Download (programi, igrice, softveri).....
- FiestaRS
- VIP
- Poruka: 4298
- Član foruma od: subota, 11. okt. 2008. u 17:57h
- Kontakt:
Re: Download (programi, igrice, softveri).....
Ma samo da svi sviraju, i da bude normalan zvuk - jacina.

- Billy
- Poruka: 574
- Član foruma od: sreda, 24. avg. 2011. u 16:34h
Jesam ali opet isto, ne moze da se uninstralira, citam po netu, neki kazu da je dugme preosetljivo i bukvalno se samo stiska, probacu da izvadim to dugme nem pojmapancerFF piše:Jesi probao da izvuces kabal iz njega sa zadnje strane?
- Iosis
- VIP
- Poruka: 8421
- Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h
Moguće i da su samo zvučnici na laptopu Altec Lansing, jako dobar zvuk, samo sam na jednom laptopu čuo bolji zvuk od ovog, ali taj je bio neki laptop baš namjenjen za multimediju.mbole piše:Koliko mi je poznato altec ne pravi saoud kartice vec zvucnike
Za karticu sam ja povezao jer kada sam ga kupovao u specifikacije je pisalo Altec Lansing, bilo je to prije 2.5 godine. Sad ne mogu da nađem specifikaciju u kojoj sve detaljno piše, ima samo da piše SRS Premium Sound.
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedistai sakloni
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Pošto radim upgrade kućne mašine mic-po-mic, došao je na red SSD i progledao sam... nije kao da sam tek sad saznao koliko je SSD brza stvar, i nije da se sad prvi put radim na mašini u kojoj je SSD, ali je prvi put da mogu direktno da uporedim "pre" i "posle". Wow. Programi koji su se ranije otvarali po pola minuta i jače (tipa PS, CDR i to društvo) sada se pokreću bar 70% brže. Još su cene drajvova toliko pale da je to postalo smešno, jesenas je isto ovo (Toshiba 128GB) koštalo cirka 50% više.
pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
- dule0911
-
- Poruka: 13648
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Ja svoj ssd imam vec 3 godine i pocinje da trokira, tj da radi ko brz hard disk
Nisam reinstalirao sistem svo vreme 

Fiesta!!
- BojanM
- BOFH
Ja planiram da sledeći put instaliram mašinu kad izađe neka od finaln(ij)ih verzija W10, i ovo sam malo napravio grešku u koracima jer sam nedavno podizao mašinu od nule... trebalo je možda još tada da se stisnem i da odmah uzmem SSD, da bih uradio clean install po PSu umesto što sam sad migrirao podatke sa HDDa, ali jbg.
pozdrav, Bojan

