Auto od 10-12 000 EUR
- popovicvl
- Poruka: 5650
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Re: Auto od 10-12 000 EUR
Za Focusa Mk1 nema šta da se kaže, referenca za upravljivost, bolje leži nego Mondeo + Insignia. Ali nije istina da će se Insignia prevrnuti tamo gde prođe Mondeo, čak naprotiv Insignia nosi mnogo ozbiljnije dimenzije guma i točkova, vešanje je isto (multilink oba auta).
Što se tiče veličine, Mondeo me je potpuno odbio svim gabaritima, preterano glomazan auto. Kod Insignie zameram višak kilograma ~50kg teži od sličnog Mondea, što nije malo.
Što se tiče veličine, Mondeo me je potpuno odbio svim gabaritima, preterano glomazan auto. Kod Insignie zameram višak kilograma ~50kg teži od sličnog Mondea, što nije malo.
- Tiler
- Poruka: 973
- Član foruma od: ponedeljak, 11. maj 2015. u 08:48h
....popovicvl piše:Ali nije istina da će se Insignia prevrnuti tamo gde prođe Mondeo,.

Ja to nisam rekao...
Noć je doba u kojem i tri tačke imaju smisla...
-----------------------------------------------------------------------------
Ford Focus MK1 1.8 TDDi
Ford Focus MK1 FL 1.8 TDCi
Ford Focus MK2 FL 1.6 TDCi
Ford Mondeo MK4 FL 1.6 TDCi
Ford Focus MK1 1.8 TDDi
- popovicvl
Znam da nisi, no tako uvek to zvuči.
Tako sam i ja mislio da se moram odreći nekih stvari ako siđem sa Forda, misleći na upravljivost, kupio Alfu 159 koja je upravljivija od moje bivše Mk3ke. Referenca "upravljivost na putu" nije više nikakva referenca, ili se Ford primakao ženama, ili su drugi sustigli. Mada su svi kompletno potonuli od uvođenja elektrohidraulike.
Tako sam i ja mislio da se moram odreći nekih stvari ako siđem sa Forda, misleći na upravljivost, kupio Alfu 159 koja je upravljivija od moje bivše Mk3ke. Referenca "upravljivost na putu" nije više nikakva referenca, ili se Ford primakao ženama, ili su drugi sustigli. Mada su svi kompletno potonuli od uvođenja elektrohidraulike.
- Tiler
Kao što rekoh u više navrata ... ipak sam mišljenja da je to subjektivni osjećaj svakog pojedinačno...
Ford Focus MK1 1.8 TDDi
Ford Focus MK1 1.8 TDDi
- darioculibrk
- Poruka: 1210
- Član foruma od: nedelja, 10. jan. 2010. u 22:47h
Insignia bas dobro lezi,narocito na 18-kama,znam iz iskustva.Jedino je volan previse vjestacki i lagan.
Sent from my LG-K350 using Tapatalk
Sent from my LG-K350 using Tapatalk
Ford Focus 1.6 TDCi (115 KS) 2013 (2021-)
Ford Focus 1.8 16v Zetec E, 2002 (2013-2021)
Ford Focus 1.8 16v Zetec E, 2002 (2013-2021)
- popovicvl
popovicvl piše:Mada su svi kompletno potonuli od uvođenja elektrohidraulike.
OD ovoga pati MMk5, FMK3...nažalost.darioculibrk piše:Jedino je volan previse vjestacki i lagan.
- Cedo
- VIP
- Poruka: 3138
- Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h
Popovicu mislim da brkaš okretljivost i pretpostavljam naginjanje karoserije sa sveukupnim lezanjem, Fokus je super, obozavam da ga vozim po gradu, bas unosi samopouzdanje ali zaostaje malo za Mondeom kad se potera kao na Huji recimo.
Svaka ozbiljnija limuzina lezi solidno, stvar je u tome sta se desava kad se vozi izrazito sportski, Mondeo je i sa fabričkim oprugama odbijao da proklize nosom, kako god se smota, iako je imao naginjanje karoserije, sa h&r je dobio samo značajno smanjenje naginjanja, sve u svemu prica o lezanju treba da se dozivi u smislu "da li mi je bitno da auto ima visoke rezerve gripa?" meni licno to znaci, iako vozeci na ivici provedem 0.1% vremena.
Lumia 830
Svaka ozbiljnija limuzina lezi solidno, stvar je u tome sta se desava kad se vozi izrazito sportski, Mondeo je i sa fabričkim oprugama odbijao da proklize nosom, kako god se smota, iako je imao naginjanje karoserije, sa h&r je dobio samo značajno smanjenje naginjanja, sve u svemu prica o lezanju treba da se dozivi u smislu "da li mi je bitno da auto ima visoke rezerve gripa?" meni licno to znaci, iako vozeci na ivici provedem 0.1% vremena.
Lumia 830
- baneti
- Poruka: 322
- Član foruma od: nedelja, 5. apr. 2015. u 09:01h
Focus MK3 ima odlkcan odziv volana i uopste nije mekan. Ne znam da li je neko vozio Toyotu Corolu pa da vidi sta je volan bez ikakve povratne informacije sta se desava pod tockovima. Megan i Octavia su ok al Focus MK3 je bolji od svih po pitaneju osecaja u voznji i odziva volana. Za Mondea MK5 ne mogu nista da kazem jer ga nisam vozio, ali svi kazu da je MK4 bolji po pitanju upravljivosti i osecaja za volanom....
ex Ford Focus 2015 1.0 EcoBoost 100ks - 140ks/246nm
ex Ford Courier 2021 1.0 EcoBoost 100ks
ex Ford Fiesta 2017 1.0 Ecoboost 100ks
ex Ford Fiesta 2015 1.25 82ks
ex Ford Fiesta 2010 1.25 82ks
ex Dacia Logan 2006 1.6 90ks
ex Ford Courier 2021 1.0 EcoBoost 100ks
ex Ford Fiesta 2017 1.0 Ecoboost 100ks
ex Ford Fiesta 2015 1.25 82ks
ex Ford Fiesta 2010 1.25 82ks
ex Dacia Logan 2006 1.6 90ks
- macaneli
- VIP
- Poruka: 9913
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h
al ga siljite.... 

