Par pitanja o Zetec Fiesti 2001 ili 2002
Moderator: ace1
-
- Poruka: 12
- Član foruma od: ponedeljak, 11. jan. 2010. u 22:15h
Par pitanja o Zetec Fiesti 2001 ili 2002
Seo malopre, I razmisljam kako bi trebao uzeti neki autic. Vozio Opel GSI 1.8, sada vozim samo sluzbenu Ladu Nivu 1.7i, al to nije to, hocu moj auto, I to jedan od manjih-tj. Gradskih auta. Metodom “ne znam ni sam kojom-verovatno podsvest radila” dodjoh do zakljucka da mi je prava mera Ford Fiesta 1.25 Zatec 2001 ili 2002 godiste, sa 5 vrata. Zeleo sam pitati vas na sta pri kupovini treba kod njih posebno da se obrati paznja-tj. Koje su im slabije tacke. Usput interesuje me I u kojim sve verzijama se proizvodio Zatec 1.25 (tj. 1242 kubika), odnosno sa koliko sve KW ili KS postoje ti motori? Moje misljenje je da je 55kw/75ks, ali sam na par oglasa video I 47 kw/64ks-postoji li takav uopste kao Zatec, I kako se pokazao u poredjenju sa ovim od 55kw?I jos jedno, koliko bi okvirno uz lep paket opreme takva (ponajvise mislim na 2001 god) fiestica trebala kostati? Hvala unapred I veliki pozdrav svima koji su radi da odgovore, a I onima koji su ovo procitali. 

- Dusan64
- Poruka: 5280
- Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h
Re: Par pitanja o Zatec Fiesti 2001 ili 2002
Zatec ne postoji uopste.. Inace taj 1.25motor je odlican i jako lepo ide Fiesta sa njim...
-
Ma mozda sam gramaticki bio krsina, mozda je trebalo da naglasim Fiesta koja poseduje Zatec ili Zetec motor od 1242 kubika, ne znam tacan naziv-nisam bas neki strucnjak za auta, al valjda razumete. 

- Dusan64
- Poruka: 5280
- Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h
zEtec,ne zAtec...
-
Zetec, da, tako je moja greska.
- ace1
- Avenger from the past
- Poruka: 1983
- Član foruma od: petak, 14. nov. 2008. u 19:47h
- Kontakt:
Re: Par pitanja o Zetec Fiesti 2001 ili 2002
ispravljeno 

Opel killer , in progress autolite evolution ,then bekame restomod and eventually all supercars killer (Ferrari too)
It is 1971
It is 1971

- mirke
- Poruka: 777
- Član foruma od: ponedeljak, 20. jul 2009. u 08:31h
Moja porodica poseduje ovu fiestu od 2007. 2000-ito je godiste. Zetec 1242ccm 55kw. Kad sam je kupio imala je problema sa grejanjem, tacnije slabije je grejala i to i do danas nije reseno. Takodje zadnji levi blatobran bila je korozija uhvatila-nismo radili blatobran, valjda cemo na leto. Prosle godine na jednom mestu gde je imbus sraf neki veci na glavi motora pocelo je da po malo curka rashladna tecnost. Resava se tako sto se odvrne sraf, namaze diht masom i zavrne, medjutim ne stizemo to da odradimo- ne predstavlja problem. To je sto se tice neplaniranih kvarcica.
Inace auto je odlican za grad, parkiranja, ali i preticanja i brzu voznju. Ima snage sasvim dovoljno, jer je i relativno lagan auto. ja sam uspeo da naguram skoro 180 na sat na auto putu, a potrosnja mi je bila najmanje 6.3 litra na 100 kilometara sa tim sto je uvek pun stvari i putnika, ostrije voznje i na relaciji Loznica - Sarajevo.
Bilo je i manje potrosnje kad se ide za Beograd, mislim manje od 6 litara ali malo opustenije voznje. Sada u ovim uslovima gde vozim uglavnom po gradu potrosnja je oko 8.3 l/100km. Zivim na selu i ima uspona i losijeg puta.
Osecaj u voznji je extra, a pogotovu kad iznenadjujes one koji potcenjuju performanse neke male fiestice... Zaboravih da kazem da ako volis da zavalis sediste pozadi putnici moraju da uvuku stomak

