Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Uvoz automobila

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
shakal_86
Poruka: 437
Član foruma od: petak, 6. jan. 2012. u 10:01h

Re: Uvoz automobila u Srbiju?

Poruka od shakal_86 » subota, 17. mar. 2012. u 06:10h

mbole piše: Carina= cena * 2.5% (ako je auto proizveden u EU, ako nije onda * 12%)
PDV=(cena + cena*2.5%) * 18%
Upravo tako sto si napisao ali ne slazem se samo sa ovim jeste da ima veze gde je auto proizveden ali to nije deklaracija vec se obrazac za poreklo auta zove EUR 1 ali to ne pije vodu ako pored toga nemas deklaraciju od speditera.
A tu deklaraciju u inostranstvu moras da platis spediteru da ti odradi 150 € i na kraju ti se isto hvata platio 2.5% carinu ili 12%.
Ja sam imao i EUR 1 obrazac pecatiran u Nemackoj carini i imao sam Tacno poreklo auta koje sam uzeo direktno iz Forda u Köln-u gde im je glavno predstavnistvo i opet mi nije pomoglo bez te deklaracije da mi racunaju carinu na 2.5%.
Srbija rulest lopova
Menjam fiću sa kukom za peglicu sa kukom.
Šifra ,,Kuku meni,kuku tebi ''

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » subota, 17. mar. 2012. u 08:14h

Ako ja dobro kontam, ti pričaš o carinskoj deklaraciji na osnovu koje se pravi JCI (jedinstvena carinska isprava). Nju jednostavno moraš da imaš, nevezano za to da li stvar koju uvoziš ima EUR1 ili ne, pošto je to osnovni carinski dokument. Bez toga se uvoz neće ni desiti -- a ni docnija registracija, jer MUP traži uvozne papire, a to je opet JCI.

To jednostavno predstavlja fiksni trošak u oba slučaja, sem ako ne rešiš da "uštediš" tako što ćeš da ispuniš deklaraciju sam za sebe i da rizikuješ odugovlačenje procedure i eventualnu kaznu zbog carinskog prestupa ako negde nešto napišeš pogrešno ili preskočiš. Zato se angažuje špediter da to uradi umesto tebe i preuzme taj deo odgovornosti.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

shakal_86

Poruka od shakal_86 » nedelja, 18. mar. 2012. u 07:54h

Ne nego pricam o deklaraciji pre nego sto izadjes iz zemlje u koju si kupio auto moras da imas deklaraciju i tamo kada platis spediteru tu deklaraciju onda ides u zoll(granicari) koje imas u svakom gradu i tamo ti oni provere auto i udare pecat na deklaraciju samo sa tom deklaracijom placas carinu 2.5% i plus povracaj novca od poreza iz zemlje iz koje izvozis auto jer se auto odjavljuje iz zemlje.
Ta deklaracija sto ti pricas neces moci ni da udjes u srbiju ako to ne odradis.

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » nedelja, 18. mar. 2012. u 09:38h

Isti očin, iz zemlje odakle izvoziš se pravi izvozna carinska isprava (kako god se zvala u konkretnoj zemlji), koliko znam tada se pravi i tranzitna carinska isprava za eventualne zemlje kroz koje prolaziš sa izvezenom robom, a ovde se rade uvozni papiri. Te papire (izvozne, tranzitne, uvozne) po pravilu rade špediteri, a ne fizičko lice.

Prosto, nije slučaj "na kraju ti se isto hvata platio 2.5% carinu ili 12%" jer uvek imaš dodatno cenu špedicije za svaki korak (tj. za svaki komplet carinske dokumentacije).

U stvari, jedino može da ti se isto hvata ako ti špediterski troškovi iznesu 9.5% vrednosti izvezene robe, što je suludo.

EDIT: Zanemariti poslednju rečenicu; čak ni tako ne može da bude isto, malo sam bulaznio ranom zorom.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Vladan
Poruka: 1529
Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h

Poruka od Vladan » nedelja, 18. mar. 2012. u 14:41h

Tamo se radi izvozna, eur1 za poreklo, itd... Ovde uvozna itd. Spediterske usluge, sve to zajedno, i u izvozu i u uvozu su oko eur150, ukupno do eur300. U vrednost za carinjenje i pdv ulazi i cena transporta. Ako si auto dovezao sam, na tockovima, onda ne znam tacno. Ovo sve uopsteno, nemam iskustva se uvozom automobila, ali se bavim spedicijom. Kada je dolazio Gumball3000 mi smo organizovali da ih odavde prebace avionima za Bangkok. Stavio sam neke slike u deo foruma "vase slike".

mbole
Poruka: 14968
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » nedelja, 18. mar. 2012. u 15:10h

Interesantno, ali svojevremeno kad sam uvozio auto, nije mi trebala nikakva izvozna deklaracija. Doduse nisam radio povracaj meverstojera (kupovano od privatnog lica, pa nije ni moglo).
Auto sam vozio sam, i nije mi bila potrebna nikakva tranzitna deklaracija. Uzeo col tablice u nemackoj, seo i dovezao ga na granicu. Na granici uzeo probne tablice, vratio col, spediteru u Bg dao papire, odvezao na carinu, platio sta su trazili, platio porez, i na registraciju.

