manjaš stranu,a zadnje idu napred s tim što zadnju desnu staviš na prednju levu i zadnju levu na prednji desni. Ovo ne važi ako imaš asimetrične gume
http://www.polovniautomobili.com/reppa

Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!

dejan_BL
Poruka: 292
Član foruma od: ponedeljak, 26. maj 2014. u 12:17h

Poruka od dejan_BL » subota, 5. jul 2014. u 12:38h

Našao sam od drugara da povoljno prodaje ljetnje gume, u pitanju je Sava Intensa HP.
Da li imate iskustva sa ovim gumama i kakve su?
Ford Mondeo MKIII TDCi 2.0 96kw (2011- ...)

nikola_focus
Poruka: 1498
Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h

Poruka od nikola_focus » subota, 5. jul 2014. u 13:45h

Malo je bucna guma, i mozda malo tvrdja (nisam vozio druge letnje na ovom autu tako da nemam sa cime da uporedim, ali nekako mi odaju takav utisak), ostalo je sve pozitivno, dobra na kisi, u krivinama itd. Vozim ih vec drugu sezonu na Fokusu thumbsuph
Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend

dejan_BL

Poruka od dejan_BL » subota, 5. jul 2014. u 16:20h

Znači vrijedne pazara? :D

sasabeca
Poruka: 27
Član foruma od: četvrtak, 5. jun 2014. u 19:35h

Poruka od sasabeca » subota, 5. jul 2014. u 16:22h

Reppa piše:Ako auto prednja vuča onda prednje gume idu nazad,ne manjaš stranu,a zadnje idu napred s tim što zadnju desnu staviš na prednju levu i zadnju levu na prednji desni. Ovo ne važi ako imaš asimetrične gume
Da prednja vuča...Nisam bio siguran da li menjaju stranu zadnje ili prednje.Ok hvala!

popovicvl
Poruka: 5671
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h

Poruka od popovicvl » subota, 5. jul 2014. u 18:05h

Mnogi grese pa stavljaju "bolje" gume napred nazad "lose". Najgore na autu je kad ti krene guzica napred.

Ja kad uzmem 4 nove gume vozim dve sezone sa istim rasporedom, trece sezone prebacujem zadnje koje su uvek dobre jer su se vozile samo nazad, a kupujem dve nove i idu nazad. I tako svake dve sezone.

Ako prebacis zadnje napred, nazad ostavis "lose", vozices 4 sezone i docekaces petu da moras kupiti 4 nove gume iz cuga, em vozis dve godine sa rizikom sa zadnjim "losim" gumama.

zokkii
Poruka: 296
Član foruma od: sreda, 4. dec. 2013. u 20:11h

Poruka od zokkii » subota, 5. jul 2014. u 18:35h

Šta ćeš kada prednjica produži pravo ili kada neća da stane ?

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » subota, 5. jul 2014. u 19:02h

Ne vidim nikakvu poentu u tome da napred voziš "polovne" a nazad ganc nove gume. Ako išta, one koje su provele jednu sezonu nazad i jednu sezonu napred bih ostavio za treću sezonu pozadi - naravno, ako ima života u njima, da postoji neka iole normalna šara - a napred bih stavio nove gume.

Ako treba da se kupe sve četiri, kupiš sve četiri. Gume su potrošna roba, uvek može da se desi nešto nepredviđeno što će da te natera da ih zameniš i ranije nego što si zacrtao, a u međuvremenu treba uzeti ono što je optimalno za vožnju i upravljivost, a to diktira da su najbolje gume tamo gde su najteži uslovi, a to je napred.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

popovicvl
Poruka: 5671
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h

Poruka od popovicvl » subota, 5. jul 2014. u 19:55h

zokkii piše:Šta ćeš kada prednjica produži pravo ili kada neća da stane ?
Prednjicu je mnogo lakse iskontrolisati, a kad guza krene napred u krivini ne pitas se nista.

Kod mene posle dve sezone (35-40k km) zadnje gume jos uvek imaju 7 mm, a prednje za istu kilometrazu potrosim na 4-5 mm i to je plafon. Kako sad stvari stoje na preotektima sam presao 10k km skinuto je 1,0-1,5 mm, nisam merio.

nikola_focus

Poruka od nikola_focus » subota, 5. jul 2014. u 21:40h

dejan_BL piše:Znači vrijedne pazara? :D
Ja nemam apsolutno nikakvu ozbiljniju zamerku na gumu, uz to pristojna je sara, i kao sto sam vec napisao nijednom me nije ``izdala`` ni na suvom ni mokrom. Cale je isto malo forsirao prosle godine na putu ka moru, i kaze ide kao po sinama (jeste tu i do trapa, ali normalno da i guma ima uticaj). Vidjam ih tu po mestu na dosta vozila razlicitih kategorija, od malo vecih automobila (tipa 407, Mondeo), do recimo Pola i sl. E sad, moze da ima uticaj i to sto sam ih ja kupio nove, samo 2 nedelje su bile stare, ne znam koliko su stare te koje si gledao.

zokkii
Poruka: 296
Član foruma od: sreda, 4. dec. 2013. u 20:11h

Poruka od zokkii » subota, 5. jul 2014. u 22:07h

Ortak je kupio Savu Intensa HP i za nju je lik koji radi u Planeta guma isto rekao da je bučna. Otišli na ibarsku i zaleteli Mečku od Rušnja nizbrdo ugasili motor i na lerku guma tiha da tiše ne može biti. Da li je možda razlika što ova je proizvedena u Francuskoj.
Jedina logika da dobre gume imaš pozadi je da nećeš da se kurčiš kada su ti prednje gume loše. Zadnji kraj i možeš da kontriraš ali prednji kada ode preko nosa jako teško. Druga stvar kočenje po klizavom daleko bolje rezultate ima guma sa dubljom šarom.

daki_st
Poruka: 450
Član foruma od: nedelja, 2. mar. 2014. u 16:38h

Poruka od daki_st » subota, 5. jul 2014. u 23:30h

Koja je razlika izmedju r17 i zr 17 ?