Inace auto je odlican za grad, parkiranja, ali i preticanja i brzu voznju. Ima snage sasvim dovoljno, jer je i relativno lagan auto. ja sam uspeo da naguram skoro 180 na sat na auto putu, a potrosnja mi je bila najmanje 6.3 litra na 100 kilometara sa tim sto je uvek pun stvari i putnika, ostrije voznje i na relaciji Loznica - Sarajevo.
Bilo je i manje potrosnje kad se ide za Beograd, mislim manje od 6 litara ali malo opustenije voznje. Sada u ovim uslovima gde vozim uglavnom po gradu potrosnja je oko 8.3 l/100km. Zivim na selu i ima uspona i losijeg puta.
Osecaj u voznji je extra, a pogotovu kad iznenadjujes one koji potcenjuju performanse neke male fiestice... Zaboravih da kazem da ako volis da zavalis sediste pozadi putnici moraju da uvuku stomak

MIRKE / Fiesta 1.25 zetec
- van
- VIP
- Poruka: 9042
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Samo da nglasim da je to zetec SE motor (1.25 ,1.4 ,1.6 i 1.7) , jel nema nikakve veze sa obicnim zetec motorom(1.6,1.8 i 2.0 ) .Motor mora da ima odgovarajuce ulje , mislim da je 5w40 , sipanje pogresnog ulja moze da dovede do problema sa ventilima .
-
Odlicno napisano, sto bi rekli ljudi 5 bambija za clana pod nikom “mirke” a lepo I dopunjeno korisnim od “van”-a. Hvala
Auto bih svakako prvenstveno vozio sam ili sa devojcicom. Naj-najveci udeo u voznji bi bio na podrucju BG-a, dakle ravno ko tepsija, nigde brda ni planina-jer su mi najcesce relacije ka firmi koja je inace u ravnijem delu grada, a I ja sam.Povremeno naravno I van, a I sa kojim putnikom vise, al u globalu to je to. Sto se brzine tice umem kontrolisati nogu na gasu, tako da sam siguran da ce onda takav autic biti ko stvoren za mene. Jedino bih pitao kolika kilometraza pri sadasnjoj kupovini nije prevelika za takav autic-cisto orjentaciono da znam, jer kontam ako je 2001-2, do sad bi trebao imati iza sebe jedno 80-120.000 km cak sta mozda I vise, a nisam siguran koliko 1.25 moze da iztrpi sve te hiljade?Ili da ga vozim na kompresiju motora pa da gledam sta ce koji cilindar pokazati?
Auto bih svakako prvenstveno vozio sam ili sa devojcicom. Naj-najveci udeo u voznji bi bio na podrucju BG-a, dakle ravno ko tepsija, nigde brda ni planina-jer su mi najcesce relacije ka firmi koja je inace u ravnijem delu grada, a I ja sam.Povremeno naravno I van, a I sa kojim putnikom vise, al u globalu to je to. Sto se brzine tice umem kontrolisati nogu na gasu, tako da sam siguran da ce onda takav autic biti ko stvoren za mene. Jedino bih pitao kolika kilometraza pri sadasnjoj kupovini nije prevelika za takav autic-cisto orjentaciono da znam, jer kontam ako je 2001-2, do sad bi trebao imati iza sebe jedno 80-120.000 km cak sta mozda I vise, a nisam siguran koliko 1.25 moze da iztrpi sve te hiljade?Ili da ga vozim na kompresiju motora pa da gledam sta ce koji cilindar pokazati?
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Na merenje kompresije obavezno, mada ni to nije merilo, sve se može zamaskirati danas.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- mirke
- Poruka: 777
- Član foruma od: ponedeljak, 20. jul 2009. u 08:31h
van piše:Samo da nglasim da je to zetec SE motor (1.25 ,1.4 ,1.6 i 1.7) , jel nema nikakve veze sa obicnim zetec motorom(1.6,1.8 i 2.0 ) .Motor mora da ima odgovarajuce ulje , mislim da je 5w40 , sipanje pogresnog ulja moze da dovede do problema sa ventilima .
Cuo sam za razliku,ali ako mozes ukratko da pojasnis za nas manje upoznate... Kod mene je 5w30.