Nisu mi racunali nikakve transportne troskove u osnovicu.

Jedino sto je bilo obavezno je da se kupoprodajni ugovor overi kod notara u svabiji (ili da se kupuje od firme, pa da imas fakturu).
Djak pesak :)

Vladan

Poruka od Vladan » nedelja, 18. mar. 2012. u 18:33h

mbole piše:Interesantno, ali svojevremeno kad sam uvozio auto, nije mi trebala nikakva izvozna deklaracija. Doduse nisam radio povracaj meverstojera (kupovano od privatnog lica, pa nije ni moglo).
Auto sam vozio sam, i nije mi bila potrebna nikakva tranzitna deklaracija. Uzeo col tablice u nemackoj, seo i dovezao ga na granicu. Na granici uzeo probne tablice, vratio col, spediteru u Bg dao papire, odvezao na carinu, platio sta su trazili, platio porez, i na registraciju.

Nisu mi racunali nikakve transportne troskove u osnovicu.

Jedino sto je bilo obavezno je da se kupoprodajni ugovor overi kod notara u svabiji (ili da se kupuje od firme, pa da imas fakturu).
Rekoh, ne znam kako to ide kad odes, kupis auto tamo i dovezes. Ovo sto sam rekao primenjivo je za uvoznicke firme kojima po 1 ili vise komada doteraju na kamionu ili vozu.

mbole

Poruka od mbole » ponedeljak, 19. mar. 2012. u 01:31h

Ne kazem da danas ne racunaju i neki "imaginarni" transport i kad ga sam dovezes (kriza bato, fale drzavi pare :)).
Samo prenosim svoje iskustvo, koje je doduse bilo prilicno davno (2003).

shakal_86

Poruka od shakal_86 » ponedeljak, 19. mar. 2012. u 09:41h

mbole piše: Na granici uzeo probne tablice, vratio col, spediteru u Bg dao papire, odvezao na carinu, platio sta su trazili, platio porez, i na registraciju.
Cekaj zasto si uzeo probne tablice na granici ako si imao vazece zoll tablice?To uopste nisi morao samo si imao dodatni trosak :wtf:
Ugovor jeste obavezan da ga overis kod notara u nemackoj ali ako to ne uradis onda moze i spediter na granici da ti to zavrsi samo sto ce da te kosta 50 €.
Znam jer kada sam ja dovozio auto spediter kao nije mogao da mi nadje kupoprodajni ugovor pa je mislio i mene da odere za 50 € pa kada sam mu nasao overen kupoprodajni ugovor onda mi je rekao da sam dobro odradeo jer je liku pre uzeo 50 € samo zato sto nije imao overen kod notara.

mbole

Poruka od mbole » ponedeljak, 19. mar. 2012. u 12:42h

Zato sto sam, stigao u cetvrtak uvece, col tablice su isticale u ponedeljak, a racunao sam na poznatu "brzinu" nase administracije :) Jos pride je bio 20. Mart 2003 u sred "Sablje", pandura na svakom cosku, pokusavali su da me je*avaju i sa nasim probnim (al bezuspesno), a mos misliti sta bi tek radili da su videli col.
Lepo uzeo probne na 15 dana (bila je neka smesna razlika izmedju 7 i 15 dana), i potpuno regularno se vozio dok nisam zavrsio sve papirologije i dobio regularne tablice (vec iduceg utorka).

shakal_86

Re: Kupovina forda - šta očekivati za 4000 evra

Poruka od shakal_86 » sreda, 25. jul 2012. u 20:32h

Evo sveze informacije prvo svako moze da uzme tablice od 5 dana. Kurzkennzeihen kostaju od 80-110 € zavisi od grada do grada i od konkurencije ovih koji izdaju tablice. Za zoll tablice mesec dana mozes i njih da uzmes ali bi ti trazili mozda prijavu stana mada ne mora da znaci opet zavisi id grada do grada. Kostaju oko 180 € ubacili su sad porez na njih odnedavno. Ali za njih moras da imas vazeci Tüv citaj tehnicki pregled. Ako nema tüv ne mozes da uzmes zoll tablice. U nekim gradovima moras da odslepujes auto do Strasse Verkehrsamt( odeljenje za saob. Da ti provere br. Sasije u drugim gradovima samo odneses veliku saobracajnu i malu kupoprodajni.ugovor ne treba i papir da imas tüv i odmah ti izdaju zoll tablice. Ne moras iopste da imas prebivaliste ili boravisnu vizu da bi mogao da vozis auto sa zoll tablicams. Za kurzkennzeichen 5 dana ne mora niti tüv niti nista odes platis uzmes tablice i teras.

