Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Električni retrovizori na Mondeo mk3

Ostalo što se tiče struje, prekidači, releji, instalacije...

Moderator: Dragomir

Odgovori
gjovano
Poruka: 42
Član foruma od: sreda, 2. nov. 2011. u 22:45h

Električni retrovizori na Mondeo mk3

Poruka od gjovano » četvrtak, 11. dec. 2014. u 22:47h

Posle 8 godina druženja sa mojom Sierrom DOHC uzeo sam Mondea MK3, 2001, TDDi, hatchback. E sad, pošto je auto bio malo zapušten, krenuo sam da otklanjam jednu po jednu stvar. Zastao sam na el. retrovizorima. Ne radi ni vozačev ni suvozačev. Pretražio sam dosta foruma i postova ali ništa pametno nisam uspeo da nađem da rešim problem. Zato i otvaram temu ovde.
Pošto mi je posao vezan za "struju", krenuo sam od osiguračke kutije i F75, koji je OK. Skinuo sam prekidač na vozačevom retrovizoru i dijagnostikovao da mi ne dolazi +Vcc na konektor. Kad nema +12V normalno ništa i ne radi. E sad, po semi iz TIS-a, ako se ne varam, između F75 i konektora na retrovizoru postoji još samo konektor na vratima.
Da li se neko bavio ovom problematikom. Koji je pin na konektoru stuba na vozačevoj strani dolaz sa osiguračke kutije i F75? Da nema neki relej slučajno između. Konektor se odšrafi i lako se rastavlja ali je jako nepristupačan za ispitivanje. Da li je pametnije konektor izvući nazad u kabinu (i kako) ili nekom gimnastikom ispitati konektor bez skidanja sa stuba. Imate neku ideju?

mbole
Poruka: 14987
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Re: Električni retrovizori na Mondeo mk3

Poruka od mbole » petak, 12. dec. 2014. u 00:37h

Pa pise ti u TIS-u koji je pin (19-narandzasto/zuta zica)

Inace postoji jos konektor koji ide na tablu osiguraca (C-506 - pin 11 takodje narandzasto/zuta)
Djak pesak :)

bojcistv
Poruka: 2037
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h

Poruka od bojcistv » petak, 12. dec. 2014. u 08:35h

Ne bih da ti temu mijenjam,ali moram reci moje iskustvo sa grijanjem sjedista. Neki dan prestala da rade oba. Obicno crkne jedno ali oba znaci da nesto ne valja sa osiguracem ili relejom. MEdjutim nigdje ne mozes da nadjes relej! Srecom naisao sam na jedan post na engleskom forumu koji detaljno objasnjava gdje se nalazi, a to je toliko zavuceno. Iza kutije sa osiguracima pod nogama vozaca. Ako ne znas da je tu nema sanse da ga nadjes. Analogija, dobro provjeri sve podatke o instalaciji mozda su iu tvom slucaju negdje zabacili relej koji sada ne radi sto mi se kao laiku cini da je najvjerovatnije jer ti ne rade oba retrovizora.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

mbole

Poruka od mbole » petak, 12. dec. 2014. u 12:32h

Ne postoji relej u tom delu instalacije.

gjovano

Poruka od gjovano » subota, 13. dec. 2014. u 10:00h

E ovakva je situacija.
Raskačeni konektori vrata na stubu automobila, pronađen pin na većem konektoru, unutrašnji krug, pin br.... videti šemu u TIS-u. Na njega sam doveo živu struju, kao i masu na odgovarajuću poziciju i .... retrovizori rade. Dalje, analizom konektora na stubu automobila (muški), primetio sam da nema jednog pina, kao da je oštećen/polomljen pa uvučen. I naravno da je to taj pin koji ide sa F75 i naravno da baš on meni treba. E sad, pristup konektoru na stubu auta je vrlo nezgodan jer da bi došao do njega moram skinuti tablu sa osiguračima, sve konektore i onu unutrašnju oblogu stuba... Tu operaciju sam ostavio za ponedeljak, ceo dan da bude predamnom.
Da li je neko možda menjao pinova konektora. Ja bih to da uradim na krštan način ali ukoliko to nije moguće ići će ožičavanje sa osigurača kroz konektor stuba do instalacije u vratima.
A što se tiče grejača sedišta, nedostaju mi prekidači na prednjoj konzoli tako da ne znam ni dali ih je bilo, a kamoli da li rade. Ali o tome u nekoj drugoj temi kad završimo ovo...jedno po jedno.

