Opredelio sam se da mi sledeći auto bude ford mondeo i našao sam jednog polovnog 2012. godište Titanijum oprema, 140 konja, 2.0 dizel, prešao oko 130.000 kilometara, sa automatskim menjačem (~10.000 evra ovde uvežen).
Imam par pitanja
Počeću od ovog poslednjeg, što mi je trenutno najveća dilema - automatik ili manuelni.
Veći deo svog vozačkog staža (~15 godina) vozio sam manuelne automobile, a sada mi se pruža prilika da uzmem automatika i čitam po forumima razna iskustva oko menjača, ali nisam uspeo da nađem konkretno kod ovog mondea, izdanje 2012...
Kažu ima više različitih menjača, nisam uspeo da skontam u koju kategoriju stpada ovaj mondeo... ima powershift oznaku, odnosno pored klasičnih PRND ima i S mod, odnosno da se valjda manuelno prebacuju brzine? Da li je to prednost ili mana? jel to znači da ima duplo kvačilo? O ćemu se tu radi? Da li su skuplji za održavanje? novija generacija? falični?
Ako se već desi kvar mnogi kažu da je komplikovano za menjanje i da košta i po hiljadu i po evra poporavka... vaša iskustva?
Imam mnogo nejasnoća i bio bih vrlo zahvalan ukoliko bi neko mogao malo da pojasni.
Neki kažu podložan je kvarovima, neki prede ko bombonica, neki kažu super ubrzava, neki da je trom.... zaista sam zbunjen

Nemam izričitu želju da uzmem automatika, prelazim možda 10.000 godišnje kilometara pretežno gradske vožnje, iskusan sam vozač (ma koliko god to nebitno bilo za automatik).... eto u istom postu pitam da li biste u ovoj varijanti novijeg mondea uzimali manuelni ili automatski menjač?
Hvala puno unapred.