Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

USA Ford generalno

Moderator: ace1

Odgovori
Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Re: USA Ford generalno

Poruka od Iosis » utorak, 4. dec. 2012. u 21:03h

Eh jbg onda. :D
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

Talladega_500
Yankee
Poruka: 14212
Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h

Poruka od Talladega_500 » utorak, 4. dec. 2012. u 21:30h

Upravo poenta - fleet sales cini mnogo vecu stetu Fordu nego korist.
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

“Normal" is just a setting on your dryer.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » četvrtak, 6. dec. 2012. u 17:52h

Ford F-150 nije uspeo da bude proglasen za Motor Trend pickup godine i drugu godinu za redu.

Ove godine u izboru su bila samo tri vozila - spomenuti F-150, Ram 1500 i Nissan NV2500/3500. Da bi vozilo moglo da ucestvuje mora da bude novo ili znacajno obnovljeno za tu godinu.

Na kraju pobeda za Ram 1500 jer je ipak znacajno vise obnovljen sa novim standardnim 3.6L V6 motorom i 8 brzina automatskim menjacem.

Slika
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » petak, 7. dec. 2012. u 00:06h

Car & Driver je objavio svoju godisnju listu 10 najboljih auta na Americkom trzistu po klasama. Na listi su i 2 Forda.

Na listi su
Audi A6/S6
BMW 3-Series
Ford Focus
Ford Mustang GT/Boss 302
Honda Accord
Honda Fit
Mazda MX-5 Miata
Porsche Boxster
Scion FR-S/Subaru BRZ
Volkswagen Golf/GTI

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 10. dec. 2012. u 16:01h

Objavljeni su novi podatci za 2014 Ford Transit, koji ce u Severnoj Americi zameniti dosadasnji Fordov van E-Series (Econoline).

U ponudi motora ce biti 3.7L V6 sa 305 hp i 3.5L EcoBoost V6 sa 365 hp benzinci.

Danas je objavljeno da ce u ponuditi biti i 3.2L I5 dizel iz globalnog Rangera sa 197 hp.

Ocekuje se minimalno jedan V8 motor i to verovatno 5.0L sa 360 hp iz F-150.

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » sreda, 12. dec. 2012. u 21:04h

Ward je objavio njihovu listu najboljih motora za 2013 godinu. Na listi su i dva Fordova motora.

Audi 3.0L Supercharged DOHC V-6
BMW 2.0L Turbocharged DOHC I-4
BMW 3.0L Turbocharged DOHC I-6
Chrysler Group 3.6L DOHC V-6
Ford 2.0L Turbocharged DOHC I-4
Ford 5.8L Supercharged DOHC V-8

Cadillac 2.0L Turbocharged DOHC I-4
Honda 2.4L DOHC I-4
Honda 3.5L SOHC V-6
Subaru 2.0L DOHC H-4 Boxer

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » četvrtak, 13. dec. 2012. u 00:45h

Talladega_500 piše:Najstariji preziveli Ford ce se naci u prodaji.

1903 Ford Model A je ukupno 3. vozilo koje je Ford ikada proizvdeo i najstarije prezivelo. Ovaj auto je do sada promenio 5 vlasnika, a poslednji put 2007 godine za $693,000.

Slika
I za $264,000 auto je kupio Bill Ford, trenutni CEO Forda i pra-praunuk Henry Forda.

Slika

Vladan
Poruka: 1529
Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h

Poruka od Vladan » četvrtak, 13. dec. 2012. u 10:40h

Ford - Ne drzi vrednost za preprodaju.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » četvrtak, 13. dec. 2012. u 15:53h

Kriza je, cene klasicnih auta su znacajno opale u poredjenju sa onima pre 10-15 godina.

