Mondeo 1.8 125KS servisi, limarija i odrzavanje
-
- Poruka: 16
- Član foruma od: sreda, 16. nov. 2011. u 15:56h
Mondeo 1.8 125KS servisi, limarija i odrzavanje
Uskoro postajem vlasnik Ford Mondea 1.8 2005 godiste, benzinac. Da li ovaj motor ima lanac? Gde mi preporucujete da radim mali servis i sta je optimalno da sipam od ulja kod nas posto je auto iz inostranstva. Da li mora u ovlasteni servis, ili moze negde blize (ja zivim na Cukarici). Da li moram odmah da radim i veliki servis i zamenu zamajca ako je motor presao 60.000 km? (da ne bude zabune oko kilometraze auto je pre 4 godine dobio nov motor u Nemackoj u ovlastenom servisu) I na kraju ne manje bitno gde da uradim sitne popravke na limariji (uljubljenja na gepeku i vratima prilikom parkiranja) i na branicima koji su plasticni i imaju par naprsnuca koja se vide kada se priblizite kolima. Bilo bi dobro da moze da se poravka uradi sa njegovom orginalnom bojom (srebrna metalik). U Nemackoj moze da se naruci orginalna boja ali ne znam da li to moze i ovde.
Mozete me kontaktirati i na privatnu poruku ako ne smeju da se reklamiraju kontakti ovde.
Pozdrav
Mozete me kontaktirati i na privatnu poruku ako ne smeju da se reklamiraju kontakti ovde.
Pozdrav
- dax92
-
- Poruka: 7592
- Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h
Re: Mondeo 1.8 125KS servisi, limarija i odrzavanje
Najbolji servis ti je u RSD Ford u Pinosavi. Odes tamo, i sve ce ti se samo reci. 

