Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Koliko je zaista toplije u automobilima tamnijih boja?

Sve što ima veze sa Fordom a nije našlo mesto u drugim temama.

Moderator: ace1

tika
Poruka: 286
Član foruma od: utorak, 23. dec. 2014. u 13:23h

Koliko je zaista toplije u automobilima tamnijih boja?

Poruka od tika » subota, 18. jun 2016. u 14:55h

Pitanje je u naslovu teme. :)

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Re: Koliko je zaista toplije u automobilima tamnijih boja?

Poruka od BojanM » subota, 18. jun 2016. u 15:15h

http://mythresults.com/episode38
SPINOFF: A black car heats up faster than an identical white car. (From Pilot 2)

CONFIRMED
A fan wrote in and asked a follow up question: “Does the color of a car affect the way it heats up?”. The MythBusters used two identical cars, one black the other white and left them both out in the summer heat with thermometers in both. By mid-afternoon the black car had heated up to a temperature of 135 °F while the white car topped off at 126 °F, almost 10 degrees cooler.
S druge strane, mnogi drugi su testirali istu stvar i dobili su rezultate u dijapazonu od "neznatno hladnije u belom automobilu" do otprilike istog rezultata koji su postigli i MythBusters-i.

Sve u svemu, teoretskih 5 stepeni Celzijusa neće biti značajan faktor u mom izboru boje automobila.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Daki_81
Poruka: 2600
Član foruma od: subota, 23. mar. 2013. u 17:56h

Poruka od Daki_81 » subota, 18. jun 2016. u 15:48h

Po mom iskustvu mnogo je toplije u tamnom automobilu... Prethodni je bio srebrne boje tako da sam odmah primetio razliku u sadašnjoj "indigo teget". Sada sa fokusom palim klimu već od 24-25°C kada ostane malo na suncu...
/ Focus / 2007. / 1.6 TDCi /

tika

Poruka od tika » subota, 18. jun 2016. u 16:08h

Pet stepeni Celzijusa nije malo, naprotiv. Dobro je što je to razlika između bele i crne karoserije. Između karoserija drugih boja je verovatno manja, ali svaki stepen je značajan i oseti se.

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » subota, 18. jun 2016. u 16:28h

Niko ne kaže da je malo, ali da li je presudno? Realno, svejedno mi je da li je u kolima 50 ili 55 stepeni, neću moći da sedim unutra dok se malo ne 'ladne, pa bilo to uz pravljenje promaje, ili puštanjem klime i čekanjem da obori malo temperaturu - ista stvar.

A na nižim spoljnim temperaturama ili kad auto nije parkiran direktno na suncu... pa, nije toliko strašna ni primetna razlika od par stepeni. Opet kažem, bitno jeste, presudno - jok... bar sa moje tačke gledišta.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » subota, 18. jun 2016. u 17:11h

Sa moje tačke bi tu presudnije bilo vizuelno održavanje tamnog vozila. Taman auto je uvek prljav auto, na kome bode oči svaka ogrebotina, bilo da je duboka ili fina od pranja.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

Daki_81

Poruka od Daki_81 » subota, 18. jun 2016. u 17:51h

Nije mi presudna boja jer i ušao sam svesno u teget :) zato odmah upalim klimu i gas :D
Ako stoji u hladovini situacija je već mnogo mnogo bolja, tako da prirodno provetravanje završava posao thumbsuph
A za održavanje jeste nezahvalno jer i u garaži posle pranja padne prašina pa se vidi :shok:

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » subota, 18. jun 2016. u 18:31h

Baš kao što Bojan kaže, da li je 50 ili 55, ne bitno. I jedno i drugo je daleko više nego previše. lol

Moj je bijeli, ali svedno ako stoji na suncu, kada uđeš unutra je katastrova. Momentalno se preznojiš. Ne vrjedi čak ni da ga držiš otvorenog, najbolje je odma krenuti i otvoriti prozore i šiber, pa onda brže vreo vazduh izađe van.

