Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Benzin ili Dizel???

Ovde dobijate savete za kupovinu Forda... koji Ford,do koliko para,vredi li taj auto itd itd.
nikola
Poruka: 477
Član foruma od: sreda, 4. mar. 2009. u 23:47h

Re: Benzin ili Dizel???

Poruka od nikola » nedelja, 13. feb. 2011. u 01:24h

Tako je, mislio sam na održavanje polovnog automobila koji ima poprilično km staža.
Zašto bih upoređivao novog dizelaša i novog benzinca? Tu i nema nekih posebnih troškova kada su u pitanju ozbiljniji kvarovi, jer su u pitanju novi automobili, a ako se i kvar desi, tu je garancija. Tako da je u tim slučajevima poređenje besmisleno - dizel je u priličnoj prednosti.
Ali kako većina nas vozi automobile koji već imaju poneku godinu i više desetina kilometara i nisu pod garancijom, moj primer se odnosio na takve slučajeve.
Mickey038 piše:Ne bih se slozio sa time da je razlika u potrosnji samo 2l u korist dizela.
Ja sam to uzeo onako kao neki prosek, zbog opšte računice. Mogao sam ja da uzmem i ekstremne primere gde dizelaš troši 4 litre, a benzinac 10, ali ekstremumi ne daju realnu sliku, već upoređuju situacije koje baš i nemaju smisla.

Mickey038
VIP
Poruka: 1133
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 16:33h

Poruka od Mickey038 » nedelja, 13. feb. 2011. u 11:56h

Koliko se secam pocetka teme, pitanje je bilo za novi auto.

A za potrosnju u kojim god uslovima da poredis, dizel ce biti u prednosti. U gradskoj voznji ta prednost je veca nego kada se auto vozi po auto-putu. I racunica je onda jasna, sto vise kilometara prelazis, to ces vise ustedeti na gorivu. Sto se odrzavanja vozila tice, svaki auto mora da se odrzava i cena odrzavanja je relativno ista. Cene popravki (ako do njih dodje) nisu na strani dizela, ali to je rizik sa kojim se moras nositi ako se odlucis za dizel. A rizik da dodje do popravke je veci sto je auto stariji. I tako redom, dolazimo do situacije gde se prednosti i mane preplicu u nedogled.

Zato treba definisati svoje zelje, potrebe, mogucnosti a onda je izbor tipa motora mnogo laksi. Jednostavno reci koji je tip motora bolji... rekao bih, nemoguce.
Oni koji mnogo znaju - malo govore. I obrnuto - najviše govore oni koji ništa ne znaju.

Daniel
Poruka: 6086
Član foruma od: ponedeljak, 18. okt. 2010. u 10:27h
Kontakt:

Poruka od Daniel » nedelja, 13. feb. 2011. u 12:15h

svaka cast na post slazem se u potpunosti
Focus mk1 1.8 TDCi ~ 150ks Zetec 2002 (plava serpa)
Mondeo mk3 2.2 ST TDCi ~ 200ks Titanium 2004
Mondeo mk4 2.5T LPG ~ 260ks Titanium 2008
Mondeo mk4 2.0TDCi ~200ks, Titanium S 2011

Odgovori

Povratak na „Koji Ford da kupim“