Poruka
od skolioza » subota, 30. nov. 2024. u 12:27h
Evo kopirano sa FB
Focus MK4 2020g. iskustva i problemi te RJEŠENJE.
Pozdrav gladna braćo. Evo iskustva s mojim Fokijem.
Focus 2.0 automatik, 2020 g. oznaka getribe 8F40, km: 102000 kvar na 98000.
Simptomi: prilikom spore vožnje 80km/h na eco vožnji u 8brzini (AT) 2-3 sekunde trese pa 10 sek mir, i tako u krug, na Sport modu u višim okretajima na istoj brzini ništa, mjenjanje brzine nemirno, neregularno i preskakivanje. Vožnja autocestom na tempomatu 120 km/h osjećaj kao da netko dodaje i oduzima gas stalno, nema konstante. ljeti na Sport modu zaboravi promijenit brzinu u višu, zimi na nižim temperaturama štuca kad mjenja brzine
Dijagnostika: dijagnostikom u ovlaštenom br.1 (naj bliži) za 50€ napravljena nadogradnja softvera mjenjača i upravljačke ploče, izjava MAJSTORA servisa - sa vozilom sve uredu i neznamo o čemu pričate, ovlašteni br.2 (ZG) vidimo da vam se nešto dešava, vidimo da ima špene u mjenjaču, servis mjenjača se ne radi - novi 9500€, + 1000€ ruke. ovlašteni servis br.3 (250 km od mene), pozivom - gospodine dođite na termin, ostavim auto, utvrde kvar, naruče dio (dio nedostupan 4 tjedana jer ga Ford mora naručit izradit), dođe dio u četvrtak, u utorak zovu dođite po vozilo, odobravamo popust, + popust od uvoznika na dio (jer sam se žalio Ford generalnom uvozniku da će izgleda biti to tvornička greška)
Kvar: Kvar sam zapravo dijagnosticirao sam, prošavši nebo i zemlju po web forumima, raznim stranicama etc... nađem informaciju o TOURQE CONVERTERU (njemački WANDLER) i problemima koji se javljaju na 8F35 i 8F40 mjenjačima generacije Forda 2019 - danas. Simptomi manje više svima isti, treskanje, nemirni rad, promjena brzina, etc... na ENGLESKOM forumu pronađem lika iz RI kojemu sam zahvalan do nema i zemlje na razmjeni informacija i pomoći s prijevozom po Rijeci kad sam ostavio auto (BTW znaš tko si i dužan sam čevape) pa dogovorim u servisu br.3 popravak, dečki me saslušali, kažu provijerit ćemo mi to, ako je to naručujemo, ako ne onda javljamo što je drugo ( 2. mogući kvar je kvar Hirdobloka) i dečki to uredno servisiraju.
Popravak: kao što ste već skužili, jedan od ovlaštenih servisa u RI (okolica) popravlja vozilo sa službenom cijenom popravka od nešto manje od 3000€. naime, 74€+PDV je ULV ulje koje je ford počeo od 2019 stavljati u mjenjače pa je računica jednostavna 74€*8 litara. Konverter je cca 800€+PDV a ostalo su ruke, čišćenje/pranje getribe, softversko namještanje, itd...
Cijena: cijena i nije nerealna obzirom da za zamjenu konvertera je potrebno skidanje (ne otvaranje osim u slučajevima kada je špene u previše) getribe namještanje konvertera, zamjenja ulja kompletnog sustava u getribi, ispiranje preko aparata prije stavljanja novog ulja etc.
Stanje auta nakon servisiranja: auto mjenja kao nov, ne trese, ne skače, na auto cesti miran, rad motora miran. Isplativost? za mene obzirom na starost vozila, namjeru dugotrajnog vlasništva, ISPLATIVO.
DRUGO RJEŠENJE: Drugo rješenje je nabavka polovnog konvertera u nepoznatom stanju, kupnja neoriginalnog ulja (kojeg je skoro pa teško i pronaći - po specifikacijama samo njemački RAVENOL ima specifikaciju za tu getribu, pronaći neslužbenog majstora koji to može odradit i nadat se najboljem ali i pitanje kakvom popravku. Cijenovno vjerovatno cca 30-40% jeftinijem.
Ford Mondeo 2.0 tdci 110kw/150hp 2015god dizel automatik (2021-....)
Kia Sportage 1.6 97kw/132hp 2018god benzinjara (2020-2021)
Kia Cee'd 1.4 73kw/100hp 2015god benzinjara (2017-2020)
Ford Focus 1.8tddi 66kw/110hp 2001god dizel(2015-2017)