Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Gume

Opruge, amortizeri, ramena, diskovi, čeljusti, doboši...
milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Re: Gume

Poruka od milan_gt » nedelja, 1. apr. 2012. u 20:44h

ja mislim da ima smisla..jer uglavnom naduvaju azotom kad nesto radis kod tog vulk. e sad dal je stvarno to azot nisam probao :D

Grafit
Poruka: 378
Član foruma od: četvrtak, 17. nov. 2011. u 21:02h

Poruka od Grafit » nedelja, 1. apr. 2012. u 21:53h

Pančevac piše:jes' da svi to vec znamo,ali nije na odmet procitati:

http://www.blic.rs/Auto/Saveti/314994/Z ... te-letnjim
Narodima sa ovih prostora uvijek treba napomena tipa ove :).
montoya piše:Pogledah ovaj tekst, fino, jedino mi malo bode oci forsiranje azota u gumama... U atmosferskom vazduhu imate 78% azota tako da je sa moje tacke gledista punjenje posebno azotom nepotrebno...
Ja sam preko zime "punio" azotom, da bih smanjio ili eliminisao potrebu dopunjavanje, tj. održavanja potrebnog pritiska. Međutim, a naročito nakon studioznijeg osvrta na jednom odličnom blogu, nisam više siguran koliko je opravdano da to radim shodno da sam to platio. Ovo pišem sa tačke prosječnog korisnika auta, kakvih je najviše.
Dalje, znanje i posvećenost znanju, želja za napretkom, pretakanje u utemeljeno iskustvo u velikom broju vulkanizerskih firmi je na nivou "rekla-kazala". S toga i mnogo neutemeljenih i čudnih tvrdnji i...
milan_gt piše:ja mislim da ima smisla..jer uglavnom naduvaju azotom kad nesto radis kod tog vulk. e sad dal je stvarno to azot nisam probao :D
Kako to probavaš :D?

FiestaTDCi
Poruka: 40
Član foruma od: subota, 23. okt. 2010. u 00:00h

Poruka od FiestaTDCi » utorak, 3. apr. 2012. u 01:47h

Trebalo bi uskoro da zamenim zadnje, letnje gume i sveo sam izbor na ove četiri:

http://www.internet-prodaja-guma.com/au ... 82v-915764

http://www.internet-prodaja-guma.com/au ... 2v-t441950

http://www.internet-prodaja-guma.com/au ... 82h-521780

http://www.internet-prodaja-guma.com/au ... 82v-521879

Inače, ne vozim nešto preterano oštro (možda s vremena na vreme), tako da bih dao veću prednost izdržljivosti i udobnosti guma nasuprot boljem ležanju na putu.

Najverovatnije bih uzeo Goodrich (mogu da ih nabavim po 5800). Ako neko ima bolji predlog za letnje gume do 6000-6500 din. (nebitno da li je od ovih koje sam naveo ili potpuno nov predlog), neka slobodno napiše. :beer:

* * *

Još jedno kratko pitanje. Da li da stavim nove gume na pogonske točkove, a stare (letnje) da prebacim na zadnje?

Grafit

Poruka od Grafit » utorak, 3. apr. 2012. u 07:29h

FiestaTDCi piše:Još jedno kratko pitanje. Da li da stavim nove gume na pogonske točkove, a stare (letnje) da prebacim na zadnje?
Najbolje bi bilo da sam o tome odlučiš, možda ćeš sa ovim "potjerati" nepotrebnu diskusiju...

Vjerujem da si probao potražiti iste koje i imaš, korektnije bi sklopio cjelinu. Ja bih se, ako je u sličnom cjenovnom okviru, držao više rangiranog brenda. Naravno da to ne garantuje bitnu razliku u svim slučajevima. Zato i sugestija da potražiš info o "Fulda Eco Control" modelu.

Pozdrav

Estariol
Poruka: 959
Član foruma od: subota, 20. mar. 2010. u 03:19h

Poruka od Estariol » sreda, 4. apr. 2012. u 09:13h

Ima i Fulda Carat Progresso u dimenziji koju si predstavio.
Evo dva članka koji kaže gde montirati nove gume:

http://www.4gume.com/novosti/nove-gume- ... e-tockove/
Ne moze se reci da si vozio dobar auto dok nisi seo u Ford...

