Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

skidanje tapacirunga

Uradili ste nešto sami?
Podelite sa nama ili pogledajte kako su drugi.
Odgovori
Ratibor
Poruka: 236
Član foruma od: petak, 29. jul 2011. u 12:30h

skidanje tapacirunga

Poruka od Ratibor » sreda, 24. avg. 2011. u 04:14h

Ako moze neko da mi pomogne i objasni kako se skida tapacirnug sa vozacevih vrata na fiesti mk6 ?

Treba da zamenim onaj modul za daljinsko zakljucavanje. E sad nadam se da se u njima i nalazi, da nije sakriven negde u dubinama kontrolne table ;)

Moze i neka slika ako neko ima jer kako sam poceo na kraju cu sve da polomim.. ali tako se uci.

I kupio sam onaj modul za daljinsko na pijaci neki za 1650 din. Ima da otkljuva i zakljuca vrata i gepek. Pa se sad mislim hoce li to da odgovara ili je sve to univerzalno? Ako je neko to radio nek pomogne molio bih.

Hvala
Moj ford stari nikad se ne kvari

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7123
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Re: skidanje tapacirunga

Poruka od BojanM » sreda, 24. avg. 2011. u 06:58h

Ovvaaj, STANI. Ako si prvo kupio, pa onda počeo da razmišljaš "da li mi to paše", you are doing it wrong. :)

Nemam ovde "knjige starostavne", ali koliko se ja sećam Fieste Mk6 - a i sudeći prema koleginim iskustvima http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... =48&t=9458 - daljinsko zaključavanje centralne brave je deo funkcionalnosti višenamenskog "računara", tzv. GEM-a (Generic Electronic Module), a s obzirom na to šta sve on kontroliše i koliko žica po logici stvari ide do njega, prostom dedukcijom sam skoro sasvim siguran da nije u vratima.

Prema tome: ne lomi tapacirung bez veze - jefino si kupio modul za zaključavanje ali ćeš skupo da platiš usluge tapetara. Ako hoćeš sam da se čačkaš oko kola naoružaj se strpljenjem i softverom/literaturom (pre svega Ford TIS - servisna uputstva i ilustrovani prikazi kako se rade neke operacije, a probaj da nađeš negde i nešto slično ovome: http://www.haynes.co.uk/webapp/wcs/stor ... &langId=-1).

I na koncu, nisi rekao šta ti u stvari brljavi sa fabričkim daljinskim zaključavanjem pa želiš da ga menjaš? :)
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Shomy_ksh
Počasni Čak Noris
Poruka: 3609
Član foruma od: utorak, 4. avg. 2009. u 04:45h

Poruka od Shomy_ksh » sreda, 24. avg. 2011. u 09:17h

hahahaha

skidao ja vozacev tapacir i dosao sam do plasticnog pod tapacira koji nisam skidao... nemam vreme da otvorim TIS da vidim gde se kaci modul ali verovatno je preko GEM-a ...

a tapacir ako ti treba da skines nekada slikacu pa cu da ti objasnim cim ugrabim vreme malo. redbullw
Ford Fiesta DuraTorQ 1,4TDCi
Phase Evolution Opus 500.1 + Mac Audio Select 12 with Alpine CDE-9882Ri
Dragomir piše:Ma volim kada se raspisete,milina mi je da citam
1.0 EcoBoost bar od 92kW...u JH sasiju da legne...kad tad...

mbole
Poruka: 14899
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » sreda, 24. avg. 2011. u 10:42h

Ne treba da skidas tapacirung niti da bilo st radis oko vrata.
Pretpostavljam da uopste nemas daljinsko, pa da hoces da ga dodajes.
Boja (i skuplja) varijanta je da promenis GEM(koji je u dubinama instrument table negde uz levi A stub).
Jeftinija je da dodas aftermarket modul, kakav si vec kupio. Ali njime ne mozes jednostavno da zamenis GEM, posto on radi jos gomilu stvari a ne samo zakljucavanje/otkljucavanje. On se kaci na GEM, ali u toj varijanti bi ti ipak preporucio posetu elektricaru.
Djak pesak :)

Ratibor

Poruka od Ratibor » sreda, 24. avg. 2011. u 12:53h

Imam daljinsko medjutim kad sam kupio kola pre mesec dana covek mi je rekao da je izgubio onaj kljuc sa daljinskim.

Sad sam se razocarao ali moram nesto da uradim. Imam centralnu bravu pa sam mislio da zamenim taj modul a na kljuc stavim onaj privesak sa komandama. Pretpostavljam da neko odavde to sigurno zna pa neka javi kakva je procedura i kako da prikacim ovaj modul tj. da li je to moguce. Ako je suvise komplikovano oteracu kod majstora da to uradi, samo me zanima da li postoji neko normalno resenje da ne dajem silne pare za te kompjutere i slicne gluposti.