ima se,moze se - nema se,mora se....
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
I ja sam vodio u Dascaru :-)®
zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
- Tiler
Cedo piše:Popovicu mislim da brkaš okretljivost i pretpostavljam naginjanje karoserije sa sveukupnim lezanjem, Fokus je super, obozavam da ga vozim po gradu, bas unosi samopouzdanje ali zaostaje malo za Mondeom kad se potera kao na Huji recimo.
Lumia 830
Slično razmišljamo...

Ford Focus MK1 1.8 TDDi
Ford Focus MK1 1.8 TDDi
- popovicvl
Apsolutno mislim na neutralnost u krivini, tj. ugaono ubrzanje. FMK1 je reper skoro 20 godina. FMk2 ništa lošiji. Kod limunzina dolazi do izražaja +300-400kg, češto +100 samo u nosu auta.
- mbole
- Poruka: 14904
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Mondeo je velika porodicna limuzina, i auto u toj kategoriji treba da prvenstveno bude udoban. Mk3 je bio pretvrd, iako se to nekome svidjalo.
Preveliki auto ne postoji
, tako da su veci gabariti uz manju kilazu samo prednost mondea.
Sto se tice automatika, ne znam dal ima problema kod ostalih. Prenosim samo iskustva ljudi koji svaki dan rade sa tim tipom auta. Ne znam sta je konkretan problem, nisam se toliko raspitivao, ljudi imaju i svoj posao, ne mogu da ih gnjavim neograniceno.
Na slicnom aisin menjacu (am6), znam da strada hidro blok nakon prilicno male kilometraze (reda 150-200k)
Sent from my HUAWEI SCL-L01 using Tapatalk
Preveliki auto ne postoji

