Započeo sam sa neki preliminarnim razmišljanjima oko zamene automobila. Trenutno vozim Fiat Stilo 1.9 JTD SW 2005. godinšte, ali sve se više okrećem automobilima marke Ford.
Prvi pik na draftu mi je S max, potom C max i na kraju Mondeo MK 4 ( prvo karavan pa ostale verzije ).
Što se tiče motora, gledam i benzince i dizele podjednako.
S max mi je interesantan jer ima verziju sa 7 sedišta, a povremeno mi zatreba i to 6-o sedište, doduše za neku kraću relaciju auto-putem, kada molim Boga da me policija ne zaustavi jer imam „slepog putnika“ ( taštu ili starca, kome šta milije

Rešenje moga problema je, ili da ostavim tog jednog „prekobrojnog“ sledeći put kada krenemo u goste, ili da rešim jedan S-max koji mi je baš ekstra auto, a kako vidim i na forumu i na testovima se pokazao jako dobro.
Koji motor po vama je za njega najbolji?
2.0 TDCI ili 1.8 TDCI, ili možda 2.0 benzin ( ima jedan jedini na oglasima )...ima doduše i onaj koji je preko 2.500 ccm, ali je registracija „gorka pilula“ koju ne mogu da ovog momenta progutam, osim da „vitlam“ nekog invalida, pa da ga registrujem na njega i molim Boga da ga što duže poživi, što je matematika koja mi se ne sviđa, ali koja samo govori kakav smo mi naopak narod, bar što se registracije tiče.
U svakom slučaju ne bih bežao ni od ovog 2.0 benzinca, ali ne znam kakva mu je potrošnja jer mi je 75% gradska vožnja, a oko 25% van grada. Kakav je za održavanje?
Takođe ne bežim niti od automatika, pod uslovom da je Durashift, jer vidim da svi hvalite taj menjač.
Kolike su okvirne cene trenutno malog i velikog servisa, ispiranja automatskog menjača, plivajućeg zamajca ( ako je manuelac ), i neke uobičajene cene delova koji mu odlaze, čisto da vidim kakva me investicija može eventualno snaći ako se rešim da ga uzmem.
Takođe nisam „gadljiv“ niti na C max mk1 verziju 2009-2010-o godište, kao ni na Mondea MK 4, mada mi se tu javlja gore navedeni „hendikep“ kad zatreba sedište viška.
U svakom slučaju sam ubeđen da je Ford trenutno jedan od „best buy“ automobila koji daje više nego što košta, odnosno da je odnos uloženo-dobijeno kod njega veoma visok, jer je automobil koji nije izvikan kao neki, a kvalitet mu je jako dobar, kao u ostalom i vozna svojstva, a pogotovo u odnosu na „druga“ sa VW amblemom.
Hvala unapred na odgovorima.