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » subota, 5. jul 2014. u 23:39h

Z je jedna velika glupost i zabluda sto stavljaju..

daki_st
Poruka: 450
Član foruma od: nedelja, 2. mar. 2014. u 16:38h

Poruka od daki_st » subota, 5. jul 2014. u 23:39h

Znaci nema veze da li je r17 ili zr17?

milan_gt

Poruka od milan_gt » subota, 5. jul 2014. u 23:45h

jest, bitnije je (u stvari i nije tol'ko al eto) ono zadnje slovo V, W, Y

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » subota, 5. jul 2014. u 23:50h

Za većinu nema veze, Z je oznaka indeksa brzine koju su iz njima znanih razloga turili u dimenziju pneumatika, označava da je guma predviđena za brzine veće od 240km/h odnosno 149mph (zavisi s koje strane bare je proizvođač).
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

milan_gt

Poruka od milan_gt » subota, 5. jul 2014. u 23:55h

konkretno 205/50-R17 W nema nikakve razlike u odnosu na ZR 17 W

dejan_BL

Poruka od dejan_BL » nedelja, 6. jul 2014. u 01:16h

zokkii piše:Ortak je kupio Savu Intensa HP i za nju je lik koji radi u Planeta guma isto rekao da je bučna. Otišli na ibarsku i zaleteli Mečku od Rušnja nizbrdo ugasili motor i na lerku guma tiha da tiše ne može biti. Da li je možda razlika što ova je proizvedena u Francuskoj.
nikola_focus piše: Ja nemam apsolutno nikakvu ozbiljniju zamerku na gumu, uz to pristojna je sara, i kao sto sam vec napisao nijednom me nije ``izdala`` ni na suvom ni mokrom. Cale je isto malo forsirao prosle godine na putu ka moru, i kaze ide kao po sinama (jeste tu i do trapa, ali normalno da i guma ima uticaj). Vidjam ih tu po mestu na dosta vozila razlicitih kategorija, od malo vecih automobila (tipa 407, Mondeo), do recimo Pola i sl. E sad, moze da ima uticaj i to sto sam ih ja kupio nove, samo 2 nedelje su bile stare, ne znam koliko su stare te koje si gledao.
Hvala puno na odgovorima i preporukama.
Inače prodavac kaže da nije sa njima prešao više od 2000 kilometara, što se i vidi na samim gumama. Izuzetno očuvane, a još bolje, prodaje ih jako povoljno - za 70€.
Nemam problem sa time da su bučne, svejedno mi je, samo da su funkcionalne i pouzdane.

nikola_focus

Poruka od nikola_focus » nedelja, 6. jul 2014. u 01:22h

Nije to nesto od cega ce ti se smuciti voznja, ali opet primeti se. Na primer, ja nisam taj zvuk cuo na drugim kolima sa istim gumama kad prodju, a na svojim u voznji primetim :D A i ako sam u pravu za to da su malo tvrdje, jos bolje, sporije se trose thumbsuph To nije nikakva kilometraza, njima se mozda jos nije izlizao natpis SAVA po sredisnjoj liniji na sari. Naravno, imas preporuku od mene thumbsuph

Neša
VIP

Poruka od Neša » nedelja, 6. jul 2014. u 11:59h

Gume se rotiraju napred-nazad na istoj strani,ne dijagonalno.
Duratorq DI 16v

milan_gt

Poruka od milan_gt » nedelja, 6. jul 2014. u 12:10h

ako guma ima V saru onda treba unakrs jer je spoljna strana gume uvek opterecenija i vise se trosi (treba pratiti stanje, zavisi od voznje trapa i pritiska) a ako guma nema smer, tj ako je asimetricna i ima outside i inside stranu onda mozete da rotirate kako volite..

Neša
VIP

Poruka od Neša » nedelja, 6. jul 2014. u 14:18h

Jeste al onda se ljudi žale kako im bučne gume ili sumnjaju na ležajeve...ne treba nikako menjati smer gume,hoće da huči jer drugačije se gume troše na osovinama,zato mislim da se gume prebacuju samo napred-nazad.
Duratorq DI 16v

darioculibrk
Poruka: 1211
Član foruma od: nedelja, 10. jan. 2010. u 22:47h

Poruka od darioculibrk » nedelja, 6. jul 2014. u 14:35h

Kakva je Sava Intensa HP na mokrom?
Ford Focus 1.6 TDCi (115 KS) 2013 (2021-)
Ford Focus 1.8 16v Zetec E, 2002 (2013-2021)

Odgovori

Povratak na „Trapovi, kočnice i gume“