Milsim da si u pravu što se prvog tiče!Što se druge stvari t.j. modela tiče...visok sam 190 cm,a težina mi varira između 110 kg i 115 kg i imam nadprosečno duge noge...dobro ne baš abnormalno duge,ali nešto duže od proseka!Na zadnjoj klupi gde god da krenemo sedi moja žena sa našom ćerkicom!Pri tom ja svoje sedište u svim automobilima koje sam imao gurnem skroz do kraja pozadi ili skoro skroz do kraja...na pretposlednji zubac ili na poslednji i to ne da bih se zavlalio u polu ležeći položaj...već da bih svoje noge smestio u pravilan položaj za vožnju!Tako da mesta za noge između prednjih i zadnjih sedišta mora da ima dosta da bi pozadi mojoj ženi i ćerkici noge ne bi bile priklještene prednjim sedištima!Gledao sam prethodno Fokusa karavana i Astru J karavan i mesta za noge pozadi kod njih ima prilično malo!Drugo,Fokus je iste cene kao i Mondeo,a Astra J je nešto malo jeftinija i veća je ponuda Astri!Na kraju prvi auto mi je bio stariji Fokus i što se mene tada samog tiče bio mi je ok što se tiče veličine i konfora za mene ...tada samotnjaka,ali obzirom da sada imam porodicu,mislim da je veći auto ipak bolja solucija!Pogotovu ako ti kažem da sam posle tog prvog Fokusa imao Pasata i kada sam u njega seo i prvi put ga provozao rekao sam sebi...to je to!Markedjani piše: ↑subota, 8. feb. 2020. u 01:53hUzmi auto u što boljem stanju, ako ti je umeren način vožnje i ne žuriš nigde... 1.6 tdci ti je sasvim ok, pride sigurno manje troši po gradu nego 2.0.
a s'obzirom na kilometražu koju godišnje prelaziš... mislim da ti je Mondeo čist promašaj od izbora.
Posebno ako ćeš mahom po gradu da voziš.
Pa jel to Mondeo MK 4 ili MK3?Ukoliko je MK$...onda mislim da je to to!?
U pravu si.MAda koliko sam saznao ipak izgleda da sa TDci 1.6 i sa Tdci 2.0 troši skoro isto.Možda je razlika po gradu 0.5 l do 1 l maksimalno!Ne znam sada šta je bolje!Ipak sa tim 2.0 ide dosta bolje,a i taj motor je dosta trajniji i prelazi bar 50% više kilometara od Tdci 1.6!Sada nemam pojma...!?xXStrahinjaXx piše: ↑subota, 8. feb. 2020. u 04:38hTo po Beogradu 6.5l do 7l mozda ako nije spic i vozis treca/cetvrta.Vozio sam mondea 2018 2.0 TDCI desni volan,po gradu nije spustao ispod 7.5l(Ode i vise u guzvama).Moram da se ogradim jer nisam sa tim mondeom presao ni 700 km tako da bas i nisam merodavan.Hajde da ne generalizujem, meni FIesta 1.4 TDCI trosi oko 6,2l urbano, drugi se kunu da ne prelazi 5.5l.Mozda imam tezu nogu na gasu.
Мислим да је 4... Никад ти ја то ниссм нешто посебно гледао....
To je to!
Hval ti druže!ficha007 piše: ↑ponedeljak, 17. feb. 2020. u 22:16hI sam sam u nekim razmišljanjima kao i ti, mada je meni još uvek "prvi pik na draftu" S max i više sam okrenut ka traženju takvog automobila. Sa druge strane MK4 SW mondeo mi je Darko Miličić( "drugi pik na draftu" ) među automobilima, pa sam i ja gledao i te 2.0 TDCI motore ( zajedničke za S max i Mondeo ) ali i ove 1.6 TDCI motore koji se javljaju u FL verziji Mondea, jer je ponuda ovih jačih na oglasima trenutno slabija u odnosu na ove 1.6 TDCi.
Takođe, moram da se ovim putem zahvalim i javno Dragomiru iz Ford servisa u Pinosavi koji je našao za shodno da mi u par mailova koje sam mu poslao odgovori i ukaže mi na neke stvari vezane za Forda.
