Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Pomoć Ford Focus 1.6 tdci (automatik)

Ovde dobijate savete za kupovinu Forda... koji Ford,do koliko para,vredi li taj auto itd itd.
Zaključana
ssljuka
Poruka: 8
Član foruma od: subota, 30. mar. 2013. u 21:45h

Pomoć Ford Focus 1.6 tdci (automatik)

Poruka od ssljuka » nedelja, 31. mar. 2013. u 11:38h

Pozdrav dobri ljudi!
Dosad nisam posedovao ovaj legendarni auto, ali upravo sam naleteo na oglas na jednom domaćem auto placu sa cenom po meni pristupačnom za ovaj auto. Godište vozila je 2006. Ford Focus 1.6 tdci , 109 ks! Sa automatskim menjačem (plus tiptronik).
Hteo bih da sve zamolim koji su imali iskustvo ili još uvek imaju sa ovim autom da mi nešto više kažu o istom!
Cena održavanja vozila, koji su najčešći kvarovi, na šta da obratim pažnju kad ga budem za koji dan gledao na placu (koliko sutra), znači u pomoć buduće kolege!? Između ostalog evo slika modela koji hoću da posedujem!
Slika
Unapred hvala!

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Re: Pomoć Ford Focus 1.6 tdci (automatik)

Poruka od totti » nedelja, 31. mar. 2013. u 11:54h

Pa obrati pažnju na uobičajene stvari kao i kod svih modernih dizela - zamajac, turbina, ubrizgavanje.
Ako se Dragomir ne javi sa mišljenjem za taj menjač, ja bih se na tvom mestu raspitao kod ljudi koji ih remontuju kakvi su, tj koliko su skupi i jednostavni/komplikovani za popravke i remont, kao i da li su skloni kvarovima thumbsuph
Slika

dule0911

 
Poruka: 13654
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » nedelja, 31. mar. 2013. u 11:59h

Sem ako bas ne zelis automatik, preskoci.
Ova auto ima 2 problematicne stvari. Motor kao motor nije problematican, ali usled produzenog servisnog intervala hoce da pravi probleme u kasnijoj eksploataciji ako naletis na los primerak. S druge strane ako si siguran da je auto malo presao, onda nije losa kupovina (ali koji dizel je jos malo presao, to se kupuje da se vozi). Generalno, veoma mali potrosac, elstican, lepo povlaci...
Druga stvar je menjac. Ako je ispravan i ako je ulje u menjacu menjano na vreme tj redovno, nema razloga za brigu. Medjutim obicno je u pitanju drugi slucaj, ulje se ne menja redovno i onda ispadne belaj.

Sve u svemu, kao i sa svakim polovnjakom, otvoris cetvoro ociju, dobro ga pretreses i ti i majstor pa onda vidis sa cime imas posla. Menjac ako bilo sta zeza (cima, pravi zvukove dok menja brzine, nece da prebacuje brzine), preskoci ovaj primerak, nece to niko znati ovde da ti popravi, tako da ces morati da budzis manuelni (ili ako nadjes ispravan menjac negde da platis ko zna koliko da ga ugradis, a pitanje koliko ce i taj dugo trajati).

edit:
Pretece me totti. Skloni su kvarova zato sto ljudi ne menjaju ulje, tacnije, izuzetno su osetljivi na neredovnu promenu ulja. Plivajuceg zamajca ovde nema totti, automatik :D
Fiesta!!

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » nedelja, 31. mar. 2013. u 13:29h

sign0007 :doh:
Ja već po inerciji pišem... :D
Slika

Lale
Domacin foruma
Domacin foruma
Poruka: 2783
Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h

Poruka od Lale » nedelja, 31. mar. 2013. u 18:31h

Za automatski bih se odlučio samo kad bih kupovao nov auto, u protivnom nikako (iz razloga koji su već navedeni).
Sa kilometražom koju imaju polovnjaci na našem tržištu kvarovi automatskog su veoma izvesni.Kad se to desi presešće ti automatika :'( .Moj savet je da ga zaobiđeš.
Slika Slika

ssljuka

Poruka od ssljuka » nedelja, 31. mar. 2013. u 19:11h

Hvala dobri ljudi! Ovaj model se svideo tačnije mom ocu (ima problema sa nogama), burazer ima toyotu 2003 automatik, i tu je prvi put rekao da je automatik zakon. I sad na oglasu nađosmo auto njegove mladosti - Ford. A pobornik je dizela i samo samo dizela. On nije vozač koji će godišnje preći 10000 km, i pored mojih saveta on i dalje hoće dizela. I sam vozim toyotu tako da ne poznajem pouzdanog majstora za fordove. Pa zbog toga očekujem još saveta u vezi ove mašine.

