Na kojim pumpama sipate gorivo?
Moderator: Dragomir
- mbole
- Poruka: 14947
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Re: Na kojim pumpama sipate gorivo?
Pazi, ako je u pitanju fransiza onda bi trebalo da ima NIS obelezja: http://www.fransize.rs/o_fransizama.html
E sad, ako ustvari nije fransiza, vec neki drugi oblik (cisto iznajmljivanje pumpe), to je vec druga stvar, ali svuda se pominjala bas fransiza, a ne renta.
E sad, ako ustvari nije fransiza, vec neki drugi oblik (cisto iznajmljivanje pumpe), to je vec druga stvar, ali svuda se pominjala bas fransiza, a ne renta.
Djak pesak 

- lukijano
-
- Poruka: 767
- Član foruma od: četvrtak, 17. jan. 2013. u 15:55h
Ok, onda ove što ja znam, svakako nisu franšiza pumpe... verovatno klasična renta prostora-pumpe...
Raspitaću se sigurno, oko NIS - ovih franšiza pumpi... kako to funkcioniše... ja takvu još nisam video... da je sa svim NIS obeležjima, ali da je ustvari drugi gazda...
Raspitaću se sigurno, oko NIS - ovih franšiza pumpi... kako to funkcioniše... ja takvu još nisam video... da je sa svim NIS obeležjima, ali da je ustvari drugi gazda...
-
- Poruka: 534
- Član foruma od: četvrtak, 11. okt. 2012. u 11:29h
mene ne zanima hemiska i dobiena toplotna , nego konacan rezultat u labatratoriskim uslovima koliko recimo neka odredjena jedinica goriva moze da napravi odredjeni "Rad". nisam se gore bas naj jasnije izrazio izraio.mbole piše:Tu si apsolutno u pravu, posto gorivo nema kineticku energiju, osim kada se krece zajedno sa cisternom recimo 100Km/h autoputemRankofocus piše:"kineticka energija po jedinici" to nikad nece ni pisati zbog toga sto muvaju svi.
Pa mu je tada kineticka energija jednaka masi puta kvadrat brzine podeljeno sa 2.
Potencijalna (hemijska u ovom slucaju) bi vec mogla da se izrazi
Кинетичка енергија се може дефинисати као рад потребан да се убрза тело одређене масе од стања мировања до садашње брзине тела. Једном кад је ова енергија добијена, она остаје стална док се брзина или маса тела не промене. Негативан рад истог износа је потребан да се тело врати у стање мировања.
- popovicvl
- Poruka: 5655
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Kvalitet goriva se prikazuje kroz energetsku gustinu wh/kg ili KJ/kg. Kod dizela je oko 13.600 wh/kg.
-
- Poruka: 2063
- Član foruma od: subota, 2. jun 2012. u 22:32h
- Kontakt:
Ti od te energije koju gorivo ima na kraju dobijas 28-30%, jer je toliki stepen iskoriscenja "obicnih" motora, tj sa unutrasnjim sagorevanjem. Ostatak su gubici kao sto je toplota. Vankel ima nesto vise, ne znam tacan podatak.
- popovicvl
I ti isto imas gubitak od 70%.
- mbole
Stvar je u tome da je po definiciji kineticka energija cisto mehanicka, i postoji samo kada se neko telo krece. Potencijalna je vec druga stvar.Rankofocus piše:mene ne zanima hemiska i dobiena toplotna , nego konacan rezultat u labatratoriskim uslovima koliko recimo neka odredjena jedinica goriva moze da napravi odredjeni "Rad". nisam se gore bas naj jasnije izrazio izraio.
Кинетичка енергија се може дефинисати као рад потребан да се убрза тело одређене масе од стања мировања до садашње брзине тела. Једном кад је ова енергија добијена, она остаје стална док се брзина или маса тела не промене. Негативан рад истог износа је потребан да се тело врати у стање мировања.
Problem je u tome sto izmedju tvog goriva i kineticke energije (kretanja automobila) postoji jos gomilica stvari: motor, to jest njegova iskoristivost i karakteristike prema bas tom gorivu, prenos to jest gubici u njemu... svasta nesto.
Kakvi god bili laboratorijski uslovi, osim ako ne definisemo neki "standardan motor" to veze nece imati sa onim sto ti na kraju dobijes. A i pitanje je da li ce taj laboratorijski motor na isti nacin iskoriscavati konkretno gorivo kako to radi tvoj konkretan motor.
Mnogo je jednostavnije (i pravilnije), za to koristiti specificnu potencijalnu hemijsku energiju goriva, odnosno upravo ovo sto popovicvl napisa energetsku gustinu (malo drugaciji naziv za istu stvar).
Ne zameri, nije mi cilj da cepidlacim, ali posto sam guslao 5 fizika u srednjoj skoli, bode mi usi kad ljudi brkaju fizicke pojmove.
Gomila ne pravi razliku izmedju mase i tezine. Struja i napon su takodje za brdo ljudi isto. Itd, itd...
Pokusavam da bar malo popravim stanje.
Djak pesak 