Pozdrav

mbole

Poruka od mbole » sreda, 24. avg. 2011. u 13:59h

Pa ako vec imas daljinsko, samo kupi odgovarajuci kljuc, i neka ti ga iskodiraju u servisu (kad budes imao jedan iskodiran, eventualne ostale mozes da iskodiras sam).
Nisam potpuno siguran, ali moguce je da kodiranje kljuca za daljinsko mozes da obavis sam cak i ako nemas ni jedan prethodni kljuc koji ima daljinsko (ali moras da imas bar jedan kljuc koji je funkcionalan). Isplati se probati, ne mozes nista da zeznes u krajnjoj liniji, pa ako ne uspe, uvek mozes u servis da ti ga oni iskodiraju.
Skuplje je nego to sokocalo sto si uzeo, ali je mnogo regularnije i po meni bolje resenje.

Kako povezati taj modul koji imas zavisi i od konkretnog modula koji si uzeo. Nisu svi moduli isti, pa ne moze da ti se da neko univerzalno resenje.

Pored toga preporucio bih ti da preprogramiras sve kljuceve, ili cak da zamenis brave. Ima izgubljenih i "izgubljenih" kljuceva, pa poneki volsebno nadju put nazad do auta, koji onda iznenada resi da nestane.

Ratibor

Poruka od Ratibor » sreda, 24. avg. 2011. u 14:28h

Znaci hoces da kazes da posto ja imam daljinsko ali nemam onaj daljinski upravljac (privezak, kljuc) mogu da odem kod majstora i on da mi napravi kljuc kojim cu mocu da otvaram i zatvaram auto na daljinu.

A regularni kljuc naravno da imam kako bih inace vozio auto :D

i on izgleda ovako:

Slika

E sad kad bi mogao bravar neki da mi napravi ovako nesto i da isprogramira da radi na vec postojeci modul to bi najvise voleo.

Slika

Ako je moguce!

mbole

Poruka od mbole » sreda, 24. avg. 2011. u 21:00h

Upravo tako.
Ne secam se tacnog broja ali moguce je imati cini mi se 8 kljuceva sa daljincem odnosno 15 ukupno. Moguce je i blokirati ostale kljuceve i ostaviti samo 2 da rade (ovo verovatno mozes sam, mada ne moze kod svih modela). A moguce je i pobrisati sve kljuceve osim onih koje ti imas (za ovo mora da se okaci na uredjaj).
Kupis ovakav kljuc, narezes ga, isprogramira ti se imobilajzer i isprogramira se daljinac, i gotovo.
Moguce je da ga sam programiras, i ustedis, ali ...
Imobilajzer mozes sam da programiras samo ako imas dva funkcionalna kljuca. Ako imas samo jedan, moras kod bravara (dobrog bravara, koji ima odgovarajucu elekroniku, ili u ford servis).
Daljinac, mozes da programiras sam i ako imas samo jedan kljuc. Ono sto nisam siguran je da li taj jedan mora da bude isto sa daljincem ili moze da bude i obican. Probas, pa ako nece onda opet kod bravara/u servis da ti on to uradi.

Naravno ovo sve vazi samo pod uslovom da te prodavac nije zavrnuo, to jest da auto zaista ima daljinsko. Posalji mi br. sasije na pp pa cu pogledati sta kaze ford po tom pitanju.

Ne znam odakle si, ako si iz Bg-a ili okoline idi u bravarsku radnju Ristic (Zemun 22. Oktobra, http://www.autokljucevi.rs ). Kod njih mozes i da pazaris kljuc i da ti odrade celu pricu. Znaju posao, i zaista kvalitetno rade.

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 25. avg. 2011. u 21:22h

Ustanovili smo, auto ima fabricki daljinac, znaci samo ti treba kljuc.

Razmisli ipak o onome sto sam napisao, da ti bravar preprogramira sve kljuceve, koliko da budes siguran da taj "izgubljeni" kljuc slucajno ne pronadje tvoj auto.

Ratibor

Poruka od Ratibor » petak, 26. avg. 2011. u 13:41h

razmislicu tj. vec razmisljam o tome samo mi je glavni problem cena (a sta bi drugo bilo). Treba da radim veliki servis i to ima da me iskosta. Ali u svakom slucaju za neki naredni period ostaje to u planu.

Kad budem u bgd-u svraticu do onog u zemunu za te kljuceve. Slao sam im mail ali dva dana niko ne odgovara. A za to preprogramiranje kljuceva nisam pitao i pretpostavljam da se placa dodatno. Ali sto se mora nije teško.

Hvala ti za ono u svakom slucaju.

Znas sta me jos zanima.. jel postoji neka fordova jedinstvena baza podataka gde bi ja mogao da npr. ubacim broj sasije i pogledam gde i kada su radjeni servisi, sta je radjeno na kolima itd? ako razumes sta pitam.

mbole

Poruka od mbole » petak, 26. avg. 2011. u 13:49h

Koliko ja znam to ne postoji.
Mislim da to svaki ovlasceni servis vodi za sebe.

Pozovi telefonom, nisu svi u "cyber" fazonu.

Odgovori

Povratak na „Uradi sam“