Poruka
od vlasta74 » petak, 28. dec. 2018. u 23:40h
Dakle, pošto sam od skoro vlasnik Focusa C Max 1.8 TDCi iz 2005. godine, saznao sam da ovaj motor ima dva zupčasta kaiša. Jedan ˝suvi˝ i jedan ¨mokri¨, koji se vrti u ulju. Kod nekih modela umesto mokrog kaiša, postoji lanac i lančanici. Guglajući po netu i gledajući , ni sami majstori ne znaju šta će pronaći na ovim motorima. Na jednom videu sam video da se prepoznaje po nekom šrafu koji se nalazi na bloku motora. Kada ga izvadite ako je srebrni i sa ravnim dnom onda je mokri kaiš na njemu, a ako je crni i sa ispupčenim vrhom, onda se radi o lancu. Možda neko od vas zna šta se ugrađivalo u c maxa 2005. godine?
Na Hajnes uputstvu sam video sliku sa mokrim kaišem, i kako se pravilno zove taj kaiš? Takođe sam tražio i na koliko km se menja taj kaiš, u Krbačević servisu su mi rekli na 300000 pređenih, na nekom videu sa Dayco kaiševima sam video da preporučuju 200000 km, ali predpostavljam da su mislili na svoje kaiševe. Moj je prešao 250000 km, što bi se reklo, zrelo za zamenu, nemam istoriju prošlog vlasnika, ali verujem da ga nije menjao, Video sam i da je moguće ubaciti umesto kaiša, set sa lancem i lančanicima, ali servisni interval im je isti, koliko sam razumeo. Jedino što je manja verovatnoća da može doći do pucanja.
Pošto sam uradio veliki servis, pre par hiljada km, ako bih menjao taj uljni kaiš, da li moram i suvi ponovo da menjam, pošto mora da se skida prilikom intervencije, koliko da očekujem da će me koštati takva intervencija?
Za @montoya člana pitanje, pošto ima isti kao moj, da li je radio taj servis mokrog kaiša i ako se seća okvirne cene?
Jeste da je tema za Focus-a, ali koliko sam shvatio, isti su motori.
Focus C Max 1.8 TDCI, 2005