Focus ST170
Focus SVT
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara![]()
-
- Poruka: 378
- Član foruma od: četvrtak, 17. nov. 2011. u 21:02h
Moram pažljivo pisati, pa ako negdje omanem reci odmah ili zauvijek ćuti, jer eto centralnog komiteta.
Kod mene je taj, 1.8 SFI (92 kW/125 ks) i rekoše da je lanac u pitanju (kažu da svi agregati koji pokreću Mondea MK3 imaju lanac).
Prvo bih odvezao auto na detaljniji pregled, za servise pročešljaj forum i vidi utiske za pojedine servisere . Ja sam auto na prvi pregled i dijagnostiku odvezao u ovlašten servis, no cijenim da ima servisa koji to isto mogu učiniti približnim kvalitetom (oni koji preferiraju servis Ford vozila). Poslije toga bi trebao imati jasnije stanje vozila i servisne potrebe.
O ulju imaš čitavu sagu u temi http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... f=35&t=786. Obrati pažnju na poželjnu Ford specifikaciju i viskozitet, proizvođači/potpisnici su preširoka tema (Ford Formula je uvijek tu...).
Ako nemaš dovoljno kvalitetan uvid u servisnu istoriju, za početak sugestija je da obratiš pažnju i na svjećice, optiku (špuru) - http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... 5&start=25 (3d optika).
Srećno.
Kod mene je taj, 1.8 SFI (92 kW/125 ks) i rekoše da je lanac u pitanju (kažu da svi agregati koji pokreću Mondea MK3 imaju lanac).
Prvo bih odvezao auto na detaljniji pregled, za servise pročešljaj forum i vidi utiske za pojedine servisere . Ja sam auto na prvi pregled i dijagnostiku odvezao u ovlašten servis, no cijenim da ima servisa koji to isto mogu učiniti približnim kvalitetom (oni koji preferiraju servis Ford vozila). Poslije toga bi trebao imati jasnije stanje vozila i servisne potrebe.
O ulju imaš čitavu sagu u temi http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... f=35&t=786. Obrati pažnju na poželjnu Ford specifikaciju i viskozitet, proizvođači/potpisnici su preširoka tema (Ford Formula je uvijek tu...).
Ako nemaš dovoljno kvalitetan uvid u servisnu istoriju, za početak sugestija je da obratiš pažnju i na svjećice, optiku (špuru) - http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... 5&start=25 (3d optika).
Srećno.
-
- Poruka: 16
- Član foruma od: sreda, 16. nov. 2011. u 15:56h
Hvala na odgovorima.
Da li mogu u tim auto servisima da radim i sitne popravke na limariji ili da potrazim specijalizovane auto limare (i po mogucstvu sa orginalnom Fordovom srebrno-metalik bojom)
Gde da vozim auto na spediciju posto je u Beogradu?
Pozdrav
Da li mogu u tim auto servisima da radim i sitne popravke na limariji ili da potrazim specijalizovane auto limare (i po mogucstvu sa orginalnom Fordovom srebrno-metalik bojom)
Gde da vozim auto na spediciju posto je u Beogradu?
Pozdrav
-
- Poruka: 34
- Član foruma od: ponedeljak, 3. avg. 2009. u 19:21h
Što se tiče boje, da te ne lažu, ne postoji nešto kao originalna fordova boja, čak ni u fabrici.
Postoje kodovi boja koje koristi ford ili bilo koja druga fabrika automobila. Kodovi nisu univerzalni.
Na osnovu koda, koji se u današnje vreme unesi u računar napunjen sa fabričkim podacima o bojama, formira tip osnovne boje i njihovi odnosi koje se mešaju da bi se dobila željena boja.
Sa druge strane nije kod jedino merilo i garancija da će boja koju ćeš dobiti formiranu apsolutno odgovarati i prekriti oštećenja da se ne primećuju.
Moraš imati u vidu da je automobil stajao neko vreme na suncu, pa i mrazu, a da nema tog laka koji će apsolutno sprečiti degradaciju boje vremnom. Tako da se na kraju svede na to da je pomenuti kod boje osnova, a kvalitet donese dobro oko onoga koji upoređuje ton kartu sa stanjem boje na automobilu. Naravno, značajnu ulogu igra i kvalitet osnovnih boja koje se koriste.
Slična situacija je i sa uljima. Ford nema rafineriju. Tačka.
Ako ulje ispunjava fabrički propisane karakteristike viskoznosti u navedenom intervalu, a to su mahom sva originalna ulja poznatih proizvođača, to je dovoljano za njihovu kupovinu.
Ko veruje da postoji neki specijalni aditiv (a to je ono što razlikuje ulje iste viskozosti kod različitih proizvođača) koji će od vaše jedva kloparajuće babe učiniti da se pretvori u galopirajuću gazelu, ljuto se vara.
Postoje kodovi boja koje koristi ford ili bilo koja druga fabrika automobila. Kodovi nisu univerzalni.
Na osnovu koda, koji se u današnje vreme unesi u računar napunjen sa fabričkim podacima o bojama, formira tip osnovne boje i njihovi odnosi koje se mešaju da bi se dobila željena boja.
Sa druge strane nije kod jedino merilo i garancija da će boja koju ćeš dobiti formiranu apsolutno odgovarati i prekriti oštećenja da se ne primećuju.
Moraš imati u vidu da je automobil stajao neko vreme na suncu, pa i mrazu, a da nema tog laka koji će apsolutno sprečiti degradaciju boje vremnom. Tako da se na kraju svede na to da je pomenuti kod boje osnova, a kvalitet donese dobro oko onoga koji upoređuje ton kartu sa stanjem boje na automobilu. Naravno, značajnu ulogu igra i kvalitet osnovnih boja koje se koriste.
Slična situacija je i sa uljima. Ford nema rafineriju. Tačka.
Ako ulje ispunjava fabrički propisane karakteristike viskoznosti u navedenom intervalu, a to su mahom sva originalna ulja poznatih proizvođača, to je dovoljano za njihovu kupovinu.
Ko veruje da postoji neki specijalni aditiv (a to je ono što razlikuje ulje iste viskozosti kod različitih proizvođača) koji će od vaše jedva kloparajuće babe učiniti da se pretvori u galopirajuću gazelu, ljuto se vara.
- mbole
- Poruka: 14900
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Naravno da postoji originalna boja (sto uopste ne znaci da je pravi Ford). Pogledas lepo katalog delova i vidis da tamo ima boja (kao i sve ostale "hemije", tipa kitova, voska za supljine...)
Kao rezervni deo, postoji varijanta u spreju (150ml), i "Touch-Up Paint" u malim flasicama od 15ml, namenjena za sitne ogrebotine.
Postoji i fordovo ulje (iako ga Ford ne pravi, vec ga prave po specifikaciji za njega). Naravno da nijedno ulje nece napraviti devojku od babe, ali ce devojka sporije stariti. Ima baba koje se jedva vuku, ali i onih sto veselo trckaraju, jer su pazile na sebe, redovno koristile kozmetiku, ispravno se hranile...
Ford ne pravi ogroman broj delova koji idu u njegove automobile (kao uostalom ni svi drugi proizvodjaci), ali se ti delovi prave za njega, po njegovim specifikacijama, i potpuno je nebitno da li ga pravi Bosch, Sony, Castrol, SKF, DuPont... ili koja vec fabrika radi odgovarajuce komponente.
Ovo sto pises je ko kad bi rekao da ne postoji Fordov far, posto ga ne pravi ford vec Bosch. Po tome ne postoje ni fordove dizne, stop lampe, lezajevi, kaisevi, senzori bregaste, radilice, termostati...
Kao rezervni deo, postoji varijanta u spreju (150ml), i "Touch-Up Paint" u malim flasicama od 15ml, namenjena za sitne ogrebotine.
Postoji i fordovo ulje (iako ga Ford ne pravi, vec ga prave po specifikaciji za njega). Naravno da nijedno ulje nece napraviti devojku od babe, ali ce devojka sporije stariti. Ima baba koje se jedva vuku, ali i onih sto veselo trckaraju, jer su pazile na sebe, redovno koristile kozmetiku, ispravno se hranile...

