fiesta trosi ulje...pomoc
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 14
- Član foruma od: nedelja, 30. jan. 2011. u 21:15h
fiesta trosi ulje...pomoc
imam fiestu 97 god,1.4,16v,66kw,zetec motor...motor je suv,na menjacu veo malo vidljivi tragovi ali mislim da je to normalno za auto star 14 god...ne pusi,opterecivao sam ga i namenki gledao i ne dimi pa mislim da nisu gumice ventila,kompresija mu je dobra i motor ima snage...a ulje samo nestaje,po gradu i ne toliko koliko na otvorenom,na 400 km skine litar
- MaxBunker
- Poruka: 238
- Član foruma od: utorak, 17. mar. 2009. u 23:36h
Re: fiesta trosi ulje...pomoc
Koje ulje koristiš? I kakav je to motor 1.4 od 66 kW? Nisam znao da to ima u fordu.
- popovicvl
- Poruka: 5660
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Ima taj motor, ugradjivao se u Pumu (tj. Fiestu) tih godina. Za pocetak treba da znas da svaki SigmaSE motor trosi ulje po potrebi. Ako si ga natezao trosice jos vise. Ulje za SigmaSE motore ide iskljucivo Formula F 5W30.
Preporucio bih ti da isperes motor pri sledecoj zameni da ga malo ocistis. Dobro bi bilo ako imas mogucnosti da u cilindre naspes benzina ili jos bolje uprskas CARBCLINER i ostavis da prenoci, da malo otkravis karike ako su zapekle. nakon toga prati ponovo potrosnju. Ako se bude opet javljala, onda su otisle karike (brisuce ili mazajuce), jer ti je kompresija dobra.
Procitaj komentar u gornjem levom uglu na drugoj slici za test Fusiona 1.6 16V (SigmaSE motor) posle 100 000 km.
http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... =85&t=6395
Preporucio bih ti da isperes motor pri sledecoj zameni da ga malo ocistis. Dobro bi bilo ako imas mogucnosti da u cilindre naspes benzina ili jos bolje uprskas CARBCLINER i ostavis da prenoci, da malo otkravis karike ako su zapekle. nakon toga prati ponovo potrosnju. Ako se bude opet javljala, onda su otisle karike (brisuce ili mazajuce), jer ti je kompresija dobra.
Procitaj komentar u gornjem levom uglu na drugoj slici za test Fusiona 1.6 16V (SigmaSE motor) posle 100 000 km.
http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... =85&t=6395
-
- Poruka: 14
- Član foruma od: nedelja, 30. jan. 2011. u 21:15h
ja sam sipao ,mineralno 10-40,tako mi je rekao jedan majstor posto je auto presao 160000 km...jel to ulje sinteticko?...mmozda je i to problem...moracu da isperem da uradim ovo sto si mi rekao pa da sipem ovo ulje f 5-30,to ima u radnjam koje prodaju ford delove?...a ovaj motor je inace veoma redak koliko sam primetio...prezadovoljan sam sa njim sem ove potrosnje ulja...hvala na savetu
- stefan milanov
- Poruka: 798
- Član foruma od: subota, 2. apr. 2011. u 17:23h
mineralno, kako si sam rekao, nije sintetika..... 1l na 400km je previse, i kako god ga gazio ne bi smelo toliko da potrosi...
- popovicvl
- Poruka: 5660
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Meni je jednom prilikom sipano mineralno 15W40 u starog Focusa 1.6 16V i nakon zamene sam otisao u CG. Presao sam 1500 km, spalio je auto 2 litre ko od sale. To nisam ni znao, tek posle mesec dana zavirio sam ispod haube i video da hvali ulja (nivo ulja je bio spod sipke i bilo kakvih minimuma). Cenim da je tu stradao motor, a pojavljivao se belo/plavi dim pri svakom jacem potezanju. Posle toga nikad nisam uspeo da smanjim potrosnju ulja i ode motor u K.
Sad zlatno pravilo: SigmaSE motor = 5W30 = stalno manje/vise trosenje ulja = stalna provera ili motor ode u vecna lovista.
Sad zlatno pravilo: SigmaSE motor = 5W30 = stalno manje/vise trosenje ulja = stalna provera ili motor ode u vecna lovista.
- dule0911
-
- Poruka: 13648
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Nadam se da ce i u ovom slucaju samo zamena ulja pomoci, ali svakako nije trebalo da se sipa 10-40, pa jos mineralno
Tog majstora koji te savetovao zaobidji sledeci put.

Tog majstora koji te savetovao zaobidji sledeci put.
Fiesta!!