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Poruka: 5503
Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h

Poruka od Dragomir » nedelja, 31. mar. 2013. u 19:33h

Zaobici u velikom luku ovaj automatik
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

ssljuka

Poruka od ssljuka » ponedeljak, 1. apr. 2013. u 00:42h

Hvala Dragomire na konciznom i preciznom odgovoru.

ssljuka

Poruka od ssljuka » ponedeljak, 1. apr. 2013. u 09:43h

Posle vaših saveta malo sam po netu gledao Focuse sa mehaničkim menjačem i sa 1.8 tdci motorima.
Našao sam jedan u Kraljevu 2004 godište. E sad nije mk2 (ako sam dobro pohvatao terminologiju na forumu) ali zašto mi je zanimljiv!?
Navodna kilometraza je oko 95000 km? Moje mišljenje je da nije prešao (lupam) 300 k km, jer ipak bi se to poznavalo na autu, mislim. pa nisu mogli baš da ga toliko vrate da ne bi bilo očigledno. Jer evidento bi bilo habanje auta na ogromnu kilometrazu!
Auto je na placu "Auto system" u kv. Interesuje me ima li ko kakvo iskustvo sa ovim placem, ono da li je vlasnik korektan, koliko toliko?
I kada bih ga gledao, i oterao na neki servis, na dijagnostiku, zar ne bi mogao da mu izbriše greške, pa kad ga okacimo na dijagnostiku, ona ništa ne pokazuje? Zar ne!?

DB9
Poruka: 332
Član foruma od: subota, 8. sep. 2012. u 07:55h
Kontakt:

Poruka od DB9 » ponedeljak, 1. apr. 2013. u 14:59h

fordovi su vrlo nezahvalni za ocenjivanje predjene kilometraze na osnovu enterijera zato sto se ne izlize sve na tabli kao kod golfa i kao kod ostalih u klasi. tako da moze da izleda da je bas ocuvan a on ubijen 300 i kusur kkm.
ako je mk 1 isto i za mk 2 i za svaki turbo diesel novije generacije, vrlo bitna stavka da ga majstor pretrese kao treba.

najvaznije stavke

1. zamajac - problem najlakse uocis ako je u pocetnom stadijimu tako sto se oglasava cudan metalni zvuk i udarac prilikom paljenja i gasenja motora,u kasnijim stadijumima se cuje metalna skripa kada je auto izbacen iz brzine i pusteno kvacilo a zvuk nestaje pritiskom na kvacilo.

2. dizne - ne mozes utvrditi bez dijagnostike ali neke stvari se mogu videti na prvu tipa ako auto neravnomerno ubrzava trzne,zastane na odredjenom broju obrtaja pa nastavi*kazaljka za obrtomer zastajkuje dok se penje*. prilikom voznje u visokim obrtajima auto gubi snagu i pali se lampica grejaca,na leru ne radi bas zdravo kao da zalice...eto nekih par sitnica cisto na prvu u vezi dizni a moze sve da bude ekstra pa kad pocnu hladni dani da prijavi neke siptome.

3. turbina - na tdci motorim ima varijabilnu geometriju i obrtni moment je finije rasporedjen,nije prisutna klasicna turbo rupa kao kod TDI-VW ili tddi ford,sto bi nekako u prevodu trebalo da znaci da auto treba lepo da povuce vec iz niskih obrtaja pre 2000 rpm vec na 1500 on fino povlaci a na oko 1800 vec cepa punom snagom, ako kasnije vata zalet 2500 rpm....moze da bude da je samo zaprljana geometrija a moze i turbina da je pred smrt.
naravno ako je deo oko turbine i sama turbina preplavljena uljem u fazonu kaplje sa nje ulje to su znaci da je pred remont.

eto nesto onako laicki na prvu iskusniji ce dodati jos neke finese.
Poslednja izmena: DB9, na dan ponedeljak, 1. apr. 2013. u 15:07h. Ukupno izmenjeno 1 put.

dax92

 
Poruka: 7592
Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h

Poruka od dax92 » ponedeljak, 1. apr. 2013. u 15:05h

ssljuka, svetlo sivi Focus mk1, 5 vrata, fali mu prednji lip, nesto redje 15"alu felne sa 5 krakova?