- PMilan
- Poruka: 726
- Član foruma od: sreda, 7. dec. 2011. u 16:57h
Jedni ih hvale drugi kude :-) ali svi se slazu da racunar postaje dosta brzi sa ssd-om. Medjutim iskustva govore da znaju da crknu bez najave, jednostavno stanu i kraj. Ta iskustva me jos uvek odbijaju od ssd-a. Mozda nekad uzmem ssd, ali da na njemu samo bude ceo softver (os i instalirani programi), a uporedo sa njim na hdd-u da stoje svi podaci i naravno eksterni hdd za backup dok najvazniji podaci pored ekternog na cloud.
- dule0911
-
SSD nije za data storage, bilo kakav.
Cloud ti isto nije sigurno niti bas privatno resenje. 2-3 hard diska, pozeljno nepovezanih, sa stalnom cirkulacijom backupa i trebalo bi da budes siguran.
Cloud ti isto nije sigurno niti bas privatno resenje. 2-3 hard diska, pozeljno nepovezanih, sa stalnom cirkulacijom backupa i trebalo bi da budes siguran.
Fiesta!!
- Daki_81
- Poruka: 2600
- Član foruma od: subota, 23. mar. 2013. u 17:56h
Istina je da nisu baš pouzdani jer ih ubija često kopiranje i brisanje pa im je životni vek dosta manji u odnosu na HDD. Windows se posebno optimizira za njih (gasi se indeksiranje itd...) da bi ga sačuvao i poželjno je da on bude samo particija za operativni sistem a klasičan HDD za sve ostalo bitno (slike, video, dokumenta...). Ali dobija se neverovatna brzina Windowsa koja opet zavisi od ploče koja diktira maksimalni protok pa i to treba proveriti da ne bi bacao pare na brzi SSD ako ploča to ne može da izgura. Drugar je pre neki dan stavio SSD koji ima max protok 450 mb/s ali ploča mu gura do 300 mb/s i opet je jako velika razlika jer Windows leti!
/ Focus / 2007. / 1.6 TDCi /
- dule0911
-
Ma nema brzina preterane veze ako se ne koristi za sekvencijalo citanje/upis. Odziv je ono sto je bitno, i trajnost. Zato se isplati uzeti bolji ssd, sto se brzine tice, mislim da je nebitno ako se koristi samo za sistem, bar za obicne korisnike.
Fiesta!!
- BojanM
- BOFH
Ako se najveće ubice read/write ciklusa mrdnu na druge (HDD) particije, trebalo bi da SSD dobrano nadživi mašinu u kojoj je ugrađen, a i nije kao da tek tako naprasno umiru (bar, ništa više nego bilo koja druga elektronska komponenta)... pratiš health drajva i ne daš mu da postane nepouzdan. Plus, što Dule reče, SSD nije za bilo kakav storage: OS i neophodni programi, virtuelna memorija (da, pobornik sam teze da se ostavi uključen pagefile i da se ostavi na SSD-u) i toeto.
Dok mu dođe vreme za zamenu, verovatno će da izađe par novijih windowsa, ili nekoliko generacija novijih SSD-ova što će da ga učini prilično zastarelim, tako da se verovatno gubi svaka poenta kalkulisanja. Ono, košta kao rezervoar goriva, više-manje, nije smak sveta da se promeni jednom u par godina; boost koji dobiješ za uzvrat u svakodnevnom radu je sasvim vredan tog ulaganja.
Dok mu dođe vreme za zamenu, verovatno će da izađe par novijih windowsa, ili nekoliko generacija novijih SSD-ova što će da ga učini prilično zastarelim, tako da se verovatno gubi svaka poenta kalkulisanja. Ono, košta kao rezervoar goriva, više-manje, nije smak sveta da se promeni jednom u par godina; boost koji dobiješ za uzvrat u svakodnevnom radu je sasvim vredan tog ulaganja.
pozdrav, Bojan

- acadimke
- Poruka: 1707
- Član foruma od: utorak, 17. apr. 2012. u 16:55h
- Kontakt:
Jel imate za preporuku neki program preko kojeg mogu da pratim temperaturu za lap top
Fokus mk1 tddi 90 ks 2001
- Iosis
- VIP
A kakva su vam mišljenja o hibridnom disku?
Ne znam baš šta je to, može li neko opisati?
Ja što sam shvatio sa interneta je da sistem drži na SSD, a sve ostalo na klasičnom disku. Ali nešto mi se čini da nisam dobro shvatio.
Ne znam baš šta je to, može li neko opisati?
Ja što sam shvatio sa interneta je da sistem drži na SSD, a sve ostalo na klasičnom disku. Ali nešto mi se čini da nisam dobro shvatio.

Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedistai sakloni
- BojanM
- BOFH
Imaš dve vrste "hibridnog" diska, ne znam na koji misliš.
Jedan je takoreći SSD+HDD u jednom kućištu, veže se jednim kablom (tj. hajde, dva... drugi je napajanje) ali se "vidi" kao dva fizički odvojena drajva, i tako se i ponaša.
Drugi je takozvani SSHD, gde imaš veliki klasičan disk i manji SSD (od tipa 8GB) koji služi kao "keš" memorija, tj. posreduje između sistema i spore magnetske memorije tako što na sebi drži podatke kojima se češće pristupa, u procesu koji je nevidljiv za korisnika (korisnik vidi samo jedan disk). Za razliku od keš memorije, on se ne briše gašenjem računara, tako da (na primer) kad posle par restarta "pokupi" šta se pokreće prilikom startovanja računara, boot bude daleko brži nego sa klasičnim hard diskom. Isto važi i za češće pokretane korisničke programe. Po brzini je negde između SSD-a i HDD-a, što se i da očekivati, možda malo bliži SSD-u.
Šta znam, po meni je to Isplativo u nekim specifičnim situacijama, ako imaš ograničen broj priključaka u računaru, ili ako ne smatraš da je ekonomski opravdano da potrošiš pare na SSD relativno malog kapaciteta kad možeš da proširiš storage kapacitet svog računara, dok si u većini drugih slučajeva - ja mislim - bolje prošao sa kombinacijom odvojenih ssd i hdd drajvova.
Jedan je takoreći SSD+HDD u jednom kućištu, veže se jednim kablom (tj. hajde, dva... drugi je napajanje) ali se "vidi" kao dva fizički odvojena drajva, i tako se i ponaša.
Drugi je takozvani SSHD, gde imaš veliki klasičan disk i manji SSD (od tipa 8GB) koji služi kao "keš" memorija, tj. posreduje između sistema i spore magnetske memorije tako što na sebi drži podatke kojima se češće pristupa, u procesu koji je nevidljiv za korisnika (korisnik vidi samo jedan disk). Za razliku od keš memorije, on se ne briše gašenjem računara, tako da (na primer) kad posle par restarta "pokupi" šta se pokreće prilikom startovanja računara, boot bude daleko brži nego sa klasičnim hard diskom. Isto važi i za češće pokretane korisničke programe. Po brzini je negde između SSD-a i HDD-a, što se i da očekivati, možda malo bliži SSD-u.
Šta znam, po meni je to Isplativo u nekim specifičnim situacijama, ako imaš ograničen broj priključaka u računaru, ili ako ne smatraš da je ekonomski opravdano da potrošiš pare na SSD relativno malog kapaciteta kad možeš da proširiš storage kapacitet svog računara, dok si u većini drugih slučajeva - ja mislim - bolje prošao sa kombinacijom odvojenih ssd i hdd drajvova.
pozdrav, Bojan

- mbole
- Poruka: 14968
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
I ja sam se pre 20-tak dana ponovio sa jednim Kingston 128GB HuperX SSD-om. Doduse na poslu.
Samo pretabacen HDD na SSD. Razlika je stvarno drasticna.
Matora zabudjavljena instalacija, sa svim i svacim (podize cak i mali SQL server). Ne, nisam ja instalirao sve te zanimacije
nasledio masinu, a jos uvek nisam 100% siguran sta sve moram da zadrzim na masini, dal imam instalacione verzije... pa da to pretabacim kako treba (a i mrzi me da istrazujem ako cemo iskreno).
Jedina "sitnica" je da sam mu poturio AHCI drajvere, posto bi stvarno bilo sasavo da SSD koji tuce 500MB/s okacim na legacy IDE. Jes da i sada radi na 300, al daj sta das.
Naravno, istog momenta je "my documents" odleteo na HDD.
Al zato Virtual PC sa SSD-a radi maltene ko fizicki racunar
Sto se tice pouzdanosti i "crkne a da se ne najavi", desetak dana pre toga mi je u istoj masini zveknuo jedan WD black, bez ikakve najave, "nako" iz cista mira. U sred rada je samo poceo da tuce glavom. Racunar se inace ne gasi 24/7/365 (ko sto i treba).
Tako da... disk ume da zvekne iz cista mira bez obzira koje je fele.
Diskovi su potrosna roba. Ako nista drugo, svakih 4-5 godina, kapaciteti tako porastu i cene toliko padnu da je besmisleno drzati stari disk.
Ako su vam podaci vazni... menjajte diskove. Za SAS serverske diskove, koji vrlo ozbiljno kostaju (tipa 300GB - 450 evra), i imaju ekstra pouzdanost, predvidjeno vreme zamene je 3 godine.
Naravno u serveru se diskovi mnogo vise eksploatisu i brze "trose", al meni su i slike sa letovanja od pre 10 godina bitne. Doduse trenutno u kucnom drzim dva WD RE serverska diska od po 2 TB, koji bi trebalo da u kucnoj masini potraju vise nego pristojno
Samo pretabacen HDD na SSD. Razlika je stvarno drasticna.
Matora zabudjavljena instalacija, sa svim i svacim (podize cak i mali SQL server). Ne, nisam ja instalirao sve te zanimacije

