Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

USA Ford generalno

Moderator: ace1

Odgovori
Talladega_500
Yankee
Poruka: 14120
Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h

Re: USA Ford generalno

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 16. jan. 2012. u 01:22h

2001 Ford F-150 Lightning Rod koncept ide na aukciju. Ocekuje se da ce biti prodan za oko $50,000.

Slika

Slika
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

“Normal" is just a setting on your dryer.

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » ponedeljak, 16. jan. 2012. u 01:46h

must have :D

sent from white land..

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 16. jan. 2012. u 01:52h

1934 Ford Model 40 Special Speedster

Edsel Ford je bio jedini sin Henry Forda. Ovaj automobil je uradjen za njega.
Iako je Edsel mnogo manje poznat od Henrya, njegova uloga u Fordu je bila velika. On je osnovao prvi Fordov dizajnerski tim 1922 godine, takodje je kupio Lincoln i osnovao Mercury. Edsel je takodje dizajnirao prvi novi Ford posle Model T, cuveni i uspesni Model A (1927-1931).
Model iz ove price je dizajnirao Eugene T. 'Bob' Gregorie. Njegov cilj je bio dizajnirati automobil sa elegantnijim stilom na vec postojecoj sasiji i sa motorom Americkih Fordova.
Ceo automobil je uradjen od aluminijuma cime je tezina iznosila 1,080 kg. U pocetku je motor bio Fordov V8, kasnije zamenut sa Mercury V8, a posle opet sa Ford V8. Edsel je uglavnom koristio ovaj automobil za letnju voznju, a preko zime automobil je bio u Fair Lane (Fordovo imanje u Dearborn, Michigan). Posle Edselove smrti 1943 godine ovaj automobil je prodat sa jos 5 vozila iz Edselove licne kolekcije. Krajem 1940ih godina automobil se nasao u prodaji sa poprilicno visokom cenom od $2,500. Automobil je ostao u garazi sve do 1957 godine kada je prefarban u crvenu boju da bude u istoj boji kao enterijer, a od 1958 godine pa do kasnih 1960ih godina je bio po turnejama po Vijetnamu. Potom je opet zavrsio u garazi gde se proveo sledecih 30 godina. Automobil je pronadjen 1999 godine. Na satu je bilo samo 19,000 milja (ispod 30,000 km). Uradjena je restoracija i vracena originalna boja. Motor je sada bio Mercury V8 sa 140 hp (menjac 3 brzine manualni), a posle restoracije je prodat za $1.75 miliona. Danas se nalazi u privatnim rukama.

Danas:

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Pre restoracije:

Slika

Slika

Slika

Slika
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » ponedeljak, 16. jan. 2012. u 14:54h

Sta je ovde bilo da se restaurira ja ne znam, ali dobro zaludni popovi i goveda krste :D
Fiesta!!

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 16. jan. 2012. u 15:24h

Pre je mogao proci kao daily driver klasik, a sada je show car.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » utorak, 17. jan. 2012. u 02:20h

Koliko kupaca navedenih automobila je ponovo kupilo vozila iz iste kompanije:

Hyundai 64%
Ford 60%
Honda 60%
BMW 59%
Kia 59%
Toyota 58%
Chevrolet 57%
Mercedes-Benz 57%
Lexus 54%
Cadillac 52%
Jeep 51%
Nissan 50%
MINI 49%
Ram 49%
Industry Average 49%
Subaru 48%
Land Rover 47%
Volkswagen 47%
GMC 46%
Infiniti 46%
Acura 45%
Audi 45%
Porsche 42%
Lincoln 40%
Buick 38%
Mazda 34%
Mitsubishi 33%
Jaguar 31%
Volvo 30%
Chrysler 26%
Scion 24%
Dodge 21%
Suzuki 20%
SAAB 7%

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » utorak, 17. jan. 2012. u 04:42h

1979 Ford Bronco 351cid/5.7L V8

Trazena cena: $10,000

Gotovo ih je nemoguce naci u ovakvoj kondiciji jer ova generacija se proizvodila samo 2 godine (1978-1979) i posto imaju odlicne off-road mogucnosti obicno su u daleko losijim kondicijama jer su masovno vozeni off-road.

http://cgi.ebay.com/ebaymotors/1979-FOR ... 3a6f4247a8

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » utorak, 17. jan. 2012. u 10:23h

Dobro izgleda thumbsuph
Kako se to njima meri kondicija? Nije mi to baš jasno... :wtf:
Slika

fancy
Poruka: 2265
Član foruma od: četvrtak, 27. nov. 2008. u 13:46h
Kontakt:

Poruka od fancy » utorak, 17. jan. 2012. u 11:10h

Kao i svima, par kilometara na pokretnoj traci, pa meriš puls ;)
...od 1992, 7 Fordova, trenutno: '08 Hypnotic silver Mondeo 2.0 TDCi Titanium X

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » utorak, 17. jan. 2012. u 15:43h

Sa oldtajmeri.rs ...

