Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.
Moderator: Dragomir
-
totti
- Poruka: 8536
- Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h
Poruka
od totti » četvrtak, 24. jan. 2013. u 23:11h
E moj Saša... Pa je ti zbog Daščare i govorim da promeniš marku
Ovi serviseri drugih marki ne žele ni na kafu da ih vodim

-
sasa_f1
- Poruka: 9989
- Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h
Poruka
od sasa_f1 » četvrtak, 24. jan. 2013. u 23:21h
-
Billy
- Poruka: 574
- Član foruma od: sreda, 24. avg. 2011. u 16:34h
Poruka
od Billy » petak, 25. jan. 2013. u 19:18h
Ja sam mu stavio novi akumulator (Energizer 74 aH), stavio nove grejače (Beru), sredio alternator i sad pali k'o ZMAJ

-
nikola_focus
- Poruka: 1498
- Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h
Poruka
od nikola_focus » petak, 25. jan. 2013. u 19:38h
Jel si imao iste ovakve simptome? Kod mene ovako zeza tek kad padne ispod nule, ili oko 1,2 stepena. Zezalo je i na 8 dok nisam promenio filter nafte, ko zna kakav je bio, ne smem ni da zamislim

Akumulator los (vec 3 puta praznjen do nule u zadnjih 6 meseci), grejaci ko zna kakvi su (proveravao ih kod lokalca metodom pusti struju pa ako zavarnici dobri su), alnaser ko zna kakav je, ali nema se za sve. Resicu najverovatnije u toku sledece nedelje, odose i tu 200 evropskih
Inace ovaj isti lokalac mi je rekao 99% kompresija, mora generalna, ponudi se covek cak i da mi je uradi, a znamo se tolike godine. Nepotrebno je reci da mu u garazu vise nisam krocio.
Poslednja izmena:
nikola_focus, na dan petak, 25. jan. 2013. u 20:56h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend
-
sasa_f1
Poruka
od sasa_f1 » petak, 25. jan. 2013. u 20:01h
Aku mi je skoro nov, nema ni god dana.
-
Billy
- Poruka: 574
- Član foruma od: sreda, 24. avg. 2011. u 16:34h
Poruka
od Billy » petak, 25. jan. 2013. u 20:16h
Što je hladnije to je teže palio, preskoči nekoliko puta, pa upali iz druge (ili iz prve sa par preskoka)..
-
sasa_f1
Poruka
od sasa_f1 » petak, 25. jan. 2013. u 20:17h
Kod mene pali iz prve uvek, ali na ovaj nacin kao sa klipa.
-
nikola_focus
- Poruka: 1498
- Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h
Poruka
od nikola_focus » petak, 25. jan. 2013. u 20:55h
Mislim da je Dragomir bas u twisterovoj temi napisao da treba proveriti grejace, alnaser, akumulator, nema razloga da ga ne poslusamo

A i Billy je sve to odradio, i pali bolje, jos jedna potvrda sta bi sve mogao da bude uzrok.
Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend
-
macaneli
- VIP
- Poruka: 9939
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h
Poruka
od macaneli » petak, 25. jan. 2013. u 22:07h
D A S C A R A

ima se,moze se - nema se,mora se....
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
I ja sam vodio u Dascaru :-)®
zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)
-
twister76
- Poruka: 225
- Član foruma od: četvrtak, 16. avg. 2012. u 00:48h
Poruka
od twister76 » utorak, 29. jan. 2013. u 02:21h
evo mene da se javim.na žalost moj fokus tdci prodat!!!
što se tiče mog kvara
1 sređen alnaser
2 provereni grejači
3 promenjen filter nafte
akumulator nov od letos,nema nikakve greške .......................i na kraj DIZNE
pošto zamajac počeo,amortizeri zadnji riknuli od mraza(bili dobri kao)stabilizator i još koja sitnicapa i registracija više mi se isplatilo da ga prodam
sad vozim Elantru 2.0 sa plinom pa............dok ne naleti neki fokus 5v al benzinac
mehaniku znam ostalo ništa

)
-
twister76
- Poruka: 225
- Član foruma od: četvrtak, 16. avg. 2012. u 00:48h
Poruka
od twister76 » utorak, 29. jan. 2013. u 02:23h
totti piše:Budi pametan... Promeni marku kao ja

mehaniku znam ostalo ništa

)
-
milance018
- Poruka: 104
- Član foruma od: subota, 26. jan. 2013. u 00:52h
Poruka
od milance018 » utorak, 29. jan. 2013. u 02:39h
popovicvl piše:Meni to mirise na grejace, bez obzira. Treba ih posteno proveriti, pa i zameniti (oko 40-50 Eura posao). Pazi mogu lako da se zalome ako su zapekli, a onda si ga bas zalomio.
Jesi li pogledao da li imas prijavljenu neku kod gresku?
brate sad si me uplasio ,, ja treba da menjam grejace....i sta ako se zalome na mom fousu 1.8 tddi ......grrrrrr////ma prodajem dizela i nikad vise....samo benzinci dolaze u obzir..nema , grejaca..nema pumpe visokog pritiska..nema turbine...

