Prije četiri dana sam išao sa ćaletom na predajnik, brdo iznad Doboja, tačnije Becanj.
Stub visok 50 m, antena kamara, kada sam tamo bio prvi put prije 5-6 godina bile su 2-3 antene.
Na tom mjestu je SFOR (NATO) napravio svoju bazu kada su došli u Bosnu polovinom '90ih. Taj su stub oni postavili i ostavili kada su odlazili.
Krenuli u 7 i 15 iz Doboja, magluština teška, gore izašli, ni trunke magle, a ispod nas od magle kao da je more.
Pa evo sličica.
Htjeo sam se popeti na vrh, ali neka konjina je ostavio šipku preko ljestvi koje idu kroz stub. Nešto nisam bio siguran da se verem preko toga pa sam odustao. Došao sam možda do neke visine od 12 metara.
Doboj ispod magle.
Stub sa malo veće daljine.
Lijevo od auta se vidi ostatci baze. Tu je bila jedna osmatračnica i kontejneri za smještaj.
Krenuo sam malo u razgledavanje terena, ali dalje nisam išao.
Ćale (gore) i njegov kolega (dole), pripremaju mjesto na koje će doći nova antena koju smo kasnije digli, nisam mogao slikati i ja sam vukao uže.
Ostatak SFORove baze, lijevo od ovoga je ulaz i put kojim se dolazi. Ovde su im valjda bila parkirana vozila.
Ovo je urušen bunker koji je gledao na put kojim se dolazi. Kompletna baza je bila opasana zidom od ''korpi'' ispletenih od čelične žice, obložena nekim platom, a unutra pjesak i ilovača, što se i vidi slici lijevo. Prije 6 godina kada sam prvi put dolazio bila je i bodljikava žica, sada je nema, vjerovatno je neko pokupio.

Naravno ovo sve je sada u mnogo gorem stanju nego prije.
Uže kojima je stub sa sve tri strane ankerisan u zemlju.
Anker u zemlji.
Pogled sa stuba visina oko 12 metara.
Ekipa na i vozilo kojim smo došli gore. Posljednjih 200 metara puta je užasno, voda izrovala put, ostalo samo krupno kamenje, a na ovom džipiću zadnji trap nikakav, kad počne da ljulja zamalo glavom ne otresem u bočno staklo.