darioculibrk
Poruka: 1211
Član foruma od: nedelja, 10. jan. 2010. u 22:47h

Poruka od darioculibrk » sreda, 4. apr. 2012. u 10:46h

Prosle godine sam kupio Hankook Optimo K415 za Focusa, dimenzija 195-60/15. Guma se veoma dobro pokazala, mislim da je odnos cijena - kvalitet odlican, a izboru te gume doprinijeli su i testovi u Auto Bildu, na kojim se jako dobro pokazala. Platio sam ih 117 KM komad (oko 60 eura). Prije neki dan sam otisao da uzmem jos 2 ali su mi rekli da se ta guma vise ne proizvoda, da je izasla neka nova? Na oficijelnom sajtu Hankook-a i dalje stoji ta guma. Moze li mi neko provjeriti da li se ta guma i dalje proizvodi?Pozdrav!
Ford Focus 1.6 TDCi (115 KS) 2013 (2021-)
Ford Focus 1.8 16v Zetec E, 2002 (2013-2021)

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » sreda, 4. apr. 2012. u 14:31h

Estariol piše:Ima i Fulda Carat Progresso u dimenziji koju si predstavio.

Ovo je cista glupost po mom misljenju, a to smo vec odavno zakljucili. Oni koji su pisali clanak bi trebali da se zapitaju da li je bitnije naglo kocenje ili drzanje u krivini. Ma, ne samo kocenje, prosto zdrav razum nalaze da to budu prednji a ne zadnji tockovi. Lako cu smanjiti gas po kisi ako znam da su mi zadnje gume losije.

Za zimu tek da ne pricam koliko ovo nema smisla. Znaci po njima je bitnije da auto sa zadnjom vucom ima nove zimske gume pozadi i da se lako popne uz brdo, a sta ce kad bude trebao da se spusti? Pomoli bogu da ce uspeti da stane? Bolje je ne popeti se uopste uz brdo sa losijim gumama pozadi, nego se popeti pa u povratku slupati.

Svako ima pravo da radi sta hoce, ali iz mog kratkog vozackog iskustva od cirka 100-150k km, mogu reci da je ovo cista glupost.
Fiesta!!

bojan_kv
Poruka: 1309
Član foruma od: četvrtak, 11. mar. 2010. u 20:52h

Poruka od bojan_kv » sreda, 4. apr. 2012. u 17:21h

Prosle nedelje sam pazario sve 4 nove letnje gume, KLEBER 195/60 R15 DYNAXER HP3 88H po ceni od 6880 din./kom. Pred zimu sam kupio sve 4 nove takodje kleber krisalp i nisam ove ekstremne zime imao problema, tj.pokazale su se extra :)
Ford focus mk1 rest. '02, 1.8tdci 85 KW (115KS) 04.2011-07.2019
Ford focus C-Max' 06,1.6 tdci 80KW 09.2019-

Grafit

Poruka od Grafit » sreda, 4. apr. 2012. u 20:39h

darioculibrk piše:Ovo je cista glupost po mom misljenju, a to smo vec odavno zakljucili. Oni koji su pisali clanak bi trebali da se zapitaju da li je bitnije naglo kocenje ili drzanje u krivini. Ma, ne samo kocenje, prosto zdrav razum nalaze da to budu prednji a ne zadnji tockovi. Lako cu smanjiti gas po kisi ako znam da su mi zadnje gume losije.

Za zimu tek da ne pricam koliko ovo nema smisla. Znaci po njima je bitnije da auto sa zadnjom vucom ima nove zimske gume pozadi i da se lako popne uz brdo, a sta ce kad bude trebao da se spusti? Pomoli bogu da ce uspeti da stane? Bolje je ne popeti se uopste uz brdo sa losijim gumama pozadi, nego se popeti pa u povratku slupati.

Svako ima pravo da radi sta hoce, ali iz mog kratkog vozackog iskustva od cirka 100-150k km, mogu reci da je ovo cista glupost.
@FiestaTDCi - Počelo je...

Urke
Poruka: 27
Član foruma od: četvrtak, 17. nov. 2011. u 19:07h

Poruka od Urke » sreda, 4. apr. 2012. u 23:01h

@FiestaTDCi
Nekako mi Nokian V sa tom cenom izgleda da je najbolji izbor, zajedničko za većinu komentara na netu da je kvalitet letnjih GY guma dosta opao, posebno ove nove eco serije!