mada verujte kod mene su svi grejaci riknuli...i palim iz prve na -15 .. i ne tandrce mi ovako motor...mozda zaverglam 2 sekunde i kraj,,, a posl

e u toku dana bez problema
-
popovicvl
- Poruka: 5671
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Poruka
od popovicvl » utorak, 29. jan. 2013. u 07:44h
Poenta je da ne proveravas sam grejace, osim ako nisi iskusan po pitanju takvih problema. Cuo sam svakakvih prica, a i video. Ja sam prosle zime promenio sva 4 grejaca, nov ambulator, masina pucala prosle zime na -27 kao puska. U principu sva vozila koja su ispravna su dobra.
Ja sam zadovoljan sa TDDIom, svakako ima svojim mana, kompleksnost, buka, ali ima i svojih prednosti, vucna sila, potrosnja i po meni vrlo bitna stvar, autonomija, kad ga natocim do cepa, BC ispise -->999km, znaci mogu gde hocu.
-
Neša
- VIP
- Poruka: 5056
- Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h
Poruka
od Neša » utorak, 29. jan. 2013. u 11:02h
Kako da se zalomi pa niste tolike siledžije,ja sam zamenio fabričke grejače ko od šale,naprskaš wd40 malo napred-nazad i odviješ kao svećicu. Lep poslić od pola sata,zameniš i miran si dok imaš auto i to je sve od struje na dizelu,nemaš svećice,kablove,bobine...
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v
-
milanbil
- Poruka: 779
- Član foruma od: utorak, 2. nov. 2010. u 08:20h
Poruka
od milanbil » utorak, 29. jan. 2013. u 17:00h
twister76 piše:evo mene da se javim.na žalost moj fokus tdci prodat!!!
što se tiče mog kvara
1 sređen alnaser
2 provereni grejači
3 promenjen filter nafte
akumulator nov od letos,nema nikakve greške .......................i na kraj DIZNE
pošto zamajac počeo,amortizeri zadnji riknuli od mraza(bili dobri kao)stabilizator i još koja sitnicapa i registracija više mi se isplatilo da ga prodam
sad vozim Elantru 2.0 sa plinom pa............dok ne naleti neki fokus 5v al benzinac
E jbg...Kažem ja, jes da kod benzinca 1.6 dosipaš ulje na kilo, al nemoguće je da se desi
za maler sve ovo što se tebi nagomilalo....
Jel nije tajna koliko si uzeo za fokusa???
-
Ivan J
- Poruka: 24
- Član foruma od: četvrtak, 10. jan. 2013. u 22:11h
Poruka
od Ivan J » sreda, 30. jan. 2013. u 20:11h
Da podelim moje iskustvo mozda nekom pomogne...Mondeo MK4 1.8TDCi...2009
Kako je temperatura pocela da pada jesenas poceo teze da pali ujutro, posebno kad ga ne vozim par dana, teze znaci upali ali posle malo duzeg verglanja i izbaci beli dim....nisam nista preduzeo reko videcu kako ce biti kad bude jos hladnije...i tacno 31.12 ujutru u najvecoj guzvi i kad najvise treba auto, da upalim greje zavergla al nije upalio, probam ponovo akumulator nema snage....zovem kuma da upalimo na kablove, on dodje sa Pasatom dizelon medjutim ni da makne, jeste da sam ja silovao dok sam ga cekao i verovatno skroz ispraznio akumulator i kablovi nisu mogli da pomognu, zovi drugara auto elektricara jedva ga nagovorim da dodje...on dodje sa traktorskim akumulatorom i debelim kablovima al ne vredi, nece ni da zavergla bas nista...on klima glavom kaze crklo je tu jos nesto ne samo akumulator....sta cu odem na frku kupim novi akumulator, Energizer 72Ah, 640A mislim..( original je 80Ah 700A) ubacimo ga i upali uz malo verglanja.....malo je cudno da sa kablovima debelim ko palac nije teo ni da se pomakne....
Al kad je ovde kod mene pre 10dana pala temperatura na -10 ujutro moram da verglam 3 puta da upali, akumulator nov pa moze al vrag odneo salu..odem u ovlasceni servis da provere grejace i nadju da su 3 crkla, ne znam kako su ih testirali , zamenili sva 4 i sad auto pali ko metak bez obzira na temperaturu i radi mnogo mirnije u startu.....
Malo je mozda bez veze da se ne ispravnost grejaca ne prijavljuje na tabli..istina da pali bez njih al ko zna kolko dugo sam mucio auto\akumulator bez grejaca, mozda bi i akumulator preziveo ovu zimu da nisam morao redovno duze da verglam...
-
dax92
-