Meni je gore što je sjedište toplo kao da sam sjeo na šporet, a volan ne možeš držati. Jedne prilike sam vozio bez ruku, nekih 500 m, samo kada treba skrenuti sam hvatao volan. Sreća pa drži pravac. :ford:
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

mbole
Poruka: 14946
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » subota, 18. jun 2016. u 20:26h

Vozio sam prvo relativno tamnog oriona (titan siva), a posle njega belog mondea.
Nije 5 stepeni bas ni tako malo, ali sam takodje stekao utisak da se beli sporije zagreje. To jest da ako stanem na 5 minuta, u beli mogu da udjem bez neke muke, al zato sa tamnim vec ima ozbiljnih problema.

Inace ubedljivo najbrzi nacin koji sam probao da se izduva vreo vazduh, je da se otvore samo dva prozora, ali po dijagonali (npr vozacev i pozadi desno).

A fakat, meni se bela i svidja (trazio sam beo auto kad sam kupovao).
Djak pesak :)

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » subota, 18. jun 2016. u 21:05h

Još je brže sa škrgama, kao što je ima Kia Pride.

Ćale je voza na poslu, išli smo jedno ljeto, upeklo 355 stepeni.
Nazad otvorene škrge, napred samo ventilacija na maks. Jeste toplo, ali podnošljivo, jedino je problem bio kada smo išli sporo makadamskim putem.

I šiber takođe nije loš, ali samo kada ga otvoriš na tilt ili kako već to da nazovem. Mada šiber bolje izvlači vazduh napred, onima nazad i nije baš prijatno.
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

mbole

Poruka od mbole » subota, 18. jun 2016. u 21:11h

Dijagonala upravo radi maltene po celoj zapremini, tj. ima najmanje mesta gde kovitla u prazno

Sent from my HUAWEI SCL-L01 using Tapatalk

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » nedelja, 19. jun 2016. u 10:10h

Da, samo što kad tako otvoriš na većim brzinama brujanje vjetra ubija u uši, već pri 80 hoću da izludi. :)

Dok kod one dve varijante, uključiš ventilaciju i struji vazduh, a nema tako velika buke.

mbole

Poruka od mbole » nedelja, 19. jun 2016. u 13:27h

Ma pricam o luftiranju tik nakon polaska, samo da "izadje djavo napolje". To jest kad treba da sav vreli vazduh od 50+ stepeni koji je unutar auta sto pre zamenis onim od 35+ iz okoline.
Posle naravno ili palis klimu, ili svedes luftiraciju na nesto normalno.

YOmax
Poruka: 647
Član foruma od: petak, 14. nov. 2014. u 13:39h

Poruka od YOmax » nedelja, 19. jun 2016. u 15:23h

Sad znam da smo dosli do civilizaciskog I tehnoloskog vrhunca, kad i za ovo ima tema... :doh: thumbsuph

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » nedelja, 19. jun 2016. u 17:06h

U čemu je problem da ljudi diskutuju o čemu god što ima veze sa vozilima? Kao i na TV-u, kome se ne svidja uvek ima drugi program, nema potrebe a ni mesta hejtovanju.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

Daki_81

Poruka od Daki_81 » nedelja, 19. jun 2016. u 19:53h

Nije baš direktno vezano za temu ali bilo je testova (možda i na SAT-u nisam siguran) da li je ekonomičnije voziti sa otvorenim prozorima ili upaljenom klimom. Klima je pobedila ali nisu bili gradski uslovi već otvoren put i veće brzine.

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » nedelja, 19. jun 2016. u 19:54h

brzi je auto sa jednim prozorom do pola otvorenim nego sa klimom..