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » sreda, 25. jul 2012. u 21:12h

A da li sigurno smeš preko granice sa tim "kratkoročnim registarskim tablicama"? Kapiram da je to slično/isto kao probne tablice kod nas, i nešto mi govori da osiguranje koje uzimaš uz njih ne pokriva druge države...
pozdrav, Bojan

Slika

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » sreda, 25. jul 2012. u 21:48h

col table pokrivaju sve u evropi..

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » sreda, 25. jul 2012. u 21:49h

Pitanje se ne odnosi na Zollkennzeichen, nego na Kurzzeitkennzeihen.
pozdrav, Bojan

Slika

shakal_86

Poruka od shakal_86 » sreda, 25. jul 2012. u 21:54h

Dobijas zelenu.kartu negde pise moze u druge drzave negde pise br moze.po pravilu te tablice sluze da auto.oteras ba tüv da kupis auto.i da ga oteras kuci. Da prijavis auto. Po pravilu tako ali ljudi ih dovoze u srbiji bez problema. Jednom du madjari mog poznanika zezali zbog tih tablica. Ali madjati ne bi bili madjari kad ne bi nekoga zezali. To su najgori granicari u svetu samo da bi im dao koji dinar. Ako mozete izbegavajte madjarsku i idite preko slovenije i hrvatske. A te od 5 dana su one sto na kraju imaju zutu boju. Sigurno ste ih vidjali.po srbiji

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » sreda, 25. jul 2012. u 23:15h

Znači treba konsultovati Milana tarota i ostale vidovnjake pre nego što kreneš sa tim tablicama van Nemačke.
Slika

macaneli
VIP
Poruka: 9929
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h

Poruka od macaneli » sreda, 25. jul 2012. u 23:18h

Slika
Poslednja izmena: macaneli, na dan subota, 28. jul 2012. u 11:47h. Ukupno izmenjeno 1 put.
ima se,moze se - nema se,mora se....

I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing

I ja sam vodio u Dascaru :-)®

zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » četvrtak, 26. jul 2012. u 00:08h

logicno al meni nije jasno kako je rodjak pre mesec dana doterao u ue za zoll tablama astru iz nemackU

shakal_86

Poruka od shakal_86 » četvrtak, 26. jul 2012. u 06:24h

Ma sa zoll tablicama ulazis bez problema jer ti vaze pogotovo u hrvatskoj pa ja sam sa zoll tablicama dosao i to preko hrvatske. U srbiji sam napravio ulaz platis spediteru 35 evra i on ti napravi ulaz i uput da se u roku od 3 dana pojavis u carinarnici iz tvog kraja u mom slucaju djerdap na granici sa rumunijom. I tamo ti procene auto i izracunaju porez i carinu. Carina nije skupa ali porez je skup carina oko 200 € porez oko 450€ i plus opet placas spediteru ali ovaj put za carinjenje koje kosta 50 €. Najbolje je da se udje direktno u srbiji iz drzave gde je tvoj region za carinu. Moje je iz rumunije da udjem u srbiju onda placam samo spediteru 50 evra za uput za carinu a one 35 evra sto sam platio kad sam usao u srbiji iz hrv. G.p.batrovci ne placam znaci izbego bi placanje 35 €. A te zoll tablice 30 sto vaze mozes da ih u srbiji vozis bez problema dok ti ne isteknu. Ja sam nisam hteo da reg. Auto dok nisu prosle da vaze zoll tablice. Jednom me je i policija zaustavila. Nakon carine kod zagubice bili su veoma pristojni i znaju i razumeju se u zoll tab. Tj video sam da gleda datum dok kada vaze sto pise na onom crvenom delu.dao sm mu srpsku doz. I nije me pitao da li imam boravisnu niti mi je trazio.pasos. Kulturni su bili mnogo auto i zelena karta je na tvoje ime, ti si vlasnik i niko ne moze da te zeza zbog zoll tablica. Nemojte neko da vas laze.
Vazno: morate kupoprodajni ugovor. Da overite kod notara pre nego sto krenete u srbiju. Kosta 10 € ako ga nemate nece vas pustiti da carinite auto. Onda cete platiti spediteru 50-80 € da vam on overi. Notaru u nem. Morate da objasniti da mora da vam overi jer je to takav zakon u srbiji. Meni nije hteo da overi dok mu nisam objasnio a onda kad je overio klimao je glavom. Mislici nepotrebno bacanje para. Posle carine pre nego sto predate dok. U sup za registraciju morate da prevedete sa nem. Na srpski Größe brief (Fahrzeugschein II) ili.na srpskom veliko papir( saobracajna II tu stoji neki mali.podaci o autu ali i koji ste vlasnik.
To je ta procedura malo je komplikovana ali samo tako mozete bez problema da zavrsite carinu.