Jedina "sitnica" je da sam mu poturio AHCI drajvere, posto bi stvarno bilo sasavo da SSD koji tuce 500MB/s okacim na legacy IDE. Jes da i sada radi na 300, al daj sta das.
Naravno, istog momenta je "my documents" odleteo na HDD.
Al zato Virtual PC sa SSD-a radi maltene ko fizicki racunar

Sto se tice pouzdanosti i "crkne a da se ne najavi", desetak dana pre toga mi je u istoj masini zveknuo jedan WD black, bez ikakve najave, "nako" iz cista mira. U sred rada je samo poceo da tuce glavom. Racunar se inace ne gasi 24/7/365 (ko sto i treba).
Tako da... disk ume da zvekne iz cista mira bez obzira koje je fele.
Diskovi su potrosna roba. Ako nista drugo, svakih 4-5 godina, kapaciteti tako porastu i cene toliko padnu da je besmisleno drzati stari disk.
Ako su vam podaci vazni... menjajte diskove. Za SAS serverske diskove, koji vrlo ozbiljno kostaju (tipa 300GB - 450 evra), i imaju ekstra pouzdanost, predvidjeno vreme zamene je 3 godine.
Naravno u serveru se diskovi mnogo vise eksploatisu i brze "trose", al meni su i slike sa letovanja od pre 10 godina bitne. Doduse trenutno u kucnom drzim dva WD RE serverska diska od po 2 TB, koji bi trebalo da u kucnoj masini potraju vise nego pristojno

Djak pesak 

- Iosis
- VIP
Da, mislio sam na taj SSHD.
Vidio sam da ih ima po internetu, ali nisam znao kako tačno funkcionišu.
Zanimljivi su mi zato što sam razmišljao možda u laptop ubaciti SSD, ali je problem kapacitet. Sada imam 750 GB, podjeljen na 250+500. Slobodno je 115+180 GB.
Ovu veću particiju sam zabacao nekim stvarima koje nikako da prebacim na eksterni disk.
Problem je ako stavim samo SSD, mogu da uzmem 128 ili 256 GB, problem što nemam onda gdje da stavim stvari koje nisu sistem.
Mogu da ubodem eksterni disk na USB 3.0, tako da ne bi gubio mnogo na brzini, ali uvjek valja ga nosati sa sobom i kada premještam laptop valja paziti na taj disk.
Ako sam dobro shvatio, sa SSHD dobio bi brže učitavanje onih stvari koje često koristim i dobio bi brže upisivanje podataka na disk, jer bi keš od onih 8 GB upisivao mnogo brže nego klasični disk. A one stvari koje su na disku i ne krositim često bi bile učitane istom brzinom kao i na klasičnom disku zbog ograničenja brzine čitanja diska?
Vidio sam da ih ima po internetu, ali nisam znao kako tačno funkcionišu.
Zanimljivi su mi zato što sam razmišljao možda u laptop ubaciti SSD, ali je problem kapacitet. Sada imam 750 GB, podjeljen na 250+500. Slobodno je 115+180 GB.