Sto se tice automatika, ne znam dal ima problema kod ostalih. Prenosim samo iskustva ljudi koji svaki dan rade sa tim tipom auta. Ne znam sta je konkretan problem, nisam se toliko raspitivao, ljudi imaju i svoj posao, ne mogu da ih gnjavim neograniceno.
Na slicnom aisin menjacu (am6), znam da strada hidro blok nakon prilicno male kilometraze (reda 150-200k)
Sent from my HUAWEI SCL-L01 using Tapatalk
Djak pesak 

- Cedo
- VIP
- Poruka: 3138
- Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h
@pop
GT-R ima 1800kg pa šije u tom delu ove lagane niskog ležišta sportake, u svakom slucaju debelo ga pretera sa kilažama a dvojka je osetno bolja, oseti se čim sedneš za volan. Ukratko hoću reci da iako meni to odgovara generalno je cela ta prica oko lezanja malo precenjena ako se trazi atraktivan, prostran, pouzdan, udoban auto za prevoz od tacke A do tacke B, u najgorem slučaju i takav ima vrlo dobro lezanje.
Lumia 830
GT-R ima 1800kg pa šije u tom delu ove lagane niskog ležišta sportake, u svakom slucaju debelo ga pretera sa kilažama a dvojka je osetno bolja, oseti se čim sedneš za volan. Ukratko hoću reci da iako meni to odgovara generalno je cela ta prica oko lezanja malo precenjena ako se trazi atraktivan, prostran, pouzdan, udoban auto za prevoz od tacke A do tacke B, u najgorem slučaju i takav ima vrlo dobro lezanje.
Lumia 830
- Dalmatinac
- Poruka: 1257
- Član foruma od: subota, 27. jul 2013. u 13:55h
- Kontakt:
Zna li neko nesto o ovome? Sta moze da otkaze kod 4x4? Kakav je sistem, ima samo sa zamajca razgranate diferencijale ili ima jos neke mehanizme koji mogu da odu i da li je pogon stalan? Koliko je tezi 4x4
- milan_gt
- Poruka: 11706
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
Ja ne cuh da je ikom crkao 4x4, u stvari moze, procuri semering i onda crkne 
Meni je audi 1.850kg, nije to tesko bogzna..

Meni je audi 1.850kg, nije to tesko bogzna..
- Dalmatinac
- Kontakt:
Nadjoh ovu zanimmljivu sliku

Ne znam koje su sve prednosti 4x4 u odnosu na FWD, sem stabilnosti u krivinama i boljem kretanju van puta?
Kontam da je negativno: veca masa, veca potrosnja, eventualno odrzavanje, 2 poluosovine vise, veca potrosnja
A sta je pozitivno? Bolje ubrzanje iz mesta, i ovo sto sam vec naveo?

Ne znam koje su sve prednosti 4x4 u odnosu na FWD, sem stabilnosti u krivinama i boljem kretanju van puta?
Kontam da je negativno: veca masa, veca potrosnja, eventualno odrzavanje, 2 poluosovine vise, veca potrosnja
A sta je pozitivno? Bolje ubrzanje iz mesta, i ovo sto sam vec naveo?
- milan_gt
- Poruka: 11706
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
4x4 ima prednosti samo kod jacih i tezih kola, na mondeu mi je trebalo mozda jednom ili dva-put i to kad sam vozio punu prikolicu uzbrdo po makadamu..kod insignije je na granici, ako ces da je cipujes na 200ks onda bi trebalo, ili ako ces fabricki biturbo od 196ks
- popovicvl
Malo li je? No taj podatak van puta je nebitan, jer i ne nameravam da silazim van puta i nije to vozilo za van puta, ali dok si na bilo kakvoj putnoj podlozi, asfalt, makadam, sneg, kad se krene na put nema brige. U mom slučaju je ta priča. Lepo se oseti kad u krivini radi prednji i zadnji LSD pri gasiranju, ako se još doda prebacuje nazad obrtni moment, izuzetna kontrola, šta više zabavnaDalmatinac piše:...sem stabilnosti u krivinama i boljem kretanju van puta?