U svakom slučaju ja sam, kada sam počeo da gledam Mondea i S-max-a pošao od benzin motora, ali kako je njihova ponuda na oglasima slaba ( čitaj: nikakva ), od Dragomira sam dobio savet za 2.0 TDCI motor ( doduše u konkurenciji su bili 1.8 TDCI i 2.0 benzin ). E sad, nisam ga pitao za ovaj motor, ali sam malo guglao i naišao i na ovaj tekst:
https://proauto.ba/odrzavanje-polovnog- ... 2007-2015/ iz kojeg se vidi da je preporuka 2.0 TDCI motor, ali imaš člana ovoga foruma, Tilera koji ti je u ovoj temi pisao o svome iskustvu sa 1.6 TDCI motorom.
Iskustva ljudi su jednostavno različita i sve se u velikoj meri svodi na održavanje, i to kakvo je bilo kod prethodnog vlasnika, i kakvo ti imaš nameru da radiš.
Malo sam neiskusan što se tiče ovog foruma,pa bi mi značilo da mi kažeš na koji način da kontaktiram Dragomira za malu pomoć?Ja sam krenuo u potragu željom da promenim svoj sadašnji auto, Fiat Stilo SW 2005 koji sam kupio 2008. godine, i koji me verno služi sve ove godine, uz normalno održavanje, ali koga želim da zamenim sa Fordom. Prvo sam gledao neko 2008/2009 godište, ali sam onda presekao u glavi, i krenuo da tražim mlađi auto koji ću voziti narednih 7-8 godina, jer stvarno nemam nameru da ga sredim, vozim dve godine i prodam, već da me duže služi.
Moj savet bio bi da kontaktiraš mailom Gagija i zamoliš ga da ti u par rečenica opiše prednosti/mane oba motora, jer kao iskusan serviser svakako zna njihove karakteristične boljke, ali i dobre strane.
Pratiću ovu temu jer me iskreno zanima mišljenje ljudi sa ovoga foruma, jer sam za kratko vreme sam ovde našao pregršt korisnih informacija, i iskreno se nadam da ću u skorije vreme uspeti da rešim jednog Forda.
Ima nas i sličnih!ficha007 piše: ↑utorak, 18. feb. 2020. u 00:05hNeverovatno je koliko slična razmišljanja imamo. Čitam ovo što si napisao i kao da si moj alter ego. I ja sam gledao pored Forda i C5 karavan, ali sam se ipak odlučio za Ford. S tim što je kod mene na prvom mestu S max, pa MK4 SW, pa onda možda Focus SW mk3 i C max Mk2. Dakle nešto iz Ford familije. Gledao sam i MK3 SW modele sa benzinskim motorom, par komada, 2011, 2012 i 2013 godište i ne znam kakav je po pitanju kofora u odnosu na na primer Stila koji vozim, ali mi je nekako S max za sada No.1.
Pa to mu dođe ta razlika u potrošnji od 0.5 l t.j. pola litre....deci gore-dole između 1.6 i 2.0 Tdci!I ja prelazim toliko kao i ti otprilike...tako da mu onda dođe da je svakako bolje uzeti Tdci 2.0 od Tdci 1.6!Tdci 2.0 je dosta izdržljiviji.a i auto lepše ide!To ti je na našiš 10.000 km godišnje ušteda od nekih 10.000 din na potrošnju i registracija oko 6000 din niža(pričam za TDci 1.6)...sve ukupno ispod 150 eura uštede u odnosu na Tdci 2.0 što nije nešto!Ipak je onda bolja varijanta sa Tdci 2.0 motorom!JEdino ukoliko se nađe neki mnogo noviji i bolje održavan primerak sa 1.6 po mnogo nižoj ceni u odnosu na Mondea sa 2.0...,u suprotnom ipak je definitivno bolje sa 2.0!Hvala ti druže...!DzoksNS piše: ↑utorak, 18. feb. 2020. u 00:36hЕво овако моја искуства,
Возио сам Мондеа 1.8 тдци тренд пакет опреме са мислим 103 коња једно три четири месеца.
Био је ок лепо је ишао и повлачио потрошња му је била око 6 литара мада нисам га нешто посебно тестирао.
Мондеа којег сад возим је 2.0 тдци Титанијум х са 140 коња и могу ти рећи да је за два копља испре 1.8.