Ford ne pravi ogroman broj delova koji idu u njegove automobile (kao uostalom ni svi drugi proizvodjaci), ali se ti delovi prave za njega, po njegovim specifikacijama, i potpuno je nebitno da li ga pravi Bosch, Sony, Castrol, SKF, DuPont... ili koja vec fabrika radi odgovarajuce komponente.
Ovo sto pises je ko kad bi rekao da ne postoji Fordov far, posto ga ne pravi ford vec Bosch. Po tome ne postoje ni fordove dizne, stop lampe, lezajevi, kaisevi, senzori bregaste, radilice, termostati...
Djak pesak 

- totti
- Poruka: 8536
- Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h
mbole piše:Kao rezervni deo, postoji varijanta u spreju (150ml), i "Touch-Up Paint" u malim flasicama od 15ml, namenjena za sitne ogrebotine.

-
- Poruka: 34
- Član foruma od: ponedeljak, 3. avg. 2009. u 19:21h
Čini mi se da nešto ovako nisam napisao, a ni mislio. Možda ti bolje znaš šta ja sam hteo da kažem.mbole piše:Naravno da postoji originalna boja (sto uopste ne znaci da je pravi Ford).

Pisao sam o bojama automobila i uljima.
Dakle potraga za takozvanim "originalnim" bojama forda u Srbiji je zamlaćivanje i gubljenje vremena, a i novca.
Sertifikovana ulja su preporuka a ne obaveza. Sertifikovana/preporučena ulja od strane proizvođača vozila su obično u srednjoj klasi cena ulja istog karakteristika. Šta misliš zašto?
-
- Poruka: 378
- Član foruma od: četvrtak, 17. nov. 2011. u 21:02h
Što se tiče dijela sa limarijom, obrati pažnju na donje ivice zadnjih vrata. Uz to možda i da se pogleda brava na gepeku, znala je nekima u toku zime da pravi problemčiće.
Ulje, kako god... No ako posmatraš grupu dostupnih 5W-30 ulja (koja su prva sugestija za ovaj agregat), cijena im uglavnom slična, vjerujem da bar malo znači što su neka naznačena FORD SPECIFIKACIJOM. Ford Formulu pomenuh ako te mrzi tražiti među alternativama, ona je uvijek tu, dobavljiva...
Detaljniji servisni pregled u probranom servisu pa...
Ulje, kako god... No ako posmatraš grupu dostupnih 5W-30 ulja (koja su prva sugestija za ovaj agregat), cijena im uglavnom slična, vjerujem da bar malo znači što su neka naznačena FORD SPECIFIKACIJOM. Ford Formulu pomenuh ako te mrzi tražiti među alternativama, ona je uvijek tu, dobavljiva...
Detaljniji servisni pregled u probranom servisu pa...
- mbole
- Poruka: 14900
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Nisu "takozvane" vec su originalne (uravo zbog negiranja da postoji takva sam i napisao post).makarije piše:Dakle potraga za takozvanim "originalnim" bojama forda u Srbiji je zamlaćivanje i gubljenje vremena, a i novca.
Zavisi da li ti treba da pokrijes dve ogrebotine, ili da ofarbas krilo.
Za malu kolicinu potrebnu za popunjavanje ogrebotina, ne postoji farbara koja moze da smucka tacnu nijansu (a ni na pola litra 90% njih nece da je potrefi).
A kupovati litar boje zabog potrebnih 15ml nesto ne bih rekao da je isplativo.
Potraga je jednostavna, pozoves ovlascenog distributera i das broj sasije.
O ulju ne vredi pricati. Prezvakano 100 puta. Dozvolices ipak da imam i svoje misljenje koje ne mora da se poklapa sa tvojim.
Djak pesak