ajd zapisi sta je kod tebe, mada, koliko ja to kontam, protokomjer je protokomjer, on samo posalje koliko je zraka proslo, i u ovom slucaju njegovu temperaturuobradovich piše:Tesko da je isti protokomer za benzin i diesel.
Focus 1.8 tdci problemi
Moderator: Dragomir
-
- Trovač foruma!
- Poruka: 1399
- Član foruma od: ponedeljak, 29. okt. 2012. u 19:31h
Re: Focus 1.8 tdci problemi
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Može bit bidne ali ne mora da znači. Protokomer ne saopštava broj litara ili cfm ili kojih god već jedinica, nego samo "pošalje" neku voltažu ili impuls ka računaru... na računaru je onda kako će taj saopšteni podatak da protumači.
A ako su različiti računari različito kalibrisani...
A ako su različiti računari različito kalibrisani...
pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
-
- Trovač foruma!
i o tome sam razmisljao, mada je malo vjerovatno, da nije u granicama parametara prijavljivao bi gresku
uzecu ja protokomjer, nije problem, samo kad mi bude usput do nekog otpada ali bice to posao bez rezultata
kad ukucam ovaj broj sa njega pise da je i za benz i za dizel, idem danas da blokiram egr ako bude slobodnog termina u servisu
zeznuo sam se pa stavio onu plastiku ispod motora, sad ne mogu sam nista da radim, ako sta ispadne od alata i djelova ne mogu izvaditi
jel normalno kad ugasim auto da kazaljke goriva i temperature dodju na nului pa skoce do pola i tako stoje dok ne dam kontakt?
uzecu ja protokomjer, nije problem, samo kad mi bude usput do nekog otpada ali bice to posao bez rezultata
kad ukucam ovaj broj sa njega pise da je i za benz i za dizel, idem danas da blokiram egr ako bude slobodnog termina u servisu
zeznuo sam se pa stavio onu plastiku ispod motora, sad ne mogu sam nista da radim, ako sta ispadne od alata i djelova ne mogu izvaditi

jel normalno kad ugasim auto da kazaljke goriva i temperature dodju na nului pa skoce do pola i tako stoje dok ne dam kontakt?
- obradovich
- Poruka: 110
- Član foruma od: utorak, 21. avg. 2012. u 18:55h
-protokomer bi trebalo da meri gustinu vazduha,tako nesto,to je ustvari osetljivi senzor koji pri tom treba da bude cist,treba i da se ocisti s vremena na vreme,acetonom recimo i finom vatom. Ja ne mogu da cupam protokomer da bi citao oznake jer nemam ni vremena a i vreme je vec uzas ,ali sam imao problem sa ranijim autom kad sam morao da menjam protokomer,s tim da je dijagnostika pokazivala takodje da on nije dobar. Taj senzor je mnogo vazan za rad motora kao i za ler gas, povlacenje i uopste za rad motora.
Nije normalno da se kazaljke tako ponasaju.
Ti tu imas neko zezanje zesce jer je taj auto neko bas macehinski odrzavao,ako ga je i odrzavao uopste.
Nije normalno da se kazaljke tako ponasaju.
Ti tu imas neko zezanje zesce jer je taj auto neko bas macehinski odrzavao,ako ga je i odrzavao uopste.
-
- Trovač foruma!
nisam mislio da ga cupas, broj je na njemu, samo pogledas odozgo 
ocistio sam ga, alkoholom, otisao na dijagnostiku i pobrisao neke greske sto su bile, nasuo pun tank pa cemo vidjeti kako ide sad, potrosio je 34 litre za 400 kilometara kombinovane voznje
nije to meni bilo ranije, to sa kazaljkama, pojavilo se odjednom, u tim skidanjima akumulatora, sad pali kao benz, ne dimi ni malo, vuce kao lud a to sto trosi sta bih ja, ja sam mu dao od sebe mnogo
nije odrzavan, puno toga sam zamjenio, jutros sam mu morao dati i jednog bosha od 70 ah, crni konjo je preko noci ostao bez struje, ostala je jos remenica alternatora da se zamjeni i nikako da uhvatim vremena da blokiram egr, ili da ga ocistim, nisam se sjetio da pogledam kad sam bio na otpadu kako se skida egr ventil, jos motor bio ispred mene, samo da sam prosao iza vidio bih sta ga drzi

