"UTROMLJAVANJE" tdci motora
Moderator: ace1
-
- Poruka: 878
- Član foruma od: nedelja, 12. maj 2013. u 00:07h
"UTROMLJAVANJE" tdci motora
Imam focusa 1.8tdci tek dva meseca. Uglavnom vozim po gradu, normalno, ne preterano agresivno, saltam na oko 2000 obrtaja.
Danas vozim drugara i komentarise moju voznju kako se dizel ne vozi tako, kako ne treba saltati na tako niskim obrtajima jer ce se motor "utromiti" i "umrtviti"
Po njegovim recima (istina, on ima zafiru dizel vec 5 godina) posle druge brzine treba saltovati na 3-4000 obrtaja jer ce se u suprotnom motor "utromiti".
Sad, pitam ja vas, ima li tu istine? I kako treba voziti TDCI a da sve bude i ostane u najboljem redu?
Danas vozim drugara i komentarise moju voznju kako se dizel ne vozi tako, kako ne treba saltati na tako niskim obrtajima jer ce se motor "utromiti" i "umrtviti"
Po njegovim recima (istina, on ima zafiru dizel vec 5 godina) posle druge brzine treba saltovati na 3-4000 obrtaja jer ce se u suprotnom motor "utromiti".
Sad, pitam ja vas, ima li tu istine? I kako treba voziti TDCI a da sve bude i ostane u najboljem redu?
Poslednja izmena: shakalkv, na dan nedelja, 14. jul 2013. u 00:17h. Ukupno izmenjeno 1 put.
- sasa_f1
- Poruka: 9988
- Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h
Re: "UTROMLJAVANJE" tdci motora
Ima. TDCi voli gas. Naravno sve u granicama i bez divljanja, ali nemoj ga stedeti non stop.
- Shomy_ksh
- Počasni Čak Noris
- Poruka: 3609
- Član foruma od: utorak, 4. avg. 2009. u 04:45h
sasa_f1 piše:...Naravno sve u granicama i bez divljanja...

Ford Fiesta DuraTorQ 1,4TDCi
Phase Evolution Opus 500.1 + Mac Audio Select 12 with Alpine CDE-9882Ri
Phase Evolution Opus 500.1 + Mac Audio Select 12 with Alpine CDE-9882Ri
1.0 EcoBoost bar od 92kW...u JH sasiju da legne...kad tad...Dragomir piše:Ma volim kada se raspisete,milina mi je da citam
- bojan_kv
- Poruka: 1309
- Član foruma od: četvrtak, 11. mar. 2010. u 20:52h
Zemljak tacno je i to sto kaze sasa, tdci voli gas, ali kakve bre crne 4000 obrtaja, kad je njemu 5000 plafon.Nema potrebe navlaciti ga ni u 3000
vozi ti to kako si vozio i do sad, svremena na vreme ga malo stisni na otvorenom i uzivaj...

Ford focus mk1 rest. '02, 1.8tdci 85 KW (115KS) 04.2011-07.2019
Ford focus C-Max' 06,1.6 tdci 80KW 09.2019-
Ford focus C-Max' 06,1.6 tdci 80KW 09.2019-
- Daki_81
- Poruka: 2600
- Član foruma od: subota, 23. mar. 2013. u 17:56h
Sasvim je dovoljno i 2500 do 3000 obrtaja, a povremeno ga valja izduvati na otvorenom jer grad ga začađavi iznutra...
/ Focus / 2007. / 1.6 TDCi /
-
- Poruka: 2037
- Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h
Svaki motor je napravljen da se vrti. Kao sto su ti kolege prethodno rekle vozi svoju voznju, nije problem, a jednom mjesecno malo ga nagazi po autoputu da se iznutra ocisti 

"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
- pelepop
- Poruka: 159
- Član foruma od: petak, 9. nov. 2012. u 12:51h
Sta ustvari znači utromljavanje motora? Sta se njemu stvarno desi ako ga mucis ispod 2000o?
Kom opanci tom i džeri.
- nikola_focus
- Poruka: 1490
- Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h
Ne moras uvek da patosiras gas, ali ga onako kulturno razvuces (npr na duzoj uzbrdici) do 3000-3500, na ravnom mislim da u normalnoj voznji nije potrebno vise od 2500, pa cak i za preticanje. Mada kad sa 3500 posle promene brzine padne na 2000 i onda gas

Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend
-
- Poruka: 878
- Član foruma od: nedelja, 12. maj 2013. u 00:07h
Produvam ga ja malo zesce kad izadjem na otvoreno.
Majstor koji mi je radio servis mi je rekao da posle 100km gradske voznje odem na pravac, ubacim u trecu i malo ga nagarim da se izbaci nekakva cadj.
Moj drug pod utromljavanjem podrazumeva da ce motor vremenom oslabiti, postati trom, lenj, nece biti zivahan a sve to zato jer se dugo vozi na niskim obrtajima.
Majstor koji mi je radio servis mi je rekao da posle 100km gradske voznje odem na pravac, ubacim u trecu i malo ga nagarim da se izbaci nekakva cadj.
Moj drug pod utromljavanjem podrazumeva da ce motor vremenom oslabiti, postati trom, lenj, nece biti zivahan a sve to zato jer se dugo vozi na niskim obrtajima.
- nikola_focus
- Poruka: 1490
- Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h
Pa nakupi se svakakvog sr*nja i na turbini, katalizatoru, EGR (ako nisi vadio nesto od toga ili zatvarao), i zbog toga treba malo produvati auto. Da ce postati trom i lenj, hoce. Da ce da izgubi snagu, nece. Bar jednom mesecno isforsiraj ga 30-ak km na vecim obrtajima i nema brige. 

Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia