Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Ford fiesta 2 jka dizel,1987 mora da se radi,ali...

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
lilika
Poruka: 72
Član foruma od: petak, 6. nov. 2009. u 10:47h

Ford fiesta 2 jka dizel,1987 mora da se radi,ali...

Poruka od lilika » petak, 2. mar. 2012. u 22:21h

Postovani veliki magovi foruma.Jedno pitanje koje me muci.
Fiesta dvojka dizel 87,cl.Vozila sam je slatko 4 godine i onda je izgleda "produvala" jer trosi ulje na meracu.
E sad,palila je kao zmaj do -15 c,tako produvana.Kad je dosao onaj veliki minus,nismo je ni palili.I onda otoplilo,al ona nikako da sastavi.Upalimo je na vucu,i sta se desava,2 puta mi je zabagovala.Sve normalno vozim i onda stanem da obavim nesto i onda nece da pali.Pa opet na vucu.Odem kod majstora,kaze zrelost motora,trebalo bi da vidi polugeneralna ili generalna,znace kad otvori.Meni to bilo jasno,na osnovu simptoma trosenja ulja.Kazem nema frke,resavaj snaci cu se za novce nekako,zajmice muz.I on dobar covek,nije odmah hteo da otvara,nego se zabavio sto nece da pali nakon voznje.Pa je dosao do saznanja da se gomilaju gasovi i gusi sistem,jer kompresija dobar deo ode u karter umesto u motor.Nesto mi prespoji da gasovi mogu da cirkulisu i kaze sluzice neko vreme dok ne dodje prolece leto...E sad ja sam laik,ali trudim se da razmisljam logicno,ne uzimajte za zlo ako gresim,ne pravim se pametna.Ako motor mora da se radi,kako to da ona ide 150 opusteno.Kako je palila na -10-15.
Neznam.99%posto cemo raditi polugeneralnu ili generalnu,nekako cemo skupiti,al mi nije jasno kako moze tako dobro da ide.
Eo olaksala sam dusu,jer me dusa boli za fofiku,a i za novce koje moram da spremim,ako neko moze da napise neki post iz iskustva,bila bih zahvalna.
scio me nihil scire!

dule0911

 
Poruka: 13650
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Re: Ford fiesta 2 jka dizel,1987 mora da se radi,ali...

Poruka od dule0911 » subota, 3. mar. 2012. u 00:41h

Terace to tako jos dugo, ne brini ;)
I meni je isla i radila odlicno bas dugo iako je bila zrela za otvaranje. S tim sto sam imao garazu pa sam joj dugo produzio zivot. A prve zime kad je stajala napolju, crkla je. Inace godinu dana pre nego sto je crkla je imala kompresiju 18-16-18-20, a treba da bude preko 24 na svakom cilindru :)
Sad posto nemas garazu, ili da je zimi palis na svakih par sati, ili da joj nadjes garazu :D
Fiesta!!

lilika

Poruka od lilika » subota, 3. mar. 2012. u 07:55h

Pricao nama majstor o suvim startevima,jos mu mi napricasmo,kako nikada nismo kretali odmah nego se po 10 minuta grejao.al kaze kad je jak mraz,ulje se zgusne i on upali nekako,al nije to to.Posto garazu nemamo,kad je sredimo najbolje da gledamo vremensku prognozu pa da je teramo kod svekra.Iamiju neki aditivi,al nemogu da se nadju za kupiti,neki ruski,pricao kad je bio pre 30 godina na prezentaciji.Ispuste jugu svo ulje i cep skine,samo zveknu aditiv.I jugo radi,lampica sija,on zveci al ne zariba.To ulje je tad imalo sifru,nije imalo ime a ko ce ga znati kako se zove sad i gde se moze pazariti.
Mi smo sipali mobile super pa presli na fordovo.Svejedno,hvala Dule,znaci Zimoca je ubila.
scio me nihil scire!

darko darko
Poruka: 3889
Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h

Poruka od darko darko » subota, 3. mar. 2012. u 08:23h

To rusko ulje samo trenutno deluje, inace ubrzava proces, bar oko lagera (nepostoji abraka-darba delovi za auto, moras da se naviknes na to) a ulje kada se zgusne, auto mnogo teze pali ne i lakse sigurno, sto se tice tog motora, ja sam jednom prilikom pisao da pale na jakom minusu pa i kada je motor skroz pri kraju, dolivaj redovno ulje u motoru i teraj tako, neznam koliko se isplati da radis, vise ti se isplati da ga prodas i kupis isti takav auto, dodas malo, i samo gledaj da neduva na sipku-merac kada ga kupujes, ti motori bas prelaze, neznam sta je predhodilo tim, verovatno dugo vucenje da upali i sjbo karike, jer ulje se sgusnulo, moze to biti....
mozes da proveris dali duva mnogo na merac, tako sam ja tempirao koliko mu je ostalo da predje km, ako duva mnogo onda je pri kraju, a moze biti i pumpa bos, retko ta na 1,6 d crkava, onda nece de upali ni kada je vruc, ali na 1,6 je to retkost...

van
VIP
Poruka: 9046
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » subota, 3. mar. 2012. u 10:37h

Постоји решење за хладни старт и паљење на великом минуси . Зове се елктрични грејач блока мотора . У суштини нешто као грејач од бојлера који се шрафи у блок мотора , и спроведе се утичница негде до предњег дела аутомобила . Ако се ауто паркира близу куће , а на аватару је тако , уштека се струја , сачека 30 минута да грајач одради своје , и пали се мотори који је загрејан на 20 ,30 степени или више .
Јел мерене компресија па да се са сигурношћу зна стање мотора ?

lilika

Poruka od lilika » subota, 3. mar. 2012. u 15:56h

Nije merena kompresija.Nije dugo vucen da bi se upalio,Probali smo kad je temperatura bila u plusu.Upalio na vucu posle cirka 10 metara.A pre toga na verglanje nista.A pre onog jakog mraza palila na -15,al vec je duvao.
Neznam sta znaci kolko trosi na meracu.Okvirno...Na 350km litar.Nisam znala da retko crkava bosh pumpa.
Al nisam ni sumnjala u nju jer vuce ko luda.Ja kapiram cim duva mora da se radi,prvo sam mislila da mozda neki dihtung zeza,jer iskreno nista ne znam.Muka je dok upali a onda ide kao blesava.a u Kakvom je stanju blok i dal ce morati da se busi nemam pojma,volela bi da su samo karike,masinska obrada da nas sto jeftinije izadje.Polugeneralna oko 300-400e valjda,generalna puta 2.Nisam 100% sigurna ni u isplativost,jer da prodam moju,mogu li dobiti 500 e sa motorom pri kraju?Ne verujem pa da kupim neki drugi opet polovni da visim kod mehanicara,mislim da je bolje da sredjujem moje.Valjda bi mu polugeneralna dala jos 20-30k km,a generalna 100k km.
Opet izvinite ako lupetam jer stvarno nisam vicna materiji,znam samo osnovne stvari.
U svakom slucaju puno vam hvala na savetima i postovima.
Mislite li na osnovu simptoma i objasnjenja moze proci sa osvezavanjem?Ja mislim da je skroz pri kraju da nikako ne bi isla,a ona meni i dalje ide super.
I jos jedna stvar,otkad je prespojio to sto je da se oslobodi gasova da ga ne zagusuje,upalio ko mina,malte ne kao benzionac.
scio me nihil scire!

darko darko
Poruka: 3889
Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h

Poruka od darko darko » subota, 3. mar. 2012. u 16:56h

to ces znati za karike tek kada majstor otvori, tesko9 da je pumpa na tom modelu, verovatno je tako kako on kaze, da je potrebna polugeneralna, osvezavanje minimum....

van
VIP

Poruka od van » subota, 3. mar. 2012. u 18:58h

Какви су грејачи , да они нису поцркали па да због тога лоше пали ?
Иначе чуо сам за једну добру фору , а то је да се ако се ради освежавање , а блок је дост апоједен , купе карике од 1. специјале а не стандард . Таква карика када се стави у стублину цилиндра , прави мањи зазор на крајевима где се затвара . Ако зазора нема , онда се шмирглом мало скине крај да се направи да постоји . Веома је битно да тај зазор на спојевима крајева карика буде што мањи , нешто типа 0.2 мм и мање , да би карика добро дихтовала . Питање је и какви су стублине , ако су много поједене мора генерална .

dule0911

 

Poruka od dule0911 » subota, 3. mar. 2012. u 19:08h

1L na 350km je mnogo, taj motor jeste pri kraju definitivno... To sto ide dobro ne znaci nista, kao sto rekoh i moja je isla extra ;)
Koje ulje koristis? Meni je sa fordovim 10w40 potrosnja ulja bila dosta manja nego sa 15w40 i sae30. Tj duplo manja, a sa 10w40 mi je trosila oko 1L na 2000-2500km pred kraj.
Fiesta!!