Problem je ako stavim samo SSD, mogu da uzmem 128 ili 256 GB, problem što nemam onda gdje da stavim stvari koje nisu sistem.
Mogu da ubodem eksterni disk na USB 3.0, tako da ne bi gubio mnogo na brzini, ali uvjek valja ga nosati sa sobom i kada premještam laptop valja paziti na taj disk.
Ako sam dobro shvatio, sa SSHD dobio bi brže učitavanje onih stvari koje često koristim i dobio bi brže upisivanje podataka na disk, jer bi keš od onih 8 GB upisivao mnogo brže nego klasični disk. A one stvari koje su na disku i ne krositim često bi bile učitane istom brzinom kao i na klasičnom disku zbog ograničenja brzine čitanja diska?
- PMilan
Imas na youtube uporednih testova pa vidi koliko se dobija.
Ipak je hibridni malo sporiji od ssd-a. Koji je laptop, ima li optiku? Iscupas optiku i stavis stari hard na mesto optike, a ssd stavis na mesto hdd-a.
Ja isto planiram da uradim na jednom starom laptopu ali mi je problem sto je ide pata konektor, pa sad razgledam mogucnosti :-)
Ipak je hibridni malo sporiji od ssd-a. Koji je laptop, ima li optiku? Iscupas optiku i stavis stari hard na mesto optike, a ssd stavis na mesto hdd-a.
Ja isto planiram da uradim na jednom starom laptopu ali mi je problem sto je ide pata konektor, pa sad razgledam mogucnosti :-)
- BojanM
- BOFH
Za PATA konektor se bojim da nema ljubavi, bar što se tiče SSD-a, jer nećeš ni dobiti puno na brzini (PATA tera jedva koliko SATA 1.0, pod idealnim uslovima), samo na latenciji... što je opet bolje nego ništa, ali pitanje je generalno šta je sa ostatkom hardvera i ima li uopšte poente ulagati u tu mašinu, pošto računam da i mašina nove generacije, koja se po klasi kotira par stepenika niže nego što se kotirala ona stara, ima potpuno uporedive brzinske karakteristike a donosi moćne nove tehnologije i (najčešće) zgodnije "pakovanje" i duže trajanje baterije.
@Iosis, da, tvoj je jedan od tih "specifičnih" slučajeva kad ima logike razmišljati o SSHD. S druge strane, ja bih realno gurnuo običan SSD i za "storage" obesio USB flash od 16/32/64GB. Imao bi brdo prostora za 99% potreba, a ako BAŠ zafali... dramska pauza... okačiš još jedan
Svake godine da promeniš neki od njih za veći, a taj da proglasiš za "nosiljku" jer si ga već šatro izraubovao stalnim piskaranjem, pa opet ne bi osetio finansijski udar... a na taj način dobiješ rock solid mašinu bez pokretnih delova, ako ne računamo ventilatore. Eksterni hard koji ionako već imaš se zakači po potrebi, kad sedneš za sto, i na njega bekapuješ fleševe da ne dođe do belaja.
Trenutno je trend takav da realno nema potrebe sa sobom stalno nosati 500GB ili 1TB, pošto 99% nas aktivno koristi možda 5% tog kapaciteta (optimistična procena) a sve ostalo se vuče "iz oblaka". Pošto više ne "krpim" računare svaki dan, postalo mi je lakše da pokupim najsvežije verzije programa pola sata pre nego što uzmem mašinu u rad, nego da jurim po disku gde mi se šta nalazi. Naravno, to samo pod uslovom da je mašina 'offline', u suprotnom skinem faktički samo drajver za LAN i sve ostalo skidam na licu mesta direktno na mašinu koju treba da okrpim.
@Iosis, da, tvoj je jedan od tih "specifičnih" slučajeva kad ima logike razmišljati o SSHD. S druge strane, ja bih realno gurnuo običan SSD i za "storage" obesio USB flash od 16/32/64GB. Imao bi brdo prostora za 99% potreba, a ako BAŠ zafali... dramska pauza... okačiš još jedan

Trenutno je trend takav da realno nema potrebe sa sobom stalno nosati 500GB ili 1TB, pošto 99% nas aktivno koristi možda 5% tog kapaciteta (optimistična procena) a sve ostalo se vuče "iz oblaka". Pošto više ne "krpim" računare svaki dan, postalo mi je lakše da pokupim najsvežije verzije programa pola sata pre nego što uzmem mašinu u rad, nego da jurim po disku gde mi se šta nalazi. Naravno, to samo pod uslovom da je mašina 'offline', u suprotnom skinem faktički samo drajver za LAN i sve ostalo skidam na licu mesta direktno na mašinu koju treba da okrpim.
pozdrav, Bojan