Procena stanja automobila, njegove vrednosti i mogucnosti za restauraciju je cesto proizvoljna stvar koja zavisi od osobe koja procenjuje, znanja i iskustva. To ne bi smelo da bude tako a ovde je svetski priznata skala procene stanja automobila. Ova skala sadrzi 6 kategorija i unapredjena je verzija predhodne klasifikacije koja je imala 5 klasa a sve to potice od prvobitne skale koja je imala 3 kategorije i davno je napustena. Klasifikaciju stanja od 1-6 ( gde je stanje 1 najbolje a stanje 6 najgore ) koristi prakticno ceo svet. Za sad, samo se poznavaoci iz Velike Britanije drze oznacavanja gde je stanje 6 najbolje a stanje 1 najgore. Nadam se da ce mo i mi poceti da se pridrzavamo ove skale, sto ce u mnogome smanjiti zabunu oko toga kakvo je realno stanje automobila...

1. EXCELLENT
Automobil restauriran prema najvisim mogucim tehnickim standardima, bez obzira na cenu. Po svakom aspektu originalan i funkcionalan kao nov ili bolje nego nov. Auto ovog stanja moze biti i perfektno ocuvan i sacuvan original koji nije koriscen. Vozila ovog stepena dobijaju 95-100 poena ( od mogucih 100 ) i nikada se ne voze. Automobila ovog stanja, nazalost, nema u Srbiji.

2. FINE
Odlicno restaurirani automobili ili kombinacija kvalitetne restauracije i odlicno ocuvanog originala. Auto ovog stanja moze biti i perfektno ocuvan original koji pokazuje minimalne znake upotrebe. Vozila 2. stanja se mogu voziti. Automobili ovog stanja su ekstremno retki kod nas.

3. VERY GOOD
Potpuno upotrebljiv automobil ili odlicna restauracija koja pocinje da pokazuje manje znake starenja. Isto tako, dobar original koji jos nije zreo za restauraciju sa svim originalnim i funkcionalnim delovima. Ova kategorija se jos zove i "driver" jer je to stanje vozila gde je automobil u odlicnom stanju za upotrebu ( funkcionalan i estetski pristojan ). Automobili ovog stanja kod nas su vecina vozila koja su skoro uvezena iz inostranstva. Dakle, dobro stanje, potpuna mehanicka ispravnost.

4. GOOD
Automobil u voznom stanju kome nije potrebno nista da bi bio funkcionalan ili mu je potreban minoran rad. Amaterska restauracija ili dosta naceta kvalitetna restauracija. Vozilo je upotrebljivo. Vecina oldtimera kod nas je ovakva

5. RESTORABLE
Automobil kome je potrebna kompletna restauracija ( karoserija, enterijer, mehanika ). Moze i ne mora biti u voznom stanju ali nije slupan, vandalizovan ili rasturen u delove. Dakle, kompletan automobil koji zahteva ozbiljan rad. Ovakvih vozila imamo dosta kod nas.

6. PARTS VEHICLE
Automobil u izuzetno losem stanju, moze i ne mora biti sposoban za voznju ali je zapusten, vandalizovan, rasturen i osposobljen za upotrebu sa neoriginalnim delovima, pa je jedina njegova namena donator delova i komponenti. Restauracija je moguca ali neisplativa i komplikovana. Nazalost, i ovakvih vozila imamo kod nas dosta.

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » utorak, 17. jan. 2012. u 17:12h

@Talladega
Fancy i totti su aludirali na to da kondicija na srpskom nije isto sto i "condition" na engleskom. Kod nas se taj izraz uopste ne koristi za automobile, ima veze za fizickom izdrzljivoscu pojedinca :)
Dakle, misli se na stanje automobila.

A kad smo kod stanja, vozila koja spadaju pod broj 1 ove skale su glupost :) Automobil nije napravljen da bi stajao u mestu nego da bi se vozio. :)
Fiesta!!

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » utorak, 17. jan. 2012. u 19:14h

Kada potrosis milione i milione na neki klasicni auto od kojih su preziveli samo nekoliko tesko da ces ga voziti na ulici i rizikovati da te neko udari ili da ti u nesto udaris.

Recimo ovakva remek-dela nikada nece videti ulicu ... (ovo sam ja uslikao na jednom auto show pre par godina).
Ovo su auti gde sam paint job vredi po $10,000 i vlasnik sigurno nece da rizikuje da to osteti. Ovo su jednostavno show cars.

Slika

Slika

Mickey038
VIP
Poruka: 1133
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 16:33h

Poruka od Mickey038 » utorak, 17. jan. 2012. u 20:06h

Po meni ovo nisu automobili. Već beskorisni ukras.

Sent from my HTC Sensation Z710e using Tapatalk
Oni koji mnogo znaju - malo govore. I obrnuto - najviše govore oni koji ništa ne znaju.

fancy
Kontakt:

Poruka od fancy » utorak, 17. jan. 2012. u 20:45h

Američka logika at its best: pre će da onaniše na voštanu lutku Angeline Jolie nego da kresne neku rumenu no-name snajku od krvi i mesa ;)

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » utorak, 17. jan. 2012. u 21:02h

Shvatam to da se boje da ga ne slupaju, ali jbg auto je da se vozi, ne da stoji u garaži i da se gleda. :/

OK auto u koji spucaš hiljade $ i kakvih u svjetu ima svega stotinjak komada neće biti auto za svaki dan, ali bar bi ga provozao nekada vikendima.
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » utorak, 17. jan. 2012. u 21:18h

Kupis auto od $5 miliona (recimo '71 Plymouth 'Cuda sa 426 Hemi motorom) ... potrosis jos $100,000 i 5 godina vremena da ga restoriras ... i izveses na ulicu da ga provozas svaki vikend i posle nekog vremena auto sa $10,000 paint job pocinje da ima ogrebotine od kamencica ...

Postoje klasicic koji se voze, a onda postoje i oni koji su samo show cars i koji su previse vredni da bi se vozili na ulicama.

Kao sto je Hemi napisao ovde ...

1. EXCELLENT
Automobil restauriran prema najvisim mogucim tehnickim standardima, bez obzira na cenu. Po svakom aspektu originalan i funkcionalan kao nov ili bolje nego nov. Auto ovog stanja moze biti i perfektno ocuvan i sacuvan original koji nije koriscen. Vozila ovog stepena dobijaju 95-100 poena ( od mogucih 100 ) i nikada se ne voze. Automobila ovog stanja, nazalost, nema u Srbiji.

fancy
Kontakt:

Poruka od fancy » utorak, 17. jan. 2012. u 22:04h

Da li imaš neki poseban problem u vezi Srbije ili nas odavde sve skupa smatraš mandrilima čim podvlačiš da automobila u takvom stanju nema u Srbiji? :wtf:

A ja ću ti reći da automobila u takvom stanju ima u Srbiji. U svakom auto salonu. thumbsuph
S tim da oni nekad i vide put i svojim vlasnicima donose uzbuđenje i zadovoljstvo u vožnji za razliku od napirlitane braće preko bare koja verovatno nisu u stanju ni da bace varnicu i jedino zadovoljstvo koje donose svojim vlasnicima je osećaj da su za nepokretnu masu lima, plastike i gume dali nečiju (više)godišnju platu.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » utorak, 17. jan. 2012. u 22:09h

Novi automobil uvek mozes odvesti u servis da ti zamene nesto i nece biti nikakvih problema, delove ces uvek naci.

A gde ces naci rezervni deo za klasicni automobil koji je u celoj svojoj istoriji napravljen u jednocifrenom broju? Ili jos gore ako je neki custom automobil gde je proizveden jedan jedini i svaki deo rucno i custom proizveden?

A zbog cega sam podvukao Srbiju u tekstu?
Zato sto mi je dovoljno da vidim recimo ovo da shvatim koliko je ljude u Srbiji zaista briga o klasici ... Znas kad bi neki Amerikanac dopustio da najznacajniji Model T ikada proizvedeni ovako propadaju?
http://www.oldtajmeri.rs/phpbb3/viewtop ... =30&t=2591

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » utorak, 17. jan. 2012. u 22:28h

Ja kada bi imao 5 miliona za auto, pa imao bih i svake godine ako treba za 10.000$ ofarbam ponovo. :D
A jbg to što se neko moe zakucati u mene, pa jbg... Može i biti neki tako jak zemljotres da mi sjebe garažu i poklopi ga beton, zato bolje da ga vozam i uživam u njegovim čarima vožnje. :bravo:
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » utorak, 17. jan. 2012. u 23:24h

Lako je pricati kad nisi u takvoj situaciji ... Ali da si proveo 5 godina da nesto restoriras sigurno bi ti i najmanja sitnica smetala da nije kako treba.