-
ne mora kineticka energija da se meri u motoru al nije iskljuceno ni to , sto da ne. gubitci na trenje i toplotu se u labaratoriskim uslovima racunajaju lako , a dovoljno je da se proizvede pravolinisko kretanje i izmeri pritisak , da bi se moglo izracunati sa koliko energije se dejstvovalo
-ja nisam rekao nista o iskoristenju mog ili bilo kog automobila , to nikoga ne-zanima trenutno .
-
hemiska energija se ne pretvara samo "rad" .
-I dalje tvrdim da 1L nafte ima mogucnost da iskoristi vise kineticke energije od 1Lbenzina.
-samo kao primer (za ovo nisam siguran) =sto ne znaci da 1L benzina ne moze da se transformise u svetlost i toplotu visestruko u odnosu na 1L nafte ,a meni je bolje 1L nafte !
-tako da po meni bilo bi bolje da se definise poterebno korisno , sta je bruto - sta neto
-ja nisam rekao nista o iskoristenju mog ili bilo kog automobila , to nikoga ne-zanima trenutno .
-
verujem da i vecina zna sta je potencijalna ,a sta hemiska ...napon ,struja,otpor,masa,...mbole piše:potencijalnu hemijsku energiju goriva
hemiska energija se ne pretvara samo "rad" .
-I dalje tvrdim da 1L nafte ima mogucnost da iskoristi vise kineticke energije od 1Lbenzina.
-samo kao primer (za ovo nisam siguran) =sto ne znaci da 1L benzina ne moze da se transformise u svetlost i toplotu visestruko u odnosu na 1L nafte ,a meni je bolje 1L nafte !
-tako da po meni bilo bi bolje da se definise poterebno korisno , sta je bruto - sta neto

- mbole
Ova recenica sama po sebi je besmislenaRankofocus piše:-I dalje tvrdim da 1L nafte ima mogucnost da iskoristi vise kineticke energije od 1Lbenzina.

Niti nafta/benzin bilo sta iskoriscavanju, niti imaju ikakvu kinetcku energiju (osim kada kanister pada sa sestog sprata

Benzin ili nafta imaju potencijalnu hemijsku energiju. Nista manje, nista vise.
Potencijalna je zato sto dok ne zapalis naftu/benzin oni ne vrse nikakav rad. Kad ih zapalis, pocinje da se pretvara hemijska energija u toplotnu.
Tu toplotnu mozes da iskoristis da bi grejao sobu ali i da nekom masinom (motorom u ovom slcaju) tu toplotnu energiju pretvoris u mehanicku (sada smo tek dosli do kineticke) odnosno u rad.
Ono sto moze manje ili vise da iskoristi energiju sadrzanu u nekom gorivu je masina, i ona jedino ima stepen iskoristivosti.
U tom smislu, iskoristivost dizel motora jeste veca nego iskoristivost benzinskog (bar za sada, mada se i tu stvari menjaju).
Pri tom, u benzinu ima vise energije po jedinici zapremine (ili mase, kako hoces, posto su im gustine slicne), ali nase masine je slabije iskoriscavaju, odnosno veci deo te energije ode na grejanje livade nego sto ode na mehanicki rad koji nama treba.
Tako na kraju dobijas dizel motor koiji u litrima trosi manje niskoenergetskog goriva, nego benzinski koji trosi visokoenergetsko, zato sto benzinski ne ume da izvuce onoliko koliko ume dizel.
Djak pesak 