Vratice se stvari na "normalu" uskoro.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » petak, 14. dec. 2012. u 16:16h

2009 Ford F-150 King Ranch, koji je pripadao George Bushu, ide na aukciju.

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » subota, 15. dec. 2012. u 18:26h

Po nekim pricama, Ford bi mogao da predstavi 2015 F-150 vec u Januaru na Detroit Auto Show. Nebi bio gotov proizvod vec ono sta su uspeli da urade do sada.

Iako je zvanicno predstavljanje planirano tek na 2014 Detoit Auto Show, nedavno predstavljanje sledecih generacija rivala Chevrolet Silverado i GMC Sierra je nateralo Ford na ovaj potez.

Ford planira da smanji tezinu vozila za oko 300 kg do 2015 godine i poboljsa ekonomicnost za 20%.

F-150 je poslednji put predstavljen kao nov 2009 godine, a prosle godine je dobio 4 nova motora.

2015 F-150 bi, izmedju ostalog trebao da ima sadasnje motore (3.7L, 3.5L EcoBoost, 5.0L i 6.2L), kao i nekoliko novih motora (2.9L EcoBoost, 3.2L I5 dizel).

Na slici je 2013 model.

Slika

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » subota, 15. dec. 2012. u 19:57h

Šta će im sad i 2.9... :doh:
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » subota, 15. dec. 2012. u 20:43h

Novi CAFE standardi o potrosnji stizu za 2016 godinu, moraju pronaci nacine da smanje potrosnju.

Tako da manji EcoBoost V6 motor i niza tezina - dobitna kombinacija.

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » subota, 15. dec. 2012. u 21:05h

manji V6 zbog potrosnje hahahahaha

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » subota, 15. dec. 2012. u 21:31h

Koliko se sjećam ima 2.5 I4, bolje da su napravili 2.5 da bude I5, pa da imaju neki motor između I4 i V6. Ovako opet V6 manje više dođe na istpo, 700 ccm gore-dole i nije nešto. A sa tim 2.5 I5 bi imali i manji motor koji bi mogao da stane u Focus, koji bi im pružio možda neke nove mogućnosti. E sad moje maštanje i ženje. :D 2.5T I5, 400 ks i RWD ili AWD Focus Mk4. :bravo: Te isto tako Mondeo. lol

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » subota, 15. dec. 2012. u 23:06h

Nije poenta samo izvuci snagu i potrosnju na papiru. Ford je lider u klasi pickupa i ima reputaciju da stiti. I nemozes nikako isti motor koji se ugradjuje u Fusion i Escape da stavis u F-150. Jos twin-turbo - pa raspao bi se posle 60,000 milja da se vozi u teskim uslovima u kojima se pickupi voze.

Ja imam taj motor u svom Fusionu, presao sam evo 55,000 milja od kada sam ga kupio novog bez i najmanjeg problema, ali takav motor bi bio veoma pogresan za F-150.

EcoBoost motori i tako imaju gadnik problema sa pregrejavanjem, jos ako uzmes motor koji nikad nije ni namenjen za 2.5 tone tezak pickup - recept za katastrofu.
Nemozes praviti isti motor i za Fusion i za F-150. Takav 2.5L I5 koristi Americki Passat pa je najveci potrosac u klasi, a u mid-size klasi potrosnja je jedna od glavnih karakteristika.

Ja i dalje mislim da je 5.0L V8 motor najbolji izbor u F-150. Trosi malo vise, ali te zato sluzi dok si ziv.

A tek F-250/F-350 sa 6.2L Coyotte V8 motorom ... tek taj je neunistiv. :D

Slika

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » nedelja, 16. dec. 2012. u 21:50h

OK to sve, mada ne znam koliko će tu dobiti, jer razlika između 3.5 i 2.9 je 600 kubika. :)

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » nedelja, 16. dec. 2012. u 23:14h

Planiraju da izvuku oko 3 mpg vise ... Sadasnji 3.5L EcoBoost je rated on 24 mpg autoput, znaci 2.9L EcoBoost bi trebao da bude oko 27 mpg (oko 8.5 litara).

