Focus MK1 far
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 878
- Član foruma od: nedelja, 12. maj 2013. u 00:07h
Focus MK1 far
Nocas dok sam vozio dosta ljudi mi je blicalo, naravno vozio sam pod srednjim svetlima. Kad sam se parkirao, proverim svetla, rade lepo ali na desnom faru kao da je spala ona "kapica" koja se nalazi ispred sijalice. na slici sam zaokruzio tu kapicu. Da li je i vama na focusima nejednak polozaj te kapice na farovima, da li to tako treba da bude?

- macaneli
- VIP
- Poruka: 9920
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h
Re: Focus MK1 far
ne
ima se,moze se - nema se,mora se....
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
I ja sam vodio u Dascaru :-)®
zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
I ja sam vodio u Dascaru :-)®
zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)
-
Kako se to moze korigovati, odnosno da li se ta kapica moze vratiti u prvobitan polozaj?
- nikola_focus
- Poruka: 1486
- Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h
Mozes to da ispravis i sam, ako imas duge prste i male sake. A ako to nije slucaj, onda nadji nekog ko odgovara opisu
Sve se radi kroz otvor za sijalicu, mozes da probas i nekim dugim klestima, ali moras da pazis da ne ostetis unutrasnjost te kapice, ili kako se vec zove, kao i da je ne otkines zato sto nije nesto posebno cvrsta. Ja sam skoro to radio, i namucio sam se onako solidno, bas iz ovog prvog razloga.

Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend
-
I ja sam tako mislio da se uradi mada ta kapica deluje prilicno krta, malo me je i strah da se ne slomi. Koja je funkcija te kapice? Na guglu sam nasao razlicite odgovore. Po nekima ona sluzi za ravnomerno bacanje svetlosti po faru dok po drugima ona sluzi da ziza sijalice ne zaslepljuje druge vozace.
- mbole
- Poruka: 14926
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Far u sustini ima dva reflektora:
1. ta kapica
2. veliko ogledalo fara
Sijalica se nalazi (ili barem treba da se nalazi) u zizi kapice. Svetlost se odbija od kapice, nakon toga pada na veliko ogledalo fara i tek onda ide napolje. U suprotnom pola svetla sijalice bi islo "gde ono hoce" to jest rasipalo bi se unaokolo kroz socivo fara, a ne bi bilo usmereno gde treba.
Tako da u sustini ima obe funkcije koje si pomenuo.
Kada kapice nema ili je pomerena, imas dupli los efekat:
1. Slabiji snop svetla fara
2. rasuto ili pogresno usmereno svetlo smeta drugima.
1. ta kapica
2. veliko ogledalo fara
Sijalica se nalazi (ili barem treba da se nalazi) u zizi kapice. Svetlost se odbija od kapice, nakon toga pada na veliko ogledalo fara i tek onda ide napolje. U suprotnom pola svetla sijalice bi islo "gde ono hoce" to jest rasipalo bi se unaokolo kroz socivo fara, a ne bi bilo usmereno gde treba.
Tako da u sustini ima obe funkcije koje si pomenuo.
Kada kapice nema ili je pomerena, imas dupli los efekat:
1. Slabiji snop svetla fara
2. rasuto ili pogresno usmereno svetlo smeta drugima.
Djak pesak 

-
Hvala Bole na detaljnom objasnjenju. Probacu da je ispravim kad budem dokon. NIje puno spala, ali se primecuje razlika. To sam video i kad sam kupovao auto ali na tehnickom mi nista nisu rekli sto se toga tice da nije u redu.