Ако је онај лепо повлачио овај је дупло бољи, по свим аспектима.
Што се потрошње тиче она је по борду ишла око 7.5 свакодневне градске вожње (сваки дан по граду) до око 5 литара кад сам ишао на море.
Ако вагаш кола по потрошњи онда мораш да много прелазиш да би ти се исплатило, ја сам рецимо узео Мондеа са 350 000 на сату, лепо ради утегнут, сув.... Прелазим годишње рецимо 10 000 и меније скроз ок. Нисам од оних који јуре што мање на сату битније ми је да је правилно и редовно одржаван од тога да је мање прешао. И да напоменем да возим умерено али знам и да стиснем педалу, понесу коњи па ти некако и лепо.
Послато са Redmi Note 8 Pro помоћу Тапатока
Definitivno je onda bolja varijanta sa Tdci 2.0 obzirom da je razlika u potrošnji u odnosu na Tdci 1.6 mizerna....nije ni pola litre!ficha007 piše: ↑utorak, 18. feb. 2020. u 07:40hAco, izvini, videh u nekom od prethodnih postova da se pitao kako doći do kontakta Dragomira - Gagija iz RSD Ford servisa.
Ovo je njihova adresa za kontakte: http://www.rsdford.com/kontakt.html.
Pošalji im upit i ostavi neku kontakt mail adresu i sigurno će se, ako nisu u velikoj gužvi, javiti. Meni je Dragomir par puta odgovarao na upite, tako da još jednom sve pohvale na profesionalnosti.
E sad, govoriti o potrošnji jako je nezahvalna stvar imajući pre svega u obzir naše stilove vožnje koji se razlikuju, potom lokacije gde svako od nas živi ( veći grad, manji grad, selo ), ali naravno i kubikaže motora, mada ja verujem da u nekim situacijama motor sa većom kubikažom, a ovde pričamo o 2.0 TDCI motoru lakše nosi karoseriju Mondea koja je solidno teška u odnosu na 1.6 TDCI motor, čini ga možda rasterećenijim, ali opet o tome mogu da pričaju iskusnije kolege koje su promenile više automobila.
Ja opet gledam neke troškove održavanja, pored registracije, koja je skuplja za 2.0TDCI, ali opet mislim da je taj motor izlečen dečijih bolesti tokom godina ekspolatacije...svaki motor ima neke svoje specifičnosti i mane, tako da nema savršenog motora za nas konzumente, samo je poenta ubosti dobro održavan primerak obzirom da svi gledamo polovna vozila "zavidne" kilometraže i godišta.
Ali sa druge strane moj otac vozi VW Bubu koju je novu kupio 1974, godine, koja je prešla Boga oca km, prevukla sa prikolicom sve i svašta od grožđa, džakova žita, građevinskog materijala pa se i dan danas taljiga i vozi. Da imam para da je sredim meni za "ćeif" bio bi to auto za merak i uživanje, lagane vožnjice sa klincima...tako da po meni treba gledati što očuvaniji primerak, nebitno da li je 2.0 TDCI ili 1.6 TDCI.
Ja sam na početku gledao FOrdo motor 2.0 benzin jer ne prelazim godišnje više od 10.000km maksimalno, ali ih na oglasima nema toliko da bih se odlučio za neki. Uglavnom su to sve modeli 2008. godište, pa se postavlja pitanje kakva im je mehanika. Dakle nisam razmišljao o potrošnji.
Međutim, negde na stranama ovoga foruma neko je okačio link https://www.spritmonitor.de/en/ gde su pedantni korisnici razne vrste i marke automobila beležili svoje potrošnje, pa delili sa nama ostalima, tako da verujem da ako odeš na taj sajt, odabereš Ford Mondeo sa 2.0 TDCI i 1.6 TDCI motorom imaćeš najbolji mogući podatak.
P.S Evo sad sam pogledao...Mondeo sa 1.6 TDCI motorom troši 5.17 L prosečno, onaj sa motorom 2.0 TDCI od 116KS 5.5L prosečno, a onaj od 2.0 TDCI ima od 5.38 kao neku najnižu potrošnju do 6.5 kao neku najvišu prosečnu potrošnju.