stelovanje pretpaljenja na sierri
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 24
- Član foruma od: sreda, 20. apr. 2011. u 14:07h
stelovanje pretpaljenja na sierri
Na sierri imam elektronsko paljenje pa me zanima da li se moze tacno nastelovati pomocu sluha ili je neophodan stroboskop? Voleo bih znati princip rada stroboskopa? 

- van
- VIP
- Poruka: 9044
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Re: stelovanje pretpaljenja na sierri
Јел ефи или карбуратор ?
Ако је ефи , не штелује се , сем ако неко није погрешно узупчио разводник .
Ако је карбуратор и можеш руком да мрдаш разводну руку , онда можеш да наштелујеш помоћу стробоскопа .
Стробоскоп има један индуктивни део , који иде преко кабла за први цилиндар и електронику која то шита и окида стробоскопску лампу која је као блиц . У тренутку када севне , осветли ременицу и види се где је репер на ремениви у односу на ознаку на блоку . Померајући разодник , мењаш претпаљење и помера се репер . Треба да га наместиш онако како је прописано за тај мотор , а то је негде око 8-10 степени пре ГМТ. Можда је и 12
Ако је ефи , не штелује се , сем ако неко није погрешно узупчио разводник .
Ако је карбуратор и можеш руком да мрдаш разводну руку , онда можеш да наштелујеш помоћу стробоскопа .
Стробоскоп има један индуктивни део , који иде преко кабла за први цилиндар и електронику која то шита и окида стробоскопску лампу која је као блиц . У тренутку када севне , осветли ременицу и види се где је репер на ремениви у односу на ознаку на блоку . Померајући разодник , мењаш претпаљење и помера се репер . Треба да га наместиш онако како је прописано за тај мотор , а то је негде око 8-10 степени пре ГМТ. Можда је и 12
-
- Poruka: 24
- Član foruma od: sreda, 20. apr. 2011. u 14:07h
U mom slucaju u pitanju je karburator. U pitanju je 2.0 ohc. Koliki treba da bude ugao pretpaljenja za taj motor ? 

- van
- VIP
- Poruka: 9044
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Од -6 до -12 зависи од верзије . Ако је електронац , без платина , ја бих ишао на -8 или -10 са искљученим вакумом . Када је вакум укључен , оптимално је да има око -16 на леру , мада то зависи од типа разводника .