Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Senzor na menjacu !!! Informativno

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
mirke
Poruka: 777
Član foruma od: ponedeljak, 20. jul 2009. u 08:31h

Senzor na menjacu !!! Informativno

Poruka od mirke » četvrtak, 1. sep. 2011. u 16:22h

15/og avgusta ove godine isao sam iz Loznice za BG i na autoputu sam vozio konstantno oko 120 km/h. U jednom momentu samo se kazaljka brzinomera , iz cista mira, spustila na nulu, na moje zaprepascenje. Takodje racunar vise nije pokazivao predjeni put, vec je ostalo 98,8 km koliko je bilo do tog momenta...

Pomislio sam da je u pitanju neki bag elektronike i da ce se resiti samo ponovnim paljenjem automobila. Kad sam video da to nije resenje, pozvao sam Dr Dragomira :) i on mi je odmah rekao da je u pitanju verovatno senzor na menjacu. I saopstio da je taj senzor oko 100 evra verovatno...

Dragomiru sam zahvalan i morao sam bar ovim postom da mu se zahvalim ... Senzor sam zamenio polovnim koji sam platio 4000din...u Sapcu (kod Kuzmanovica).

Inace nerviralo me je svakako sto ne vidim brzinu kojom idem,a i ler gas je bio problematican, jer je u momentima kad menjam brzinu npr. iz 3 u 4 ili iz 3. u 2. broj obrtaja naglo opadao i ako stajem na semaforu auto se ugasi... Sve je to nestalo zamenom senzora koji otprilike izgleda ovako Slika
Slika
MIRKE / Fiesta 1.25 zetec

mbole
Poruka: 14912
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Re: Senzor na menjacu !!! Informativno

Poruka od mbole » četvrtak, 1. sep. 2011. u 16:57h

Normalno, posto je to senzor brzine vozila (VSS), i pored toga sto prikazuje brzinu kojom se kreces daje i racunaru informaciju da li se vozilo krece ili stoji i kako da na osnovu toga "baja" oko gasa.
Djak pesak :)

dimges
Poruka: 636
Član foruma od: subota, 22. maj 2010. u 10:50h

Poruka od dimges » nedelja, 4. sep. 2011. u 11:32h

ja sam otkacio VSS (ali kod mene je mehanicka kilometrazu, fiesta endura 1996,1.3i/37kw); imao sam 2godine problem samoubrzavanja u leru kad je toplo vreme (potpuno iskljucen saugh ?).. na DIAG nije pokazivao nikakve greske, menjao sam i TPS. Sada je OK, desilo mi se samo 1- 2 puta da ugasi u lehru na semaforu, posle duge voznje na autoputu, ali sada vise ne, verovatno se CPU izdresirao da radi i bez VSS-a, ustvari i navika, sad odmah na semaforu ubacujemo u lehr, bez straha da ce da zaurla..
.. eventualno cu mozda da ga ustekam posle 15 oktobra, radi boljeg shaltanja, razmislicu...
Poslednja izmena: dimges, na dan sreda, 28. sep. 2011. u 08:21h. Ukupno izmenjeno 1 put.

mirke

Poruka od mirke » ponedeljak, 5. sep. 2011. u 11:00h

@ mbole
Pa i pretpostavio sam da on daje vise informacija racunaru dok se i to usputno desavalo... Ma cim sam ga zamenio milina...
Slika

dimges

Poruka od dimges » nedelja, 2. okt. 2011. u 21:36h

ma i ja bi ga menjao, ali teško da nađem osim ovlašćeni, a tamo odokativno će biti sigurno najmanje 200 - 250 eura... meni je kilometraža mehanička, VSS nije identifikovan na nijednom DIAG-u koje sam radio. Nakon odšekavanja rešio sam višegodišnji problem samoubrzanja, ali sad se javio drugi problemčić. Letos je 2 puta bešumno ugasio na lehru, na semaforu, nije strašno, a sada je auto počeo fa trese na lehru-u, samo u momentu zaustavljanja na semaforu, inače lehr gas je stabilan. Loše je što je ovo učestalo kako je zahladilo vreme. Razmišljam o ponovnom uštekavanju VSS, bar u
grejnoj
sezoni , ali nezgodno bi bilo ako u nekim režimima rada opet počne da drži gas pa da mi ostali ženski vozači u familiji ne shebu menjač......
..druga alternativna rešenja na koje pomišljam su da povećam snagu motora na malim okretajima, - prelazak na najbolji benzin, da očistim opet IACV ( čišćen je u junu, pre 2500km), zamena filtera za benzinm prešao sam 13000km, Fiam filter, a a takođe i da probam itrijumske svečice ( imam od ranije nove Brisk A-Line 7 GR15YCY ); inače sad su na autu godinu dana NGK V line 7, sa 0.8 zazorom, obične , ne Platinske kako piše u Ćatibu...

mirke

Poruka od mirke » nedelja, 2. okt. 2011. u 21:53h

Ovo je nesto ozbiljniji problem koliko se meni cini ... ja nisam kompetentan... Dragomire, pomagaj coveku :clap:
Slika

dimges

Poruka od dimges » nedelja, 2. okt. 2011. u 22:03h

nije ozbiljno, bar ne do sada. Nego uopšte ne mogu da identifikujem kao deo taj VSS na mojoj fiesti Enduri,....

evo ga, isčačkao sam..http://smp.cms10.ama.uk.com/index.html? ... 9br4qel6h2
Slika

majstor elektroničar, pre radio u ovlašćenom, smatra da nije defekt u VSS-u, već da zadržavanje gasa dolazi od neodgovarajućeg IACV-a .. ova Fiesta nema MAP i ne radi bez IACV-a, (mada sam pre 6-7 godina kad mi je probio solenoid na fabričkom) vozio preko leta s otkačenim kablom a sa ručno naštelovanim IACV-om. Prošle godine sam probao, nije moglo da se upali motor bez IACV-a.
A s originalnim IACV-om se nije osećalo zadržavanje gasa, ali je znalo da bešumno ugasi kad je motor zagrejan, posebno na parkingu kad parkiraš - manevrišeš, valjda servovolan povlači više snage a lehr nizak ??
S oitkačenim VSS-om ima nepotrebno veliki lehr u mestu, oseća se kad je hladno vreme ...

dimges

Poruka od dimges » četvrtak, 10. maj 2012. u 08:08h

digla se spoljna t-ra, došlo vreme da opet sezonski otkačim Speedo senzor jer sam osetio da je počelo opet s ubrzavanjima u lehr-u... otkačio sam ga, dobro je sad, nema ubrzavanja u lehru, ali ima onaj prelazni period da auto hoće da smanji lehr gas u vožnji (pa čak i da ugasi ako zakasniš s stiskanjem kuplunga) a javlja se dok se dobro ne zagreje motor...svakako možda treba i resetirati CPU, ali razmišljam i koji su faktori za visinu lehr gasa ali i snagu motora na niskim obrtajima (pošto sam sad isključio VS senzor), odnosno brzinu reakcije IACV-a... mislim da uz restartiranje treba da uradim i proljetnje čišćenje IACV-a ( imam spreman čist IACV)... interesuje me mišljenje ostalih dali i prljavi filter za vazduh ima uticaja na snagu motora na niskim obrtajima ??.. menjan je pre 11 meseci, nisam prošao više od 7000km ali ima strašno mnogo prašine ovde u okolini (građevinski radovi) ... kako i da je, pre odmoru ću da ga menjam jer prljav filter povećava i potrošnju na otvorenom putu, a nije neka velika investicija oko 5 eur...

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“