Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Magljenje vetrobranskog stakla Focus MK2

Redovna održavanja, servisiranja, delovi.
Nije mesto za kvarove.

Moderator: Dragomir

Odgovori
pkrisz74
Poruka: 10
Član foruma od: nedelja, 16. jan. 2011. u 10:35h

Magljenje vetrobranskog stakla Focus MK2

Poruka od pkrisz74 » četvrtak, 7. jul 2011. u 18:40h

Imam problem sa maglenjem vetrobranskog stakla ako je spoljšnja temperatura za samo malo niža od temperature vazduha u kokpitu na Focusu MK2.

Zbog toga moram otvarati prozor i tako sušiti staklo. Uključenjem ventilatora nikakav efekat ne dobijam.

Koji bi tu bio lek?

Pozdrav,

Kristijan

fancy
Poruka: 2265
Član foruma od: četvrtak, 27. nov. 2008. u 13:46h
Kontakt:

Re: Magljenje vetrobranskog stakla Focus MK2

Poruka od fancy » četvrtak, 7. jul 2011. u 19:08h

Dugoročno (čitaj "sprečiti"): Da otkriješ šta ti stvara vlagu u kabini. Gde i šta curi i tako to...

Kratkoročno (čitaj "lečiti"): Uključi klimu, stavi duvanje spoljnjeg vazduha na najjače i usmeri ga ka prozoru.

Naravno, bolje je sprečiti nego lečiti, to je opštepoznato :)
...od 1992, 7 Fordova, trenutno: '08 Hypnotic silver Mondeo 2.0 TDCi Titanium X

FM III
Vremenski policajac
Poruka: 8365
Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h

Poruka od FM III » četvrtak, 7. jul 2011. u 21:12h

Kako reče fancy: bolje je sprečiti nego lečiti, a problem ti je vlaga u kabini.
Kada pereš auto ima li tragova vode u unutrašnjosti?
Prva pomoć da bi ti manje maglilo je i da staklo odmastiš, tj.opereš dobro sa nekim sredstvom za pranje stakala i to je najbolje sa papirnim ubrusima uraditi.
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp

dax92

 
Poruka: 7595
Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h

Poruka od dax92 » četvrtak, 7. jul 2011. u 21:44h

FM III piše:Prva pomoć da bi ti manje maglilo je i da staklo odmastiš, tj.opereš dobro sa nekim sredstvom za pranje stakala i to je najbolje sa papirnim ubrusima uraditi.
+1

Voda 90% negde ulazi u kabinu, i na visoj temperaturi dolazi do kondenzacije. Proveri kompletan enterijer Focusa, i vidi gde je mokro/vlazno, i onda otkrij nekako kuda moze da udje voda. Ne bi trebalo da je nesto drugo u pitanju.
Focus ST170
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo hahahaha
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu lol
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

darko darko
Poruka: 3890
Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h

Poruka od darko darko » četvrtak, 7. jul 2011. u 21:49h

FM III piše:Kako reče fancy: bolje je sprečiti nego lečiti, a problem ti je vlaga u kabini.

Prva pomoć da bi ti manje maglilo je i da staklo odmastiš, tj.opereš dobro sa nekim sredstvom za pranje stakala i to je najbolje sa papirnim ubrusima uraditi.
sto je cistije staklo brze magli, postoje specijalne smole ili cak sudomil koji malo zamasti da nemoze da magli, postoji tecnost na pumi portiv maglenja, maze se sa unutrasnje starne, auto dobro dihtuje i sigurno ima vlagu unutar kabine, meni je falila neka lajsna na vratima i lsucajno sam provalio da curi samo kada je auto nagnut malo ustranu, nemora da znaci da je to kod tebe ali moraces da nadjes de ulazi vlaga, duvanjem klime momentalno odmagljujes, ali je privemeno resenje....

