Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Prva promena ulja na menjacu

Redovna održavanja, servisiranja, delovi.
Nije mesto za kvarove.

Moderator: Dragomir

Odgovori
Goran69
Poruka: 2
Član foruma od: četvrtak, 26. feb. 2009. u 21:25h

Prva promena ulja na menjacu

Poruka od Goran69 » petak, 11. feb. 2011. u 20:27h

Molim da mi kaze neko kada je najpreporuclivije da se izvrsi prva promena ulja na menjacu na fiesti 2007, kako i promena ulja za kocnice i servo volana.
Hvala!

dimges
Poruka: 636
Član foruma od: subota, 22. maj 2010. u 10:50h

Re: Prva promena ulja na menjacu

Poruka od dimges » subota, 12. feb. 2011. u 00:52h

moja je 1996 a nisam menjao nista od toga osim glicerina za sistem kocnica, kad sam menjao zadnji cilindar. Clicerin se dotura a menja se komplet ako se menja neki deo (cilindar). Taj glicerin ide i u hidraulicni druk lager. Ulje u menjacu je life time, samo sam doturio pre 2 godine 300ml. Ulje za hidraulicni servo volan je bistro i do vrha i ne diram.

saki fiesta
Poruka: 32
Član foruma od: utorak, 23. nov. 2010. u 10:35h

Poruka od saki fiesta » subota, 12. feb. 2011. u 12:40h

ulje u menjacu u princiou ne bi trebalo da se menja sem ako ti negde ne curi ali tebi je auto mlad tako da o tome nema potrebe da razmisljas,sto se tice kocionog ono se menja kad dostigne odredjeni nivo vlaznosti (postoji uredjaj koji to meri).Odes lepo kod majstor Dragomira u Pinosavu,on ti sve to lepo izmeri , ako je potrebno zameni i nema potrebe da lupas glavu kad postoji covek koji poznaje materiju.

dimges

Poruka od dimges » sreda, 6. apr. 2011. u 08:55h

i ja imam u menjacu to life -time ulje, dolivao sam 300ml pre 3 godine. Medjutim ipak mislim da je vec dug period, 15godina stari auto, 123000km, od cega 90-100.000 gradske voznje, a manji auto se vise menjaju brzine. Dilema je :
- promeniti celo ulje, cena je 20eura /litar, znaci ako ima u getribi 2.8l treba iskesirati 56eura + satninu, a u ovlascenom je i satnina skupa, a obicni servisi nemaju to ulje. Ovlasceni prodaje ali samo kantu od 5 l ... ovo je najskuplje resenje
-promeniti deo ulja, recimo 1litar, ako nadjem privatnika koji ima to ulje
- ako ima ulja, dodati odgovarajuci aditiv ?? dali postoji tako nesto za ford ??
-promeniti life time ulje s jeftinijim sintetskim uljem za getribu, koje ce izdrzati jos 40.000km bez problema, a posle ce se sigurno morati nesto raditi i na menjacu ili ce auto u otpad ??
.. nemam posebnih problema, ali sam pre nedelju dana cuo ponovo ono tiho zujanje gornjeg snopa... ali sada ne na niskoj temperaturi kao onda, nego na normalnoj.. stvar je u tome da auto uglavnom vozi supruga a od prosle godine vozi i cerka, a oni ne slusaju ni motor ni menjac nego samo radio :(
Poslednja izmena: dimges, na dan sreda, 6. apr. 2011. u 09:52h. Ukupno izmenjeno 1 put.

lasto
Poruka: 336
Član foruma od: sreda, 20. okt. 2010. u 18:06h

Poruka od lasto » sreda, 6. apr. 2011. u 09:13h

u tom slučaju novo ulje ti neće spasiti menjač :D

dimges

Poruka od dimges » sreda, 6. apr. 2011. u 09:57h

nije baš menjač u lošem stanju, evo juče sam ga ja vozio, normalan zvuk... dogovorio sam, idem opet kod onog što mi je doturao, ima i ulja i aditiva koji odgovaraju za life time ulje.. proveriću nivo ulja pa ako ima zujanja onda ćemo nešto preduzeti..

lasto
Poruka: 336
Član foruma od: sreda, 20. okt. 2010. u 18:06h

Poruka od lasto » sreda, 6. apr. 2011. u 10:12h

mislio sam zbog žene i ćerke kao vozača lol tu novo ulje ne pomaže :P , šalim se naravno, pa i najgorem vozaču treba dobro vreme da pohaba menjač, ako motor nije neka zver.

dimges

Poruka od dimges » četvrtak, 7. apr. 2011. u 15:46h

lasto piše:mislio sam zbog žene i ćerke kao vozača lol tu novo ulje ne pomaže :P , šalim se naravno, pa i najgorem vozaču treba dobro vreme da pohaba menjač, ako motor nije neka zver.
..OK za sinhrone, ali tu ima i drugo, neka slabost kod fordovih menjaca, gornji snop, medjutim nije strasno...koliko vozimo pre ce auto u otpad zbog godista nego sto ce da se pokvari do stepena da se mora popravljati..
.. a s druge strane novi automobili su djubre (posebno oni za ova trzista), bilo je na hrvatskom ford forumu da kupac relativno novog forda (u garantnom roku) koji je s autom bio u Nemackoj, dobije misljenje od nemackog servisa da je getriba za zamenu.. ali ovde to ne vazi...

Odgovori

Povratak na „Održavanje i servisi“