- Poruka: 7633
- Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h
Poruka
od dax92 » sreda, 30. jan. 2013. u 20:51h
4 godine ti nije izdrzao akumulator, i verovatno si mu ti kumovao ove zime kad si ga silovao.

Skoro je isti motor i kod mene, samo 100 ks, i jos uvek je akumulator iz prve ugradnje, od 5. meseca 2004. Palio je otezano do sad, i pre par dana zamenjeni grejaci jer su svi pocrkali. Sad je preporodjen. Okrene 2-3 puta i pali posle par dana stajanja.
Focus ST170
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo

macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu

totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara
-
Ivan J
- Poruka: 24
- Član foruma od: četvrtak, 10. jan. 2013. u 22:11h
Poruka
od Ivan J » sreda, 30. jan. 2013. u 21:02h
dax92 piše:4 godine ti nije izdrzao akumulator, i verovatno si mu ti kumovao ove zime kad si ga silovao.

Skoro je isti motor i kod mene, samo 100 ks, i jos uvek je akumulator iz prve ugradnje, od 5. meseca 2004. Palio je otezano do sad, i pre par dana zamenjeni grejaci jer su svi pocrkali. Sad je preporodjen. Okrene 2-3 puta i pali posle par dana stajanja.
Da, iskreno sam se iznenadio da je tako brzo pustio dusu, predhodno sam vozio Focus II 1.8TDCI 2005 i fabricki akumulator je izdrzao do Januara 2012 kao i svi grejaci al isto tako mom kumu na Pasatu 2008 crko fabricki akumulator u sred leta u Grckoj ove godine..to mu je isto otprilike 4 godine...
-
macaneli
- VIP
- Poruka: 9939
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h
Poruka
od macaneli » sreda, 30. jan. 2013. u 22:07h
e kad bi akumulatori trajali po 10g
ima se,moze se - nema se,mora se....
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
I ja sam vodio u Dascaru :-)®
zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)
-
montoya
- Poruka: 2144
- Član foruma od: sreda, 24. nov. 2010. u 13:13h
Poruka
od montoya » sreda, 30. jan. 2013. u 22:19h
Kod mene je ako se ne varam jos fabricki iz 10. meseca 2001. god. crni sa srebrno plavom ford nalepnicom od 80a!
Ford mondeo mk4.5 2023-
Ford Ka mk2 2021-2025
Volvo v50 1.6 d2 2019-2023
Ford KA 1.3 2019-2021
Maverick 2.0 Zetec 2018-2022
C Max 06. 1.8 tdci 2016-2019
Focus mk1 1.8 tdci Zetec 2010-2016
-
backarelli
- Poruka: 418
- Član foruma od: četvrtak, 1. sep. 2011. u 01:07h
Poruka
od backarelli » četvrtak, 31. jan. 2013. u 01:08h
Samo fabrički akumulatori izdržavaju tolike godine... nema u Srbiji tog brenda da se kupi, koji će trajati koliko fabrički (jače od 5god) .
Ali, i BlackShit-u možete produžiti znatno život , ako postupate kako treba. Verglanje ne duže od 3-4sec (na minusu) , kako bi motor preneo toplotu sa grejača na kompresioni prostor, ponavljanjem postupka. Ponavljati postpak sa grejačima i verglanjem do 3-4sec (i ako auto teže pali dal` zbog kompresije ili čega već) , sigurno će više prijati akumulatoru od silovanja besomučnim verglanjem (a i alnaseru i motoru). Da li ste nekad pipnuli rukom alnaser posle dužeg verglanja ? Znači, usijan. Na većem minusu bolje verglati sa stisnutim kvačilom (na druk-lageru) zbog manjeg opterećenja.
Zimi bi trebalo da budu isključeni svi potrošači pri verglanju ( muzika, farovi....itd...) , jer je alnaser najveći potrošač na kolima ...
Kad je već reč o akumulatoru , mogu reći da sam prijatno iznenadjen Energizer-om . Za razliku od turskog Bosch-a i Varte, zna potrajati. Topla više nije ono što je bila ....

Dizne su mi propale, ulje na turbo-crevu, otiš`o mi zamajac *ebem li mu kevu -
TDCi