Stvarno se dugo ovdje nije pisalo, a I obecao sam neku recenziju i utiske oko ovog auta.
Mogu samo reci da sam PREZADOVOLJAN sa autom. Iako je bivsi Mezimac bio jako dobar, ovaj je ipak za nekoliko klasa bolji. Pa da krenemo sa vanjskim izgledom:
Promjena na bolje, malo agresivnije je donji dio branika sa novim maglenkama i par plastika koje su mu dale tu dozu agresivnosti sa prednje strane, zadnja strana dodan je “krom” po cijeloj duzini portapaka, te su dodali i “ajkula” antenu. Meni osobno i nije nesto, vise mi se svidao cisti izgled.
Unutrasnjost je ipak druga prica. Maknuta je rucica mjenjaca (za automatik pricam) i dodano je kolo, malo mi je trebalo se navici na to, ali nije dugo trajalo.
Udobnost je ipak sad na nekom visem nivou. Sicevi su udobniji, a i mogu se namjestiti po zelji, jer ovaj model ima podesavanje siceva sa svih mogucih strana. Lumbana podrska i namjestanje u 3 tocke, te gornje bocne stranice ka oi donje se mogu namjestati po zelji.
Grijana i hladena sjedista samo doprinose jos vecoj udobnosti. Koza je na zavidnom nivou
O opremi koju ovaj primjerak ima, mogao bi pisati knjigu, debelu kao sto sui uputstva za ovaj auto…….jedino mi je zao sad da nisam uzeo winter pack (grijanje volana i auxiliary heater) medutim kao sto svi dobro znamo, Ford je i za tu opciju dodao par stvari koje sam vec imao u osnovnoj opremi, i nije mi se dalo doplatiti preko 1000€ za to. Tako da sam bez toga, ali i dalje prezadovoljan.
Materijal unutrasnjosti i kvaliteta izrade je stvarno na vrhunskom nivou, od zavrsnih, rijetkih, plasticnih dijelova, do obloga vrata i komandne ploce izradene od koze. Jest da mi malo daje “problem” oko odrzavanja, medutim to mi nije tesko uopce.
Ono sto je meni bilo jedno od vaznijih stavki su LED svijetla, e to je pun pogodak. Definitivno sui h napravili kako treba, rade savrseno, prate cestu, mijenjaju intenzitet kad kamera vidi auto koje dolazi iz suprotnog smijera, siri polje kad vozis sporije i produzava snop kad vozis brzo.
Motor od 190 KS bez problema odradi posao na ovakvom teskom autu, a mjenjac, novi 8 stupanjski, je jako jako dobar. Ukoliko treba malo zustrije, samo ga ubacis u Sport mode ii mas osjecaj da si u drugom autu. Kakos am dobio informaciju, ovi mjenjaci se koriste u Raptor-u, tako da mislim da ce odraditi posao vise nego dobro.
Auto se vozi savrseno. Odaziv volana je jako dobar, a imas osjecaj da si na tracnicama, drzi cestu na suhom i mokrom bez problema, znam da je i do guma, ali…..
Idemo dalje……