Возикам се ових дан таунусом свако вече . Пре неки дан сам покушао преко дата-логинга да подесим паљење на колима да не може боље . Оставим да ми на екрану исписује функција МАП , бр. обртаја , угао претпаљења , и оно најбитније је убрзање радилице које се мери у промени обртаја у секунди . Што је веће убрзање радилице мотор има више обртног момента тада .
Аустине Нета , широка улица , без саобраћај , увече , дуга брзина од 1500 обртаја па до 6000 , пун гас то траје пар секунди и ауто дође до 90 км на сат . Онда станем па погледам дијаграм , па ако ми се учини да негде има простора за побољшање , онда променим 2 степене претпаљење у тој зони обртаја па поново дата логинг , друга брзина пун гас . Па упоредим дијаграме гледам који има више вредности убрзања радилице . И тако једно 5-6 пута да испеглам све и да сам сигуран да не може боље .
Оно где може још боље је зона од 1000 па до неких 3000 на малом гасу . Треба да направим неки граничник лептира гаса који може да се штелује , и да исто систем дата логинга применим и на малом гасу а да сам увек сигуран да сам исто притиснуо педалу .
Синоћ сам ишао на бир-фест па онда возио жену до Бањице , па назад на Нбгд. Утисак је што иде ауто , за све паре . Није сада снага та која одушевљава , јер 100+ кс и нису нешто , убрзање је ранга 9-10 секунди до 100 . Јесте то добро али није вау . Оно што ми је вау , да ауто иде на врх гаса и тако остави све на семафору у нормалној вожњни . Друга ствар је да не мора да му се додаје гас , јер и на најмањем гасу мотор пење обртаје у трећој или четвртој од 4000-4500 . Утисак је да је вуча лепша него на ефи аутомобилима које сам имао прилике да возим , а како је то карбуратор , одзив на гас је инстант . Једино што ми је остало да проверим који је притисак издувних гасова у ауспуху . Ушрафим једну вакимсу дизницу од плина негде на ауспух , спојим са маномером који мери до једног бара . На пуном гасу мора да буде максимално 0.1-0.15 бара , све преко тога је гушње мотора . Сумњам у задњи лонац да он прави потенцијални проблем , јер је није проточни, и цевке на њему су фи 48 , а остатак је фи 50 .
И ту је крај овог сет-ап-а . Боље не може , у ствари може мало боље још да мотор иде на мањем гасу, на уштрб економије , али то ми није битно , јер овако је мотор енергетски ефикасан и чини ми се да троши испод 10 литара по граду ако се вози нормално , али то је тешко утврдити јер те просто мами да га газиш . Ко је имао прилике да вози старе ГТ аутомогиле зна о чему причам.
Набавио сам сва црева , дихтунге и фитинге за монтажу турба . Оно што ми фали је цевка која спаја турбо са остатком ауспуха . Треба и да направим метално кућиште поклопца карбуратора , и онда све то да монтирам на ауто . Почетни план је турбо карбуратор 0.15-0.2 бара , да видим да ли све то ради , и како то мотор подноси . Пошто има суманути компресиони однос за турбо мотор ( 1.6 глава је на 2.0 мотору ) бише од тих 0.2 бара не знам да ли може и да поднесе а други лимит је механичка пумпа за гориво која даје 0.3 бара притиска , тако да не сме турбо да даје више притиска од пуме јер неће гориво хтети да иде у карбуратор . Тих 0.2 бара би требало да да још 15-20% снаге . 0.2 је смешно на турбо моторима и то малтене не може да се осети , али ово није турбо мотор , него набријани атносферац и њему сваки грам ваздуха значи . Када будем ишао на ефи и на 0.5-0.6 бара , ова глава се скида са мотора а иде оригиналан 2.0 ефи глава која има 9.2:1 компресију .
Расписах се ја , како онај даса што му прокишњава хауба на фокусу