Alernator i nemiran rad motora
Moderator: Dragomir
- sonce_moe
- Poruka: 6
- Član foruma od: nedelja, 26. dec. 2010. u 19:54h
Alernator i nemiran rad motora
Da pocnem redom, dakle mondeo 94god. td , remontovali smo pre pola godine alternator sa novim lagerima i cetkicama, punio je odlicno 14,4 -14,5V bez opterecenja, pod punom opterecenju 14.2V , sada od pre kratkog vremena opet se nesto cudno desava, upalim motor ponekad nemirno radi najverovatno neka dizna treba promeniti, ali kad se ugrije sve je ok sa radom motora, dok ne pocne da trepce svetlo za punjenje na salt tabli i pocinje napon na punjenje da skace od 14,1 pa sve do 14,9V i onda i motor nemirno radi, tj obrtaji skacu sa 800-950 i motor se trese. Kais alternatora i spanner su novi zamenjeni tek pre par meseci, kais nije pretegnut, cak sam ga i olabavio da nije pretegnut ali to nije promenilo nista. Ovo se desava od pre par dana i to mislim nakon poduge voznje sa ukljucenim svetlima, radio i grijanje, tacnije kad stanem i pogasim sve ovo tad pocinje da svetli. Znaci poduga voznja pod potrosacima i kad ih pogasim tad pocinje da luduje. Trazio sam svugda sta bi ovo bilo, posto ostao sam bez ideja. Oprostite zbog poduzeg uvoda i nadam se da bi neko imao nekakvu ideju sta je posredi.
Unapred zahvalan,
Borce iz Skoplja
Mali update, uspeo sam doci do posla bez grijanja i jutros gremlin se nije javio. Videcemo kako ce da bude. Hvala na paznji, pozdrav
Unapred zahvalan,
Borce iz Skoplja
Mali update, uspeo sam doci do posla bez grijanja i jutros gremlin se nije javio. Videcemo kako ce da bude. Hvala na paznji, pozdrav
- Dusan64
- Poruka: 5280
- Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h
Re: Alernator i nemiran rad motora
Nemoj da zanemarujes taj problem,previsok napon punjenja moze da bude samo jedna stvar,a to je regler. Bolje ga zameni dok ti nije unistio akumulator i ko zna sta jos sve...
- sonce_moe
Hvala druze za info samo se mislim koji je bas regler na alternatoru, jel to elektronica na samom alternatoru ili neki drugi dio, cisto da me ne vucu za nos razno razni majstori...
- Dusan64
- Poruka: 5280
- Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h
Regler ti je poseban tiristor da tako kazem koji se srafi na alternator. Na njemu se nalaze cetkice.
- sonce_moe
Puno hvala, javim rezultat. Pozdrav
- sonce_moe
Samo da dodam da kad sam promenio filtar dizel goriva motor sada mirno radi i alternator stabilno puni struju, cini mi se da sam ipak imao neki vazduh u gorivnom vodu, mislim se cak i da promenim drzac za filter goriva, posto ona pumpica ranije nije davala nikakav otpor na druk, sada daje ali kao da sisti pomalo vazduha iz nje kad je pritisnem, i da, nisam promenio regler, a sad je sve ok sa punjenjem, pozdrav

- darko darko
- Poruka: 3889
- Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h
ler gas nesme da bude ispod 900 obrtaja, cak i na jedan treba da je skoro, ako skace pomalo skala na leru kada je hladan moze da bude jedan deo na bos pupi, sipaj malo dvotaktola u naftu da ga podmaze,
- sonce_moe
"Ok, znaci promenio sam regler alternatora, motronic england, mada mi to meni stoji made in china, punjenje je stabilno 14,4V , sad je ok, a ler gas je negde oko 850-900 cak i hladan je miran u leru, hvala svima na pomoci!"
Sam se sebi nasmijao i to dobro, par sati nakon pisanja ovog posta gore, stizem kuci s posla, gasim svetla i pocinje jos gore da skakuce obrtomer dok motor tiho brunda, punjenje u leru opet skace 14.3 -14.9V, ukljucim svetla ( ili grijanje) opet se smiri , opet izgasim opet pocinje ples, jel moguce da normalno radi samo pod optovarenjem? Mislim sebi
,
P.S. Jel moguce da me zeza ona zica koja je jedna sa plasticnoj ubodnici na alternatoru, malo mi se cini klimava....
Sam se sebi nasmijao i to dobro, par sati nakon pisanja ovog posta gore, stizem kuci s posla, gasim svetla i pocinje jos gore da skakuce obrtomer dok motor tiho brunda, punjenje u leru opet skace 14.3 -14.9V, ukljucim svetla ( ili grijanje) opet se smiri , opet izgasim opet pocinje ples, jel moguce da normalno radi samo pod optovarenjem? Mislim sebi

P.S. Jel moguce da me zeza ona zica koja je jedna sa plasticnoj ubodnici na alternatoru, malo mi se cini klimava....