MIRKE / Fiesta 1.25 zetec
- van
- VIP
- Poruka: 9042
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Zetec SE ili Sigma , je skroz aluminijumski motor , sa plasticnim usisnom granom sa desne strane motora . Mali , kompaktan i lagan Jamahini strucnjaci su pomogli fordu u njegovom dizajniranju . Pogledajete na google-u.
Nema nikakve veze sa obicnim zetec motorom , sem pocetka imena.
Pogresno ulje moze dovesti do naslaga na stubu ventila i problema u zatvaranju ventila
Nema nikakve veze sa obicnim zetec motorom , sem pocetka imena.
Pogresno ulje moze dovesti do naslaga na stubu ventila i problema u zatvaranju ventila
- Neša
- VIP
- Poruka: 5049
- Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h
Odlican autic i jos bolji motor! Nema vecih mana samo gledaj sto ocuvaniji primerak,zetec SE su svi koji su euro3 i svi imaju 55kw(75ks)
Potrosnja na otvorenom moze da se spusti i na 5,5l to bi bila neka eksperimentalna voznja
Kad kupujes i probas auto mora da bude tip-top,a ne da zazmuris na jedno oko pa popravicu to samo da ga kupim sto pre...

Potrosnja na otvorenom moze da se spusti i na 5,5l to bi bila neka eksperimentalna voznja

Kad kupujes i probas auto mora da bude tip-top,a ne da zazmuris na jedno oko pa popravicu to samo da ga kupim sto pre...
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v
Duratorq DI 16v
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21532
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Off iz ove teme premešten na sledeću lokaciju...
http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... &sk=t&sd=a
http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... &sk=t&sd=a

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
-
E ovako drugari. Prvo, hvala veliko na pomoci putem postova. Dosao je i taj dugo izcekivani dan. Vec mesecima tragao za fiesticom 1.25 Zetec , i nakon visemesecnih obilazaka autica, pazario jedan. Uzeo 1242 kubika 55kw/75ks fiestu 2001 god., drugar mi je odabrao u Nemackoj. Metalik siva, branike u boji auta, ima klimu, ima servo, grejace sedista, grejace stakala, centralno zakljucavanje, troja vrata, airbegove i za vozaca i za suvozaca, sedista podesiva,82.000 km,muzika,i ...Pregledali automehanicari-superica, vozio , ide ko ladja, pregledan, meni udoban, kad ga duze budem vozio javicu kakav je osecaj i sta su mane, sta vrline. Meni i curici je sasvim dovoljno prostora u njemu, a i gepek nam se svidja. Jedino sto ako neko kupuje, a pritom misli da vozi 5 ljudi u autu, nece moci-auto je pravljen da dvoje tj. vozac i suvozac sede komotno, i da dvoje dece do 60-setak kg pozadi njih sedi skroz ok, a ako bi pozadi sela dva coveka od 100 i kusur kg, onda bi mogli stati, al bi im bilo tesno i vozac bi sediste morao da povuce napred i da se stisne.Mesto za sedenje je super, odmah sam nasao sebi poziciju, i sa svojih 180-par cm jako lepo se namestio. Sad za sad tako je, jedino me interesuje na koliko se menjaju zupcasti, i ulje, filteri i ...? 

-
Bio na servisu, majstori kazu, mora imati tacno odredjeno ulje i kazu 5W30.Platio 4 litra po 550 dinara, dakle 2200din.van piše:Samo da nglasim da je to zetec SE motor (1.25 ,1.4 ,1.6 i 1.7) , jel nema nikakve veze sa obicnim zetec motorom(1.6,1.8 i 2.0 ) .Motor mora da ima odgovarajuce ulje , mislim da je 5w40 , sipanje pogresnog ulja moze da dovede do problema sa ventilima .