Savet za Mondeo MK3 sa automatskim menjačem ?
- tasicss
- Poruka: 13
- Član foruma od: nedelja, 19. jun 2011. u 13:41h
Savet za Mondeo MK3 sa automatskim menjačem ?
Postovani forumasi,
Imam u ponudi Mondea karavana 2005god tdci sa automatskim/toptronik menjačem pa me interesuje kako se pokazao taj menjač u praksi, dali ima problema sa njim ili da potražim neki sa manuelnim menjacem?
Svaki savet dobrodošao!
Imam u ponudi Mondea karavana 2005god tdci sa automatskim/toptronik menjačem pa me interesuje kako se pokazao taj menjač u praksi, dali ima problema sa njim ili da potražim neki sa manuelnim menjacem?
Svaki savet dobrodošao!
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11519
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Re: Savet za Mondeo MK3
Ako je ispravan nema razloga da odmah sutra crkne. I u slučaju kvara taj menjač se popravlja.
Za razliku od manuelca gde i kvačilo i zamajac imaju svoj radni vek i auto će ih promeniti dva do tri seta u svom radnom veku, kod automatika nema te stavke. Plus automatski menjač nije stvar koja sigurno mora da crkne, a servis košta kao da na manuelcu staviš nov set kvačila sa plivajućim. U suštini što se novca tiče - potencijalno si na istom.
Za razliku od manuelca gde i kvačilo i zamajac imaju svoj radni vek i auto će ih promeniti dva do tri seta u svom radnom veku, kod automatika nema te stavke. Plus automatski menjač nije stvar koja sigurno mora da crkne, a servis košta kao da na manuelcu staviš nov set kvačila sa plivajućim. U suštini što se novca tiče - potencijalno si na istom.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- popovicvl
- Poruka: 5650
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Jeftinije je imati i održavati automatika nego manuelca. Računaj da je komplet kvačila sa zamajcem i rukama 600 eura. Pun remont automatika u Mk3 je toliko u najgorem slučaju. Svakako promeniti ulje i filter ako ga ima, proveriti da li curi negde i mislim da će prepišati bilo koji manuelac. Ostaje to da se očekuje nešto veća potrošnja automatika.
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21494
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Remont Jatco menjača je od 450 eur pa do 1200 eur (retko kad je ova najmanja cifra), sve u zavisnosti od toga koliko je stradao.
Polovan menjač je jako teško naći, nisu toliko česti.
Generalno menjač koji se jako fino pokazao u Mondeu i to generalno... radi, pod uslovom da je redovno održavan.
Generalno lakši je život što se tiče održavanja sa manuelnim menjačem (barem za konkretan model) ali konfor je daleko na strani automatskog.
I kao što su gore napomenuli... ekonomičnost mu nije jača strana, pošto je to u pitanju klasičan automatski menjač sa konvertorom obrtnog momenta, s'toga nije previše efikasan u prenošenju snage, otud povećana potrošnja u odnosu na model sa manuelnim menjačem.
Polovan menjač je jako teško naći, nisu toliko česti.
Generalno menjač koji se jako fino pokazao u Mondeu i to generalno... radi, pod uslovom da je redovno održavan.
Generalno lakši je život što se tiče održavanja sa manuelnim menjačem (barem za konkretan model) ali konfor je daleko na strani automatskog.
I kao što su gore napomenuli... ekonomičnost mu nije jača strana, pošto je to u pitanju klasičan automatski menjač sa konvertorom obrtnog momenta, s'toga nije previše efikasan u prenošenju snage, otud povećana potrošnja u odnosu na model sa manuelnim menjačem.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- tasicss
Re: Savet za Mondeo MK3 sa automatskim menjačem ?
A osim toj Jatco menjača jel ima jos koji i kako to proveriti?
Koliko bi trosio u gradskim uslovima sa automatikom, jel razlika drastična u poređenju sa manuelnim?
Koliko bi trosio u gradskim uslovima sa automatikom, jel razlika drastična u poređenju sa manuelnim?
- popovicvl
- Poruka: 5650
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Eno ga u oglasima polovan 250 eura. U gradu će se najviše osetiti razlika u potrošnji. Ne znam kako razlišljate, ali ako ćete da vozite auto po gradu, kako dođete do Mondea kad su ljudi napravili tolike Fieste 1.4 tdci.
Drugar je na Golfa 4 radio isti menjač za 550 eura.
Drugar je na Golfa 4 radio isti menjač za 550 eura.
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11519
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Možda neko nema novaca i uopšte želje da ima dva auta,a a samo jedan mali auto mu ne završava sve potrebe? Bezveze da komenatrišemo.
U tom autu sa dizel motorima ima samo taj Jatco menjač i po fabričkoj specifikaciji u gradskoj vožnji troši 10 litara dizela, tačno dve litre više nego da je sa manuelnim menjačem.
U tom autu sa dizel motorima ima samo taj Jatco menjač i po fabričkoj specifikaciji u gradskoj vožnji troši 10 litara dizela, tačno dve litre više nego da je sa manuelnim menjačem.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
Ford weist den Weg.
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- tasicss
Ja iskreno nisam ljubitelj tih malih automobila, jos ako uzmemo to da sam skoro 2m visok sedenje na zadnjem sedistu dok vozim mi svakako ne ide u prilog.
Osim menjaca i dizni na sta bi trebalo da obratim paznju kod Mondea?
Osim menjaca i dizni na sta bi trebalo da obratim paznju kod Mondea?