Punjenje amortizera,da ili ne?
Moderator: ace1
- JuSkE
- Poruka: 194
- Član foruma od: utorak, 22. jan. 2013. u 18:44h
- Kontakt:
Punjenje amortizera,da ili ne?
Ovih dana sam slucajno cuo da imaju servisi koji pune, tj repariraju amortizere. Mene interesuje konkretno da li je to neko radio, kakva su mu iskustva? Ja sam planirao da menjam kod mog Focusa pre svega zadnje, posto su mi zadnji tockovi pod uglom, kao sportski i jedu mi gume sa unutrasnje strane,a prednji su ok, gume se jednako trose...par puta su mi rekli kad sam menjao zimsko-letnje gume da su za to amortizeri krivi. A i u zadnje dve godine mi je zadnji deo pao za nekih 2-3cm
Ford Focus 1.8 TDCi 85KW 115KS Ghia 2002god
- Dragomir
- Oficijalni serviser
- Poruka: 5503
- Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h
Re: Punjenje amortizera,da ili ne?
Amotizeri(bar ovi koji se ugradjuju na fokusa) ne uticu na visinu automobile vec opruge
Punjenje glupost
Punjenje glupost
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek
- Shomy_ksh
- Počasni Čak Noris
- Poruka: 3609
- Član foruma od: utorak, 4. avg. 2009. u 04:45h
Ja sam se opasno razmisljao za punjenje ali kod nekog cije radove gledam svaki dan zadnjih 4-5godina
.. uporedio cene i odustao.

Ford Fiesta DuraTorQ 1,4TDCi
Phase Evolution Opus 500.1 + Mac Audio Select 12 with Alpine CDE-9882Ri
Phase Evolution Opus 500.1 + Mac Audio Select 12 with Alpine CDE-9882Ri
1.0 EcoBoost bar od 92kW...u JH sasiju da legne...kad tad...Dragomir piše:Ma volim kada se raspisete,milina mi je da citam
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21535
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Kao što kaže dragomir,opruge utiču na visinu... ne amortizeri.
Čak i da staviš nove amortizere nećeš rešiti problem nepravilnog trošenja guma.
Vrlo je moguće da su ti pozadi pukle opruge ili su se jednostavno... umorile
Punjenje amortizera je barem kod nas loša varijanta (pričamo o standardnom jeftinom "punjenju" amortizera),ugrađuju ti se semerinzi lošeg kvaliteta,ubacuje se ulje koje nije uopšte namenjeno za amortizere (postoji čak i ulje da se kupi baš za tu namenu ali je daleko od jeftinog pa se majstori snalaze i sipaju ulja najjeftinija moguća i to su uglavnom ona najgušća ulja koja uopšte nisu namenjena za amortizere (previše im se menja ponašanje u zavisnosti od temperature) ).
Postoje kod nas ljudi koji se bave dobrom reparacijom amortizera ali to se ne isplati za obična kola kao što su tvoja za koja ima na svakom koraku amorti... to se isplati za automobile koji su retki i za koje više nema da se kupe novi amortizeri ili je jako teško doći do njih (čitaj-skupo).
Sve u svemu,ti treba da svratiš kod nekog dobrog majstora koji je upućen u ford priču da ispretrese ceo zadnji trap (nije uopšte prost trap pozadi,ne razume se svaki majstor u isti) i kad se ustanovi šta je problem i sredi... pravac trapadžija.
Čak i da staviš nove amortizere nećeš rešiti problem nepravilnog trošenja guma.
Vrlo je moguće da su ti pozadi pukle opruge ili su se jednostavno... umorile

