Iosis piše:Da ali Fabia je 1.4 TDI, manji auto i manje snage od Focusa.
Fabija ima skoro 1200kg, dok Fokus ima skoro 1300kg. Čisto da se držimo činjenica

Pasat ima oko 1500kg
Nije to toliko bitna razlika u težini. Bitno je da je dizel, što kolega iz posta pre ovog kaže, i bitno je kako je proizvođač napravio motor.
Ima dosta 1.6 16v motora koji troše i do dve litre manje po gradu od ovog Fordovog. Recimo, Renoovi motori su ekonomičniji (druga stvar je što ja nikada ne bih kupio Reno)
Ali bih ja opet kupio benzinca, a sve ovo govorim zbog dileme inicijatora teme da li da uzme 1.8 16v ili 2.0 16v... Ili dizela...
Dizel je teži auto, prednji trap mu je osetljiviji, nos beži u oštrijoj krivini...
Na godišnjoj kilometraži od 15-20.000km, cena goriva i održavanja su približno iste.
Nađi dobar auto, možeš slobodno da tražiš i ovog 1.6 16v, odlični su sve to motori.
Imaju keramičke vođice ventila, pa zato nisu preporučljivi za plin. Može i dalje da se ugradi, ali ti treba onaj aditic koji hladi te vođice ventila.
Meni je plin opet nekako gadan, pa ga ni neću stavljati. Ne prelazim ja toliko puno da bih previše uštedeo, a kola volim da menjam na dve godine, tako da...
Ja viže volim benzince, lepše se osećam kad njih vozim. Dizeli imaju svoju namenu, i ne moraju baš svi da prelaze 100.000 godišnje.
Najvažnije je da budete mudri prilikom kupovine, jer kola koja su dobra, i napolju koštaju dosta para.
Kako bi ste vi, da kupite ovde recimo Fiestu 1.4 HDI... I nakon 3 godine pređete 50.000km. Da li bi ste je prodali nekome za 3.000EUR?