Dusan64 piše:fancy,ti si usao u psihologiju skroz,a?

U zadnjih 11 godina 5 puta sam kupovao automobil, uvek u nešto izmenjenim životnim uslovima. Takođe, učestvovao sam u bar još 10ak kupovina automobila za ljude oko sebe, a bio svedok bar još toliko razmišljanja o kupovini, bio pitan za savet ili učestvovao u donošenju odluke. Mislim da mi je to sasvim dovoljna baza za donošenje
nekakvih opštih zaključaka
Nego, da ostanem u temi a ilustrujem nešto od onoga što sam napisao, šaljem 3 linka ka
meni lično zanimljivim automobilima:
2005 Ford Mondeo 2.0 TDCi Ghia - 8999€
2005 Ford Focus C-Max 1.8 TDCi Futura - 9250€
2005 Ford Focus C-Max C-MAX 1.6 TDCi Ghia - 9700€
Sva tri su "tu negde", ni jedan nema čistu prednost nad ostalima. Zanimljivo je da je Mondeo najjeftiniji, da ima skoro svu potrebnu opremu, pa čak i kožu (!), ali je sa strane ekonomičnosti pobednik druga Ghia - C-Max koja ima i dvozonsku klimu ali i ne mnogo hvaljenu i voljenu električnu ručnu kočnicu. Bez sumnje, 1.6 TD
Ci je najkvalitetniji izbor motora od ponuđena 3 (jedini rađen u saradnji sa Peugeot-om

) Plus je
izuzetno dinamičan, što uz Ghia opremu i niže buduće troškove malo pomera vagu ka njemu.
E, sad iznenađenje je nekako zapostavljen C-Max Futura... Prvo što upada u oči je nedostatak tempomata i TD
Ci 1.8, Fordov pokušaj da se u (pra)stari Endura-D motor udahne novi život common railom (da se ne baci

), po performansama ništa ubedljiviji od 1.6 a tehnološki (8v) ispod oba konkurenta koji su 16v.
Međutim, ako se to za trenutak zanemari i preživi nedostatak Ghia bedža, unutra čeka prijatno iznenađenje sa dvozonskom klimom, grejanim kvalitetnim sedištima (takva je imao moj Mondeo Ghia), i konačno dve ekstra bitne opcije za prave poznavaoce:
ESP i
grejanje šoferke.
Agonija izbora, a..?
Da stvar bude zanimljivija, padom cena ekipi u tom opsegu cena se pridružio i još jedan C-Max:
2004 Ford Focus C-Max 2.0 TDCi
Šta je kod njega zanimljivo?
Manualna klima sigurno nije, ali motor 2.0 TD
Ci sigurno jeste i to ona verzija iz saradnje sa PSA, dakle nešto jači i pouzdaniji od onog u Mondeu. Plus, tu je ESP i grejanje šoferke, tako da - eto pravog izbora za one koji uzbudljivu vožnju u krivinama stavljaju ispred komfora :-) Doduše, malo ga kolje što je 2004, dok su ostali 2005, ali...
E, sad, zašto sam izbor automobila ograničio samo na C-Max i Mondeo - pa, odgovor je lak - spadam u ciljnu grupu koja je prerasla Focus (a karavane ne voli nikako

), obično bira Mondea, ali je trenutno privučena dobrom ponudom C-Maxa.
Šta bih ja izabrao?
Srce kaže: Mondeo.
Razum kaže: C-Max Ghia.
Verovatno bih sa placa odšetao sa Futurom

(ko jednom oseti šta znači grejanje šoferke, sve ostale opcije su drastično manje vredne. Zaista.)
p.s. sve te dileme kod kupovine i sl... je najbolje rešio moj kolega iz kancelarije koji posle godina i godina kupovine polovnih automobila i voženja Peugeota zadnjih 10-15 godina, konačno uzima novi automobil (citiram:
"da se častim za 50i rođendan") - Mondeo 2.0 TD
Ci Trend u Grandu. Da li da pomenem svoj udeo u odluci ili se to podrazumeva..?