FM III
Vremenski policajac

Poruka od FM III » subota, 9. jul 2011. u 15:09h

pkrisz74 piše:Zbog toga moram otvarati prozor i tako sušiti staklo. Uključenjem ventilatora nikakav efekat ne dobijam.
Darko kod njega ne pomaže ni ventilator, a magli i na malu razliku u temperaturi, pa zbog toga zaključujem da je zamašćenost stakla veća, a samim tim moguće je i da ventilator ubacuje vlagu u kabinu ako mu se filter kabine kvasi i ako su mu odvodi za kišnicu začepljeni, jer ubacivanjem spoljnog vazduha putem ventilatora bi trebalo da izjednači i temperaturu i vlagu u kabini i spolja, a samim tim i smanji razlog za magljenje. Otvaranjem prozora on to postiže samo malo sporije.
Inače grešiš da se više magli čisto nego prljavo staklo. Zamagljivanje stakla je u stvari kondezacija vodene pare (vlage) koja je prisutna u kabini, a usled razlike temperature vazduha u kabini i temperaturi stakla. Da bi se vodena para kondezovala mora imati neko jezgro kondezacije ili nečistoću na koju će se ''uhvatiti'' i stvoriti zamagljivanje. Ako ne prebrišemo dobro staklo prvi tragovi kondeza će se videti na štraftama i duže tu ostati, koje ostaju posle brisanja prljavom krpom, pa zato i preporučujem stari dobri način brisanja stakala papirom. Moja majka je uvek imala čiste prozore zahvaljujući nekoj brlji od rakije, malo deterdženta i novinama. Sad je po meni dobitna kombinacija Merglass (li neko drugo sredstvo za pranje staklala) sa alkoholom i papirni ubrusi koje ne treba štedeti. Sredstva koja pominješ su sredstva koja su u stvari na bazi nano tehnologije koja popunjavaju i najsitnije neravnine na staklu, pa samim tim nedozvoljavaju hvatanje vodene pare (vlage) na staklo. Isti princip je i za sredstva za spoljnu upotrebu na staklu i karoseriji gde se ne hvataju kišne kapi.
NE BRŽE OD ŽIVOTA!

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7123
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » subota, 9. jul 2011. u 16:22h

Logika je na tvojoj strani, ali dugogodišnja praksa kaže da malo masnoće po staklu čuda čini protiv magljenja. Stari vozači su masovno trljali šoferku duvanom iz cigarete, tek-tek da malo zamasti staklo... Šoferi nekadašnjih razdrndanih privatnih autobusa po BGDu (napolju vlaga, s obuće putnika voda, od "grejanja" je ceo autobus kao sauna...) obilato su koristili tečnosti za pranje suđa i šampone; malo toga na suvu krpu i prebrišeš staklo, bude možda musavo (gadna stvar ako je napolju sunce) ali nema kondenzacije. Čak i sprejevi protiv zamagljivanja koji mogu da se kupe po pumpama i prodavnicama auto-kozmetike otprilike rade istu stvar - ostavljaju tanak masnjikav film po staklu.

Kako i zašto to funkcioniše - ne umem ni ja da objasnim tačno, pretpostavljam da mala količina masnoće zapravo čini staklo "glatkijim", umesto da stvara brda i doline u kojima bi voda mogla da se zadrži.

Naravno, sve ovo potpada pod klauzulu "lečiti" a ne "sprečiti".
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

FM III
Vremenski policajac

Poruka od FM III » subota, 9. jul 2011. u 18:00h

Ja sam samo reagovao na podatak da čistije staklo brze zamagli, što po meni nije tačno. Staklo koje je tretirano sa sudomilom, šamponom ili što ja praktikujem kako rekoh u svom postu ''neko sredstvo za pranje stakala'' nije prljavo, već čistije.
Sledeće: Masnoća koja dopire iz motornog prostora preko ventilatora i prlja staklo i ''masnoća'' sredstava za pranje sudova i šampona moraš se složiti takodje nije isto. Sa tim sredstvima i očistiš ujedno staklo i stvoriš taj film koji je koristan.
Ali da sad ne bi pisali naučne radove na ovu temu po meni je očistiti staklo i posle toga premazati nečim (sudomil, šampon, specijalno sredstvo u spreju, tečnosti... svejedno), ili sa merglasom, axelglasom koji sadrže i alkohol (ujedno i čiste i stvaraju tanak film deterdženta), najbolje za sprečavanje zamagljivanja stakla. A svi smo saglasni da su ovo samo privremni lekovi, dok uzrok i dalje postoji. Najbolje ga je sprečiti i pronaći uzrok prodiranja vlage u kabinu vozila.
NE BRŽE OD ŽIVOTA!

