Focus mk1 zaledjen menjac
Moderator: Dragomir
- CyberFX
- Poruka: 113
- Član foruma od: četvrtak, 14. nov. 2019. u 10:42h
Focus mk1 zaledjen menjac
Ukratko, kako da se ustanovi sta je problem?
Proteklih jutra mi je menjac teze iso pa tokom voznje popusta i posle radi normalno, sad ovih dana izgleda veca zima pa mi zamrzo skroz, prvo jutro mi bio u brzini al nekako ga iscupam i ostalo desavanje isto, u voznji popusti, drugo jutro bas zakovao tako da ostao na parkingu (u ovom slucaju ide napred posto je bio u prvoj, nema problem sto se toga tice), za trece jutro sam ga ostavio van brzine, ide levo-desno normalno ali u brzine kao u zid, cim otopli sve normalno. Takodje je zanimljivo da iako preko dana ledi njemu nista ne fali.
Mene zanima kako da ustanovim sta je problem jer mi majstori nisu ustanovili sta je vec kazu da zamenimo ulje ili sajlu pa ako nije to onda ovo drugo, gledao sam i ispod i iznad sve suvo ko barut.
Proteklih jutra mi je menjac teze iso pa tokom voznje popusta i posle radi normalno, sad ovih dana izgleda veca zima pa mi zamrzo skroz, prvo jutro mi bio u brzini al nekako ga iscupam i ostalo desavanje isto, u voznji popusti, drugo jutro bas zakovao tako da ostao na parkingu (u ovom slucaju ide napred posto je bio u prvoj, nema problem sto se toga tice), za trece jutro sam ga ostavio van brzine, ide levo-desno normalno ali u brzine kao u zid, cim otopli sve normalno. Takodje je zanimljivo da iako preko dana ledi njemu nista ne fali.
Mene zanima kako da ustanovim sta je problem jer mi majstori nisu ustanovili sta je vec kazu da zamenimo ulje ili sajlu pa ako nije to onda ovo drugo, gledao sam i ispod i iznad sve suvo ko barut.
Ford Focus Mk1 1.8TDCi Karavan 2004
-
- Poruka: 75
- Član foruma od: nedelja, 3. sep. 2023. u 17:02h
Re: Focus mk1 zaledjen menjac
Kod mene na mondeu isto tako zaleden mjenjac, tesko salta no kad se zagrije motor sve normalno. Takoder kad je u plusu sve super radi. Vjerovatno vlaga i hladnoca pa se sajle u buziru slede i tesko salta plus hladno ulje.
- Ackoo
- Poruka: 121
- Član foruma od: četvrtak, 2. jun 2022. u 20:12h
Kad nece u brzine, podignes kozicu menjaca i otkacis gornju sajlu, onda otkacis sa menjaca i probas rucno i sve ti bude jasno.
"Ko u životu cvika, može da se slika"
- CyberFX
Acko to je i meni jutros palo napamet, ali posto ja ovde ne vidim nikakav osigurac da nesto treba da se skine/pomeri nisam hteo da na silu lomim, jel se ovo samo vuce na gore?
-ceo dan trazim po netu kako se skida i nisam jos naso

