Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

DIY: Ugradnja bi xenon projektora u Mondeo Mk3

Uradili ste nešto sami?
Podelite sa nama ili pogledajte kako su drugi.
Odgovori
bo.
Poruka: 1043
Član foruma od: petak, 10. dec. 2010. u 20:02h

DIY: Ugradnja bi xenon projektora u Mondeo Mk3

Poruka od bo. » nedelja, 29. maj 2011. u 13:53h

Prvo je potrebno naravno skinuti farove i poklopce farova. Detaljnije o tome u ovoj temi:Black eyes

Od alata nije potrebno ništa specijalno, par odvijača, špicastih kliješta, kliješta za krimpanje, bušilica.

Kad je far rastavljen, prvo treba izvaditi lulu iz fara, sa zadnje strane sjenila stisnuti limić i gurnuti prema van.
Slika
Tu grbu gdje je bila lula treba pobrusiti da sjenilo bude ravno, kako bi leća nasjela kako treba, ravnomjerno.
Tu grbu sam zbrusio sa borerom fi 16mm.

Slijedeći korak je bušenje leće u donjem dijelu, da bi se mogla provući žica špule. U ovom slučaju išlo je sa borerom fi 10mm.

Na ovoj slici se vidi kako sam pogriješio i bušio rupu kraj grla - a taj dio pokrije silikonska guma koja centrira leću unutar sjenila. Zalijepio silikonom i izbušio drugu rupu na gornjoj strani sjenila. Bolje je izbušiti na donjoj strani, zgodnije je.
Slika

Nemam sliku kako se stavlja projektor, treba na grlo projektora (prvo skinuti maticu i ring s njega) staviti debelu konusnu silikonsku gumu. S druge strane učvrstiti maticom (tu je dobro imati špicasta kliješta) i to je to. Paziti na pozicioniranje projektora, mora biti ravan, ima oznaku koja strana ide gore.
Nikave adaptere koji su bili u kompletu nisam upotrijebio. Grlo sjenila je preduboko i da bi se stavio osigurač sijalice, trebalo bi pobrusiti jedno 6-7 mm sjenila (grlo, s zadnje strane). Nisam jer nisam imao s čim a i bojao sam se da nebi ti pobrusio ravno.
Postavljanje leće u sjenilo:
Slika

Kad je projektor bio gore, buraz se uhvatio brikanja i rezanja žica unutar fara, sa konektora je zbrikao tako da što više žica ostane unutar fara.

Za to vrijeme sam postavio angel eye
Slika
Da, nije u centru nažalost, malo je većeg promjera od unutarnjeg prstena oklopa pa sam ga ovako postavio.
S donje strane izbušio rupu 4mm, progurao žice i gume koje su na kraju angelsa. Na 4 mjesta (sa svake strane i gore/dole) kapnuo malo vrućeg ljepila i zalijepio za oklop.

Inverter za angel uglavljen iza dugog svjetla, struja ukradena s pozicija, tako da svjetli i pozicija i angel eye. Inverter zalijepljen vrućim ljepilom za kućište fara.
Slika

Vraćena plastika nakon što je namontiran oklop na projektor, spremno za ugradnju u auto.
Slika

Završno ispitivanje:
Slika

Radi...
Slika

Poklopac akumulatora je potrebno malo urezati da bi kabel prošao, da nije stisnut. Rezati bliže kraju, jer inače akumulator smeta (to sam vidio kad sam prvi put rezao, nisam pazio)
Slika

Vezicama povezani kablovi, da nebi slučajno otišli tamo gdje netreba..
Slika
Slika

Konačan rezultat:
Slika
Slika
Slika
Razlika halogen - xenon
Slika

Silikon za brtvljenje fara i poklopca fara, nekih 40ak kn u Pevecu:
Slika
Slika
Poslednja izmena: Daniel, na dan petak, 11. dec. 2015. u 10:55h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Razlog: Obnovljene slike
Mondeo Mk4 2,5 Duratec Titanium

Focus Mk2 FL 1,6 Duratec 2010 Colorado red

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Re: DIY: Ugradnja bi xenon projektora u Mondeo Mk3

Poruka od dule0911 » nedelja, 29. maj 2011. u 23:49h

Odlican DIY :bravo: :bravo:
Naravno i ovde bi dobro dosle slike iz kabine da se vidi kako je ispalo thumbsuph
Fiesta!!

macaneli
VIP
Poruka: 9926
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h

Poruka od macaneli » ponedeljak, 30. maj 2011. u 00:17h

thumbsuph
ima se,moze se - nema se,mora se....

I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing

I ja sam vodio u Dascaru :-)®

zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)

bo.

Poruka od bo. » ponedeljak, 30. maj 2011. u 21:24h

Biće slika iz unutrašnjosti, al nikako da nađem vremena.
A i moram podignuti farove, bacaju prekratko, tek kojih 17 m (kratko). Dugo je odlično.

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » sreda, 1. jun 2011. u 23:16h

Pedantno odrađeno thumbsuph , nisi ostavio kablove da vise, kao neki što znaju ostaviti pa se sve zamrsi i ružno izgleda.
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

bo.

Poruka od bo. » četvrtak, 2. jun 2011. u 00:20h

Bolje je kad je sve na svom mjestu, sigurnije je ako ništa drugo.

Slike iz unutrašnjosti:
Dugo:
Slika
Kratko:
Slika
Kratko:
Slika
Dugo:
Slika
Poslednja izmena: Daniel, na dan petak, 11. dec. 2015. u 10:57h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Razlog: Obnovljene slike

Odgovori

Povratak na „Uradi sam“