mbole

Poruka od mbole » subota, 13. dec. 2014. u 22:38h

Uh... rasturao sam par puta slicne konektore. Postoji spec. alat za vadjenje pinova, al jasno ti je da ga je maltene nemoguce nabaviti.
Kao prirucno sredstvo, svrati do lokalnog zubara, i pomaznjavaj mu sve one sitne alatkice kojima te muci kad mu sednes u stolicu :) Salu na stranu, obicno mogu da se pronadju na lokalnom buvljaku.
Bez takvih, jako finih a istovremeno i jako cvrstih i tvrdih alatkica i ne pokusavaj, samo mozes da ga odseces, i sprovedes zicu sa strane (sto je verovatno jednostavnije resenje).

Tesko je objasniti al kad jednom otvoris konektor, i pogledas shvatices kako su pinovi uhvaceni. Moguce je da je pin samo "skliznuo" i da ga samo treba vratiti nazad u leziste da plastikica zaskoci i zaglavi ga.

bojcistv

Poruka od bojcistv » nedelja, 14. dec. 2014. u 10:27h

mbole piše:Ne postoji relej u tom delu instalacije.
E o tome ti ja i pricam Bole! Kada sam pogledao semu za moj auto nije bilo releja za sjedista koji se nalazi iza kutije sa osiguracima. Samo osigurac! A relej tamo....
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

mbole

Poruka od mbole » ponedeljak, 15. dec. 2014. u 00:16h

Koje ti je godiste auto?

bojcistv

Poruka od bojcistv » ponedeljak, 15. dec. 2014. u 08:23h

2004.

mbole

Poruka od mbole » ponedeljak, 15. dec. 2014. u 15:06h

Gledam semu (doduse samo za prvu polovinu 2004), i na njoj ima "ignition relay 2", taman na mestu gde kazes.
Jes da nema slike gde se tacno nalazi, vec samo pise LH A-pillar, al ispratis zice i moras da ga nadjes.

gjovano

Poruka od gjovano » ponedeljak, 15. dec. 2014. u 22:32h

Operacija završena. Skinuta table osigurača, skinut konektor na stubu. Pina br. 19 nema, da ga pravim...gubim vreme I pravim budževinu. Vraćeno sve u izvorni oblik, struja skinuta sa motora podizača u vozačevim vratima. Problem rešen, retroviyori rade.
Problem se verovatno pojavio zato što je auto bio englez i u prebacivanju to nije dobro urađeno!
Idemo dalje...

mbole

Poruka od mbole » ponedeljak, 15. dec. 2014. u 22:46h

Pa sto na pocetku ne rece da je bio englez :)
LH i RH instalacije umeju grdno da se razlikuju.

gjovano

Poruka od gjovano » utorak, 16. dec. 2014. u 12:27h

Rekao bih da sam znaov thumbsuph
Hvala u svakom slučaju.
Poslednja izmena: BojanM, na dan sreda, 17. dec. 2014. u 03:55h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Razlog: Nema potrebe da citiraš poruku iznad svoje, podrazumeva se da odgovaraš na nju. U takvim prilikama koristi opciju 'Odgovori'.

bojcistv

Poruka od bojcistv » utorak, 16. dec. 2014. u 13:42h

mbole piše:Gledam semu (doduse samo za prvu polovinu 2004), i na njoj ima "ignition relay 2", taman na mestu gde kazes.
Jes da nema slike gde se tacno nalazi, vec samo pise LH A-pillar, al ispratis zice i moras da ga nadjes.
Ma znao sam ja da je on tamo ali jedva ga nadjoh svejedno. IMam osjecaj da su naknadno skontali da im treba jedan relej pa ga stavili na tako zeznutom mjestu za vidjeti da je to strasno. Cak nije uopste na kucistu nego onako visi u vazduhu da se tako izrazim.

Odgovori

Povratak na „Instalacije“