Dal se kvari, DA. Jako retko. U mom slučaju "torsen" (Audi quattro) ima dodatna tri diferencijala, sve se to sjebe. Ako se ikad promeni ulje (done!) trajaće doživotno. Diferencijale ubija voda ako udje. Zamena ulja je 3x500 dinara.
Verzija 2.0 biturbo mi se ne dopada jer su menjači skraćeni, tera motor da se vrti kao benzinac. Kod 2.0 CDTI sa 160KS menjač je u 6toj jako razvučen, to mi se dopada kad se dugo krstari auto putem.
- Dalmatinac
- Kontakt:
Malo je jer ovde u ovoj ravnici nema krivina 

- Tiler
[youtu_be][/youtu_be]
Ford Focus MK1 1.8 TDDi
Ford Focus MK1 1.8 TDDi
- Dalmatinac
- Kontakt:
Ovo kao da je poruceno. Gledao sam jos davno u Topspeed-u review, i nisu bilo odusevljeni pogotovu u odnosu na MK3 sto se tice voznih karakteristika. Mondeo mk4 mi se svidja samo u ST varijanti.
- macaneli
- VIP
kako si krenuo neces skoro kupiti auto
- Tiler
Macaneli je u pravu...
...
Ali eto malo sam se potrudio dati info s obzirom da je ova tema u podforumu: "Koji FORD da kupim" ...
...
Da li je ovaj gore prilog naručen ili ne ne znam... ali kako upravo vozim MK4 znam iz prve ruke da je dosta realan... A i prije kupovine sam se potrudio probati jedan primjerak tako da nisam tražio auto na silu nego po želji...
...
Sretno šta god odabereš....
...
Ali eto malo sam se potrudio dati info s obzirom da je ova tema u podforumu: "Koji FORD da kupim" ...
...
Da li je ovaj gore prilog naručen ili ne ne znam... ali kako upravo vozim MK4 znam iz prve ruke da je dosta realan... A i prije kupovine sam se potrudio probati jedan primjerak tako da nisam tražio auto na silu nego po želji...
...
Sretno šta god odabereš....
Ford Focus MK1 1.8 TDDi
Ford Focus MK1 1.8 TDDi
- mbole
- Poruka: 14904
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Topspeed interesuju drugaciji parametri.
Kao sto napisah ranije, Mk3 je u sustni bio previse "vozacki" za jednu veliku porodicnu limuzinu. Na Mk4 su se vratili konceptu udobnosti koji je postojao na Mk2.
To ne znaci da Mk4 lezi lose, samo lezi losije od Mk3 za one koji vise naginju sportskijoj voznji, pa i za novinare topspeed-a.
Udobnost/lezanje je uvek kompromis.
A priznaces da gledajuci ciljnu grupu kupaca auta ovih gabarita, treba ici vise na udobnost a manje na ekstra brzo krivudanje.
Kao sto napisah ranije, Mk3 je u sustni bio previse "vozacki" za jednu veliku porodicnu limuzinu. Na Mk4 su se vratili konceptu udobnosti koji je postojao na Mk2.
To ne znaci da Mk4 lezi lose, samo lezi losije od Mk3 za one koji vise naginju sportskijoj voznji, pa i za novinare topspeed-a.
Udobnost/lezanje je uvek kompromis.
A priznaces da gledajuci ciljnu grupu kupaca auta ovih gabarita, treba ici vise na udobnost a manje na ekstra brzo krivudanje.
Djak pesak 

- macaneli
- VIP
tako je
o poredjenj mk3 -mk4 bo. je najmerodavniji jer je imao oba modela
o poredjenj mk3 -mk4 bo. je najmerodavniji jer je imao oba modela