Punjenje amortizera je barem kod nas loša varijanta (pričamo o standardnom jeftinom "punjenju" amortizera),ugrađuju ti se semerinzi lošeg kvaliteta,ubacuje se ulje koje nije uopšte namenjeno za amortizere (postoji čak i ulje da se kupi baš za tu namenu ali je daleko od jeftinog pa se majstori snalaze i sipaju ulja najjeftinija moguća i to su uglavnom ona najgušća ulja koja uopšte nisu namenjena za amortizere (previše im se menja ponašanje u zavisnosti od temperature) ).
Postoje kod nas ljudi koji se bave dobrom reparacijom amortizera ali to se ne isplati za obična kola kao što su tvoja za koja ima na svakom koraku amorti... to se isplati za automobile koji su retki i za koje više nema da se kupe novi amortizeri ili je jako teško doći do njih (čitaj-skupo).
Sve u svemu,ti treba da svratiš kod nekog dobrog majstora koji je upućen u ford priču da ispretrese ceo zadnji trap (nije uopšte prost trap pozadi,ne razume se svaki majstor u isti) i kad se ustanovi šta je problem i sredi... pravac trapadžija.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- popovicvl
- Poruka: 5655
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Cene pune profesionalne reparacije ako je uopste moguca i cena novog srednje klase ne stimaju.
- Lale
- Domacin foruma
- Poruka: 2786
- Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h
Cena amortizera koji su nama običnim vozačima potrebni je toliko mala da se ne bih upuštao u bilo kakvu reparaciju starih.
- Sharpshooter
- Poruka: 5109
- Član foruma od: četvrtak, 3. dec. 2009. u 09:09h
To što ti jede gume, ne bi trebalo da je do amortizera, već do samog trapa. Najverovatnije je neko pre tebe nešto modifikovao, da bi dobio sportski fazon sa "pozitivnim" stavom točkova.
Kada sam "spuštao" auto pre 2 godine, oterao sam auto u servis koji se samo amortizerima bavi. Mislim da je negde na Altini, mogu da se raspitam, pa da javim.
Amortizeri su napunjeni, da budu 50% tvrđi i prednje opruge su zagrejane i spuštene za 3 cm.
Prešao sam preko 50.000 km od tada i apsolutno im ništa ne fali. Da naglasim da su bili u totalno ispravnom stanju kada sam to radio.
Auto je posle te "operacije" još bolje ležao i apsolutno nikakve promene na trapu nije bilo. Oteran odmah na centriranje i trap prav kao strela.
Ne znam za tuđa iskustva sa punjenjem amortizera, ali moje je pozitivno.
Kada sam "spuštao" auto pre 2 godine, oterao sam auto u servis koji se samo amortizerima bavi. Mislim da je negde na Altini, mogu da se raspitam, pa da javim.
Amortizeri su napunjeni, da budu 50% tvrđi i prednje opruge su zagrejane i spuštene za 3 cm.
Prešao sam preko 50.000 km od tada i apsolutno im ništa ne fali. Da naglasim da su bili u totalno ispravnom stanju kada sam to radio.
Auto je posle te "operacije" još bolje ležao i apsolutno nikakve promene na trapu nije bilo. Oteran odmah na centriranje i trap prav kao strela.
Ne znam za tuđa iskustva sa punjenjem amortizera, ali moje je pozitivno.
2021 - ....... BMW i3 --- 170 električnih konjića
2020 - ....... Mazda 3 MPS --- 260ks
2015 - 2020 Ford Focus ST 225 --- 265ks
2017 - 2018 BMW 120i --- 170ks
2009 - 2017 Ford SportKa --- 110ks
2020 - ....... Mazda 3 MPS --- 260ks
2015 - 2020 Ford Focus ST 225 --- 265ks
2017 - 2018 BMW 120i --- 170ks
2009 - 2017 Ford SportKa --- 110ks
- JuSkE
- Poruka: 194
- Član foruma od: utorak, 22. jan. 2013. u 18:44h
- Kontakt:
Uvazavam misljenja i odustajem od punjenja za sad, dok saznam sta je.
Moracu da odem kod nekod ko ima vremena i zelje da preceslja zadnji trap i da vidim sta je u pitanju, opruge ili nesto drugo. Znam da na zadnjem trapu ima da se popusti matica i da se vrti sraf koji ima elipsoidnu podlosku koji podesava tocak pod kojim je uglom, mozda je to ali ne verujem jer predpostavljam da je to za fino podesavanje ugla tocka?

Ford Focus 1.8 TDCi 85KW 115KS Ghia 2002god
- sasa_f1
- Poruka: 9988
- Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h
Ja sam moje amorte prednje (gewinde) punio, i odusevljen sam.
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21535
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Kao što rekoh,za obične česte varijante se ne isplati... ti imaš gewinde koje koštaju 600 eur i tebi se isplatilo.
Pride tebi su radili Boboovci koji dugo vremena rade baš sa sportskim amortizerima.
S'obzirom da je on iz zemuna... njemu su verovatno pomenuli Gorančeta iz Bataje i ostale dirt cheap varijante.
Pride tebi su radili Boboovci koji dugo vremena rade baš sa sportskim amortizerima.
S'obzirom da je on iz zemuna... njemu su verovatno pomenuli Gorančeta iz Bataje i ostale dirt cheap varijante.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- darioculibrk
- Poruka: 1211
- Član foruma od: nedelja, 10. jan. 2010. u 22:47h
Za Focus MK1 nov zadnji Sachs amortizer 40 EUR/kom.
Ford Focus 1.6 TDCi (115 KS) 2013 (2021-)
Ford Focus 1.8 16v Zetec E, 2002 (2013-2021)
Ford Focus 1.8 16v Zetec E, 2002 (2013-2021)
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
dal mogu da se rade oni sa aktivnim ogibljenjem, ko prelazi dosta ume da bude veliki problem ak kupi takav polovan auto..
- mbole
- Poruka: 14947
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Do danas video nekoliko punjenih amortizra da su bili kako treba. Jedne je punio covek sam sebi u Prvoj Petoletki negde 1985-6. Al on je tamo imao vrhunski materijal (koji mu jebio dzabe), i radio je za sebe. Ostali su bili u Zastavinom sportskom odeljenju.
Ne tvrdim, verovatno ima nekoga ko to radi bas kako treba, al gotovo sigurno ne u ekonomskoj varijanti.
Ne tvrdim, verovatno ima nekoga ko to radi bas kako treba, al gotovo sigurno ne u ekonomskoj varijanti.
Djak pesak 

- zokkii
- Poruka: 296
- Član foruma od: sreda, 4. dec. 2013. u 20:11h
Amortizer da bi se otvorio mora da se seče i time se skraćuje tako još jedan minus pored ostalih.
40 e nisu dvorac, možeš u Inbaco na rate. http://www.autotrap.rs/
40 e nisu dvorac, možeš u Inbaco na rate. http://www.autotrap.rs/