Racunaj da ces morati da ides na ciscenje varijabilne geometrije, nove gume, akumulator, veliki servis, registracija. To ti je vec 900 evra ulaganja, a ne znas sta imas pored toga. Auto stoji u oglasima vec vise od godinu i po dana, i ja bih ga licno zaobisao. Tu kilometrazu zaboravi! thumbsuph
Focus ST170
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo hahahaha
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu lol
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

DB9
Kontakt:

Poruka od DB9 » ponedeljak, 1. apr. 2013. u 15:08h

vozio si pa znas da lose poteze ili nagadjas
mislim na geometriju turbine
Poslednja izmena: DB9, na dan ponedeljak, 1. apr. 2013. u 15:23h. Ukupno izmenjeno 1 put.

ssljuka

Poruka od ssljuka » ponedeljak, 1. apr. 2013. u 15:11h

Hval dobri ljudi! Polako, ali sigurno me zadužujete vašim savetima! Dajte još, gladan sam znanja!
dax92 piše:ssljuka, svetlo sivi Focus mk1, 5 vrata, fali mu prednji lip, nesto redje 15"alu felne sa 5 krakova?

Racunaj da ces morati da ides na ciscenje varijabilne geometrije, nove gume, akumulator, veliki servis, registracija. To ti je vec 900 evra ulaganja, a ne znas sta imas pored toga. Auto stoji u oglasima vec vise od godinu i po dana, i ja bih ga licno zaobisao. Tu kilometrazu zaboravi! thumbsuph
Da to je taj! Nisam ni mislio da mu je to stvarna kilometraža, nego predpostavljam da je barem orig. kilometraža oko 200k km, ali šta ja znam!
Hvala na savetu!

DB9
Kontakt:

Poruka od DB9 » ponedeljak, 1. apr. 2013. u 15:23h

ma nije bitna kilometrza koliko vitalni delovi automobila i njihovo stanje.
neke sam naveo gore.
mozes auto sa neredovnim odrzavanjem sjebati za 50 000 km

dax92

 

Poruka od dax92 » ponedeljak, 1. apr. 2013. u 15:26h

DB9 piše:vozio si pa znas da lose poteze ili nagadjas
mislim na geometriju turbine
Ako mu je u blizini, moze da ode i provoza ga. Skoro da mogu da se kladim da je geometrija blokirana u nekom polozaju od stajanja.

Meni je auto stajao oko 3 meseca, i posle toga je gubio snagu na oko 3200 obrtaja, i geometrija se nije dovoljno brzo vracala prilikom saltanja brzina, vec sam uvek morao da sacekam da opet jako povuce. Jedini pravi lek je skidanje turbine i usisa pa ciscenje. Ja sam uspeo da je odglavim, ali nije to to jos uvek.
Focus ST170
Focus SVT
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

ssljuka

Poruka od ssljuka » ponedeljak, 1. apr. 2013. u 15:42h

DB9: Slažem se za kilometražu. Polazio sam od kilometraže, opet kažem, kao polazne tačke za određivanje, ono od oka, rabljenosti auta. Pa ako još enterijer stvarno dobro izgleda, spolja nema nekih većih peckica ili ogrebotina (manjih), recimo i na krajevima vrata nema nekih ogrebotina velikih (koje nastaju prilikom otvaranja vrata), itd. Da se može primetiti i skontati od prilike koliko je prešao i koliko je čuvan taj auto u prethodnoj eksploataciji.
Sebi sam uzeo pre 4 godine Toyotu '98 godište (benz) sa nekom malom km za godište tog auta. Ocenilo se vozilo kao prilično održavano i potpuno ispravno! I evo ja već sa njim gazim mojih 40k km i prezadovoljan sam! Samo redovni servisi i naravno gorivo! Zato moja predpostavka da spoljni izgled može dosta da kaže!
Ali koliko vidim da je to izgleda bila više sreća nego pamet!
dax92: Nije baš ni blizu Kraljevo, al' plan je malo da se proluta ovih dana po našoj velikoj Srbiji, pa ćemo da vidimo!

macaneli
VIP
Poruka: 9913
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h

Poruka od macaneli » ponedeljak, 1. apr. 2013. u 15:50h

ssljuka piše: Dajte još, gladan sam znanja!
i mi smo,ali ne znanja hahahaha party0021
ima se,moze se - nema se,mora se....

I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing

I ja sam vodio u Dascaru :-)®

zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)

dax92

 

Poruka od dax92 » ponedeljak, 1. apr. 2013. u 15:50h

To tottiju skreni paznju! party0021 :beer:
Focus ST170
Focus SVT

ssljuka

Poruka od ssljuka » subota, 6. apr. 2013. u 21:48h

Pozdrav dobri ljudi!
Da vam se javim, mnogo ste mi pomogli ovih dana u izboru polovnjaka!
Kupio sam vozilo, ali na kraju nismo izabrali forda!
U svakom slučaju hvala na pruženoj pomoći i želim vam puno pređenih kilometara bez problema!
Srećno!

Zaključana

Povratak na „Koji Ford da kupim“