Pre nego sto krenu komentari kako je ta cifra nemoguca i kako vise od toga trosi i Yugo 1.1L, da kazem da je ovo za drzavu gde se sipa kvalitetno gorivo i u pitanju je motor koji razvija vecinu vec visokog obrtnog momenta vec na 1,500 RPM.
Poslednja izmena: Talladega_500, na dan ponedeljak, 17. dec. 2012. u 07:45h. Ukupno izmenjeno 1 put.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 17. dec. 2012. u 07:44h

Prestankom proizvodnje modela Econoline sledece godine, dosao je kraj i za jedan Fordov cuveni motor - 6.8L Triton V10.

Ovaj motor je u ponudi od 1997 godine, a ugradjivao se u SuperDuty, Excursion i Econoline, kao i u Fordova komercijalna vozila.

Kao i ostala dva Triton motora (4.6L i 5.4L) koja se takodje gase, vazio je za neunistiv motor.

Slika

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » sreda, 19. dec. 2012. u 16:34h

Kada je Ford pre par meseci najavio da će da zameni legendarni van E-Series sa globalnim Transitom na Američkom tržištu, mnogi su se našli u čudu. E-Series je ipak u tom momentu kontrolisao čak 80% tržišta vanova u Severnoj Americi, a od 1961 godine je prodato preko pet miliona primeraka. Međutim, novi CAFE standardi o potrošnji, koji stupaju na scenu 2016 godine, su naterali Ford da zameni jedan od svojih najuspešnijih proizvoda u istoriji, “zahvaljujući“ podatku da E-Series neefikasan sa svojim V8 i V10 motorima. Kao zamena stiže jednako legendarni van Transit, koji je do sada prodat u preko šest miliona primeraka, a Američki gigant je nedavno objavio i detalje modela koji će se prodavati na Američkom tržištu. Najveća promena se odnosi na samu strukturu vozila, gde će čuvena “školjka na šasiji“ formula, koju je imao E-Series (kao i glavni rivali Chevrolet Express, GMC Savana i Nissan NV2500/3500), biti zamenuta sa novom takozvanoj “unibody“ slična onoj koju koriste automobili, ali i glavni novi rival Mercedes Sprinter. Potpuno nova je i suspenzija, urađena za udobniju vožnju, ali i veću nosivost. Ford još uvek nije objavio brojeve nosivosti, ali kaže da će Transit biti u stanju da ponese nosivost veću za 135 kg u poređenju sa E-Series, koji je imao maksimalnu nosivost od 1,823 kg. Maksimalna vuča će da parira Fordovom F-150 od pet tona. Transit će da pruža tri potpuno nova motora, uključujući i prvi Fordov I5 dizel na Američkom tržištu. Standardan motor je 3.7L V6, koji se takođe ugrađuje u još nekoliko Fordova (F-150, Mustang, Explorer ...), sa 302 ks i 376 Nm obrtnog momenta. Ovaj motor je samo što je dosta moćniji od zastarelog 4.6L V8 motora koji zamenjuje (225 ks), već je takođe i za 45 kg lakši. Jedina preostala benzinska opcija je 3.5L EcoBoost V6, takođe Fordov poznati performance motor, sa 365 ks i 569 Nm obrtnog momenta. Iako se ponudi trenutno ne nalazi nijedan V8 motor, za očekivati je da će se i on pojaviti u ponudi u skorije vreme, i to 5.0L V8 sa 360 ks i 515 Nm obrtnog momenta. Ford očekuje da će kupce da oduševi novi 3.2L I5 dizel motor, koji se do sada ugrađivao u Evropske verzije Transita i Rangera, a snaga ovog motora iznosi 188 ks i 440 Nm obrtnog momenta. Ovaj motor, koji je originalno razvijen u saradnji sa Peugeotom tokom 1990ih godina, bi se u skorijoj budućnosti trebao naći pod haubama nekoliko Američkih Fordova, kao što su F-150 i Expedition. Svi modeli će prenositi snagu na točkove preko šest brzina automatskog menjača. Ford još uvek nije objavio brojeve potrošnje, ali obećava da će Transit biti za 25% ekonomičniji u poređenju sa E-Series. Sa dizajnerske strane, Transit pruža globalan Kinetic dizajn sličan onom koji smo već videli na manjem Tourneo Custom vanu. Kupac će moći da bira između tri različite dužine i visine, čime će biti jedino takvo vozilo u Severnoj Americi. U izboru će se naći radnička i putnička (za do 15 osoba) verzije, a nešto kasnije na istoj platformi se očekuju i specijalna vozila urađena za hitnu pomoć i vatrogasce. Spomenućemo i enterijer, koji je jedna od jačih karakteristika Transit. Enterijer je kombinacija globalnog dizajna, ali i onoga sta smo već imali priliku da vidimo u Fordovim Američkim modelima kao što su F-150 i SuperDuty. Materijali su visokog kvaliteta (u onoj meri u kojoj mogu da budu za van), a izbor standardne i opcione pozavideći. U svakom slučaju, proizvodnja startuje tokom leta u Fordovoj fabrici u Kansas City, a pri primerci se očekuju u prodaji na jesen. Zameniti legendaran model kao što je E-Series svakako nije lak posao, ali barem na papiru se čini da je Američki gigant uradio domaći zadatak i spreman da ispuni sve uslove kupaca. A možda najbolji deo leži u tome da će Transit, i pored svih unapređenja u poređenja sa E-Series, uspeti da zadrži njegovu cenu od $26,600 za radnu, odnosno $28,700 za putničku verziju.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 24. dec. 2012. u 21:44h