goja
Poruka: 1186
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 13:17h

Poruka od goja » subota, 3. mar. 2012. u 20:44h

to je zacarani krug,motor trosi ulj pa zbog neisplativosti kupuje se lose ulje koje se brze i trosi i brze dere motor...kazes sa osvjezavanjem motora da bi bila zadovoljna sa 20-30 ooo km? toliko ces preci sa prostom zamjenom gumica ventila(da smanjis potrosnju ulja),sipanjem boljeg ulja(predlazem ti Dragomirivo 10w40) i obaveznom zamjenom grijaca(radi lakseg palenja)To ti je bas jeftino i vidjeces da ce fofi jos da tutnji ko blesava.

lilika

Poruka od lilika » nedelja, 4. mar. 2012. u 08:35h

Ma nije da ona potrosi ulja u radu,nego izbaci na meracu.Tu curka,inace dok nije produvala uopste nije trosila puno.

Aulje sam sipala polusintetiku super mobile diesel.Pa sam pokusala sa fordovim.10-40.
scio me nihil scire!

van
VIP

Poruka od van » nedelja, 4. mar. 2012. u 10:43h

Ја сам простом заменом гумица на вентилима којих блго речено и није било , успео да смањим потрошњу уља са око 1 литар на 1000 км на око 1 литра на 10 000 км ! А мотор је далеко од тога да је сув као барут .
То што избацује уље на мерачу је је проблем са запученим системом проветравања мотора позантијим као ибер лауф у народу . Додуче дизели немају вакум у усиссу као бензинци , али ипак постоји какав такав , да усиса сам притисак који се створи у блоку мотора .
Мерење компресије прво , па ако је иоле ок , грејачи да се промене , да се опере и очисти цео систем за иберлауф , да се промеен гумице вентила , и не би требао да троши уље толико . А требао би да пали нормално . Предуго грејање од стране грејача зими , доводи до страдања истих .

dule0911

 

Poruka od dule0911 » nedelja, 4. mar. 2012. u 16:01h

Ili u slucaju matorih dizela, boljem paljenju istog :D
2 puta grejem i upali lagano, jednom grejem i verglam ko konj :D To sto ce da strada za godinu dana grejac koji kosta 500din mi je svejedno :D

Kako god, tvom motoru je potrebno bar i najmanje otvaranje koje van pominje, a ako ga vec otvaras neka majstor sve pregleda da znas na cemu si pa onda odluci sta ces raditi.
Fiesta!!

lilika

Poruka od lilika » ponedeljak, 5. mar. 2012. u 08:26h

dule0911 piše:Ili u slucaju matorih dizela, boljem paljenju istog :D
2 puta grejem i upali lagano, jednom grejem i verglam ko konj :D To sto ce da strada za godinu dana grejac koji kosta 500din mi je svejedno :D

Kako god, tvom motoru je potrebno bar i najmanje otvaranje koje van pominje, a ako ga vec otvaras neka majstor sve pregleda da znas na cemu si pa onda odluci sta ces raditi.
Ma,da,nego sad mi je kupio malo vremena,ovim rasterecnjem gasova sto je prespojio,pa pali i ide, da se malo opasuljimo od zime,ogrev,struja itd.Ako bog da,tamo posle tehnickog i registracije,morace da se otvori i da izgubi nevinost.
scio me nihil scire!

lilika

Poruka od lilika » ponedeljak, 2. apr. 2012. u 11:55h

Bila na merenje kompresije.
Rezultat je
16
20
19
20

KAze mi majstor iz AMSS gde je mereno da samo zamenim 3 diznu jer ne valja,severing(mislim da se tako zove),ali kaze opet ce otici jer duva,al da ne curi ulje.
I da teram sve dok bude palio.Inace osvezavanje od 400-600e.Jer ne prelazim puno godisnje.
scio me nihil scire!

dule0911

 

Poruka od dule0911 » ponedeljak, 2. apr. 2012. u 13:30h

Nadji neku garazu za zimu, moze to tako bar jos godinu dana da tera ;)
Samo pali svaki dan da ne "iscuri" kompresija od stajanja :D
Fiesta!!

lilika

Poruka od lilika » četvrtak, 30. avg. 2012. u 13:34h

Fiesta je dozivela polugeneralku pre 900km,i rekao majstor da posle 1000 dodjem da zameni ulje.
Koje ulje preporucujete iz licnog iskustva.
scio me nihil scire!

dule0911

 

Poruka od dule0911 » petak, 31. avg. 2012. u 12:54h

Ja sam bio najzadovoljniji sa Fordovim (motorcraft) 10w40. Najmanje je trosila tog ulja i najlakse palila (a bila je pred smrt tad).
Fiesta!!

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“