Pošto i ja gledam da kupim letnje gume evo, koga zanima upoređenja radi, cena koje sam dobio iz Bijeljine za Nokian gume:
195 60 R 15 88 T Nokian i3 cijena je 110,00 KM + PDV(17%) po komadu
195 60 R 15 88 V Nokian V cijena je 118,00 KM + PDV(17%) po komadu
Ford Focus 1.8 TDCi Ghia, mk1.5
Slika

Estariol
Poruka: 959
Član foruma od: subota, 20. mar. 2010. u 03:19h

Poruka od Estariol » četvrtak, 5. apr. 2012. u 17:28h

dule0911 piše:
Estariol piše:Ima i Fulda Carat Progresso u dimenziji koju si predstavio.

Ovo je cista glupost po mom misljenju, a to smo vec odavno zakljucili. Oni koji su pisali clanak bi trebali da se zapitaju da li je bitnije naglo kocenje ili drzanje u krivini. Ma, ne samo kocenje, prosto zdrav razum nalaze da to budu prednji a ne zadnji tockovi. Lako cu smanjiti gas po kisi ako znam da su mi zadnje gume losije.

Za zimu tek da ne pricam koliko ovo nema smisla. Znaci ponjima je bitnije da auto sa zadnjom vuc ... omoli boguda ce uspeti da stane? Bolje je ne popeti se uopste uz brdo sa losijim gumama pozadi, nego se popeti pa u povratku slupati.

Neću da ulazim u polemiku. Poštujem tvoj stav jer je zasnovan na osnovu iskustva kog lično imam manje. Imao sam sreću da su mi sve gume podjednako potrošene i nisam još nijednu potrošio do stepena da mora da se menja, samo svake sezone one od napred stavim nazad i to je to.

Međutim, evo detaljnijeg teksta na engleskom u kom je veoma lepo objašnjeno zašto 2 nove gume treba staviti nazad:
http://www.tirerack.com/tires/tiretech/ ... ?techid=52

A tu je i savet pod brojem 6 na Michelin-ovom sajtu, koji savatuje to isto:
http://www.michelin.rs/automobilski-pne ... odrzavanje

I, uz svo poštovanje, mislim da je bezbednije da proklize prednji nego zadnji točkovi, naročito kad je za volanom neiskusan vozač. Toliko od mene, neću više u off iako je svakako reč o gumama. :beer:
Ne moze se reci da si vozio dobar auto dok nisi seo u Ford...

mbole
Poruka: 14979
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » četvrtak, 5. apr. 2012. u 17:39h

Bolje je da ostanes bez volana i veceg dela kocnica, nego samo bez manjeg dela kocnica?

Daleko je lakse snaci se sa preupravljanjem nego sa podupravljanjem. Barem meni. Mozda zato sto sam ja naucio da vozim sa zadnjim pogonom i bas mi je bio problem da se naviknem na prednji. Dugo sam dodavao gas kad je trebalo da ga oduzmem kako bih izbacio zadnji kraj.
Djak pesak :)

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21569
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » četvrtak, 5. apr. 2012. u 18:08h

Ma kakvo crno stavljanje boljih guma pozadi... oni se veoma drogiraju.

Pa sa čime da skrećeš i kočiš ?

Ta priča ima smisla kad se ti voziš autoputem tj nekom većom brzinom i u krivini da ti drži guzicu... pošto ako izgubiš istu na autoputu tj pri visokoj brzini onda si pa pa. (ali ako juriš ti na autoputu ili bilo gde sa ćeleston gumama napred... onda je potrebno ići na posmatranje kod psihijatra).

Reci ne daj bože treba da ukočiš naglo a tebi napred lošije gume ?!?!!?

I kad sam vozio zadnju vuču obavezno bolje gume napred... lako ću da se izborim sa zadnjim delom koji beži... sa nosiranjem je vrlo teško izboriti se thumbsuph
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

Grafit

Poruka od Grafit » četvrtak, 5. apr. 2012. u 22:46h

:wtf:

Nije ni tvrdio da je drugi par guma "uništen".

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » četvrtak, 5. apr. 2012. u 22:48h

Ne moraju da budu uništene ali dovoljna mi je činjenica da su "lošije" i da ih ne stavim napred thumbsuph
Slika

Grafit

Poruka od Grafit » petak, 6. apr. 2012. u 07:27h

Stav je stav thumbsuph. No...

@Estariol - kod tebe auto vjerovatno koči i zadnjim točkovima :)( plus "ABS", a ima i kojekakvih sisteme za raspodjelu sile kočenja, pa je taj problem većim dijelom riješen).

maniaxxx
Poruka: 24
Član foruma od: petak, 6. apr. 2012. u 22:29h

Poruka od maniaxxx » petak, 6. apr. 2012. u 23:32h

Bolje gume uvijek stavljam nazad, ako ne verujete napravite jednostavan test. stavite uže i manje gume napred i vozite se, ona zamenite i stavite uže i menje gume odpozadi pa če te videti ogromnu razliku.