ocistio sam ga, alkoholom, otisao na dijagnostiku i pobrisao neke greske sto su bile, nasuo pun tank pa cemo vidjeti kako ide sad, potrosio je 34 litre za 400 kilometara kombinovane voznje
nije to meni bilo ranije, to sa kazaljkama, pojavilo se odjednom, u tim skidanjima akumulatora, sad pali kao benz, ne dimi ni malo, vuce kao lud a to sto trosi sta bih ja, ja sam mu dao od sebe mnogo
nije odrzavan, puno toga sam zamjenio, jutros sam mu morao dati i jednog bosha od 70 ah, crni konjo je preko noci ostao bez struje, ostala je jos remenica alternatora da se zamjeni i nikako da uhvatim vremena da blokiram egr, ili da ga ocistim, nisam se sjetio da pogledam kad sam bio na otpadu kako se skida egr ventil, jos motor bio ispred mene, samo da sam prosao iza vidio bih sta ga drzi
- nikola_focus
- Poruka: 1498
- Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h
Za ovo sa kazaljkama - moguce je da ti je akumulator pri kraju, ili nesto nije u redu sa tablom. Potrazi na forumu, pisano je o tome, i ja sam se tako informisao. Kod mene je slabiji akumulator, prosle zime mi je par puta tako digao kazaljke, letos nista, i evo sad kad su pocele hladnoce na 3-4 dana ponovo ih digne. Treba ga menjati, ali izdrzace i ovu zimu, pa cu ga na prolece pocastiti novim. Mislim da ti je ova potrosnja bas velika, to mu dodje preko 8 na 100, trebao bi u kombinovanoj barem litar manje da trosi, kod mene je tako, sa 1500 dinara predjem 120-140 km, zavisi koliko radi u mestu, koliko se macujem po guzvi u gradu.
Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend
-
- Trovač foruma!
danas sam stavio nov akumulator, to se pocelo desavati kad sam prvi put izverglao do kraja stari akumulator
i pali mi se ona lampica od airbaga dok je auto hladan, kad je topal nista, cudne neke pojave, gledao sam, nema greski na airbagu a svijetli
potrosnja je bas velika, nema razlike ako ga zestim ili vozim lagano
danas je bas hladno i ugasio mi se par puta, ne u voznji nego kad ga ostavim, ohladi se, upali odmah ali kad krenem krepa, upali na cvoku znaci ima goriva, moracu ga odvesti kod kakvog strucnjaka za elektroniku nek to pregleda redom sve
i pali mi se ona lampica od airbaga dok je auto hladan, kad je topal nista, cudne neke pojave, gledao sam, nema greski na airbagu a svijetli
potrosnja je bas velika, nema razlike ako ga zestim ili vozim lagano
danas je bas hladno i ugasio mi se par puta, ne u voznji nego kad ga ostavim, ohladi se, upali odmah ali kad krenem krepa, upali na cvoku znaci ima goriva, moracu ga odvesti kod kakvog strucnjaka za elektroniku nek to pregleda redom sve
- nikola_focus
Pa ako se vise ne pojavljuje taj problem, znaci da je bilo do akumulatora. Ako se pojavi, kod elektricara neka proveri tablu, ili pozajmi sa nekog otpada tablu na nekoliko dana da vidis kako ce da se ponasa (ako imas nekog ko bi ti to ucinio).
- obradovich
- Poruka: 110
- Član foruma od: utorak, 21. avg. 2012. u 18:55h
Ako ima da pise neki br.na protokomeru,javicu sutra.
Znaci,opet poceo da se gasi dok je hladan,da nije senzor radilice mozda ?
Neispravan protokomer za posledicu ima vecu potrosnju,to sam siguran.
Znaci,opet poceo da se gasi dok je hladan,da nije senzor radilice mozda ?
Neispravan protokomer za posledicu ima vecu potrosnju,to sam siguran.
- DB9
- Poruka: 332
- Član foruma od: subota, 8. sep. 2012. u 07:55h
- Kontakt:
-
- Trovač foruma!
zapisi ako se sjetis, cisto da vidim, jel isti kao kod mene
ugasio se 2 -3 puta ovo kako je hladno, krenem sa malim gasom, skoro bez gasa i krepa, inace na krepa al hladan je krepavao
ne pokazujue mi taj senzor na dijagnostici nikako, uvijek je pokazivao nesto oko goriva, senzor pritiska, ventil pritiska itd, jednom je pokazao iat senzor i tako