-

normalno ajd shvati da pricam o njihovom iskoristenju , na ono samo sto mi treba ( kineticka - RAD)mbole piše:Niti nafta/benzin bilo sta iskoriscavanju, niti imaju ikakvu kinetcku energiju (osim kada kanister pada sa sestog sprata)

e sad uporedi onu besmislenu i ovu smislenu
i odgovori sa kojim gorivom mozes ucinit veci rad ?mbole piše:U tom smislu, iskoristivost dizel motora jeste veca nego iskoristivost benzinskog

-nafta se pokupi od par proizvodjaca:; nis , ina , mol i uporedi dobijeni rad i onda bi stanje bilo ocigledno koja je nafta bolja na kojoj pumpi

- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Ti naravno shvataš da laboratorijske uslove nema načina da dobije bilo ko od nas
a i da to toliko zavisi od ture do ture goriva, pošto su tolerancije dosta široke, da je takvo poređenje prilično bez smisla; plus da to ne uzima u obzir faktor "cisterna za benzin i povremeno za mleko", zatim faktor "rezervoar u zemlji zakopan davnih 70-tih" a ponajmanje faktor "nisam menjo filter za gorivo nikad u životu šoeltreba?" koji se javljaju u svakodnevnom životu. 
A pride, mbole je sasvim u pravu - pokušao je da ti objasni zašto je bitno da se precizno izražavaš kada su u pitanju fizičke i hemijske veličine. Nauka, ako je već išteš, ne trpi previše "da pa to je to", već je ponekad čak i suviše egzaktna za potrebe širokih narodnih masa... ali takva je kakva je.

A pride, mbole je sasvim u pravu - pokušao je da ti objasni zašto je bitno da se precizno izražavaš kada su u pitanju fizičke i hemijske veličine. Nauka, ako je već išteš, ne trpi previše "da pa to je to", već je ponekad čak i suviše egzaktna za potrebe širokih narodnih masa... ali takva je kakva je.

pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
- mbole
Kineticka energija i rad nisu isto, iako to tebi tako izgleda.
Iz kog goriva po jedinici mase/zapremine mozes sa trenutnim motorima da na kraju dobijes vecu kineticku energiju zavisi od vrlo konkretnog motora koji radi na to gorivo.
Uzmes benzinac koji je optimizovan za nisku potrosnju i dobices vise nego iz dizela koji je optimizovan za performanse, i naravno obrnuto
Zato ti sve vreme i pricam da nema nikakvog smisla to izrazavati u nekakvoj krajnjoj energiji. Sutra se promene motori i tvoja energija koju si dobio u laboratoriji vise nema veze s vezom.
Gorivo je gorivo, ono ima onoliko energije koliko moze da ima, a kako ces ti da je iskoristis, to je sasvim drugi par rukava. Mozda ja jednostavno hocu da se grejem na benzin, i uopste me ne zanima koliko on moze da potera neki laboratorijski motor.
Avionski benzin (za klipne motore) ima vecu energetsku gustinu od automobilskog, pa to ne znaci da je bolji za tvoj auto.
Zasto bi sad izmisljao nove metode i to pretvarao u neke jedinice koje veze sa samim gorivom nemaju, kad vec postoji fizicka velicina, jedinica, nacin njenog merenja... i sve to je vec odavno u standardu?
Iz kog goriva po jedinici mase/zapremine mozes sa trenutnim motorima da na kraju dobijes vecu kineticku energiju zavisi od vrlo konkretnog motora koji radi na to gorivo.
Uzmes benzinac koji je optimizovan za nisku potrosnju i dobices vise nego iz dizela koji je optimizovan za performanse, i naravno obrnuto
Zato ti sve vreme i pricam da nema nikakvog smisla to izrazavati u nekakvoj krajnjoj energiji. Sutra se promene motori i tvoja energija koju si dobio u laboratoriji vise nema veze s vezom.
Gorivo je gorivo, ono ima onoliko energije koliko moze da ima, a kako ces ti da je iskoristis, to je sasvim drugi par rukava. Mozda ja jednostavno hocu da se grejem na benzin, i uopste me ne zanima koliko on moze da potera neki laboratorijski motor.
Avionski benzin (za klipne motore) ima vecu energetsku gustinu od automobilskog, pa to ne znaci da je bolji za tvoj auto.
Zasto bi sad izmisljao nove metode i to pretvarao u neke jedinice koje veze sa samim gorivom nemaju, kad vec postoji fizicka velicina, jedinica, nacin njenog merenja... i sve to je vec odavno u standardu?
Djak pesak 