Najbolje je ipak da su sve 4 gume dober ali ako su 2 dobre, 2 slabije, onda bolje nazad

A da dodam na svom focusu imam napred michelin pilot sport 3, a nazad pirelli p7 cinturato...savršeno zadovoljan u dimenziji 205 55 16
Bestia Nera

mbole
Poruka: 14979
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » ponedeljak, 9. apr. 2012. u 00:19h

I ti upravljas zadnjim tockovima?
Koliko viljuskara na ulicama, a ni jedan sa upaljenom rotacijom :)

Dajte deco, ne glupirajte se. Vozio sam od krsevitog fice, preko keca stare grupe 2 (120KS, izdrzi motor za jednu kruznu trku), pa do porsheove 928-ice, i tojote supre. I na fici su prednje gume zakon, a kamoli na autu koji ima prednji pogon.
Djak pesak :)

maniaxxx
Poruka: 24
Član foruma od: petak, 6. apr. 2012. u 22:29h

Poruka od maniaxxx » ponedeljak, 9. apr. 2012. u 10:48h

mbole piše:I ti upravljas zadnjim tockovima?
Koliko viljuskara na ulicama, a ni jedan sa upaljenom rotacijom :)

Dajte deco, ne glupirajte se. Vozio sam od krsevitog fice, preko keca stare grupe 2 (120KS, izdrzi motor za jednu kruznu trku), pa do porsheove 928-ice, i tojote supre. I na fici su prednje gume zakon, a kamoli na autu koji ima prednji pogon.
Probaj i videt češ...a rotacija je uvek upaljena inače hahahaha
Bestia Nera

FiestaTDCi
Poruka: 40
Član foruma od: subota, 23. okt. 2010. u 00:00h

Poruka od FiestaTDCi » četvrtak, 12. apr. 2012. u 19:17h

Hvala svima na pomoći. thumbsuph

Naručio sam u ponedeljak BF Goodrich G-Force Profiler, i danas su stigle (platio 5450 din. po gumi). Stavio sam ih na prednje točkove, a stare Pirelli na zadnje. Zadovoljan sam ponašanjem auta na suvom. Videćemo kako će se ponašati na kiši, kao i koliko brzo se troše gume. U Obrenovcu nisam našao Nokian, tako da na kraju nisam imao preveliku dilemu koje da uzmem (nakon iščitavanja ove teme i preostalih komentara).

Nisam imao nameru da izazovem bilo kakvu žustriju diskusiju. Mislio sam da postoji neki manje-više sličan stav u vezi sa prethodno postavljenim pitanjem. :beer:

RS_cabrio
Ljubitelj životinja
Poruka: 3350
Član foruma od: sreda, 4. mar. 2009. u 17:59h

Poruka od RS_cabrio » četvrtak, 12. apr. 2012. u 21:00h

Gledam nesto danas auto na kanalu i zadnje dve gume su ko nove,a prednje ne. Za moj ukus,jos jedna sezona,tj ova i to je to. Ali zelim da predjem na nesto vecu umu nego sto je trenutno a sada su 195/50/15. Rec je o BF goodrich G profiler, i mislio sam da stavim 195/55/15 jer je to najvise i sto ima u ponudi. Ne znam kako ce se odraziti na voznju ako dve gume budu vise nego druge dve?

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » četvrtak, 12. apr. 2012. u 21:01h

Odraziće ti se tako što će ti džep biti drastično prazniji posle kupovine 195-55. (ako pričaš za nove)
Slika

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » četvrtak, 12. apr. 2012. u 21:03h

Drastično skuplja dimenzija thumbsuph
Slika

RS_cabrio
Ljubitelj životinja
Poruka: 3350
Član foruma od: sreda, 4. mar. 2009. u 17:59h

Poruka od RS_cabrio » četvrtak, 12. apr. 2012. u 21:10h

Da znam da je skuplja, gledao sam vec,ali skupi su i lekovi za obijene bubrege i izbijene zube od ovoga sto sad vozim. Pazite kad nikada nisam uspeo da se naviknem , kolko god da se trudim.

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » četvrtak, 12. apr. 2012. u 21:10h

I skoro nikakva razlika u profilu da bi dobio ono što želiš. Ili predji na neki drugi tip mekših guma, ili predji na profil /60.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

Odgovori

Povratak na „Trapovi, kočnice i gume“