dijagnostiku sad radim za dz pa ne filozofiram, posto sam dosta toga otkopcavao odem da se ponisti pa ne davim puno oko toga kad je za dz
stigao mi je neki skener sto sam narucio ali ne radi ford, sad sam si narucio za ford pa kad stigne onda cu ja to da razmotrim polako
cini mi se da je izgubio i malo rashladne tecnosti, ranije je bilo izmedju maks i min pa kad odvrnem cep napuni se boca do max, sad se napuni do pola, malo samo iznad minimuma
citao sam ovde da hoce da pusta da kuciste termostata pa treba staviti od tddi, kad uhvatim vremena promijenicu to kuciste i staviti nov termostat, taman i da uspem g12 permant, sipao sam obicni pa puno pjeni, kazu da to ne valja
temperaturu lijepo nabije kad je grijeanje iskljuceno, cim upalis grijanje ode kazaljka na 1/4 tako da moguce da ne grije bas kako bi trebao, na proslom autu nisam imao kazaljku temperature al se sjecam na onom prije toga da je uvijek stajala isto, bilo grijanje upaljeno ili ne
nisam ja toliko vise nezadovoljan autom, pali dobro, mada cu ipak staviti i nepovratni ventil, cisto da vidim hoce li bolje paliti, kad dugo stoji kao da vergla sekund bez goriva, vuce lijepo, nema vise onog trzanja preko 3500...
znaci ostala mi je ta potrosnja velika, nece preko 165 na sat, i te elektronske zajebancije, i mozda da uspem 5-30 ulje, mada auto lijepo radi i na ovom, svi misle da je benzinac dok ne vide oznaku tdci
ugasio se 2 -3 puta ovo kako je hladno, krenem sa malim gasom, skoro bez gasa i krepa, inace na krepa al hladan je krepavao
ne pokazujue mi taj senzor na dijagnostici nikako, uvijek je pokazivao nesto oko goriva, senzor pritiska, ventil pritiska itd, jednom je pokazao iat senzor i tako
dijagnostiku sad radim za dz pa ne filozofiram, posto sam dosta toga otkopcavao odem da se ponisti pa ne davim puno oko toga kad je za dz
stigao mi je neki skener sto sam narucio ali ne radi ford, sad sam si narucio za ford pa kad stigne onda cu ja to da razmotrim polako
cini mi se da je izgubio i malo rashladne tecnosti, ranije je bilo izmedju maks i min pa kad odvrnem cep napuni se boca do max, sad se napuni do pola, malo samo iznad minimuma
citao sam ovde da hoce da pusta da kuciste termostata pa treba staviti od tddi, kad uhvatim vremena promijenicu to kuciste i staviti nov termostat, taman i da uspem g12 permant, sipao sam obicni pa puno pjeni, kazu da to ne valja
temperaturu lijepo nabije kad je grijeanje iskljuceno, cim upalis grijanje ode kazaljka na 1/4 tako da moguce da ne grije bas kako bi trebao, na proslom autu nisam imao kazaljku temperature al se sjecam na onom prije toga da je uvijek stajala isto, bilo grijanje upaljeno ili ne
nisam ja toliko vise nezadovoljan autom, pali dobro, mada cu ipak staviti i nepovratni ventil, cisto da vidim hoce li bolje paliti, kad dugo stoji kao da vergla sekund bez goriva, vuce lijepo, nema vise onog trzanja preko 3500...
znaci ostala mi je ta potrosnja velika, nece preko 165 na sat, i te elektronske zajebancije, i mozda da uspem 5-30 ulje, mada auto lijepo radi i na ovom, svi misle da je benzinac dok ne vide oznaku tdci
-
- Trovač foruma!
sta je regulator pritiska, onaj ventil na pumpi, solenoid ili kako se vec zove, on mi je pokazivao na dijagnostici, moram mu vidjeti kataloski broj pa pogledati koliko je na ebayu, jesi ti to mjenjao kod sebeDB9 piše:regulator pritiska![]()
![]()
-
- Trovač foruma!
300 predjenih kilometara kombinovano, 32 litre goriva, pa da ga prosipa ne bi toliko bilo 
al kazaljke su se vratile u normalu, sad kad ugasim auto legnu na mjesto i ostanu kako su bile
obradovich, daj onaj broj sa maf senzora, nema druge nego mjenjati da vidim hoce li biti kakve promjene