- PMilan
Masina jeste dosta stara. Dell inspiron 1300, ram nadogradjen na 1.5gb. Na njemu su riknula 3 harda u zadnjih godunu dana. Prvi njegov original a druga dva polovni. Njega hocu da osposobim, nabacin ubuntu, da na mesto optike ubacim jos jedan hard sa 500 gb ili 1 tb koji bi iskljucivo sluzio za backup svega. Ako naletis na neki dobar stari hard javi :-) opet mi je to najjeftinija varijanta.
- Daki_81
Ja koristim Everest, ima opciju senzor gde prati sve temperature procesora, grafike, harda, brzinu kulera... Ima ga na Google pa potraži malo.acadimke piše:Jel imate za preporuku neki program preko kojeg mogu da pratim temperaturu za lap top
- acadimke
- Poruka: 1707
- Član foruma od: utorak, 17. apr. 2012. u 16:55h
- Kontakt:
Ok, probacu.
Послато са GT-S7580 уз помоћ Тапатока
Послато са GT-S7580 уз помоћ Тапатока
Fokus mk1 tddi 90 ks 2001
- nikola_focus
- Poruka: 1492
- Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h
Mislim da ovo ipak zavisi od mogucnosti ploce, raznih senzora ili cega vec. Ja koristim HW Monitor, na jednom laptopu ne rade brzina kulera i temperatura grafike, na drugom radi to sve, ali ne vidi hard disk, na kompjuteru isto ne vidi hard disk a ovo ostalo radi
Na svima su instalirane najnovije, iste verzije.

Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend
- PMilan
Ima li svrhe uzimati dodatnu garanciju? Naime, uzeo sam lap top i uz njega dobio jedan papir gde stoji da registracijom uredjaja sa serijskim brojem na njihovom sajtu sticem pravo na 4 godine dodatne garancije. Uslov je da svake godine nosim laptop na "preventivni servis" koji predpostavljam da placam.
Ima li ko iskustva sa ovim, vredi li uzimati?
Ima li ko iskustva sa ovim, vredi li uzimati?
- Iosis
- VIP
Pa zavisi koliko je servis. Ako je 1000 din, mislim da bi imalo svrhe i isplativo. Ako je servis skuplji onda ne znam, izračunaj. Pitaj koliko košta taj pregled.
Jer ipak šta god da ti u te 4 godince crkne zamjenit će besplatno.
Čak i ako ti crkne nešto da nema popravke, dobit ćeš novi u tom rangu ili bolji, lošiji ne bi smjelo.
Moj prvi laptop je crko, bio kod njih na servisu 3 mjeseca, nisu ga mogli popraviti i dali su mi novi. Malo bolji, procesor umjesto dual core 1.73, u novom dual core 2.0 GHz, disk umjesto 80 GB, 160 GB, RAM isti i ostalo manje više slično, grafička je u novom bila integrisana, ali u onom crknutom nije bila nešto posebno jaka.
Jer ipak šta god da ti u te 4 godince crkne zamjenit će besplatno.
Čak i ako ti crkne nešto da nema popravke, dobit ćeš novi u tom rangu ili bolji, lošiji ne bi smjelo.
Moj prvi laptop je crko, bio kod njih na servisu 3 mjeseca, nisu ga mogli popraviti i dali su mi novi. Malo bolji, procesor umjesto dual core 1.73, u novom dual core 2.0 GHz, disk umjesto 80 GB, 160 GB, RAM isti i ostalo manje više slično, grafička je u novom bila integrisana, ali u onom crknutom nije bila nešto posebno jaka.
- Daki_81
Vredi ta produžena garancija, za laptopove je sve skuplje od komponenti. Moj asus laptop je star 6 godina i skoro me je zadesio prvi kvar, bakarna cevčica za hlađenje više ne hladi kažu iscureo gas i počeo je da se pregreva, masa servisa ne može da nabavi deo a ovlašćeni servis za asus traži prvo 2400 din za dijagnostiku, pa deo oko 2500 din i ruke 1500 ... Mnogo za ovakvu glupost, sreća pa sam našao polovan deo jer nov nema sem kod ovlašćenih a oni neće da ga prodaju i ipak sam prošao za 5€ preko oglasa...