-ceo dan trazim po netu kako se skida i nisam jos naso

- CyberFX
Uspeo sam da otkacim sajlu medjutim meni ovo nista ne govori..
1. Ako je zaledjena sajla ne moze da prenese na menjac i ne mogu da znam da li je sajla ili ulje
2. Ako je zaledjeno/zgusnuto ulje, sajla nemoze da pokrene tamo nista, tako da opet ne mogu da znam sta je
Vratio sam sajlu, gurao napred nazad i u nekom trenutku krenulo teze pa sve lakse (bez zagrevanja/upaljenog auta).
Jedino sto mi je palo napamet je da otkacim sajlu sa samog menjaca, odispod vidim gde prolaze sajle ali ne vidim gde je menjac tjs gde se kace, jel ima neko sliku ili semu da znam sta da skidam?
1. Ako je zaledjena sajla ne moze da prenese na menjac i ne mogu da znam da li je sajla ili ulje
2. Ako je zaledjeno/zgusnuto ulje, sajla nemoze da pokrene tamo nista, tako da opet ne mogu da znam sta je
Vratio sam sajlu, gurao napred nazad i u nekom trenutku krenulo teze pa sve lakse (bez zagrevanja/upaljenog auta).
Jedino sto mi je palo napamet je da otkacim sajlu sa samog menjaca, odispod vidim gde prolaze sajle ali ne vidim gde je menjac tjs gde se kace, jel ima neko sliku ili semu da znam sta da skidam?
- Ackoo
- Poruka: 121
- Član foruma od: četvrtak, 2. jun 2022. u 20:12h
Stvar je u tome da joj otkacis oba kraja i da je onda pomeras, ako ide problem je na strani menjaca ako ne ide mozes da je podmazes ili najbolje zamenis.
Pogledacu kada budem dosao kuci pa cu ti reci tacno gde su. Ali cini mi se da su negde ispod aku ako ne gresim.
Pogledacu kada budem dosao kuci pa cu ti reci tacno gde su. Ali cini mi se da su negde ispod aku ako ne gresim.
"Ko u životu cvika, može da se slika"
- CyberFX
Gornja sajla je za napred/nazad, kada je menjac uvece izbacen iz brzine pa ujutru zamrzne, menjac ide levo/desno ali u brzinu ne ide, kada otkacim tu sajlu/polugu rucica ide u praznom hodu napred/nazad, poluga ne moze.
E sad, ako je zamrzla sajla (kako se prica da ona mrzne) ili ako je problem ulje (voda, gustina i td) po mom shvatanju je isti rezultat, sajla ne moze da se pomera sve dok ne opusti/otopi. Kao sto rekoh jedino sto bi mozda moglo da razjasni je da uspem da otkacim sajlu sa samog menjaca, pa ako se sajla kod rucice pomera onda bi trebalo da je problem ulje, ako se ne pomera izvesno je da je sajla zamrzla, msm ne znam kako da drugacije to proverim?!
- bio bih zahvalan da mi neko ko je rasturao kaze sta gde se nalazi to kacenje sajli, sta da skidam, sa koje strane, trebao bih preko dana da dodjem do te problematike i ujutru da primenim taj test tjs tek kad zamrzne da otkacim sajle.
E sad, ako je zamrzla sajla (kako se prica da ona mrzne) ili ako je problem ulje (voda, gustina i td) po mom shvatanju je isti rezultat, sajla ne moze da se pomera sve dok ne opusti/otopi. Kao sto rekoh jedino sto bi mozda moglo da razjasni je da uspem da otkacim sajlu sa samog menjaca, pa ako se sajla kod rucice pomera onda bi trebalo da je problem ulje, ako se ne pomera izvesno je da je sajla zamrzla, msm ne znam kako da drugacije to proverim?!
- bio bih zahvalan da mi neko ko je rasturao kaze sta gde se nalazi to kacenje sajli, sta da skidam, sa koje strane, trebao bih preko dana da dodjem do te problematike i ujutru da primenim taj test tjs tek kad zamrzne da otkacim sajle.
- acadimke
- Poruka: 1707
- Član foruma od: utorak, 17. apr. 2012. u 16:55h
- Kontakt:
Skini kutiju od filtera vazduha, možda uspes da pridjes odozgo.
Fokus mk1 tddi 90 ks 2001
- CyberFX
Skinuo sam kutiju i doso donekle do menjaca ali tu sad imam drugi problem a to je nosac samog menjaca (pretpostavljam da je to to) od kog ne mogu ni da vidim kako da otkacim sajlu.. Ali zato mogu prstima da dohvatim sam mehanizam, bez ikakvog otpora mogu da prstom gurnem u brzinu (trecu posto je u neutralnom) i isto tako da izbacim, hocu da kazem da ide bas lako..
Sad sam ostavio tako kako je pa se nadam da cu ujutru uspeti da lociram problem.
Ako je neko skidao, da li ima tu osiguraca neke poluge ili se samo svlaci sa kugle?
Ne mogu da vidim nikako, mogu samo na slepo prstima da ceprkam
Sad sam ostavio tako kako je pa se nadam da cu ujutru uspeti da lociram problem.
Ako je neko skidao, da li ima tu osiguraca neke poluge ili se samo svlaci sa kugle?
Ne mogu da vidim nikako, mogu samo na slepo prstima da ceprkam
- mbole
- Poruka: 14960
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Djak pesak 

- CyberFX
Nisam se setio za ogledalo..
Nego jel imao neko iskustva kako se ponasa sam menjac kad nema dovoljno ili nema uopste ulja u menjacu? Da li je moguce ako nema dovoljno ulja da preko dana radi savrseno?
Nego jel imao neko iskustva kako se ponasa sam menjac kad nema dovoljno ili nema uopste ulja u menjacu? Da li je moguce ako nema dovoljno ulja da preko dana radi savrseno?
- mbole
- Poruka: 14960
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
-
- Poruka: 154
- Član foruma od: petak, 29. nov. 2024. u 21:34h
Ako nikad nisi menjao ulje u menjacu, zameni ga, svakako ce mu prijati. Sajle mogu glaviti zbog vlage i zime, moguce da je negde buzir popustio i usla vlaga i sad na ovaj minus malo zategne I eto tezeg saltanja.
- ljuba power
- Poruka: 2706
- Član foruma od: nedelja, 11. mar. 2018. u 13:20h
- Kontakt:
sajle uglavnom prave takav problem..
samo je svuci sa kugle,ako nema "dugme" da stisneš na samoj plastici sajle tu gde se kači na kuglu
samo je svuci sa kugle,ako nema "dugme" da stisneš na samoj plastici sajle tu gde se kači na kuglu

- CyberFX
Uradio sam ono sto sam naumio, sajla je problem, menjac odlicno radi..