- Neša
- VIP
- Poruka: 5053
- Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h
Jel sipa neko Evo dizel na molu,kakav je?
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v
Duratorq DI 16v
- Pančevac
- Poruka: 1295
- Član foruma od: subota, 13. mar. 2010. u 21:57h
Sipam iskljucivo taj od kako je u prodaji.Nista posebno.Mozda je malo ravnomerniji rad motora.Koristim taj ED vise zbog cistoce samog goriva(ako je I cistiji u odnosu na druge pumpe?!).Nisam primetio neke bolje performance,isto mi trosi kao I na ''obican'' ED sa mola.
Poslednja izmena: Pančevac, na dan petak, 4. okt. 2013. u 17:35h. Ukupno izmenjeno 1 put.
MONDEO 2.0 tdci mk4 titanium x
- popovicvl
Meni malo gorci. Lepsi bi bio da je manje gaziran, sve mi udara na nos.
Sala naravno, sipao ja kod mene. Sipam na NIS MOL EKO OMV ABS ESP. Iskreno osim nekih eksperimentalnih metoda ne bih mogao da ti kazem razliku.
Sala naravno, sipao ja kod mene. Sipam na NIS MOL EKO OMV ABS ESP. Iskreno osim nekih eksperimentalnih metoda ne bih mogao da ti kazem razliku.
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
http://nisotec.rs/sr-lat/nisotec-diesel-lub
e sad ako kosta ko dvotaktol ili vise nista nisu uradili

- dax92
-
- Poruka: 7621
- Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h
Mozda ima veze sa Wynns aditivom koji sam sipao, al' u poslednje vreme sam primetio da mi skoro ne dimi kad patosiram gas... Na NIS pumpama sipao svo gorivo...
Focus ST170
Focus SVT
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara![]()
- novi81
- Poruka: 661
- Član foruma od: četvrtak, 19. sep. 2013. u 15:36h
Zašto misliš da nije samo prepakovan dvotaktol?milan_gt piše:http://nisotec.rs/sr-lat/nisotec-diesel-lub
Čak su i doze one koje su preporučene za dodavanje dvotaktola. 0,25 na 50 litara?
Ja toliko dodam dvotaktola to ti je odnos 1:200.
Po svoj prilici da prodaju muda pod bubrege
Sent from my MB860 using Tapatalk 2
- totti
- Poruka: 8536
- Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h
- dragan.pv
- Poruka: 407
- Član foruma od: subota, 7. apr. 2012. u 17:35h
neopravdano skup 

ford focus 2 ph1 1.6b, 05/2012.-
renault clio 3 rs197 06/2011.-
- totti
- sasa_f1
- Poruka: 9988
- Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h
Nikakvu, s obzirom da je to Golf. 

- dragan.pv
- Poruka: 407
- Član foruma od: subota, 7. apr. 2012. u 17:35h
i ja mislim da neces osetiti neku posebnu razliku, jedino sto verovatno smanjujes mogucnost potencijalnog problema sa sistemom za gorivo...
ford focus 2 ph1 1.6b, 05/2012.-
- totti
- Vladan
- Poruka: 1529
- Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h
Veci oktanski broj = teze samozapaljenje = manje detonacija.