Napokon je došlo vreme za kupovinu ozbiljnog (polovnog) automobila. Do sad su na reportoaru bili krševi 20 godina starosti al eto sad dok su pare tu bar da se iskoriste.
Posle dugo razbiranja po svetu polovnjaka u koji sam bio i ranije solidno upućen dođoh do zaključka da Ford Focus Mk.2 uopšte nije loš auto iako ga iskreno nisam pre primećivao.
Pošto mi auto treba za posao i dosta planiram godišnje da pređem sa njim (minimum oko 15000km) svakako mora da bude karavan/limo i da ima diesel motor.
Takođe imam kod koga da održavam vozilo sa diesel motorom po ,,prijateljskim cenama" .
Poslednji, ali ne i najmanje bitni faktor je to što lično preferiram turbo-dizele novije generacije nad benzinskim motorima.
Počeo sam ovu pretragu od Italijana, konkretno od Stila JTD/MJTD međutim teško je naći iole normalan primerak, a i manjkavosti italijanskih kola su svima opšte poznate.
Razni francuzi su otpali zbog krajnje interesatnih ,,bagova" i cena održavanja koje nisu nimalo slatke.
Kako su nemačka kola tipa Škoda, Opel,VW itd preskupa (o japanskim da ne pričam), Ford je ostao kao logičan izbor, do koga se došlo sistemom eliminacije.
Priznajem ne znam mnogo o Fordovima i nisam se interesovao nikad za njih (nemojte me likvidirati zbog ovoga, promeniću se obećavam

Vozio sam se dosta puta sa njom i iskreno sam oduševljen šta auto pruža za uložen novac.
Elem moj budžet je oko 4200 eur (eventualno još 100-200 preko) ali ne bih baš sve trošio, jerbo treba ostaviti neke novce u rezervi za eventualni veliki servis i neplanirane izdatke.
Mnogo sam čitao ovaj forum i dosta sam naučio što nisam znao. Nekako mi se otpočetka nametao logični izbor 1.6TDCi sa 90ks jer nema toliko puta pomenuti plivajući zamajac što je veliko olakšanje, dok sam 1.8TDCi smatrao tehnološki prevaziđenim i ne tako sofisticiranim (plus ima plivajući zamajavač

Sad moje pitanje vama je šta je suštniski bolje za svakodnevnu eksploataciju iz vašeg iskustva - 1.6TDCi 90ks ili 1.8TDCi 115ks?
Uzmite u obzir i to da auto treba da bude i porodični i za posao, te da će često biti opterećen.
Odnos planirane vožnje je 40:60 u korist gradske vožnje (Beograd, nažalost), dakle stalna stajanja i kretanja.
Treba računati i duga putovanja tipa 1000-1500km u cugu.
Unapred vam hvala na savetima