Ford je objavio da najverovatnije nece proizvoditi Ka u buducnosti kada istekne zivotni vek sadasnjeg modela, tj. nece proizvoditi naslednika.
Razlog lezi u tome sto Ka ne deli platformu sa ostalim Fordovima i prodaje se samo u Evropi, cime je dosta skup za proizvodnju, a prodaja nije dovoljno velika da opravda ulaganja.

Medjutim, kruze price da Ford planira rad na automobilu slicnih dimenzija, na skracenoj Fiestinoj platformi, koji bi se prodavao na globalnim trzistima, ukljucujuci i Severnoj Americi, gde se trenutno Fiat 500 prodaje sasvim ok (oko 35,000-40,000 ce ih biti prodato ove godine) posle dosta loseg starta.

Ovaj globalni auto bi trebao da bude zasnovan na Start konceptu.

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » sreda, 26. dec. 2012. u 17:01h

Objavljeni su neki podatci o sledecoj generaciji Edge, koja se ocekuje u prodaji 2014 godine.

Posto ce u pitanju biti globalni model, koji ce se po prvi put prodavati i u Evropi, Edge ce imati i vise globalnog dizajna nego sto je trenutno slucaj.

Platforma ce i dalje biti deljena sa Fusionom/Mondeom, sto znaci da ce imati identicne 1.6L i 2.0L EcoBoost motore. Americki model ce verovatno imati i atmosferske 2.5L, 3.5L i 3.7L, a Evropski dizele.

Biti ce nesto veci nego Escape/Kuga, ali ce i dalje imati samo 2 reda sedista.

Na slici je Americki trenutni model.

Slika

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » sreda, 26. dec. 2012. u 18:27h

Baš me zanima kako će da se provede sa većim CUV/SUV u Evropi. :D

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » sreda, 26. dec. 2012. u 18:58h

U Americi Edge je jako popularan.

Glavni rival mu je Nissan Murano, ali Edge redovno zavrsava kao najprodavaniji mid-size crossover. Prosle godine ih je prodato oko 120,000.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » nedelja, 30. dec. 2012. u 07:38h

[youtube][/youtube]

Odgovori

Povratak na „Fordovi iz USA“