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » utorak, 17. jan. 2012. u 23:56h

Smeta mi i kada neka sitnica na mnogo manje vrjednim stvarima nije kako treba, ali opet kada te stvari sredim koristim ih. Vremenom se te stvari pohabaju pa ih treba opet srediti, al' šta da se radi, to je dio života.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » sreda, 18. jan. 2012. u 00:07h

Ja recimo skupljam diecast modele koji su svi uredno slozeni i ne dozvoljavam nikome da ih dira jer mi smeta i najmanaj sitnica ako se upropasti.
I redovno kad neki prijatelj dodje u posetu sa malom decom trazi da dam deci da se igraju sa tim modelima uz pricu "to je igracka, napravljen je za igranje". Sto naravno kod mene ne dolazi u obzir, meni ti modeli nisu napravljeni da se deca igraju sa njima i nesto polome.

Taj prijatelj to ne razume, i vecina ljudi to ne razumeju, za njih je to samo igracka koja je napravljena da se kupi detetu koji ce je polomiti i onda dobiti drugu. Ali ljudi koji skupljaju diecast modele i te kako razumeju.

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » sreda, 18. jan. 2012. u 00:38h

Odošmo sad u off, ali evo samo ovo: razlika je između modela koji je da stoji na polici i pravog auta koji treba da se vozi.
Ispada po tome da kada i ja sredim sistem na kompu, poslažem sve kako treba i oslobodim se smeća na hard disku u iznosu od više GB ne bi trebao nikad više upaliti komp i koristiti ga jer će opet da se sistem uneredi i nabaca smeća na hard dsik. :D

Shvatam šta hoćeš da kažeš, ali mi to nije jasno ako ću kupiti Mustanga iz '69. i držat ga u garaži, nikada otići u vožnju s njim, da osjetim tu snagu, brundanje motora itd, a to je ustvari razlog zašto sam ga kupio. ;)

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » sreda, 18. jan. 2012. u 01:33h

Kao sto sam spomenuo gore, ti klasicni automobili koji se ne voze su automobili koji su napravljeni u toliko malom broju primeraka da je nemoguce naci originalni rezervni deo za njih.
'69 Mustang nije redak automobil i vecina restoriranih primeraka se voze, ali ima i onih koji su previse vredni za rizik (kao recimo Boss 302 i Boss 429).

Imam kolekciju DVD koju vodi Dennis Gage gde predstavlja muscle cars. I imao deo o '69 Mustang Boss 429 i kaze da je bilo nemoguce naci vlasnika koji bi ih pustio da provozaju taj auto. Zato sto ih je napravljeno samo 867 od cega je jako mal broj preziveo jer su masovno koristeni u trkanju (429 CJ je bio Fordov trkacki motor iz tog perioda). I na kraju su konacno nasli jednog tipa koji im je dozvolio da se provozaju u njemu (vlasnik ga je vozio) pri brzini od 20 mph na jednoj stazi. Vlasnik kaze da je proveo 3 godine u restoraciji i jednostavno ne zeli da se ista pokvari na kolima jer zna da ce originalne rezervne delove biti nemoguce pronaci.

Tako da ne ispadne da bas nijedan klasik nije vozen ... Nisu vozeni samo oni koji su previse vredni i za koje je nemoguce naci originalni rezervni deo.

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » sreda, 18. jan. 2012. u 01:39h

Ne vidim kakav problem postoji sa vozilima iz klase jedan, posebno gledano iz ugla nepoznavalaca? Takva vozila suštinski gledano i nisu vozila jer ne služe toj svrsi, već su svojevrstan spomenik tehničke kulture, koja na u potpunosti realan način pokazuju kako su automobili izgledali nekada. Takva vozila se ne koriste da bi ostala u tom stanju u kom su. Često mogu poslužiti kao uzori za sredjivanja drugih takvih vozila. Potpuno je nebitno da li je u pitanju Shelby ili Fića kontraš. Čitajući nekoliko prethodnih postova može se doći i do zaključka da bi sad trebalo rasformirati muzeje i sve stvari iz njih vratiti na upotrebu, jer kog će djavola stvari u vitrini kada ne služe svojoj svrsi?
Dobro je što je podvukao da tih vozila nema u Srbiji, jer da ih ima ne biste ovako razmišljali. Filozofija "što da mi stoji u garaži kad mogu da orem njivu njime" je ovde tipična. Takvih automobila nema u salonima u Srbiji, jer plastikaneri neće nikad dostići status i vrednost klasičnog automobila, a vlasnici plastikanera sigurno nisu merodavni da diskutuju na temu klasičnih automobila. Živi bili pa videli,a svuda preko se to javlja odavno.
I prestanite više da trolujete svaki post na ovu temu i da podjebavate čoveka bezveze. Niko od nas ovde nije vrhunski poznavalac srpskog jezika pa da se hvatamo za gluposti.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

Odgovori

Povratak na „Fordovi iz USA“