al kazaljke su se vratile u normalu, sad kad ugasim auto legnu na mjesto i ostanu kako su bile
obradovich, daj onaj broj sa maf senzora, nema druge nego mjenjati da vidim hoce li biti kakve promjene
- nikola_focus
Danas sam cackao nesto oko auta, i slucajno obratim paznju na protokomer, mislim da je i kod mene sa ovim brojem. Sutra cu preko dana da proverim, ali mislim da je taj.veljo_81 piše: kod mene je 98AB-12B579-B3B
-
- Trovač foruma!
po katalogu je 98AB-12B579-B2B, znaci razlika u ovom B3Bnikola_focus piše:Danas sam cackao nesto oko auta, i slucajno obratim paznju na protokomer, mislim da je i kod mene sa ovim brojem. Sutra cu preko dana da proverim, ali mislim da je taj.veljo_81 piše: kod mene je 98AB-12B579-B3B
danas sam vozio zeninog brata u jedan servis u drugom gradu, riknula mu pumpa na astri, pa slucajno vidim da majstor ima fordov ids, pitam a on kaze da ako je sve ok od mehanike i ne prijavljuje greske moguce da je neko mjenjao parametre-chipovao pa izaslo lose, da dodjem kad bude imao vremena i da ce mi provjeriti parametre i ubaciti novu mapu ako treba, originalnu
e sad, ja sam sebi vec narucio mpps flasher, nije mi jos stigao ali treba kroz koji dan, znaci mogu da iscitam i ucitam mapu, pa posto znam da je lik jako skup mozda sam mogao i sam, jel ima neko original mapu ili ima negdje da se skine
- nikola_focus
Sutra cu da proverim, i javljam ti tacan broj. A ovo za mape, ne znam sad, rekao bih ti da ne pokusavas ako nisi apsolutno siguran da ces da uradis kao sto treba. Ne znam kakav je to tacno proces ni kako se radi, ni da li moze da se poremeti jos nesto, ali dobro razmisli pre nego sto se odlucis da sam radis.
-
- Trovač foruma!
kontam da ja tu ne mogu naskoditi, jer ja kad iscitam mapu snimim je u obliku fajla na pc, i ucitam drugu, ako mi ne pase druga mogu vratiti tu sto je bila ili opet isprobati nestonikola_focus piše:Sutra cu da proverim, i javljam ti tacan broj. A ovo za mape, ne znam sad, rekao bih ti da ne pokusavas ako nisi apsolutno siguran da ces da uradis kao sto treba. Ne znam kakav je to tacno proces ni kako se radi, ni da li moze da se poremeti jos nesto, ali dobro razmisli pre nego sto se odlucis da sam radis.
nisam ni radio ni gledao ali flesovao sam mobitele, maticne ploce, graficke karte itd, trebalo bi biti jednsotavno
- dax92
-
- Poruka: 7633
- Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h
Jos pre neki dan sam slikao broj protokomera, ali sam zaboravio u kojoj temi je bilo.
B3B je i kod mene.
B3B je i kod mene.