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7123
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » subota, 9. jul 2011. u 18:54h

Okej, jasno. Nisam pazio na času pa nisam video da pričamo istu stvar samo malo različitim rečima (šija/vrat, paradajz/rajčica i tako dalje). thumbsuph
redbullw
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

FM III
Vremenski policajac

Poruka od FM III » subota, 9. jul 2011. u 20:22h

Ma na ovoj vrućini teško je bilo šta pratiti, sad kad smo se složili ajd' na :beer: da se rashladimo.
NE BRŽE OD ŽIVOTA!

mbole
Poruka: 14915
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » nedelja, 10. jul 2011. u 10:56h

Ako ima klimu (a trebalo bi da ima), onda treba da ima i rezim za odmagljivanje stakala.
Samo okrenes na njega i on odmagli. Kako ga ukljuciti? RTFM.

Pored provere da li negde nesto curi, trebalo bi verovatno promeniti i polen filter (ili filter klime, kako ga vec ko zove). Kada se zapusi ume da pravi takve probleme.
Djak pesak :)

pkrisz74

Poruka od pkrisz74 » sreda, 20. jul 2011. u 19:43h

Polen filter klime sam menjao proletos.
Može li mi neko reći, odakle ventilator vuče spoljni vazduh na Focusu MK2? Ne vidim nigde u mašinskom prostoru niti napred niti ispod auta otvor neki da liči na usis.
I to mi je interesantno, da ako je hladnije vreme napolju (npr. 15-20C) i uključim samo ventilator bez klime, ubacuje mi u kokpit topliji zrak nego spoljašnji bez obzira na jačinu duvanja ventilatora. :(
Inače imam u autu digitalnu klimu.

dule0911

 
Poruka: 13655
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » sreda, 20. jul 2011. u 21:37h

Taj filter nije samo filter za klimu vec uopste za sav vazduh koji udje u kabinu, dakle zove se kabinski filter.
Tako da ti svo uvlacenje vazduha za kabinu ide preko njega.
Fiesta!!

mbole

Poruka od mbole » sreda, 20. jul 2011. u 22:17h

Normalno je da ubacuje topliji vazduh. Ti si podesio temperaturu koju zelis, i on podesava koliko da greje vazduh da bi postigao tu temperaturu.
To sto nisi ukljucio klimu, samo znaci da nece hladiti kako bi postigao tu temperaturu.
A da ipak procitas uputstvo :)

Usis vazduha bi trebalo da je negde na sredini odmah ispod sofersajbne (cini mi se da ima neka plasticna resetka preko).

pkrisz74

Poruka od pkrisz74 » četvrtak, 21. jul 2011. u 17:27h

Pa nije normalno. Kad mu ti podesiš da displeju piše LOW što bi trebalo da je niža temperatura od 16.5C onda šta ima da dogreva vazduh ako je napolju 20C?

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 21. jul 2011. u 21:12h

Paaa, taj "sitan" detalj nisi napisao, a meni nestalo pasulja :)
Napisao si samo da to ne zavisi od brzine ventilatora, sto je sasvim normalno jer stvarno i ne zavisi.
Takodje napisao si da je napolju 15-20, pa ako je podeseno na nekih 21-23 (sto je uobicajeno) onda ce grejati.

Moguce je da neka od klapni/cesmica ne zatvara kako treba. Ili se jednostavno vazduh malo ugreje dok prodje pored motora (ne znam tacno kuda Mk2 uzima vazduh, vidim na slikama da je rupa po sred pozarnog zida odmah ispod soferke, ali ne znam odakle dolazi dotle).

Odgovori

Povratak na „Održavanje i servisi“