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » četvrtak, 26. jul 2012. u 07:51h

Zavisi od carinarnice, ne trebaju svugde prevodi.
Slika

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 26. jul 2012. u 08:36h

Nije problem sa col tablicama da auto nije registrovan/ osiguran... Uopste se ne radi o zakonu o saobracaju.
Problem je u carinskim propisima po kojima u Srbiji ne smes da vozis auto sa stranim tablicama, izuzev ako nemas boravak u inostranstvu (Shakal, ti nemas problem posto imas boravak u inostranstvu).
I auto koji ima "normalne" strane tablice je registrovan, osiguran itd, pa ne smes da ga vozis kroz Srbiju, al zato smes da ga vozis kroz Hrvatsku, Crnu Goru, Nemacku, Madjarsku...
Daklem, sa col tablicama ako si drzavljanin Srbije, mozes normalno da vozis svuda izuzev u Srbiji. Ako nisi drzavljanin Srbije ili imas boravak u inostranstvu, onda mozes da vozis i kroz Srbiju sa njima.

macaneli
VIP

Re: Uvoz automobila

Poruka od macaneli » četvrtak, 26. jul 2012. u 14:45h

Slika
Poslednja izmena: macaneli, na dan subota, 28. jul 2012. u 11:47h. Ukupno izmenjeno 2 puta.

I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 26. jul 2012. u 15:25h

Znam da je bilo davno, al 2003 sam licno doterao auto iz germanije.
Na granici (Horgos) sam odradio neku papirologiju (iskreno ne secam se koju, dao teti na salteru papire, ona odradila pricu, koliko se secam radilo se o spediteru), uzeo nase probne tablice, vratio zol, i carinio u Beogradu.
Rekli su mi da ne mogu da vozim sa zol tablicama (iako su vazile jos par dana, kao i odgovarajuce osiguranje), vec da moram da uzmem nase probne.
Sa tim nasim probnim sam vozio normalno sve vreme (narednih 5-6 dana, posto me uhvatio vikend) dok nisam dobio regularne (probne nisu bile ogranicene na relaciju od - do).
Elem, ne tvrdim da se nesto nije promenilo, samo tada je bilo tako. Macane i ti imas boravak preko?

Sto se tice ugovora, ako kupujes od fizickog lica, moras da overis ugovor kod notara (ili nekog odgovarajuceg ekvivalenta, verovatno zavisi od drzave do drzave). Ako kupujes od firme, dobijas fakturu, i nema nikakvog overavanja.
Opet kazem, mozda se nesto promenilo u medjuvremenu.

macaneli
VIP

Poruka od macaneli » četvrtak, 26. jul 2012. u 15:36h

Slika
Poslednja izmena: macaneli, na dan subota, 28. jul 2012. u 11:47h. Ukupno izmenjeno 1 put.

Vladan

Poruka od Vladan » četvrtak, 26. jul 2012. u 16:08h

mbole piše:Sto se tice ugovora, ako kupujes od fizickog lica, moras da overis ugovor kod notara (ili nekog odgovarajuceg ekvivalenta, verovatno zavisi od drzave do drzave).
1992., u Holandiji, sticajem okolnosti upoznam se sa nekim sanerima. Recimo da su se zvali Emir, Dejan i Milija. Posto su emiru panduri uzeli pasos, uhvatili ga s robom, a hteo je auto, ja na moj pasos, za njegove pare, kupim Fiestu 1982 g., za 400 Guldena. Cela procedura se zavrsila za 10 min. u obliznjoj posti.

Posle par nedelja, Dejan uzme da odnese licnu odecu sve trojce na pranje, usput sedne u Fiestu i odveze se u nepoznatom pravcu. Emir i Milija ostanu na gajbi u gacama. Bukvalno. Dejana vise nikad nismo videli. Sa ova dva drugara sam ubrzo izgubio svaki kontakt.

Odgovori

Povratak na „Off topic & Free time“