mhetlerovic piše:Za Mk1 bas ne mogu da pricam, ali ja imam Mk2 facelift, a mislim da tu nije mnogo znacajnih stvari menjano pa kontam da mogu da kazem sta mi je dobro, a sta ne. Ali pre toga ostaje nejasno ovaj deo:
Mirza_Capri_MK1 piše:Otac također razmišlja da kupi Forda Focusa, ali MK2 prije facelift-a. Ima VW Boru (2005. godište, Highline oprema, TDI, 74 Kw, Euro 4, 180.000 km). Koliko god ja ne volio VW-a, neosporan je njihov kvalitet kada su neke stvari u pitanju (naročito ova četvrta generacija od ovih novijih). Eh sada, nismo sigurni da li bi to bio pravi potez, da proda Boru i da kupi tog Focusa. On bi hatchback-a sa pet vrata ili moda čak i karavana.
Sta je razlog potencijalne prodaje Bore? Tj sta bi bio osnovni motiv promene za Focusa? Tek na osnovu toga se mogu dati pravi odgovori, jer su automobili slicnog godista, slicne motorizacije (ako gledamo dizele), slicne opreme, a kao sto si i sam rekao VW je vrlo kvalitetan pa se ne menja bas tek tako. Jedino sto ja mogu da vidim jeste drugacija karoserija (hatch ili karavan u odnosu na limuzinu) ili eventualno neka sitna usteda para u smislu da Bora verovatno vredi malo vise od Focusa u slicnom stanju ali je to opet bezveze jer uzimas nepoznat auto kome ko zna sta fali. Jedino ako Bori ne fali bas nesto pa se zato menja, onda razumem.
Možda će smiješno zvučati, ali najkonkretniji razlog je to što stari hoće automobil kojem se diže gepek zajedno sa staklom nazad, znači hatchback, jer Bora iako ima prostran gepek, ulaz je veoma mali i nepraktičan je. Karavan mu je također opcija, jer idu u godine on i stara, pa ako bi putovali ili slično da imaju što više prostora u gepeku. A i također zbog praktičnosti.
Ne treba mu takvo auto zbog nekog stalnog prebacivanja, teglenja stvari... nego imali smo nekoliko situacija, gdje nam je Bora po tom pitanju nepraktična. Također Focus ima nešto više mjesta za noge i naprijed i nazad, a kada se uzme obzir da je stari visok oko 190 cm, a ja 206 cm, onda nam to dosta znači.

To su dva osnovna/glavna razloga.
Kao nešto dodatno, mogao bih da kažem da eto, čisto neka volja, želja za promjenom. Ali opet sa druge strane Bora je kod nas 3 i po godine i ruku na srce osim redovnog servisiranja i održavanja, nikada nismo imali problema sa njom. Drugi vlasnici, auto uveženo iz Holandije.
U biti promjena nije nužna, ali informisanja radi sam i tovorio ovu temu. Ne žuri nam se, pa ćemo vidjeti.
mhetlerovic piše:I to, koliko god mi voleli Fordove, cinjenica je da ce VW uvek bolje prolaziti kao polovnjak.
Na žalost ovo je tačno. Kod nas na Balkanu samo VW prolazi. Malo sa razlogom, malo zbog reputacije stečene na prvoj i drugoj generaciji. Mada ima i svojih kvaliteta naravno. Cijena im pada, ali sporije nego ostalima. Ah šta učini ta Golf dvica.