Focus ST170
Focus SVT
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara![]()
-
- Trovač foruma!
mozda je kod tebe benz a neko ti rekao da je dizel, triknuli te kad si kupovao
))))))))))))))))))))))))))))))))))))
blokirao sam danas egr, kostalo me razbijene glave al nema veze
vidjecemo hoce li sta skinuti potrosnje, ako skine izbijam i kat, nisam jos testirao top speed da vidim ima li pomaka kakvog
Je*em mu, dobar je to auto, samo da skine na tih 6.5 litara ja bih bio prezadovoljan

blokirao sam danas egr, kostalo me razbijene glave al nema veze

vidjecemo hoce li sta skinuti potrosnje, ako skine izbijam i kat, nisam jos testirao top speed da vidim ima li pomaka kakvog
Je*em mu, dobar je to auto, samo da skine na tih 6.5 litara ja bih bio prezadovoljan
- nikola_focus
Danas proverio, i kod mene je B3B.
-
- Trovač foruma!
odlicno, 50 maraka manje :-)nikola_focus piše:Danas proverio, i kod mene je B3B.
danas kad sam blokirao egr skidao sam i onu cijev sa hladnjaka intercoolera na egr, onaj leptir u egr-u je bio otvoren, jel to normalno, dalje zavucem prst da
vidim ima li prljavstine, kad ono neka crna mast, nije garez nego bas mast, kao grafitna ona
jos da pitam sta sa onim vakumom sto ide na egr, treba li i njega blokirati ili se ostavi onako
maksimalna brzina i dalje 165
- nikola_focus
Mislim da bi leptir na egr-u i trebao da bude otvoren, jer se on zatvara kada turbina treba da nabije pritisak (valjda je tako nesto, pisano je u nekoj temi), ali tu ne bi trebalo da bude ta mast. A kod blokiranja, valjda se blokira cev koja sa izduvne grane ulazi u egr.
-
- Trovač foruma!
tu sam cijev i blokirao, samo sam skidao ovu sa intercoolera da mogu prici, velike mi sake pa ne mogu prici drugacijenikola_focus piše:Mislim da bi leptir na egr-u i trebao da bude otvoren, jer se on zatvara kada turbina treba da nabije pritisak (valjda je tako nesto, pisano je u nekoj temi), ali tu ne bi trebalo da bude ta mast. A kod blokiranja, valjda se blokira cev koja sa izduvne grane ulazi u egr.
odozdo na egr-u je garez a ovamo ta mast, nema veze sad je blokiran pa sta je da je, onako sam spomenuo
i gledao sam negdje da blokiraju kuglicom vakum crijevo sto ide na egr, ne znam jel i to trebam
- dax92
-
- Poruka: 7633
- Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h
Nema potrebe to da radis.
Slobodno se jos i katalizatora resi, mada, i dalje max brzina nije zadovoljavajuca. I moja kornjaca sa 15 ks manje navlaci 185. Dalje nisam vozio. Ne znam sto tako malo ide.

Slobodno se jos i katalizatora resi, mada, i dalje max brzina nije zadovoljavajuca. I moja kornjaca sa 15 ks manje navlaci 185. Dalje nisam vozio. Ne znam sto tako malo ide.
Focus ST170
Focus SVT
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara![]()
-
- Trovač foruma!
da nema moj kakvu blokadu, kod mene je karavan 
icu kroz koji dan spojiti na ids i provjeriti dal su parametri fabricki ili je sta dirano
mada, evo presao sam 90 kilometara i kazaljka od goriva se nije pomjerila a do sad bi vec bila skoro za cetvrtinu pala, vidjecemo, kad bi htjela jos malo da se zadrzi
jos sam juce ocistio one dzekove od temperature goriva i regulatora pritiska, bili su puni nafte jos od kad sam mijenjao crijeva, nije mi se dalo da vadim taj ventil, morao bih skidati onaj lajtung sto ide sa pumpe na rail, mada bi i njega valjalo ocistiti, na slici kao da ima neko sito na sebi, to ostavljam za neki drugi put

icu kroz koji dan spojiti na ids i provjeriti dal su parametri fabricki ili je sta dirano
mada, evo presao sam 90 kilometara i kazaljka od goriva se nije pomjerila a do sad bi vec bila skoro za cetvrtinu pala, vidjecemo, kad bi htjela jos malo da se zadrzi

jos sam juce ocistio one dzekove od temperature goriva i regulatora pritiska, bili su puni nafte jos od kad sam mijenjao crijeva, nije mi se dalo da vadim taj ventil, morao bih skidati onaj lajtung sto ide sa pumpe na rail, mada bi i njega valjalo ocistiti, na slici kao da ima neko sito na sebi, to ostavljam za neki drugi put