Daki_81

Poruka od Daki_81 » nedelja, 19. jun 2016. u 20:09h

Joj, lepše mi je da vozim u suvoj majci :D

A inače i ovaj prosečni 1.6 tdci jako lepo nosi klimu u svim režimimima vožnje (sport / ekonomik :D )

Šumadinac
Poruka: 41
Član foruma od: petak, 10. jun 2016. u 23:13h

Poruka od Šumadinac » nedelja, 19. jun 2016. u 20:19h

Da vidim junaka da sedi 6 sati u BOV-u u sred juna na +30,svaki crn auto mu dojde kao banja :D

tika

Poruka od tika » nedelja, 19. jun 2016. u 23:02h

Pusti to... Nisu automobili napravljeni samo za vozače i vojsku. :D

Djole
Master of Tanjirača
Master of Tanjirača
Poruka: 4938
Član foruma od: nedelja, 6. dec. 2009. u 21:39h

Poruka od Djole » sreda, 29. jun 2016. u 23:19h

predhodni auto je bilo ono trula visnja vise trula nego visnja hahahaha mislim da nije bilo strasno kao sad...crna ova me ubi,cim malo odstoji na suncu unutra je uzas,da nema klime tacno bi skrenuo :doh:
:ford2: Mondeo MK3, Ghia X - TDCi - 96KW viewtopic.php?f=6&t=19766&start=125

FM III
Vremenski policajac
Poruka: 8304
Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h

Poruka od FM III » sreda, 29. jun 2016. u 23:28h

Razlika može da bude ogromna. Ustanovljeno na službenom crnom i zlatnom džipu parkiranim jedan do drugog.
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp

tika

Poruka od tika » četvrtak, 30. jun 2016. u 10:22h

Tu nema sumnje, sigurno da je tako. Probao sam i ja sa kolegama i ustanovili smo da je razlika značajna. Nismo merili, ali što bi meteorolozi rekli: "subjektivni osećaj" je da je putnički prostor u tamnijim automobilima mnogo topliji nego u svetlijim.

Međutim, razlika i nije tako osetna između npr. teget i crne, ili, bele i metalik sive, sa druge strane. Takođe, tamnije boje su zahvalnije zimi nego leti; naravno, obrnuto važi za svetlije boje. Sad opet, "subjektivni je osećaj" koliko nekom traje period hladnoće, odnosno vrućine. Pitanje koje iz toga proizilazi jeste, da li je veći deo godine prijatnije voziti tamniji ili svetliji auto, odnosno, da li je letnji period on npr. 2 meseca velikih vrućina toliko nepodnošljiv, da zbog toga ne treba kupovati automobile tamnijih boja?

p.s.
Naslov teme je jasan, pa da ne idemo u off-topc sa pričama o tome koja je boja najlakša/najteža za održavanje.

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 30. jun 2016. u 10:40h

"Zimska" razlika je daleko manja.
Tamna boja ima uticaja samo na onaj deo toplote koji se prenosi zracenjem. Deo koji se prenosi konvekcijom (to ce reci koji zavisi od temperature vazduha), uopste ne zavisi od boje.
Daklem, taman auto ce biti zimi topliji od svetlog, samo u onda kada je vedro i sija sunce, sto zimi bas i nije najcesca pojava.
Ako je oblacno, oba ce biti na istoj temperaturi, tj. zavisi samo od temperature vazduha.

FM III
Vremenski policajac
Poruka: 8304
Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h

Poruka od FM III » četvrtak, 30. jun 2016. u 10:51h

I subjektivni osećaj igra veliku ulogu, jer ima ljudi koji se i po trposkim noćima (preko 20° C) pokrivaju jorganom ili sa 2 ćebeta.
Što kažeš varijacije neke svetlije i tamnije postoje, ali nisu toliko osetne kao kod crne i bele.
I sam enterijer automobila igra ulogu u zagrevanju samog automobila, pa i to treba uzeti u obzir.
Konkretan odgovor na tvoje pitanje nije moguće dati jer kako sam reče sve je to subjektivan osećaj same osobe. Pre 6 godina kada sam uzeo mog crnog mondea više mi je smetalo kada ostane na suncu dok sada kada sam postao "većinski vlasnik" svojih godina :D sve manje mi smeta sem onog prvog udarnog talasa kada se otvori auto.
Ne kupovati tamniji auto sada kada sa 50 metara možeš i da spustiš prozore da se proluftira auto dok se ne došetaš do njega, a tek u doba kada svaki auto ima klimu mislim da je ludilo. Kupujem i kupovaću auto ako mi se svidja kako izgleda bez obzira na boju ;) .
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp

Odgovori

Povratak na „Svaštara“